30-Wear Challenge: ik stop met kleding kopen

Een nieuw besluit, een nieuwe koopstop: ik ga geen kleding en schoenen meer te kopen tot ik, hou je vast: 2/3 van wat ik nu bezit minstens dertig keer heb gedragen. Klinkt random? Voor mij niet. Dit streven komt voort uit de 30-Wear Rule, die ik al een paar jaar aanhang: koop alleen kleding waarvan je weet dat je het minstens dertig keer zult dragen. Een heel duurzame omgang met kleding waar ik helemaal achter sta.

Waarom deze koopstop?

Een paar maanden geleden schreef ik al een artikel over de vraag in hoeverre mijn garderobe aan de 30-Wear Rule voldoet na zo’n vier jaar slow fashion. Dat artikel was meteen de aanzet voor deze uitdaging. Want hoewel mijn draaggemiddelde flink gestegen is sinds ik de 30-Wear Rule ontdekte, bezit ik nog behoorlijk wat kleding die ik geen dertig keer heb gedragen. Meer dan ik zou willen.

Hoe meer kleding ik bijkoop, hoe lastiger het wordt om alle stukken die ik heb vaak te dragen. Zo heb ik maar twee benen en één stel billen, dus meer dan één broek of rok tegelijk aantrekken gaat ‘m bijvoorbeeld al niet worden. Zo leuk, dit blouseje hierboven, ik ga het zeker vaak dragen (ben al hard op weg). Maar hoeveel heb je er nodig? Juist met al dat prachtige aanbod in tweedehands en eerlijke kleding is het belangrijk om niet te blijven kopen.

Met deze koopstop wil ik mezelf dwingen nu eerst eens volop te profiteren van wat ik in mijn kast heb hangen. Daar word ik al tijden behoorlijk blij van en er staat eigenlijk weinig concreets op mijn wensenlijstje. Er is dus geen enkele reden om het kopen niet een poosje te staken.

Niet 100%

Natuurlijk streef ik ernaar om alles in mijn kledingkast minstens 30 keer aan te trekken. Dertig keer is niet eens heel veel, als je kijkt naar de impact die een nieuw kledingstuk heeft qua energie- en waterverbruik en uitstoot. Toch stel ik dat niet als doel bij deze uitdaging. Het is namelijk niet voor alle kleding realistisch dat ik de dertig keer dragen ga halen, hoe jammer dat ook is.

Zo hangt er ook een galajurk in mijn kast die echt niet geschikt is om ‘down te dressen’ voor een doordeweekse outfit. Zo’n jurk zou ik nu niet meer kopen, zeker niet nieuw. Maar nu ik hem heb, vind ik het ook zonde om hem weg te doen naar de kringloop met het risico dat ‘ie onverkocht als nog in de textielcontainer belandt en als isolatiemateriaal eindigt. Daarom vind ik 2/3 van mijn kleding een mooi streven.

Dit staat me te doen

Om mijn doel te halen, moet ik nog met 39 kledingstukken de dertig keer dragen halen. Moeilijk? Dat zullen we zien! Ik heb in elk geval nog zo’n tien kledingstukken waarmee ik al erg dichtbij de dertig ben, dus dat scheelt al een hoop. Voor de rest van de kleding is er meer werk aan de winkel. Of eigenlijk juist níet aan de winkel dus.

De regels van mijn koopstop

 1. Ik koop geen nieuwe of tweedehands (boven)kledingstukken en schoenen meer tot ik 70% van mijn kleding en schoenen minstens dertig keer heb gedragen
 2. Ik koop ook geen tassen of sjaals
 3. Sieraden zijn eventueel toegestaan, maar die koop ik sowieso al nauwelijks tot niet (ik ben erg tevreden met de favorieten die ik bezit)
 4. Ook aan ruilen doe ik even niet mee. Ik haal geen nieuwe kleding in huis, of het nou preloved is of niet
 5. Ik mag wel kleding wegdoen die ik echt niet meer graag blijk te dragen. Hiervoor zoek ik natuurlijk wel een zo duurzaam mogelijke bestemming

De doelen van deze koopstop

Natuurlijk is het dertig keer dragen van een kledingstuk niet zaligmakend. Eigenlijk is het maar verrekte weinig, als je bedenkt wat voor enorme impact met name nieuw gekochte kleding heeft op het milieu (zelfs de duurzame(r) geproduceerde varianten.

Deze getalsmatige stimulans is dan ook vooral een middel om de achterliggende doelen te bereiken:

 • Meer creativiteit, doordat ik op zoek moet naar nieuwe manieren om mijn kledingstukken te dragen
 • Meer kleding combineren buiten de seizoen waar ze eigenlijk in ‘horen’
 • Meer aandacht geven op mijn blog aan kleding die ik al heb en plezier halen uit die stukken. Ik schrijf daar wel over, maar er valt nog zoveel meer over te vertellen. Kun je niet wachten om je in dit thema te verdiepen, lees dit artikel dan vast: Zes redenen om trots te zijn op je oude kleding.

