To capsule or not to capsule

Ik weet niet precies hoe lang ik het fenomeen ‘capsule wardrobe’ al ken. Ik weet wel dat ik vroeger – lees: ergens in mijn tienerjaren – wel eens las over de basics die iedereen in haar (het ging zelden over mannenmode) kast moest hebben hangen. De zwarte blazer, de perfecte spijkerbroek, de witte blouse, de little black dress, ik vond het toen al onzin.

Verkooppraatje
Goed, misschien waren deze Glamour-tips meer gericht op de vrouw van 35 dan op een puber van 15, maar ergens heb ik altijd weerstand gehouden tegen het idee. Zeker, inmiddels ben ik heel blij met een spijkerbroek die altijd goed zit, maar het idee dat er een standaardgarderobe bestaat die voor iedereen werkt? Ik geloof er niet in.  Dat heb ik altijd een beetje een Assepoester-achtig consumptiepraatje gevonden: geef nu een half maandsalaris uit aan deze spijkerbroek en al je verwassen H&M-etjes veranderen als bij toverslag in heuse designerstukken. Na-ah.

Capsule in het kort
Nog even terug naar de basis. Een capsule wardrobe is een beperkte garderobe op seizoensbasis (dat kan per drie maanden zijn, maar ook per half jaar), waarbij je probeert met een uitgebalanceerd aantal kledingstukken ‘rond te komen’. De overige stukken, bijvoorbeeld de stukken die niet bij het seizoen passen, berg je op buiten je kledingkast. Per periode kies je een nieuwe ‘capsule’. Omdat je met een beperkt aantal kledingstukken doet, is het belangrijk dat deze onderling goed te combineren zijn.

Zo doe ik het nu
Op dit moment heb ik een lijst van alle kleding die ik bezit. Daarbij heb ik ook aangetekend welke stukken ik de afgelopen maanden wel en niet heb gedragen en een favorietenlijst gemaakt. Ik heb zelfs proberen te omschrijven waarom mijn favorieten me zo aanspreken en waarom ik de andere stukken minder graag draag. Zo hoop ik langzamerhand mijn eigen stijl te kunnen definiëren.

Goed voorbeeld
Ik volg best veel bloggers die zich al aan de capsule wagen: Naoki, Bluebell Forest, Team Confetti, Ik ben Iris niet, Kim Buining, de DIY Diva en All About Fair Fahsion (die stoere dame die dit jaar zelfs het hele jaar dezelfde jurk draagt!). De een draagt veel vintage, de ander neigt naar sportief, weer een draagt kleurrijke, funky kleding, neigt naar klassieke stukken of maakt alles zelf. Geen van allen heeft één op één mijn stijl en dat hoeft ook helemaal niet. Hun lichaam, leven en smaak zijn immers anders dan de mijne. Maar deze bloggers laten me stuk voor stuk zien dat een capsule wardrobe niet hetzelfde is als een suffe collecties van ultieme basics. In tegendeel: het zou moeten draaien om wat ík graag draag, wat mij flatteert en wat bij mij past. Of dat nu galajurken of bananenpakken zijn.

Van mijn favorietenlijst naar een capsule wardrobe lijkt niet meer zo’n grote stap. Er zijn steeds meer dingen die me aanspreken aan de capsule wardrobe, maar toch ook aspecten die me aan het twijfelen brengen of dit wel is wat ik zoek en wil.

Wat me aanspreekt:

