Hoeveel kleding heeft een mens nodig?

Het minimum aantal kledingstukken dat je in je bezit moet hebben, verschilt echt van persoon tot persoon. Het hangt af van je leefstijl, je werk, of en hoeveel je sport en je andere hobby’s en bezigheden, hoeveel je zweet, hoe vaak je kunt en wilt wassen en veel nog meer factoren. Kunnen we iets zeggen over de hoeveelheid kleding die je echt nodig hebt? Lastig. Maar ik kan wel berekenen hoe lang ik vooruit kan met de hoeveelheid kleren die nu in mijn kast hangt.

Ja, het is lastig algemene uitspraken te doen over de hoeveelheid kleding die je nodig hebt. Om nog maar te zwijgen over de definitie van ‘nodig’. De één vindt het prima om dezelfde kleding vaak aan te hebben of het ‘één aan, één in de was, één in de kast’-principe aan te hangen, de ander heeft behoefte aan meer afwisseling en creativiteit om zich happy te voelen met zijn garderobe.

Hoeveel kleding heb ik zelf en wat kan ik daarmee?

Juist omdat algemene ‘regels’ zo lastig zijn, wil ik het eens omdraaien: ik ga uit van de hoeveelheid kleding die in mijn kast hangt – daar houd ik al jaren een lijst van bij – en probeer te berekenen hoe lang ik daar wel niet mee vooruit kan. Jep, er gaat gerekend worden, ik waarschuw jullie vast. Zo’n benadering klinkt misschien theoretisch en abstract, maar ik beloof je dat het veel houvast kan geven bij het – al dan niet – kopen van nieuwe kledingstukken.

Aantal kledingstukken in mijn kast

Het aantal kledingstukken in mijn kast hoef ik niet te tellen, alleen maar op te zoeken. Ik heb op dit moment 84 kledingstukken in mijn kast. Mijn jassen, schoenen en tassen laat ik buiten beschouwing, omdat ik die eigenlijk allemaal draag tot ze ‘op’ zijn, net als mijn pyjama’s, sportkleding en ondergoed. Die gaan gewoon mee tot de gaten erin vallen en stiekem daarna ook nog wel een poosje.

Hoeveel kledingstukken draag ik per dag?

Ik schat in dat ik – zonder die net genoemde categorieën – gemiddeld 3 kledingstukken per dag draag. Soms draag ik laagjes, soms alleen een jurk. En soms kleed ik me gedurende dag om, bijvoorbeeld voor een feestje of omdat ik het gewoon berekoud of bloedheet heb in mijn outfit.

Deze grove schatting blijkt aardig overeen te komen met het totaal aantal wears over 2019: 3,06 per dag. Ik houd namelijk ook bij hoe vaak ik mijn kleding draag (iets wat ik iedereen kan aanraden om een poosje te doen). Het gemiddelde ligt in werkelijkheid net iets hoger omdat ik een deel van mijn onderhemdjes wel meetel in mijn totale kledingkast, maar ik het aantal draagbeurten daarvan niet bijhoud. Maar laten we het op een gemiddelde van 3 kledingstukken per dag houden.

Drie kledingstukken per dag, dat is ca. 1100 draagbeurten per jaar. Dat betekent dat ik elk kledingstuk in mijn kast gemiddeld 13 keer per jaar zou moeten dragen. Net iets meer dan ééns per maand dus. Dat vind ik behoorlijk weinig! En toch haalde ik dat voor 52 kledingstukken in 2019 níet. Goed, niet elk kledingstuk hing het volledige jaar in mijn kast, want ik kocht en ruilde ook kleding. Maar toch: 52. Wauw.

Hoe kun je dit inzetten voor het verduurzamen van je garderobe?

Natuurlijk draag je in praktijk niet elk kledingstuk even vaak. Dat hangt uiteraard samen met je persoonlijke favorieten en of een kledingstuk het hele jaar door gedragen kan worden of niet. Maar ook met de verhouding van kledingstukken voor je onder- en je bovenlijf.

Zo bestaat mijn kast voor de helft uit tops, 1/3 uit broeken & rokken en voor 1/6 uit jurken & jumpsuits. Je zou kunnen verwachten dat ik mijn gemiddelde jurk vaker draag dan mijn gemiddelde broek, maar dat is niet het geval.

Opdracht 1: matcht de verhouding in je kledingkast met jouw kleedgedrag?

