Een capsule wardrobe met mijn minst gedragen kleding

Ik heb weer eens wat verzonnen hoor! Deze week stelde ik een capsule wardrobe samen van alle kledingstukken in mijn kast die ik minder dan 30 keer gedragen heb. Dat is alles wat ik een maand lang ga dragen. Minstens, want eigenlijk is 31 dagen maar kort voor zulke experimenten.

Een bijzondere capsule wardrobe

Waarom ik kies voor deze capsule

De duurzaamste kleding is de kleding de je al hebt én draagt. Het is helemaal niet gek om favorieten te hebben in je kledingkast. Die hebben we allemaal, alleen maar fijn. Maar ik wil wel voorkomen dat er daarnaast te veel kleding in mijn kast hangt die minder gedragen wordt dan het verdient.

Soms kun je de liefde voor een kledingstuk simpelweg aanwakkeren door het vaker aan te trekken. Zo ontdek je mogelijkheden en combinaties die je eerst niet zag. Dus haal ik mijn favoriete kleding, waar ik na het wassen als eerste naar grijp, een poosje uit mijn kast. In de hoop meer te ontdekken over de minder gedragen kledingstukken, mijn kledingstijl en mijn bewuste en onbewuste keuzes op dat gebied.

Dit hangt er nu in mijn kast

 • 2 lange broeken
 • 1 culotte
 • 3 korte broeken
 • 3 korte rokjes
 • 5 jurken
 • mijn denim overall
 • 1 trui
 • 2 vesten
 • 2 tops met lange mouwen
 • 3 tops met korte mouwen
 • 1 mouwloze top
 • 1 spencer
 • 1 jasje
 • 1 spijkerjack

26 Kledingstukken in totaal! Een prima aantal voor een capsule wardrobe. Om je een indruk te geven: mijn volledige kledingkast bestaat op dit moment uit 73 kledingstukken en 12 paar schoenen. Voor Instagram maakte ik een filmpje waarin ik alle kledingstukken uit de capsule laat zien.

Eerste indruk van mijn capsule wardrobe

Dit is natuurlijk geen voor de hand liggende manier om een capsule uit te kiezen. Meestal kies je kledingstukken uit op basis van je echte lievelingen, let je op de onderliggende combineerbaarheid van de stukken en check je nog even goed of je voor elke gelegenheid iets in je kast hebt. Dat heb ik allemaal niet gedaan en toch ben ik blij verrast over de uitkomst van het geheel.

Een mooie mix

Het is een grappige ontdekking dat het best aardig verdeeld is qua soorten kleding. Ik ‘mis’ eigenlijk alleen mijn midirokken en blouses. Die heb ik dus allemaal minstens 30 keer gedragen. Mijn jassen, schoenen en onderhemdjes komen trouwens nog bij deze selectie. Anders zou ik de komende maand moeten doorbrengen op één paar zeer feestelijke, maar niet voor dagelijks gebruik geschikte plateauhakken.

Iets minder warme tinten

Mijn kledingrek is niet alleen een stuk leger, het geheel oogt ook iets minder warm qua kleuren. Ik ben heel benieuwd wat dat gaat betekenen voor mijn outfits en ook mijn gevoel erbij. Er zijn wel behoorlijk wat prints te vinden in de capsule, wat spannende combinaties kan opleveren.

Van oud tot nieuw

Als ik let op hoe lang ik deze 26 kledingstukken al bezit, loopt dat sterk uiteen. Van een rokje dat ik al jaren heb en leuk vind, maar toch lastiger kan combineren tot enkele nieuwe (tweedehands) stukken die ik recent verwelkomde ter vervanging van versleten kleding. Het zijn zeker geen vergeten afdankertjes, maar kledingstukken die het verdienen om vaker gedragen te worden.

Wat ik hoop te leren van deze capsule

Ten eerste vind ik het een leuke uitdaging om eens een poosje met minder kleding te doen. Mijn kledingrek is nu een stuk leger en dat maakt kleding uitkiezen makkelijk. Heb ik het fris in de avond, dan gaat die ene trui aan. Simpel. Ik heb relatief veel jurken en rokjes, dus die zal ik vermoedelijk lekker vaak aandoen. Oh ja: dit is een goede motivatie om die ene lange broek en culotte nu echt naar de kleermaker te brengen, anders wordt mijn garderobe wel erg bescheiden.

Natuurlijk hoop ik ook op nieuwe outfitcombinaties en vooral: hernieuwde liefde voor de kledingstukken in mijn kast. Ook voor de stukken die ik nu juist ‘moet’ missen. Een beetje smachten kan immers in de liefde geen kwaad..

Welk kledingstuk zou jij vaker willen dragen?

Een capsule wardrobe samenstellen met mijn minst gedragen kleding.