 • De beperking
  Op vakantie realiseerde ik me weer dat ik graag met weinig spullen doe. Ik ga gerust 3 weken met handbagage op reis en dan heb je het gewoon niet voor het kiezen elke dag. Toch loop ik er dan heus niet als een slons bij en weet ik voor elke gelegenheid wel iets te vinden. En zelfs in zo’n beperkt repertoire ontwikkel je je voorkeuren. Kun je nagaan hoe weinig échte all time-toppers er tussen je kleding zitten.
 • Het overzicht
  Mijn kast is bepaald geen chaos. Sterker nog, het is meestal het netste deel van mijn huis geweest (nu ik met mijn opgeruimde vriend samenwoon is het ongeveer gelijkspel). Ik ben nooit iemand geweest die niet wist wat ze allemaal in de kast had hangen en mijn kast is sinds ik met eerlijke kleding bezig ben alleen maar verder uitgedund. Toch zou het best schelen om de echte seizoensstukken eruit te mikken als ik ze toch niet draag en de minder geliefde stukken ook eens uit zicht te hebben. Eens zien of ik ze mis.
 • Het cadeau-effect
  Dat je je kleding 3 maanden wegstopt, betekent ook dat je het na 3 maanden weer uit een doos mag trekken. Als ik de ervaringsdeskundigen moet geloven, voelt dat als gratis shoppen. En hoewel ik erg probeer mijn hebberigheid op kledinggebied te onderdrukken, voelt iets ‘nieuws’ hebben gewoon best wel goed. Ik ben ooit een stapel kleding kleding kwijt geweest die per ongeluk ruim een jaar in mijn backpack zat, waaronder mijn lievelingsrokje. Man, wat voelde het goed toen ik die kleren weer terugvond. Ik had niet alles gemist (die stukken konden dus eigenlijk wel weg), maar over het weerzien met mijn echte favorieten zou je een aflevering van Memories kunnen maken.
 • Weten wat je echt draagt
  Ik heb die lijst van al mijn kleding dus, maar als je een capsule hebt, wordt het past echt inzichtelijk wat je wel en niet draagt. Het lijkt me ook wel wat om te turven hoe vaak ik stukken aantrek. Dat heb ik wel eens geprobeerd, maar het was niet echt haalbaar met de afwisseling die ik had. Met de beperkte keuzes van een capsule moet het wel lukken volgens mij. Ik lees altijd dat ook mensen met een capsule dingen niet blijken te dragen. Juist door zo’n kleine, overzichtelijke kastinhoud is onderscheid maken makkelijker.
 • Gedwongen tot combineren
  Ook met kledingcombinaties verval ik snel in gewoontes. Die trui hoort bij dat rokje en that’s it. ‘In der Beschränkung zeigt sich der Meister’ zei een docent altijd al over de papers die wij moesten schrijven en dat geldt ook voor kledingcombinaties. Een capsule wardrobe gaat mij gewoon leren een creatieve topstylist te worden, uhu.

Wat me tegenstaat: 