Onderzoek hoe de verhoudingen in jouw kledingkast liggen en of deze overeenkomen met hoe vaak je deze kledingstukken draagt. Zo heb ik 9 jurken, maar draag ik momenteel zeker niet 9 keer per maand een jurk. Jurken hoef ik dus zeker niet bij te kopen. Hetzelfde geldt voor mijn 11 rokken. Ook die moet ik juist váker dragen in plaats van exemplaren bij te kopen.

Zelf heb ik schoenen buiten beschouwing gelaten, omdat ik die eigenlijk altijd wel ‘op’ draag, dus tot ze versleten zijn. Maar heb jij flink veel schoenen, dan kun je eens nagaan of het aantal paar hakken, sneakers of laarzen in verhouding staat met hoe vaak je dat type schoeisel daadwerkelijk aantrekt.

Opdracht 2: kun jij lang genoeg trouw blijven aan je kleding?

Zelf tracht ik al jaren om te kopen volgens de 30-Wear Rule: alleen kleding in huis halen waarvan ik mezelf kan beloven dat ik het minstens dertig keer zal dragen (lees hier meer over het belang van deze regel).

Gezien de huidige hoeveelheid kleding in mijn kast, duurt het voor elk kledingstuk dat ik nieuw koop 2,5 jaar om de dertig keer dragen te halen. Ik moet zeggen: dat duurt langer dan ik dacht. Het betekent dat ik mezelf moet afvragen of ik een kledingstuk dat ik nú koop, over 2,5 jaar nog met net zoveel plezier aantrek.

Zelf uitrekenen

Maak die som eens voor jouw kast en ga na of jij je voor zo’n periode kan vastleggen op het kledingstuk dat je op het punt staat te kopen. Vind je het na zoveel jaar ook nog mooi? En zul je het met evenveel plezier dragen als dat je nu doet? Twijfel je? Dan is het misschien verstandig het kledingstuk te laten hangen.

30
Jaar in kast = ———————————————————————————-
(kledingstukken per dag* x 365)/aantal kledingstukken

*Heb je geen idee hoeveel kledingstukken je gemiddeld per dag draagt, neem dan 3 als uitgangspunt. De aantallen zijn dus zonder jassen, schoenen, tassen, pyjama’s, sportkleding en ondergoed.

Probeer eerlijk naar jezelf te zijn, want deze formule gaat uit van het gunstigste geval: dat je al je kleding even vaak draagt. Wellicht denk je nu: maar dit kledingstuk ga ik véél vaker dragen dan wat nu in mijn kast hangt. Maar bedenk je dat die extra draagbeurten ten koste zullen gaan van kledingstukken die je al hebt. Je hebt tenslotte maar één lijf om aan te kleden, dus hoe meer je het één draagt, hoe minder het ander.

Verder met het onderzoeken van je garderobe

Het doel van dit artikel is niet om je te verplichten elk kledingstuk exact even vaak te dragen. Er zullen altijd favorieten blijven en dat is niet erg. Wel wil ik je inzicht geven in de hoeveelheid kleding die je werkelijk in je kast hebt en wat je daar wel niet allemaal mee kunt.

Nog meer inzicht in je kast en koopgedrag?

 1. Hi Hermien, wat een goede benadering, zeker om duidelijk te hebben hoe lang je ongeveer met iets wilt doen. Ik ben sinds een aantal jaar ook bezig met het verduurzamen en minimaliseren van mijn kledingkast. Ik ga het de andere kant eens proberen, rekeninghoudend met de seizoenen. Hoeveel heb ik nodig om voldoende afwisseling te hebben? Want hoewel ik wil minimaliseren blijf ik toch de koopdrang houden. Dit gaat daar bij helpen. Dank je wel voor deze post (en alle andere over dit topic – altijd leuk en inspirerend om te lezen)!

  1. Goed zeg, dat je al zo bewust bezig bent met wat je bezit. Koopdrang is een lastig iets hè? Ik heb er absoluut nog wel eens last van! Wat ik ooit leerde van een lezer is een lijst bijhouden van wat je wegdoet en waarom. Pak die er even bij voor een nieuwe aankoop om te voorkomen dat je weer op een zelfde manier ‘de mist ingaat’. Misschien helpt het je ook om goed na te gaan wat je doelen zijn met het minimaliseren en de redenen waarom je graag toch weer koopt? Wil je überhaupt graag minder spullen of is het meer dat je snel verveeld raakt van wat je hebt of een heel andere reden? Dan kun je van daaruit naar oplossingen zoeken. Die zijn voor iedereen weer anders.

