Likeur & inmaken (+cointreau recept!)

Sinds dit voorjaar heb ik een nieuwe hobby: likeurtjes brouwen. Geen zorgen, ik ben geen illegale alcoholstokerij begonnen, maar maak likeur op basis van jonge jenever of inmaakbrandewijn die ik keurig bij de slijter haal. Inmiddels heb ik Tia Maria en cointreau in de kast staan en heb ik plannen voor allerlei andere varianten. Lekker bij de koffie, door een toetje of natuurlijk in een mixdrankje (al is dat laatste bijna zonde). En het is een ideaal cadeautje voor bij een etentje of housewarming.

Jam
Ook het jam maken heb ik kortgekleden ontdekt (het begon met de perenjam met kaneel, van Renate, jummm). Ik wist niet dat dat zo ongelofelijk makkelijk was. En enorm lekker natuurlijk. Ik koop graag grote hoeveelheden fruit (en groenten) in op de markt. Dat is niet alleen voordelig, maar ook  lekker niet verpakt in overbodige lagen plastic en op schaaltjes die comfortabeler zijn dan mijn eigen bed. Alles kan hoppa, rechtstreeks mijn retro fruitnet of linnen tas in. Maar soms krijg ik de hoeveelheden niet helemaal verwerkt voor de boel niet goed meer is. Dan is jam maken een ideale oplossing. Maar om nou een eindeloze perenjamvoorraad te hebben is ook weer wat overdreven, zeker gezien het beperkte aantal vierkante meters waarop ik leef.

Daarom ben ik dolblij de variatie die deze twee kookboeken me bieden: Instock Cooking, waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe je voedsel kunt inmaken, invriezen, pekelen, drogen, fermenteren en zelfs roken en het kookboek Jam & Zuur van blogster Philippine van der Goes, waar volop inspiratie voor zowel jam als ingemaakte groenten en een recept voor ketchup te vinden zijn. Met een beetje moeite hoef ik straks nooit meer iets eetbaars weg te doen.

instockink - jamzuurZelf verzinnen
Het leukste aan beide boeken vind ik dat ze je eigen creativitet aanmoedigen. Per bewaarmethode wordt in Instock Cooking eerst de oorsprong van de techniek uitgelegd, hoe het werkt en hoe zij het zelf graag toepassen (de makers runnen restaurant Instock in Amsterdam, waar ze met afgedankt maar nog prima eetbaar voedsel koken).

Daarna krijg je recepts van allerlei bekende koks en foodbloggers, maar vooral ook tips hoe je eindeloos zelf kunt variëren ls je de basis kent. Dat is aan mij wel besteed. Mijn vriend doopte me ooit tot ‘anarchistisch koker’ en dat klopt wel: ik maak zelden een recept van begin tot eind, ik varieer eindeloos met ingrediënten, ga losjes om met hoeveelheden en beschouw kookboeken meer als inspiratiebron dan als handleiding. Instock begrijpt mij en voor het verwerken van restjes is dit natuurlijk ook ideaal: het is maar net wat je in huis hebt en op wilt maken.

Ook Philippine deelt eerst de basismethodes en haar tips & trucs, zodat je daarna helemaal los kunt gaan met eigen combinaties of natuurlijk een van haar vele ideeën. Achterin vind je een handige index met alle ingrediënten. Een stapel courgettes over? Even bij de ‘C’ kijken en je weet meteen wat je ermee kunt, ideaal. De foto’s zijn trouwens instant hongerigmakend – lang leve kookboeken van bloggers – dus je bent gewaarschuwd: misschien komt er wel niks van het inmaken en verdwijnen al die lekkere ingrediënten meteen in je maag.

Recept Cointreau
Omdat ik al eindeloos heb gesnuffeld in de boeken maar nog niet de kans heb gehad om erg veel uit te proberen uit de boeken, deel ik vandaag eerst mijn recept voor cointreau met jullie. Het is echt heel makkelijk en het resultaat is erg lekker. Geen vlakke smaak, maar zoetig, bitter en fris tegelijk. Anders dan uit een fles en nog voordeliger ook. Je moet alleen even geduld hebben, maar het wekelijks even schudden voelt bijna als het verzorgen van een plant, zéér verantwoordelijk.

20160421_154006.jpg
Nodig: 
1 liter jonge jenever of inmaakbrandewijn
2 flinke (biologische) sinaasappels
40 koffiebonen (de goedkope lossen het beste op, maar fair trade is natuurlijk altijd beter)
1 vanillestokje
weckpot van 2 liter

Doen:
1. Prik met een vork of satéprikker allemaal kleine gaatjes in de sinaasappels.
2. Snijd het vanillestokje over de lengte open
3. Doe de sinaasappels, de koffiebonen en het vanillestokje in de weckpot
4. Giet de drank erbij
5. Sluit de pot goed af (met de rubberen ring ertussen)
6. Laat de pot 6 weken staan, het liefst op een koele en donkere plaats (bij mij stond ‘ie gewoon in mijn kamer en dat ging prima, maar in de vensterbank is geen goed idee)
7. Schud elke week even flink
8. Zeef de drank door een neteldoek of koffiefilter. Een gewone zeef is te grof, want de vanilleflintertjes zijn heel erg klein.
9. Giet de boel in gezellige flessen. Leuk label eraan met de datum en je hebt een ideaal cadeautje

Onthoud goed: ook met likeurtjes kun je eindeloos variëren naar eigen smaak. Houd jij van sinaasappel met kaneel, gooi er dan gewoon zo’n stokje bij. Of steranijs, rozemarijn, of juist heel ander fruit, allemaal prima. En voor de wat ‘receptvastere’ types onder ons: er zijn genoeg mogelijkheden te vinden op internet. Probeer het maar eens uit en laat me weten of je de smaak te pakken hebt. En als jullie het leuk vinden, deel ik mijn recept voor Tia Maria ook nog een keer.

tia maria