Stijlexperiment: van elk kledingstuk één

Ik ga graag een experiment aan om mijn kledingstijl beter te leren kennen. Dat geeft me een steeds scherpere blik op wat ik graag draag en mooi vind. Vandaag wil ik een gedachte-experiment met jullie delen dat ik zelf verzonnen heb. Wat als je van elke soort kleding nog maar één exemplaar zou mogen hebben? Één lange broek, één trui, één jurk, afijn, je snapt ‘m. Ik maakte een lijstje van mijn kledingtoppers!

Extreme capsule wardrobe

Het resultaat van dit stukje kastonderzoek is een soort extreme capsule wardrobe. Ik heb bijna spijt dat ik dit experiment bedacht heb, want oei, wat is dit moeilijk. Zelfs in gedachten al, want uiteraard heb ik mijn kledingkast helemaal niet echt op deze manier geminimaliseerd. Dat zou zonde zijn van alle andere kledingstukken die ik ook graag en vaak draag.

Ik heb er in dit experiment geen rekening gehouden of de stukken die ik uitkoos onderling goed te combineren zijn. Daarbij heb ik me gericht op de losse categorieën (die voor elke persoon natuurlijk anders kunnen zijn!) en er niet op gelet of de kledingstukken onderling ook te combineren zijn. Zo kwam ik op dit lijstje met mijn twintig favoriete kledingstukken.

Mijn lievelingskleding

 • Lange broek: blauwe vintage mom jeans
 • Korte broek: afgeknipte vintage mom jeans
 • Jurk: oranje wrap dress van Miss Green
 • Top met lange mouw: oranje truitje van de kringloop
 • Top mouwloos: witte, handgeweven top van People Tree
 • T-shirt: witte croptop strepen, een oudje
 • Rok: vintage midi-rok met bloemen
 • Jumpsuit: lange blauwe jumpuit met strepen
 • Trui: grijze trui van Friday’s Project
 • Vest: grijs dun vest, gevonden op een kledingruil
 • Blouse: zwarte vintage blouse met bloemenprint
 • Jasje: geruit vintage jasje
 • Schoenen open: bruine Spaanse sandalen van Seasalt Cornwall
 • Schoenen plat: Veja sneakers
 • Hakken: corduroy laarsjes van Miista
 • Zomerjas: bruin suède vintage jack
 • Winterjas: donkergroene mantel van United Wardrobe
 • Tas: Myomy rugzak
 • Sjaal: gekregen van een vriendin
 • Ketting: van mijn oma geweest

Zou dit werken?

Hoe zou het zijn als ik alleen deze kleding zou hebben? Ik denk dat ik me comfortabel zou voelen, maar wel een beetje basic. De meeste stukken hebben geen print, al zit er wel veel afwisseling in de materialen. En praktisch gezien zou ik een extra broek ook geen overbodige luxe vinden.

Ik merk dat ik vooral over comfort nadacht toen ik deze lijst samenstelde. Mijn kleding moet nu eenmaal lekker zitten, anders ben ik er snel klaar mee. Het is niet voor niets dat ik mijn truiencollectie het moeilijkst te elimineren vond.

Op de voet gevolgd door mijn rokken trouwens. Ik heb een aardige verzameling (sinds ik mijn tweedehands exemplaren showde zijn er zelfs nog een aantal grote favorieten bijgekomen) en dat was heel moeilijk kiezen.

Meer experimenteren met je kledingstijl

Vind je dit een leuk experiment? Natuurlijk kun je er een eigen draai aan geven. In plaats van één stuk per categorie, kun je ook besluiten een top drie te maken. Dat maakt het misschien nét even makkelijker om te kiezen.

Er zijn bovendien nog heel veel andere experimenten te verzinnen om je kledingstijl te leren kennen. Ik schudde de volgende vast uit mijn mouw, maar misschien heb jij zelf nog een beter idee.

 • Breng het in praktijk: hoeveel dagen kun jij kleden met alleen deze topstukken? Levert dit nog nieuwe combinaties op?
 • Draai het om: je mag niet maar één stuk per categorie houden, maar je moet er één wegdoen. Schrijf van al je ‘zwakste schakels’ op wat er mis mee is. Daar kun je veel van leren! Misschien is een deel wel echt aan een andere bestemming toe?
 • Maak er een capsule wardrobe van: doe deze oefening nogmaals, maar probeer nu om de kleding onderling te laten matchen en combineerbaar te maken. Wat doet dit met je keuzes? Als je wilt, kun je hier combinaties mee maken.
 • Kleuren tellen: maak een top drie van de meest voorkomende kleuren in je kast. Zijn dat inderdaad de kleuren die je het liefste draagt? En zijn ze onderling eigenlijk goed te combineren?
 • Elke dag aan: als je één kledingstuk moest kiezen om een jaar lang elke dag aan te trekken (gecombineerd met andere stukken), wat zou je dan kiezen?

Welke uitdaging durf jij aan te gaan? En welke zou je mij het liefst zien doen?