Mijn voorbereiding

Zoals veel van mijn uitdagingen, ga ik deze vrij cold turkey aan. Toch heb ik een paar kleine voorbereidingen gedaan die het me wat makkelijker moeten maken om verleidingen te weerstaan.

 • Ik heb al mijn mode-gerelateerde zoekopdrachten op Marktplaats verwijderd
 • Ik ben nog eens kritisch door de nieuwsbrieven in mijn mailbox gegaan. Uitschrijven = exit verleiding
 • Ik heb een aantal merken en webshops die ik op social media volg tijdelijk ge-mute. Niet omdat ik ze niet langer support, maar om mezelf een beetje te beschermen

Ik vind dit best een spannende uitdaging, vooral omdat ik niet weet hoe lang deze koopstop gaat duren. Een paar maanden, een jaar? Geen idee! Ik wil jullie in elk geval op de hoogte houden van de vorderingen. Hoe vaak, dat weet ik nog niet. Als er iets te vertellen valt. Dat lijkt me in eerste instantie een prima uitgangspunt.

Lees ook: Update #1 na 4 maanden 30-Wear Challenge

 1. Als ik jouw blog lees, heb ik maar 1 vraag: Hoe houd jij praktisch bij hoeveel keer je een specifiek kledingstuk hebt gedragen? Heb je alle rokjes, broeken truien en shirts in een excelbestand gezet? En zet je er kruisjes of een numeriek getal met gedragen datum bij?
  Ik lees graag hoe je dit praktisch bijhoudt.
  Hartelijke groet,
  Astrid

  1. Ik houd het bij in mijn telefoon en eens per maand ‘hevel ik dat over’ naar excel. Ik heb hier laatst een story op Instagram aan gewijd, maar ik kan er ook een keer een blogpost over schrijven. Er zijn namelijk allerlei handige apps voor ook!

 2. 30x in de hoeveel tijd? een jaar? een seizoen? Suczegen bij deze uitdaging. Het spreekt me wel aan.

  1. Dertig keer in totaal. Ik houd al ruim twee jaar bij hoe vaak ik mijn kleding draag, dus ik heb al een aardige basis. Dertig keer is een vrij arbitraire grens – en het is zeker niet zo dat ik kleding daarna lekker weggooi – maar ik heb gemerkt dat als ik het me lukt om een kledingstuk 30 keer te dragen, het echt een goed keus is geweest die ik wil blijven dragen tot het helemaal ‘op’ is. Als je dit een interessant topic vindt: ik heb al mijn artikelen over 30-Wear Rule hier verzameld https://kouwekleren.nl/category/stijl-2/30-wear-rule/.

 3. Ik had dezelfde vraag; hoe hou je dat bij? Dus ik zou het wel super interessant vinden als je daar een post over wil schrijven!

  Lijkt me een mooie oefening! Ik zou me er beter ook eens aan wagen 🙂

  1. Ik krijg die vraag elke keer als ik iets over dit thema schrijf, dus het wordt hoog tijd dat ik er een apart artikel aan wijd. Komt eraan!

   1. Ja zou heel leuk en handig zijn om te weten hoe je dat doet en het dan ook zelf te kunnen bijhouden!

 4. Wat goed dat je dit gaat doen! Laatst las ik dat we een kledingstuk gemiddeld maar 7x dragen. Zeven keer dragen is één week!! Ik kan het bijna niet beseffen dat je een kledingstuk zo weinig aan hebt. Inderdaad het verhaal van je gala-jurk snap ik helemaal, dat is niet een item dat je aan doet om naar de supermarkt te gaan. Maar een simpele sweater? Zeker wanneer het van goede kwaliteit gemaakt is doe ik er jaren mee. En door hem telkens anders te combineren vraagt iedereen altijd of ik een ‘nieuwe’ trui heb.

  Ik ben heel benieuwd hoe het je zal verlopen, maar het is in ieder geval al een mooi streven. Slim dat je het in je telefoon bij houdt trouwens, dat ga ik ook eens doen.

  1. Bizar weinig is dat hè? Kwaliteit is inderdaad een heel belangrijk aspect als je de (minstens) 30 wears wilt halen. Gelukkig word ik er steeds beter in kwaliteit te herkennen.

 5. Wat goed dat je deze uitdaging aangaat! Je blog heeft me weer geïnspireerd. De ‘more than 30 wears’ regel is voor mij ook een uitgangspunt en ik houd sinds 2 jaar bij hoe vaak ik een kledingstuk draag. En sinds dit jaar koop ik alleen nog 2e hands of fair kleding (met uitzondering van ondergoed, sokken en panty’s).
  Inmiddels is 25% van mijn kleding 2e hands. En ik heb slechts 16% vaker dan 30x gedragen. Oei! Ik heb dus nog een lange weg te gaan…… en denk nu ook serieus na over een koopstop.

