Stijlexperiment: van elk kledingstuk één

Ik ga graag een experiment aan om mijn kledingstijl beter te leren kennen. Dat geeft me een steeds scherpere blik op wat ik graag draag en mooi vind. Vandaag wil ik een gedachte-experiment met jullie delen dat ik zelf verzonnen heb. Wat als je van elke soort kleding nog maar één exemplaar zou mogen hebben? Één lange broek, één trui, één jurk, afijn, je snapt ‘m. Ik maakte een lijstje van mijn kledingtoppers!

Extreme capsule wardrobe

Het resultaat van dit stukje kastonderzoek is een soort extreme capsule wardrobe. Ik heb bijna spijt dat ik dit experiment bedacht heb, want oei, wat is dit moeilijk. Zelfs in gedachten al, want uiteraard heb ik mijn kledingkast helemaal niet echt op deze manier geminimaliseerd. Dat zou zonde zijn van alle andere kledingstukken die ik ook graag en vaak draag.

Ik heb er in dit experiment geen rekening gehouden of de stukken die ik uitkoos onderling goed te combineren zijn. Daarbij heb ik me gericht op de losse categorieën (die voor elke persoon natuurlijk anders kunnen zijn!) en er niet op gelet of de kledingstukken onderling ook te combineren zijn. Zo kwam ik op dit lijstje met mijn twintig favoriete kledingstukken.

Mijn lievelingskleding

 • Lange broek: blauwe vintage mom jeans
 • Korte broek: afgeknipte vintage mom jeans
 • Jurk: oranje wrap dress van Miss Green
 • Top met lange mouw: oranje truitje van de kringloop
 • Top mouwloos: witte, handgeweven top van People Tree
 • T-shirt: witte croptop strepen, een oudje
 • Rok: vintage midi-rok met bloemen
 • Jumpsuit: lange blauwe jumpuit met strepen
 • Trui: grijze trui van Friday’s Project
 • Vest: grijs dun vest, gevonden op een kledingruil
 • Blouse: zwarte vintage blouse met bloemenprint
 • Jasje: geruit vintage jasje
 • Schoenen open: bruine Spaanse sandalen van Seasalt Cornwall
 • Schoenen plat: Veja sneakers
 • Hakken: corduroy laarsjes van Miista
 • Zomerjas: bruin suède vintage jack
 • Winterjas: donkergroene mantel van United Wardrobe
 • Tas: Myomy rugzak
 • Sjaal: gekregen van een vriendin
 • Ketting: van mijn oma geweest

Zou dit werken?

Hoe zou het zijn als ik alleen deze kleding zou hebben? Ik denk dat ik me comfortabel zou voelen, maar wel een beetje basic. De meeste stukken hebben geen print, al zit er wel veel afwisseling in de materialen. En praktisch gezien zou ik een extra broek ook geen overbodige luxe vinden.

Ik merk dat ik vooral over comfort nadacht toen ik deze lijst samenstelde. Mijn kleding moet nu eenmaal lekker zitten, anders ben ik er snel klaar mee. Het is niet voor niets dat ik mijn truiencollectie het moeilijkst te elimineren vond.

Op de voet gevolgd door mijn rokken trouwens. Ik heb een aardige verzameling (sinds ik mijn tweedehands exemplaren showde zijn er zelfs nog een aantal grote favorieten bijgekomen) en dat was heel moeilijk kiezen.

Meer experimenteren met je kledingstijl

Vind je dit een leuk experiment? Natuurlijk kun je er een eigen draai aan geven. In plaats van één stuk per categorie, kun je ook besluiten een top drie te maken. Dat maakt het misschien nét even makkelijker om te kiezen.

Er zijn bovendien nog heel veel andere experimenten te verzinnen om je kledingstijl te leren kennen. Ik schudde de volgende vast uit mijn mouw, maar misschien heb jij zelf nog een beter idee.

 • Breng het in praktijk: hoeveel dagen kun jij kleden met alleen deze topstukken? Levert dit nog nieuwe combinaties op?
 • Draai het om: je mag niet maar één stuk per categorie houden, maar je moet er één wegdoen. Schrijf van al je ‘zwakste schakels’ op wat er mis mee is. Daar kun je veel van leren! Misschien is een deel wel echt aan een andere bestemming toe?
 • Maak er een capsule wardrobe van: doe deze oefening nogmaals, maar probeer nu om de kleding onderling te laten matchen en combineerbaar te maken. Wat doet dit met je keuzes? Als je wilt, kun je hier combinaties mee maken.
 • Kleuren tellen: maak een top drie van de meest voorkomende kleuren in je kast. Zijn dat inderdaad de kleuren die je het liefste draagt? En zijn ze onderling eigenlijk goed te combineren?
 • Elke dag aan: als je één kledingstuk moest kiezen om een jaar lang elke dag aan te trekken (gecombineerd met andere stukken), wat zou je dan kiezen?

Welke uitdaging durf jij aan te gaan? En welke zou je mij het liefst zien doen?