 • Het gekunstelde
  Ergens voelt het gewoon niet zo goed om geen gebruik te maken van alles wat je hebt. Duurzaamheid bestaat voor mij voor een belangrijk deel uit het optimaal benutten van de spullen die je bezit en ze wegstoppen past niet in dat plaatje. Op langere termijn kan het uiteraard inzicht geven in welke spullen je echt nodig hebt en gebruikt, maar op korte termijn vind ik dit een lastig aspect.
 • Het seizoensgebonden zijn
  Ik heb maar beperkt seizoensgebonden kleding. Een enkel jurkje dat echt niet te combineren valt met een dik vest en wat paren echte winterstappers. Maar mijn meeste kleding draag ik gewoon het hele jaar door, hooguit met een wat lagere frequentie. Ik vind het daarom nogal wat om elk seizoen een deel van mijn kast naar de berging te verbannen.
 • Het moeten uithangen van de amateur-meteoroloog
  Dit punt hangt samen met het vorige. Niets zo veranderlijk als een Hollandsche zomer, dat bleek. En hoewel het nu echt definitief over lijkt met zonnige dagen, droom ik ergens nog van een Indian summer in september en oktober. Het lijkt me kortom nogal een klus om op elke omstandigheid voorbereid te zijn (daar ga ik soms op één dag al flink de mist, nee, de storm mee in). Natuurlijk kun je tussendoor je garderobe best aan de weersomstandigheden aanpassen (het zijn immers je eigen regels die je opstelt), maar dat zou dan toch een beetje voelen als falen of vals spelen.
 • Spontane aankopen uitsluiten
  Het  ‘idee’ van een capsule garderobe is dat je je kledingkast per seizoen aanvult. Op het moment van het wisselen van capsule dus. Aan de ene kant goed – impulsaankopen zijn niet zo duurzaam en die voorkom je hiermee – maar aan de andere kant beperkend. Een paar van de topaankopen van dit jaar waren vrij spontaan en had ik niet willen missen. Ik koop graag tweedehands en dan moet je maar net aanlopen tegen wat je zoekt. Een alternatief is om bij het wisselen van de capsules niet meteen de winkels in te duiken, maar wel een lijstje op te stellen met dingen waar je naar op zoek gaat het komende seizoen. En je daar aan te houden natuurlijk.
 • Mijn tassen en schoenen moeten missen
  Ik heb geen kamer vol tassen en schoenen, maar bezit toch een aardige collectie waarmee ik graag afwissel. Bij schoenen vind ik dat vooral fijn voor mijn voeten en het biedt natuurlijk ook mogelijkheden voor nieuwe outfitcombinaties. Ik weet dat ik praktisch gezien onnodig veel tassen heb, maar ben er ook echt aan gehecht, ze hebben bijna allemaal een verhaal (lees het stuk over mijn tweedehands collectie maar). Toch zou het cadeau-effect hier ook goed uit kunnen pakken: als ik elke drie maanden wissel, weet ik tenminste zeker dat ik al mijn tassen gebruikt worden.
 • Het shopgevaar
  Ik ben bang dat dat hele bewuste omgaan met met mijn kledingkast me juist het gevoel gaat geven dat er bepaalde ‘essentials’ missen die mijn stijl/garderobe/leven compleet en briljant gaan maken. En dat wil ik juist niet, ik probeer meer te genieten van wat ik heb. Dingen wegstoppen die je wel hebt en vervolgens op zoek gaan naar dingen om je kast compleet te maken voelt dubbel. Uiteraard is dit bedoeld als een proces om je stijl en voorkeuren echt te leren kennen, maar het voelt toch wat gek. Vooral omdat het ontwikkelen van een capsule wardrobe miskopen niet uitsluit. Wat als ik investeer in de verkeerde basisstukken?
 • Wegdoen om het wegdoen
  Door stukken buiten je capsule te plaatsen, doe je ze natuurlijk niet weg. Maar natuurlijk is het ergens wel de bedoeling om na een capsule eens te evalueren: dat subtop zomershirtje dat je maar heel zelden droeg en nu drie maanden niet echt gemist hebt, moet dat blijven? Waarschijnlijk niet, als je het stijltechnisch bekijkt. Maar inmiddels realiseer ik me heel erg dat wegdoen van kleren die je weinig draagt niet altijd de duurzaamste oplossing is. Niet als er ook niemand anders op die kleding zit te wachten. Aan de andere kant kan het beter leren kennen van mijn smaak me voor toekomstige miskopen behoeden. Am I overthinking this?

Hoe nu verder
Jongens, ik vind het maar lastig. Hoewel ik een aardige lijst met kritische noten heb neergepend, begin ik onbewust toch meer en meer warm te draaien voor het idee van een capsule. Ook omdat ik weet dat veel gebruikers in praktijk wel heel erg enthousiast zijn, ook de nuchtere types die in eerste instantie wat meer cynisch tegenover het hele capsule concept stonden. Het is geen beslissing voor het leven, dus ik kan het tenminste een kans geven.

Intussen heb ik me ingeschreven op het gratis capsule stappenplan van Essential Living, dat ik de komende tijd per mail zal ontvangen. Gisteren zat mail 1 in mijn digibus en daar werd ik meteen heel enthousiast van: het draait niet om de meest minimalistische garderobe, maar om een garderobe met wat voor mij essentieel is. Dat betekent dat eigen regels maken niet alleen een optie, maar zelfs een must is. Het gaat immers om het ontwikkelen van een garderobe die ik graag draag, niet een waarin Jeanette in Parijs en Jannie om de hoek de straat op willen.