  1. Dank voor je mooie woorden! Hoe weinig 30 keer dragen ook klinkt (en is), het kan best even duren voor je er bent hè?

   1. Inderdaad het duurt best even voordat je een kledingstuk 30x gedragen hebt. De meeste mensen die ik spreek zeggen: 30x is toch niet veel! Maar pas als je het echt telt, merk je dat de realiteit anders is.

 6. Super goed zeg, ik ben echt heel benieuwd hoe je dit bevalt! Ik wil dit ook eigenlijk gaan bijhouden en heb al eens een poging gedaan, maar vind het toch lastig of vergeet ik het weer. Ik zou ook graag een blogpost met tips lezen hierover hoe jij dit doet, zoals ik meerdere mensen hier zie reageren! Succes 😀

  1. Die post is in de maak! Ik moest het ritme er ook wel even inkrijgen, maar het is wel een gewoonte die je jezelf aan kunt leren.

 7. Supertoffe challenge! Zelf hou ik niet bij hoe vaak ik een kledingstuk draag, maar ik ga mezelf wel uitdagen geen nieuwe en/of tweedehands kleding te kopen. Te beginnen bij deze maand. Je moet ergens beginnen toch? Ik heb genoeg in mijn kledingkast en heb echt niet nog een shirtje of trui nodig. Succes met je challenge en benieuwd naar je volgende blogs.

  1. Precies mijn gedachte: zeker tweedehands kun je echt leuke dingen blijven scoren zonder teveel schuldgevoel. Maar je moet het ook allemaal nog kunnen dragen. Veel succes, ik ben benieuwd hoe het je vergaat!

 8. Je had laatst een handige app in je Stories die je hiervoor kunt gebruiken. Wat was die? Of moet ik geduld hebben tot je blogpost? Je kunt ook Highlights maken van je Stories, misschien ook handig voor dit soort dingen 🙂

  1. Het zijn er heel veel, er komt deze week een artikel. Highlights heb ik laatst allemaal weer verwijderd, maar ik ben aan het broeden op een nieuwe indeling dus dan komen ze terug!

 9. Dit is ook weer zo’n fantastisch goed idee om te doen. Ik ben meteen aan het tellen geslagen en kom pas op ongeveer 25%! Dat kan aan het eind van de winter wel verdubbeld zijn, maar dan nog…
  Dertig keer dragen is ongeveer een maand lang. Als je gemiddeld twee kledingstukken per dag draagt, (ik tel ondergoed, schoenen en basic-shirts niet mee), dan zou je met een kast met (maar) 24 kledingstukken in een jaar tijd de 30 keer halen. En dan zijn ze nog niet op natuurlijk. Ik merk dat goede kwaliteit kleding, netjes behandeld en niet te vaak gewassen, zeker 100 keer dragen meegaat.
  Ik denk dat ik ga proberen langzamerhand mijn kledingvoorraad in te perken. Met alleen maar geliefde lekker zittende kledingstukken. Nieuwe (tweedehands) aankopen worden dan nog leuker denk ik, omdat je het maar af en toe doet.

  1. Mooie rekensom! Ik draag gemiddeld ook wel meer kleding. Ik tel ook hoe vaak ik mijn schoenen draag en draag vaak een top met vest of blouse bijvoorbeeld. Kleding van goede kwaliteit kan inderdaad makkelijk véél vaker mee en dat is natuurlijk ook de bedoeling. Ik was mijn kleren daarom zo min mogelijk, dan slijt het minder en het spaart nog energie ook.

 10. Mijn oma zei het al (ze werd geboren in 1905): wat je een jaar niet in je handen hebt gehad, heb je niet nodig. En dat geldt voor alle ´spullen´. Weg ermee! Er gaat bij mij niets meer in de kledingkast zonder dat er eerst iets uit verdwijnt. Heb vandaag je blog ontdekt en ga eens lekker lezen.

  1. Mooi om de wijsheden van je oma in je hoofd te houden! Ik denk inderdaad dat het tekenend is als je iets zo lang niet draagt of gebruikt. Het is goed om voor dat soort dingen een nieuwe bestemming te zoeken. Ik ben daar zelf wel voorzichtig in: omdat je niet altijd weet of iets daadwerkelijk nog gebruikt gaat worden als je het wegdoet, naar de kringloop bijvoorbeeld. Daarom probeer ik altijd eerst of ik er zelf nog iets mee kan, daarna zoek ik zo direct mogelijk een nieuwe eigenaar, bijvoorbeeld door het te verkopen of het aan iemand weg te geven die het kan gebruiken of er bij van wordt. Zo heb je de grootste kans dat iets als nog goed gebruikt wordt. En daarna bij mezelf opletten dat ik niet weer iets vergelijkbaars in huis haal waarmee de geschiedenis zich herhaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.