30-Wear Challenge: ik stop met kleding kopen

Een nieuw besluit, een nieuwe koopstop: ik ga geen kleding en schoenen meer te kopen tot ik, hou je vast: 2/3 van wat ik nu bezit minstens dertig keer heb gedragen. Klinkt random? Voor mij niet. Dit streven komt voort uit de 30-Wear Rule, die ik al een paar jaar aanhang: koop alleen kleding waarvan je weet dat je het minstens dertig keer zult dragen. Een heel duurzame omgang met kleding waar ik helemaal achter sta.

Waarom deze koopstop?

Een paar maanden geleden schreef ik al een artikel over de vraag in hoeverre mijn garderobe aan de 30-Wear Rule voldoet na zo’n vier jaar slow fashion. Dat artikel was meteen de aanzet voor deze uitdaging. Want hoewel mijn draaggemiddelde flink gestegen is sinds ik de 30-Wear Rule ontdekte, bezit ik nog behoorlijk wat kleding die ik geen dertig keer heb gedragen. Meer dan ik zou willen.

Hoe meer kleding ik bijkoop, hoe lastiger het wordt om alle stukken die ik heb vaak te dragen. Zo heb ik maar twee benen en één stel billen, dus meer dan één broek of rok tegelijk aantrekken gaat ‘m bijvoorbeeld al niet worden. Zo leuk, dit blouseje hierboven, ik ga het zeker vaak dragen (ben al hard op weg). Maar hoeveel heb je er nodig? Juist met al dat prachtige aanbod in tweedehands en eerlijke kleding is het belangrijk om niet te blijven kopen.

Met deze koopstop wil ik mezelf dwingen nu eerst eens volop te profiteren van wat ik in mijn kast heb hangen. Daar word ik al tijden behoorlijk blij van en er staat eigenlijk weinig concreets op mijn wensenlijstje. Er is dus geen enkele reden om het kopen niet een poosje te staken.

Niet 100%

Natuurlijk streef ik ernaar om alles in mijn kledingkast minstens 30 keer aan te trekken. Dertig keer is niet eens heel veel, als je kijkt naar de impact die een nieuw kledingstuk heeft qua energie- en waterverbruik en uitstoot. Toch stel ik dat niet als doel bij deze uitdaging. Het is namelijk niet voor alle kleding realistisch dat ik de dertig keer dragen ga halen, hoe jammer dat ook is.

Zo hangt er ook een galajurk in mijn kast die echt niet geschikt is om ‘down te dressen’ voor een doordeweekse outfit. Zo’n jurk zou ik nu niet meer kopen, zeker niet nieuw. Maar nu ik hem heb, vind ik het ook zonde om hem weg te doen naar de kringloop met het risico dat ‘ie onverkocht als nog in de textielcontainer belandt en als isolatiemateriaal eindigt. Daarom vind ik 2/3 van mijn kleding een mooi streven.

Dit staat me te doen

Om mijn doel te halen, moet ik nog met 31 kledingstukken de dertig keer dragen halen. Moeilijk? Dat zullen we zien! Ik heb in elk geval nog zo’n tien kledingstukken waarmee ik al erg dichtbij de dertig ben, dus dat scheelt al een hoop. Voor de rest van de kleding is er meer werk aan de winkel. Of eigenlijk juist níet aan de winkel dus.

De regels van mijn koopstop

 1. Ik koop geen nieuwe of tweedehands (boven)kledingstukken en schoenen meer tot ik 2/3 van mijn kleding en schoenen minstens dertig keer heb gedragen
 2. Ik koop ook geen tassen of sjaals
 3. Sieraden zijn eventueel toegestaan, maar die koop ik sowieso al nauwelijks tot niet (ik ben erg tevreden met de favorieten die ik bezit)
 4. Ook aan ruilen doe ik even niet mee. Ik haal geen nieuwe kleding in huis, of het nou preloved is of niet
 5. Ik mag wel kleding wegdoen die ik echt niet meer graag blijk te dragen. Hiervoor zoek ik natuurlijk wel een zo duurzaam mogelijke bestemming

De doelen van deze koopstop

Natuurlijk is het dertig keer dragen van een kledingstuk niet zaligmakend. Eigenlijk is het maar verrekte weinig, als je bedenkt wat voor enorme impact met name nieuw gekochte kleding heeft op het milieu (zelfs de duurzame(r) geproduceerde varianten.

Deze getalsmatige stimulans is dan ook vooral een middel om de achterliggende doelen te bereiken:

 • Meer creativiteit, doordat ik op zoek moet naar nieuwe manieren om mijn kledingstukken te dragen
 • Meer kleding combineren buiten de seizoen waar ze eigenlijk in ‘horen’
 • Meer aandacht geven op mijn blog aan kleding die ik al heb en plezier halen uit die stukken. Ik schrijf daar wel over, maar er valt nog zoveel meer over te vertellen. Kun je niet wachten om je in dit thema te verdiepen, lees dit artikel dan vast: Zes redenen om trots te zijn op je oude kleding.

Mijn voorbereiding

Zoals veel van mijn uitdagingen, ga ik deze vrij cold turkey aan. Toch heb ik een paar kleine voorbereidingen gedaan die het me wat makkelijker moeten maken om verleidingen te weerstaan.

 • Ik heb al mijn mode-gerelateerde zoekopdrachten op Marktplaats verwijderd
 • Ik ben nog eens kritisch door de nieuwsbrieven in mijn mailbox gegaan. Uitschrijven = exit verleiding
 • Ik heb een aantal merken en webshops die ik op social media volg tijdelijk ge-mute. Niet omdat ik ze niet langer support, maar om mezelf een beetje te beschermen

Ik vind dit best een spannende uitdaging, vooral omdat ik niet weet hoe lang deze koopstop gaat duren. Een paar maanden, een jaar? Geen idee! Ik wil jullie in elk geval op de hoogte houden van de vorderingen. Hoe vaak, dat weet ik nog niet. Als er iets te vertellen valt. Dat lijkt me in eerste instantie een prima uitgangspunt.

Benieuwd hoe het nu gaat met mijn 30-Wear Challenge?