 1. Hele leuk experiment, en heel nuttig als je een lange tijd op vakantie wilt.
  Het zou inderdaad genoeg kunnen zijn om je elke dag netjes aan te kleden.
  Wel het meest praktisch als je in een mini-huis woont.
  Maar van alles 2 stuks lijkt me toch praktischer.
  Ik ga voor 3 stuks van de meest gedragen kledingstukken.
  Vroeger zeiden wij; 1 stel aan je lijf, 1 stel in de kast en 1 stel in de was.
  Vooral als je niet dagelijks wast, want met zo weinig kleding kun je onmogelijk een volle wastrommel draaien.
  En uit milieuoogpunt is een half gevulde wastrommel ook niet ideaal.
  Zeker als je zoals wij niet dagelijks je kleding in de was doet, krijg je de trommel niet wekelijks vol.
  Als voorbeeld; Met 2 pyjama’s haal je het niet als je man in het ziekenhuis ligt. wat bij mij meermaals gebeurde in het afgelopen jaar.
  Dan waste ik dagelijks met een praktisch lege trommel
  Dan heb je er echt 3 nodig.
  Een winterjas in plaats van 3 goede winterjassen lijkt mij wel al voldoende, maar ook dat vind ik al moeilijk.
  3 Stuks van alles vind ik ook best al een hele opgave.
  En nog steeds een hele moeilijke keuze, vooral om dat ik het liefst wil dat alles bij alles past.

  1. Mooi uitgangspunt, wij zeiden dat ook altijd over dekbedovertrekken. Al hebben we er door samenwonen nu iets meer. Het is inderdaad lastig, maar natuurlijk ook meer een testje dan echt iets om direct in praktijk te brengen. Kan wel mooie inzichten opleveren!

 2. Wat schrijf je toch een fantastische blogs! 💞 Dit gedachte experiment is wederom briljant. Ik ga het laten sudderen. Een kledingstuk kiezen om elke dag te dragen, vind ik nog steeds fascinerend. Ik weet dat een dame dat met één jurk deed. Dat was, bleek, behoorlijk pittig. Ik weet dat ik te wispelturig ben voor dat experiment en ik wil niet meer zo streng zijn voor mezelf. Maar erover nadenken, wat is m’n lievelings, vind ik dan weer erg fijn. Ik vraag me dat ook dikwijls af: welk kledingstuk zou ik nooit weg willen doen? En dat eens in ’t half jaar opnieuw bepalen. Is mijn stijl veranderd, wat is mijn band nu met dit kledingstuk? En tja, kleding lenen heeft mijn kijk daarop ook ontzettend veranderd. Waarom zou ik alle kleding die ik draag voor mijzelf moeten hebben? Kan het ook van meerdere mensen zijn? Nou, volop inspiratie door je blog. Liefs merijntje

  1. Klopt, dat is Lidia van All About Fair Fashion. Ze blogt nu niet meer, maar wat een cool project was dat! Wat leuk om te lezen dat dit jou weer aan het denken zet. Ik houd ook van het evalueren van mijn kledingkast. Het helpt om de tevredenheid te bewaren en de boel steeds een beetje aan te scherpen.

 3. Wat een tof experiment! En wat een gave items heb je uitgezocht. I love het bruine suede jasje. Zelf zou ik kiezen voor 3 items van elke categorie. Daar zit zeker een luipaard print bij, want daar kan ik echt niet zonder! En mijn zwarte legging is echt een go to. Wat kleuren betreft zitten we denk ik allebei in het herfst palet: oker, bruin, oranje, groen. Deze zijn supermooi te combineren. Ik zou het echt een opgave vinden om zo “minimal” te gaan, maar echt wel tof om hier eens mee te spelen. Dank voor je toffe blog. Groetjes Sandra

  1. Met drie in elke catgeorie is het wel meteen een meer haalbare garderobe. Ik heb nu wel lekker veel categorieën gekozen, anders was het niet te doen hoor! En dat alleen nog maar in je hoofd hè?

 4. Dat is interessant! Voor mij zou het wel een complicerende factor worden dat ik vooral broeken en tops draag (soms een vest of trui). Maar bijvoorbeeld nooit jurken, rokken of jumpsuits. Met een per categorie wordt het dan extra krap. Ik zie wel wat in het idee van de zwakste schakel per categorie kiezen om weg te doen. Die analyse van wat er mis mee is, kan inderdaad heel handig zijn denk ik!

  1. Dat maakt inderdaad nogal een verschil, zoals je ziet draag ik best veel soorten kleding. Misschien zou je eens een lijst kunnen maken met twee of drie stuks per soort? En de zwakste schakel is ook leuk, die heb ik ook getest en was heel handig!

 5. Heel gaaf experiment. Ik zelf bij voorstander van een soort minimalist warderobe, dat betekent dat je al je kleren zoveel mogelijk kan combineren!

  1. Helemaal mee eens, dat is een prachtig uitgangspunt. Het is ook precies de reden dat ik zoveel met stijlontwikkeling bezig ben geweest de afgelopen jaren. Nu ik veel beter weet wat ik mooi vind, past alles ook nog veel beter bij elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.