 2. Heel goed artikel! Ik heb echt veelste maar ook veelste veel kleding.. Ik ben zelfs begonnen aan een winter/zomer kledingkast. Maar vanaf volgende week ga ik flink opruimen!!

  1. Succes, goed dat je hier tijd voor gaat maken. Als je effectief wilt opruimen, kun je proberen heel bewust stil te staan bij waarom de kleding die je niet draagt niks voor jou is. Dat voorkomt dat je in de toekomst weer vergelijkbare miskopen doet (al kan het natuurlijk ook zijn dat je van maat veranderd bent of je leven er nu anders uitziet dan toen je het kocht). En als je nog plekken zoekt om je kleding op een duurzame manier een nieuwe bestemming te geven, kun je dat hier vinden: https://kouwekleren.nl/dit-kun-je-doen-met-kleding-die-je-niet-meer-draagt/

 3. Ik heb genoten van je artikel!! Geweldig om een medeteller te vinden! Ik houd dit jaar ook bij wat ik aan heb en hoe vaak. Ik heb ook een bespaarjaar waar ik over blog. Ik heb eens per zoveel jaar een bespaarjaar waarin ik niets op het gebied van kleding, schoenen, tassen en accessoires koop (en zelfs geen sportkleding terwijl ik iedere dag na de sportschool ga). Dit jaar is weer zo’n jaar en ik ben er na 5 maanden achter dat ik volgend jaar ook niets nieuws nodig heb, hooguit wat nieuwe sokken. Ik heb nog zoveel in mijn kast wat mooi is, niet modegevoelig genoeg om ‘uit de mode’ te raken en nog steeds mijn eigen stijl is. Ook zijn er nog veel nieuwe combinaties te maken zodat het voor mij ook leuk blijft om deze kleding te dragen en ik geen nieuwe spullen wens. Impulsaankopen heb ik al lang niet meer, soms zie ik leuke kleding in een etalage maar dan bedenk ik dat mijn eigen kast ook euke kleding bevat en dan loop ik weer door. Bezoek ook geen winkels online en kom niet in modewinkels, heb niet het idee dat ik iets mis. Op mijn leeftijd (52) heb ik ook wel een eigen stijl ontwikkeld en ben ik niet meer zo gevoelig voor de laatste trends, dat helpt ook wel.

  1. Inspirerend, zo’n jaar! Lijkt me een mooie manier om je gewoontes op het gebied van consumeren te resetten. Ik doe zoiets dergelijks nu ook specifiek op het gebied van kleding, met mijn 30-Wears Challenge. Door het naar alle terreinen uit te breiden, voorkom je ook dat koopdrang die je nu niet op kleding kan botvieren, verplaatst naar het kopen van andere spullen. Echt knap!

 4. He fijn artikel weer Hermien! Ik merk steeds vaker dat ik ook zo trots kan zijn op mezelf als ik ontdek dat ik nog steeds verliefd kan zijn op kleding die ik inmiddels zo’n drie jaar heb. Drie jaar geleden ben ik drastisch gaan veranderen van stijl vanwege mijn opleidingen en dat is echt een eikpunt. Het is óók nog handig om bij een aankoop rekening te houden met schommelingen in gewicht als die van toepassing zijn (bij mij dus). Broeken en rokken met tailles zonder rek bijvoorbeeld, die kunnen dan te groot raken of te klein. Met rek geeft speling. Ik ga je blog snel delen in mijn community! Super waardevol.

  1. Ik kan me voorstellen dat dat een bijzondere omslag is geweest. En ik weet bijna wel zeker dat je kleding die je sinds die tijd, zoveel bewuster, hebt gekocht, met plezier zult blijven dragen. Je tip over het tactisch kiezen van kledingstukken die met meerdere posturen blijven passen, vind ik ook een heel wijze raad! Zelf ben ik al jaren niet echt veranderd, dus ik sta daar niet altijd bij stil.

 5. Tof artikel! Zelf ben ik nog niet toe aan het tellen van mijn kleding. Ik heb te veel, maar ik koop sinds dit jaar zowiezo geen nieuwe kleding meer. Afgelopen maanden ook heel weinig tweedehands gekocht. Ik draag kledingstukken wel op verschillende manieren om het maximale uit m’n kast te halen.

  1. Jij bent inderdaad heel creatief met combineren! Je hoeft trouwens geen schaamte te hebben over de aantallen hè? Tellen doe je voor jezelf en er is geen goed of fout, alleen maar meer inzicht. Er is niet één perfecte hoeveelheid kleding voor iedereen en het belangrijkst is, dat je je kleren draagt. En ja, ik houd ook heel erg van getallen, ze geven me houvast. Terwijl anderen misschien op een heel andere manier ‘grip’ krijgen op hun kast en hun koopgedrag en dat is helemaal prima. Want dat is het uiteindelijk doel.

