Mijn persoonlijke ervaring met 16 fair fashion merken

Het is natuurlijk heerlijk om door al die mooie, eerlijke collecties te struinen, maar soms is het nuttig om ervaringen met een bepaald merk te lezen. Zeker online is niet alles wat het lijkt. Als je nieuwe fair fashion merken aan het ontdekken bent, is het fijn om niet alleen af te hoeven gaan op een plaatje.

Met deze eerlijke merken heb ik zelf ervaring

Inmiddels heb ik ervaring met verschillende eerlijke en duurzame merken, dus deel ik mijn bevindingen met jullie. Ik geef mijn eerlijke mening over de fair fashion merken waar ik persoonlijk bekend mee ben, in de hoop dat het jullie helpt duurzame aankopen van goede kwaliteit te doen.

ARMEDANGELS

Fijne kwaliteit, zeker de stukken van Tencel. Is me nog nooit tegengevallen, ook de herenkleding die mijn vriend van het merk draagt, blijft mooi en fijn.

Webshop: ARMEDANGELS

Dilling

Met de slips van Dillings ben ik echt in mijn nopjes. Zoveel mooier materiaal dan bijvoorbeeld de Hema. Ik heb ze nu een aantal maanden en ze lubberen én krimpen niet. Spannend is natuurlijk altijd of het elastiek het houdt op lange termijn. Mocht het misgaan, dan breng ik jullie op de hoogte.

Webshop: Dilling

GOAT Organic Apparel

Dit merk verkoopt zeer betaalbare, duurzame basics van GOTS-gecertificeerd katoen. De gewone t-shirts vind ik geweldig, de shirts van gemêleerd materiaal zijn wat dunnetjes. Die zou ik niet snel meer kopen, maar mijn volgende basic t-shirt wordt weer een ‘Alex’. Fraaie kleuren ook, die lang mooi blijven.

Webshop: GOAT// Winkel: Haarlemmerdijk 41, Amsterdam

Friday’s Project

Mijn ervaring is wisselend. Ik heb een trui die eindeloos mooi blijft, maar ook een gebreide jurk die heel snel begon te pillen. Het stoort mij persoonlijk niet enorm, maar misschien een ander wel. Dit is wel een van de meer budget keuzes onder de fair fashion merken, dus reken misschien niet op topkwaliteit.

Webshop: Friday’s Project

Kings of Indigo

Mooie kwaliteit, alleen de maten vallen aan de ruimte kant. Als je iets met een oversized pasvorm koopt, kun je overwegen een maatje kleiner te bestellen.

Webshop: KOI

Maium

Ik ben hartstikke blij met mijn regenjas van dit merk. De knopen en ritsen kunnen aan het begin wat stroef zijn, maar dat gaat gauw over. En ja, ik blijf écht droog op de fiets, zonder regenbroek. Hun klantenservice is top, weet ik vanuit de winkel waar ik werk.

Webshop: MAIUM / Winkels: WAAR

Miss Green

De maten vallen aan de ruime kant, maar de kwaliteit is goed. Ik ben dik tevreden met de jurk van tencel die ik heb van Miss Green. Dat de jurk van achteren wat langer is dan van voren, laat zien dat ze wel kaas gegeten hebben van ontwerpen voor vrouwen.

Webshop: Miss Green

Myomy

Ik heb twee tassen van Myomy, de paperbag in vilt (van gerecycled materiaal) en een leren rugzak. Allebei prachtig en heel fijn. De vilten is iets minder geschikt voor stortbuien, al valt het nog mee ten opzichte van mijn verwachtingen. Blijven prachtig in model, echt tassen ‘voor het leven’, zowel dankzij de kwaliteit als het tijdloze ontwerp.

Webshop: Myomy / Ook te vinden in veel tassenwinkels

Nudie Jeans

Nu ik een spijkerbroek van Nudie Jeans heb, weet ik hoe jeans hóren te zijn. Gewoon nog in model na een week (of langer) dragen. Echt, wat een verademing om niet na een halve dag met je kruis op je knieën te lopen. Na drie jaar dragen is deze spijkerbroek nog precies zoals hij was.

Webshop: Nudie Jeans

Liberality Fashion

Mijn trui van Liberality is zo zacht dat ik er wel in zou willen wonen. De kleuren zijn prachtig diep. Deze unisex basics vallen mooi op maat.

Webshop: Liberality Fashion / Winkels: WAAR

Paaäla

De t-shirts zijn superzacht. Ondanks dat ze vrij dun zijn en strak vallen, zijn ze niet doorschijnend of tekenend. Zelf heb ik een zwart exemplaar, dat is wel handig om te weten. Ik draag het vaak ergens onder omdat het lekker ademend is.

Webshops / Winkels

People Tree

Mooie materialen, zeker de stukken van handgeweven stoffen. Valt op maat. Niet voor niets al lange tijd een geliefde speler op de fair fashion markt. Ik heb echter ook één keer flink misgekleund: een velvet-achtige ribbroek die ik in de sale bestelde als zwart broek voor werk. De stof is dun en er zit nauwelijks model in. Ik denk erover om de broek te vermaken tot een high-waisted short, maar ik laat het nog even bezinken.

Webshop: People Tree

Seasalt Cornwall

Ik bestelde mijn leren schoenen – sandalen en desert boots – bijna 4 jaar geleden. Beide paren blijven na veelvuldig dragen mooi en ik denk er zelfs over om een extra paar sandalen aan te schaffen. Met de kleding heb ik zelf geen ervaring, al voelden de stukken wel fijn in de Seasalt outlet in Bristol waar ik ooit was.

Webshop: Seasalt Cornwall

Swedish Stockings

Hoe geweldig ik de missie van dit duurzame pantymerk ook vind, de kwaliteit is er wat mij betreft niet naar. Ik krijg te snel ladders en ook gaten bij de tenen. Enorm jammer, want de panty’s zitten wel heerlijk en ik zou heel graag duurzamere panty’s dragen en hun missie is top. De klantenservice is wel goed trouwens, maar na meerdere teleurstellende pogingen vind ik ze het geld helaas niet waard op dit moment. Ik ken trouwens wel tevreden klanten, maar zelf val ik daar helaas niet onder.

Webshop: Swedish Stockings

Thought

Ik kan alleen over de sokken oordelen, die zijn heel fijn. Zacht, luchtig, dik en ze blijven lang mooi. Zowel mijn vriend als ik zijn fan van deze sokken met vrolijke prints.

Webshop: Thought

Veja

Ja, ik moest mijns sneaker flink inlopen, maar dan zitten ze ook heerlijk. Ik heb nu een tweede ‘net’ paar, maar kan niet scheiden van de platgelopen oudjes. Die draag ik bijvoorbeeld voor wandelingen in de blubber, ze zitten te lekker om weg te doen.

Webshop: Veja / Ook in veel winkels te koop

Geweldig als jij je ervaring met de eerlijke & duurzame merken in jouw kledingkast ook deelt