Het is belangrijk dat ik het zie als een proces: zeker een eerste capsule hoeft niet perfect te zijn. Mijn kleding gaat niet in een kluis die pas over drie maanden weer opengaat. Ik mag wisselen, iets bijkopen. Ik bepaal zelf de regels en ook wanneer ik er vanaf wilt wijken. Een capsule is geen eindresultaat, maar een manier om je eigen smaak, stijl en voorkeuren (nog) beter te leren kennen. En dat kan absoluut geen kwaad.

 • Ga ik ervoor deze herfst? Ik denk het wel. Om te proberen. Ik ga dus nog niet radicaal wegdoen of bijkopen. Eerst maar eens zien hoe het nu gaat, met de kleding die ik heb. Ik start immers niet bij nul, ik heb me al flink verdiept in mijn draaggedrag het afgelopen jaar.
 • Wat is mijn doel? Het beter leren kennen van mijn kledingvoorkeuren, smaak en stijl. Het ontdekken met hoeveel spullen ik toe kan.
 • Met hoeveel items? Misschien een wat groter aantal dan de veelgenoemde 33 of 37 stuks. Ik denk dat ik me ook hier laat leiden door de favorieten die ik al heb, dan zie ik over 3 maanden wel of er dingen makkelijk afkunnen.
 • Wat telt er niet mee? Mijn werkuniform en -schoenen, ondergoed, sokken, nachtkleding, regenkleding, sieraden en accessoires (schoenen en tassen wel, maar sjaals niet).

Ervaren capsule drager of niet, ik hoor graag jullie tips en gedachten over dit onderwerp. Is een capsule wardrobe iets voor jou of zou het dat kunnen zijn? En vinden jullie het leuk om mijn herfstcapsule te zien als ik die bij elkaar heb gesprokkeld?

 1. Heel leuk!! Ben benieuwd naar jouw ervaring. Wat betreft je kritische punten denk ik dat het meeste wat je hierbij aangeeft juist een sterke kant is van de capsule wardrobe. Zoals het optimaal benutten van je spullen bijvoorbeeld; ik het het idee dat je dat júist doet met een capsule wardrobe. In ieder geval in mijn ervaring is dat zo. Oh en dat je tussendoor niks ‘mag’ kopen, houd ik me ook niet aan hoor. Ik zie je het juist meer als een doorlopend proces dan iets dat je gestructureerd stap voor stap doet. Als ik mijn capsule wardrobe samenstel dan heb ik vaak nog wel ruimte voor een paar items die ik in de loop van het seizoen wil aanvullen als ik er iets passends voor tegenkom, bijvoorbeeld een fijn warm vest of zo. Ook uit financieel oogpunt trouwens, dan verdeel ik de aankopen wat meer. (Ja ik ben heel groot fan!!! Maar mijn kast / kledingsituatie was dan ook wel complete CHAOS, dus voor mij wegen de voordelen nog zwaarder, denk ik.)

  1. Ik denk zeker dat elk nadeel ook weer z’n voordeel heeft hoor. Daarom wil ik het eigenlijk ook wel een keer ervaren. Juist omdat mensen zoals jij zo enthousiast zijn! Maar ik vind het altijd fijn om zoiets goed te overdenken, zodat ik het echt op mijn manier kan doen. Ik geloof nooit zo in de heilige graal, maar vind het wel tof om wat houvast te hebben en daar dan uit te halen wat bij mij past en wat ik belangrijk vind.

 2. Hahaha, dat je van het weerzien met je echte favorieten een aflevering van Memories zou kunnen maken! Wat leuk toch om je blogs te lezen. En ik ben heel benieuwd naar je herfstcapsule! Ik, als oude muts van 43, mest al jaren m’n kast uit in het voor- en najaar. (Dus twee keer per jaar.) En ik stop ook hoogzomer- en hoogwinteritems weg. Doe ik ook al zolang ik me kan heugen. Ben helemaal niet van ‘zo hebben we het altijd al gedaan dus dat is goed’. Maar voor mij werkt dit fijn. En ik ben ook niet van de regeltjes. Net zoals die regel van ‘zwarte blazer, perfecte spijkerbroek, witte blouse en little black dress’ nogal opgelegd was, vind ik dat van de 33 of 37 items ook. Kortom, ik ga door zoals ik het deed. Met de kanttekening erbij dat alle nieuwe zaken fairfashion of tweedehands moeten zijn. (OK, een regeltje.) Trouwens, heb je ook zo’n zin in het Fair Fashion Festival. Kan niet wachten!

