Hoeveel kleding heeft een mens nodig?

Het minimum aantal kledingstukken dat je in je bezit moet hebben, verschilt echt van persoon tot persoon. Het hangt af van je leefstijl, je werk, of en hoeveel je sport en je andere hobby’s en bezigheden, hoeveel je zweet, hoe vaak je kunt en wilt wassen en veel nog meer factoren. Kunnen we iets zeggen over de hoeveelheid kleding die je echt nodig hebt? Lastig. Maar ik kan wel berekenen hoe lang ik vooruit kan met de hoeveelheid kleren die nu in mijn kast hangt.

Ja, het is lastig algemene uitspraken te doen over de hoeveelheid kleding die je nodig hebt. Om nog maar te zwijgen over de definitie van ‘nodig’. De één vindt het prima om dezelfde kleding vaak aan te hebben of het ‘één aan, één in de was, één in de kast’-principe aan te hangen, de ander heeft behoefte aan meer afwisseling en creativiteit om zich happy te voelen met zijn garderobe.

Hoeveel kleding heb ik zelf en wat kan ik daarmee?

Juist omdat algemene ‘regels’ zo lastig zijn, wil ik het eens omdraaien: ik ga uit van de hoeveelheid kleding die in mijn kast hangt – daar houd ik al jaren een lijst van bij – en probeer te berekenen hoe lang ik daar wel niet mee vooruit kan. Jep, er gaat gerekend worden, ik waarschuw jullie vast. Zo’n benadering klinkt misschien theoretisch en abstract, maar ik beloof je dat het veel houvast kan geven bij het – al dan niet – kopen van nieuwe kledingstukken.

Aantal kledingstukken in mijn kast

Het aantal kledingstukken in mijn kast hoef ik niet te tellen, alleen maar op te zoeken. Ik heb op dit moment 84 kledingstukken in mijn kast. Mijn jassen, schoenen en tassen laat ik buiten beschouwing, omdat ik die eigenlijk allemaal draag tot ze ‘op’ zijn, net als mijn pyjama’s, sportkleding en ondergoed. Die gaan gewoon mee tot de gaten erin vallen en stiekem daarna ook nog wel een poosje.

Hoeveel kledingstukken draag ik per dag?

Ik schat in dat ik – zonder die net genoemde categorieën – gemiddeld 3 kledingstukken per dag draag. Soms draag ik laagjes, soms alleen een jurk. En soms kleed ik me gedurende dag om, bijvoorbeeld voor een feestje of omdat ik het gewoon berekoud of bloedheet heb in mijn outfit.

Deze grove schatting blijkt aardig overeen te komen met het totaal aantal wears over 2019: 3,06 per dag. Ik houd namelijk ook bij hoe vaak ik mijn kleding draag (iets wat ik iedereen kan aanraden om een poosje te doen). Het gemiddelde ligt in werkelijkheid net iets hoger omdat ik een deel van mijn onderhemdjes wel meetel in mijn totale kledingkast, maar ik het aantal draagbeurten daarvan niet bijhoud. Maar laten we het op een gemiddelde van 3 kledingstukken per dag houden.

Drie kledingstukken per dag, dat is ca. 1100 draagbeurten per jaar. Dat betekent dat ik elk kledingstuk in mijn kast gemiddeld 13 keer per jaar zou moeten dragen. Net iets meer dan ééns per maand dus. Dat vind ik behoorlijk weinig! En toch haalde ik dat voor 52 kledingstukken in 2019 níet. Goed, niet elk kledingstuk hing het volledige jaar in mijn kast, want ik kocht en ruilde ook kleding. Maar toch: 52. Wauw.

Hoe kun je dit inzetten voor het verduurzamen van je garderobe?

Natuurlijk draag je in praktijk niet elk kledingstuk even vaak. Dat hangt uiteraard samen met je persoonlijke favorieten en of een kledingstuk het hele jaar door gedragen kan worden of niet. Maar ook met de verhouding van kledingstukken voor je onder- en je bovenlijf.

Zo bestaat mijn kast voor de helft uit tops, 1/3 uit broeken & rokken en voor 1/6 uit jurken & jumpsuits. Je zou kunnen verwachten dat ik mijn gemiddelde jurk vaker draag dan mijn gemiddelde broek, maar dat is niet het geval.

Opdracht 1: matcht de verhouding in je kledingkast met jouw kleedgedrag?

Onderzoek hoe de verhoudingen in jouw kledingkast liggen en of deze overeenkomen met hoe vaak je deze kledingstukken draagt. Zo heb ik 9 jurken, maar draag ik momenteel zeker niet 9 keer per maand een jurk. Jurken hoef ik dus zeker niet bij te kopen. Hetzelfde geldt voor mijn 11 rokken. Ook die moet ik juist váker dragen in plaats van exemplaren bij te kopen.

Zelf heb ik schoenen buiten beschouwing gelaten, omdat ik die eigenlijk altijd wel ‘op’ draag, dus tot ze versleten zijn. Maar heb jij flink veel schoenen, dan kun je eens nagaan of het aantal paar hakken, sneakers of laarzen in verhouding staat met hoe vaak je dat type schoeisel daadwerkelijk aantrekt.

Opdracht 2: kun jij lang genoeg trouw blijven aan je kleding?

Zelf tracht ik al jaren om te kopen volgens de 30-Wear Rule: alleen kleding in huis halen waarvan ik mezelf kan beloven dat ik het minstens dertig keer zal dragen (lees hier meer over het belang van deze regel).

Gezien de huidige hoeveelheid kleding in mijn kast, duurt het voor elk kledingstuk dat ik nieuw koop 2,5 jaar om de dertig keer dragen te halen. Ik moet zeggen: dat duurt langer dan ik dacht. Het betekent dat ik mezelf moet afvragen of ik een kledingstuk dat ik nú koop, over 2,5 jaar nog met net zoveel plezier aantrek.

Zelf uitrekenen

Maak die som eens voor jouw kast en ga na of jij je voor zo’n periode kan vastleggen op het kledingstuk dat je op het punt staat te kopen. Vind je het na zoveel jaar ook nog mooi? En zul je het met evenveel plezier dragen als dat je nu doet? Twijfel je? Dan is het misschien verstandig het kledingstuk te laten hangen.

30
Jaar in kast = ———————————————————————————-
(kledingstukken per dag* x 365)/aantal kledingstukken

*Heb je geen idee hoeveel kledingstukken je gemiddeld per dag draagt, neem dan 3 als uitgangspunt. De aantallen zijn dus zonder jassen, schoenen, tassen, pyjama’s, sportkleding en ondergoed.

Probeer eerlijk naar jezelf te zijn, want deze formule gaat uit van het gunstigste geval: dat je al je kleding even vaak draagt. Wellicht denk je nu: maar dit kledingstuk ga ik véél vaker dragen dan wat nu in mijn kast hangt. Maar bedenk je dat die extra draagbeurten ten koste zullen gaan van kledingstukken die je al hebt. Je hebt tenslotte maar één lijf om aan te kleden, dus hoe meer je het één draagt, hoe minder het ander.

Verder met het onderzoeken van je garderobe

Het doel van dit artikel is niet om je te verplichten elk kledingstuk exact even vaak te dragen. Er zullen altijd favorieten blijven en dat is niet erg. Wel wil ik je inzicht geven in de hoeveelheid kleding die je werkelijk in je kast hebt en wat je daar wel niet allemaal mee kunt.

Nog meer inzicht in je kast en koopgedrag?