 6. Hallo Hermien Wat een leuk artikel. Tellen van kleding: dat deed ik al; b.v. 41 stuks bovenkleding, 13 rokken, de rest moet nog. Ik tel wat nu in de kast ligt, dus niet de winterkleding, die al opgeborgen is. Bij de 41 stuks zijn heel veel stukken, die ik het hele jaar ook kan dragen. We zijn verhuisd en liep voorheen vaak in tuin- of schilderkleding.
  Sinds 4 jaar geen tuin meer te verzorgen, ook ben ik na 6 jaar gestopt als freelancer voor een creatief tijdschrift ( 6-8 schilderijen maken per jaar), dus heb nu tijd en zin om meer aandacht aan persoonlijke verzorging ( nagels, make-up en leuke kleding) te besteden.
  Soms is dit wat uit de hand gelopen en ben het laatste jaar bewuster bezig met nieuwe aankopen. Ik draag alles uit mijn kast en kan al goed combineren. We ( niet alleen wij, maar algemeen) leven in overvloed, ik heb echt geen kleding, jassen of schoenen nodig, maar denk ook: ik beleef er enorm veel plezier aan, toch wil ik proberen om gericht te kopen; b.v. wat staat er op mijn wensenlijst; dat was een camelkleurige broek ( als basis om nog leuker te kunnen combineren). En als ik dan in een winkel die broek zie dan koop ik die. Het voegt iets toe aan mijn garderobe. Ik word erg blij van kleding en vind het prettig om er elke dag leuk uit te zien. Ik doe erg lang met kleding, maak zelf tussendoor ook wel eens iets en heb net van een kwaliteits jeans,die ik niet zo graag droeg een rok gemaakt. Het woord nodig: ik heb te veel: kan met veel minder toe, want ik wil ook alles dragen. Schoeisel: 9 paar dit seizoen. Wil er niets meer bijkopen deze zomer.

  1. Erg leuk dat je ook aan het tellen bent geslagen! Nodig is inderdaad een lastig begrip. Er zijn in dit land heel veel mensen die in feite niks meer nodig hebben, als je het puur praktisch bekijkt. We mogen ook plezier uit onze kleding halen. En dat is voor de een uit afwisseling en voor de ander uit dat perfecte stuk. Mooi hoe het tellen ook bij jou bijdraagt aan een gevoel van ‘genoeg’ op sommige vlakken. Dat is een heel fijn en rustig gevoel.

 7. Heel interessant weer! Deze aanpak spreekt me wel heel erg aan eigenlijk. Zelf ben ik sowieso een luie wasser, dus om die reden vind ik het wel lekker om wat ruimer in bijvoorbeeld shirts te zitten.

  1. Ook zeker een aspect dat meespeelt! Ik had zelf jarenlang geen wasmachine in huis en had daardoor wat meer kleding nodig, want wassen was altijd wel een onderneming en geen kwestie van naar de machine lopen. Helemaal prima om in jouw geval wat meer shirts te hebben dus! Shirts in de wasmand is ook een heel ander verhaal dan stapels shirts die de kast nooit verlaten.

 8. Ik heb pasgeleden enorm veel stukken op Vinted gezet en al een aantal verkocht. Ik vind het echt heel erg hoeveel kledingstukken ik in mijn kast heb liggen die ik niet meer pas, maar toch blijf bewaren.. want oooooit pas ik ze weer. Gewoon WEG DOEN dus haha.. goed en interessant artikel!

  1. Goed zeg, dat je aan het verkopen bent geslagen! Zo krijg je meer overzicht in je kast en maak je een ander én het milieu gelukkig. Verkopen is echt de allerduurzaamste optie, omdat je kleding heel direct een hoogwaardige nieuwe bestemming krijgt (nog meer dan bijvoorbeeld naar de kringloop brengen en zeker dan in de kledingcontainer doen). Goed bezig! Hoop dat het je oplucht.

 9. Interessant artikel! Opzich valt het in mijn kledingkast wel mee en heb ik ook echt tijden lang niks nieuws gekocht. Het is goed om even te beseffen dat ik sommige kledingstukken meer moet dragen, zoals jurken en rokken.

  1. Het is inderdaad ook een fijne manier om de rijkdom van je eigen kast weer even in te zien. Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.