Zo verkoop je oude kleding met succes tweedehands

Jouw ongedragen kleding tweedehands verkopen: ik ben er groot voorstander van. Het is namelijk héél duurzaam om je kleding op die manier een tweede leven te geven. Je kleding wisselt heel direct van eigenaar, dus zo is de kans het grootst dat het echt weer gedragen gaat worden. De verkoop van tweedehands kleren vraagt soms wat moeite, maar kan ook een leuk zakcentje opleveren. Met deze tips gaat het je lukken om de kleding die je niet meer draagt makkelijk, snel en voor een leuk bedrag te verkopen.

Je tweedehands kleding verkopen met deze makkelijke tips

Tweedehands kleding verkopen tips

Kies het juiste platform om je kleding te verkopen

De beste plek om je oude kleding te verkopen hangt nauw samen met de kleding zelf. Is het nauwelijks gedragen of al best oud? Is het dure kleding of zijn het stukken van een doorsnee keten? Oud of niet lang geleden gekocht? Vintage of modern? En hoeveel moeite wil je in de verkoop steken? Het tweedehands verkopen van kleding is vaak een afweging tussen gemak, opbrengst, hoe uniek je kleding is en wat je kleding nog waard is. Die keuze is aan jou. Al is er natuurlijk ook niks mis mee om een kledingstuk gelijktijdig via verschillende wegen aan te bieden.

Online platforms je oude kleding te verkopen

Elk platform waarop je tweedehandas kleding kunt aanbieden heeft zijn eigen werkwijze en mogelijkheden en daarmee ook eigen voordelen en nadelen. Ik zet ze kort voor je op een rij, zodat je zelf kunt afwegen welk platform iets voor jou is.

 • Marktplaats
  – goed doorzoekbaar
  – moeilijk op te vallen tussen het grote aanbod
  – snel en makkelijk advertenties plaatsen via de app
  – bieden mogelijk (niet bindend)
  – mogelijkheid tot beveiligde betaling
  – kleding kan ook opgehaald worden
 • Vinted
  – specifiek voor kleding
  – veel vraag naar kleding voor kleine prijsjes
  – snel en makkelijk advertenties plaatsen via de app
  – bieden mogelijk (niet bindend)
  – mogelijkheid tot beveiligde betaling
  – interessante aanbiedingen voor verzendkosten
  – kleding kan ook opgehaald worden
 • The Next Closet (designerkleding + eerlijke merken)
  – alleen voor specifieke merken
  – vaste prijzen
  – vraagt bemiddelingskosten
  – mogelijkheid om kleding voor je te laten verkopen
  – kleding kan niet opgehaald worden
 • Instagram (maak eventueel een extra account aan voor de geïnteresseerden)
  – persoonlijk contact
  – je kunt je eigen netwerk aanspreken
  – al je aangeboden kleding overzichtelijk bij elkaar
  – geen bemiddelingskosten
  – kleding kan ook opgehaald worden
 • Facebookgroepen (eventueel gespecialiseerd of lokaal)
  – persoonlijk
  – soms een overdaad aan aanbod
  – vaak alleen vraag naar kleine prijsjes
  – geen bemiddelingskosten
  – kleding kan ook opgehaald worden

Met deze tips vind je de mooiste kleding op United Wardrobe

Tweedehands kleding offline verkopen

Van winkels tot markten: je kun je kleding ook op een fysieke locatie aan de man brengen. Elke manier en plek van verkopen heeft eigen plus- en minpunten.

 • Inbrengen in een tweedehands of vintage winkel
  – veel gemak
  – vaak gelimiteerd tot een bepaalde periode
  – vaak strenge eisen aan de kleding (merk, kwaliteit)
  – alleen voor kleding uit het huidige seizoen
  – je draagt een relatief hoog percentage van de opbrengst af aan de winkel
 • Kledingbeurs
  – er zijn meestal kosten aan verbonden
  – in één keer van alles af
  – je kunt spelen met prijzen
 • Rommelmarkt (van Koningsdag tot de IJhallen)
  – soms kosten aan verbonden
  – mensen zijn vaak op zoek naar koopjes
  – in één keer van alles af
 • Kledingverkoop thuis
  – je moet zin hebben in mensen (misschien ook vreemden) over de vloer
  – je moet energie steken in de promotie
  – in één keer van alles af

Je tweedehands kleding zelf verkopen of dat laten doen?

Winkels die je kleding voor jou verkopen, vragen zelf meestal 60% van de opbrengst. Dat lijkt veel, maar het kan zelfs gunstig uitpakken. Voor een paar bijna niet gedragen sneakers kreeg ik op Marktplaats biedingen tot 2 euro. In de tweedehands winkel waar ik ze inbracht, leverden ze mij uiteindelijk 14 euro op. Dat is dus zeven keer zoveel opbrengst terwijl het me een stuk minder moeite kostte.

Vraag een realistische prijs voor je tweedehandsjes

Hoe duur een kledingstuk ook was, hoe weinig gedragen ook en hoe mooi het ook nog is: het is nu tweedehands, dus de waarde ligt lager (uitzonderingen als gewilde verzamelstukken daargelaten). Het kan geen kwaad om even op het platform rond te neuzen om te zien wat andere verkopers voor een tweedehands kledingstuk vragen. Als je jouw aanbod uit de markt prijst, zul je weinig goede zaken doen. Probeer niet te denken aan het geld dat je ‘verliest’ ten op zichte van de nieuwprijs, maar aan het geld dat je verdient doordat het kledingstuk niet langer ongedragen in je kast ligt.

Verkoop op het juiste moment

Het is niet voor niets dat je in winkels vaak alleen seizoenkleding kunt inbrengen. Sarongs verkopen niet hartje winter, galajurken niet in augustus. Die zet je voor de kerst te koop. Of misschien rond de eindexamengala’s. Even nadenken wanneer welk soort kleding gewild is, levert snellere verkoop en hogere biedingen op. Dus heb je de ruimte om je tweedehands kleding nog even te bewaren, doe dat dan ook.

Experimenteer om te ontdekken welke verkooptactiek werkt voor jou

Het is soms even zoeken naar de juiste plek en manier om jouw tweedehands kleding te verkopen. Wat vind je leuk, welke verkleding verkoopt goed, wat loopt totaal niet? Zet advertenties opnieuw online, ga eens naar een andere markt of stap een andere winkel binnen. Of laat het lekker gaan als je er weinig moeite in wilt steken. Er zijn ook nog heel mooie plekken om je oude kleding te doneren, als je het verkopen zat bent.

Tips om je kleding online te verkopen

Het online verkopen van tweedehands kleding is een fijne optie waar veel gebruik van wordt gemaakt. Het vraagt wel om wat extra aandacht, omdat mensen het kledingstuk niet van dichtbij kunnen inspecteren, de stof niet door hun vingers kunnen laten glijden en natuurlijk ook niet kunnen passen. Maak gebruik van deze tips om ook je online kledingverkoop soepel en snel te laten verlopen.

Maak duidelijke foto’s

Jij ziet toch ook graag wat je koopt? Maak duidelijk foto’s, overdag en bij natuurlijk licht. Voor sommige kledingstukken zijn aanfoto’s haast onontbeerlijk. Een jurk of jumpsuit op een hanger zegt gewoon niet zoveel. Uiteraard kun je voor de privacy je hoofd eraf knippen of onherkenbaar maken. Verkoop je een kledingstuk dat je niet past? Dan kun je kijken of er online nog een modellenfoto van een stuk te vinden is. Maar zet er ook altijd eigen foto’s bij, zodat mensen weten dat je het kledingstuk zelf in je bezit hebt.

Wees volledig in je omschrijvingen

Hoe meer informatie je erbij zet, hoe minder vragen je krijgt. Het is even een tijdsinvestering om alles te meten en te beschrijven, maar uiteindelijk scheelt het juist tijd. Zet deze details in elk geval in hje advertentie of aanbod:

 • kledingmaat
 • de opgemeten (lengte)maten (met name bij jurken, rokken en jumpsuits van belang)
 • materiaal
 • staat van het kledingstuk, inclusief eventuele afwijkingen

Denk ook aan informatie over verzendmogelijkheden en verzendkosten. Dan krijg je geen onrealistische biedingen of mensen die terugkrabbelen om de bijkomende kosten.

Maak de prijs concreet

Één van mijn grootste persoonlijke ergernissen is dat ergens geen richtprijs of ‘vanaf’-prijs bij vermeld staat. Vooral als je dan een bod doet en het bijna beledigd wordt afgewezen. Natuurlijk bied ik geen 50 cent op een goudstaaf, maar bij kleding is het vaak wat lastiger in te schatten wat iets waard is.

Vrij bieden is leuk als het echt voor een prikkie weg mag. Maar heb je een prijs in je hoofd, zet die er dan gewoon bij. Dan weten we tenminste waarover we onderhandelen. Het kan natuurlijk wel slim zijn om je vraagprijs iets hoger te maken dan het bedrag dat je er echt voor wilt hebben. Dan kun je de koper wat tegemoet komen zonder dat je zelf niks meer aan je verkochte kledingstuk overhoudt.

Wees eerlijk

Het is misschien verleidelijk om de boel iets fraaier voor te schotelen dan het is. Maar dat gaat tegen je werken. Veel platforms werken met reviewsystemen dus je betrouwbaarheid is een groot goed. Belazer je de boel? Dan heb je bovendien kans dat je account van het platform gegooid wordt of zelfs dat je iets strafbaars doet. Dat wil je niet. Bij eerlijkheid hoort ook het netjes en op tijd versturen van je pakje, als dat van toepassing is.

Zorg voor de juiste zoektermen

Hoe beter en veelzijdiger je zoektermen, hoe beter je advertentie wordt gevonden op platforms als Marktplaats en Vinted. Een beetje afwisseling kan geen kwaad dus: gebruik niet alleen ‘wikkeljurk’, maar ook ‘jurk, ‘jurkje’, ‘zomerjurk’ en ‘wrap dress’ in je tekst of omschrijvingen als dat kan. Ik zet onder een marktplaatsadvertentie vaak nog ‘Categorie:’ met daarachter alle termen die van toepassing zijn. Gebruik geen termen die nergens op slaan of lokkertjes als ‘gratis’, als die niet van toepassing zijn. Dat roept alleen maar ergernis op en trekt zeker geen extra kopers.

Laat zien wat je nog meer verkoopt

Laat als het even kan zien wat je nog meer verkoopt. Mensen met jouw maat en kledingstijl hebben wellicht wel interesse om meer van jouw oude kledingstukken te kopen. Een leuke package deal kan voor beide partijen aantrekkelijk zijn.

Waar verkoop jij de kleding die je niet meer draagt?

Verooptips tweedehands kleding

Foto: Iris Zaagman