  1. Dat wegstoppen deed ik dus nooit omdat ik er geen ruimte voor had (studentenkamer) en ik niet heel veel echt seizoensgebonden kleding heb. In ons nieuwe huis liggen mijn echte winterjassen wel in de berging trouwens, het is een begin! De regeltjes (naar eigen interpretatie) geven me wel wat houvast en ik ben benieuwd wat ze voor me doen. Ik ben inmiddels wel nieuwsgierig en er is geen man overboord als het niks voor me blijkt te zijn. Fijn dat jij de maner die voor jou werkt helemaal gevonden hebt. Ik hoop ook zeker naar het Fair Fashion Festival te kunnen, volgens mij wordt het een heel leuk programma weer.

 3. Voor Mij is het ook een nieuw fenomeen. Ik volg jou graag in de overwegingen en ik wil er zeker ook iets mee gaan doen. Dank je.

  1. Leuk dat je iets nieuws hebt ontdekt. Het kan op zoveel manieren, zoals ook weer blijkt uit de reacties. Zeker de moeite waard om wat ervaringsdeskundigen te volgen, volgens mij de beste manier om te ontdekken of het voor jou ook kan werken.

 4. Wat gaaf dat je het toch gaat proberen, ondanks al je twijfels! En zo lief dat je me noemt 🙂 Ik snap overigens je twijfels helemaal. Ik merk ook dat het toepassen van de techniek bij mij aan het veranderen is. Alhoewel ik me nu wel weer echt heb voorgenomen om tot december niets meer te kopen. De zomer was gewoon ook even vakantie op dit gebied en ik heb dus ook wel degelijk wat aankopen gedaan ‘buiten mijn aankoop periode om’. Een ding; mijn kledingkast ziet er ook het hele jaar grotendeels hetzelfde uit hoor, slechts een paar dikke truien, jurkjes en hempjes zetten er niet het hele jaar in. Dus laat je niet foppen, niemand is perfect haha

  1. Ah goed om te lezen dat bij jou de plannen ook nog wel eens wijzigen en dat het niet allemaal streng of rigoureus hoeft, haha. Soms lijkt iedereen het zo goed te weten online. Ik ga denk ik ook beginnen met het filteren van de echte seizoensitems, eens kijken wat er dan nog overblijft.

 5. Ja, tof dat je dit gaat doen! Het spreek me ook steeds meer aan en heb laatst toevallig de website van Essential Living al doorgeploegd. Het lijkt me goed als je jezelf alleen regels oplegt die passen bij wat jij ermee wil. Je doel is het belangrijkst!
  Je eigen smaak en stijl beter leren kennen, is iets waar ik ook mee aan de slag wil, maar ik weet nog niet precies hoe. Het in kaart brengen van wat ik heb, stel ik steeds uit omdat ik vind dat er zoveel tussen zit wat er eerst uit moet, maar als ik alles wegdoe waar ik niet echt blij mee ben, heb ik nauwelijks nog iets om te dragen. Intussen zoek ik dus naar nieuwe (tweedehands) kleding, maar dat kost tijd en zolang ik mijn stijl niet goed kan plaatsen, vraag ik me dan inderdaad ook af of ik wel de juiste dingen koop.
  Als ik klaar ben met uitstellen (en afkijken bij jou), moet ik het stappenplan van Essential Living ook maar gaan volgen. Ik heb wat toffe apps gevonden waarmee je je kleding allemaal kan verzamelen/fotograferen/wardrobe samenstelling/etc, dus dat is misschien handig voor het overzicht. Heb jij zulke apps al eens gebruikt?

  1. Voor mij werkte het heel goed om een lijst te maken met alles en daarbij te zetten wat ik de laatste maanden wel en wat niet had gedragen. Ik maakte ook een ‘favorietenlijst’. Als je daarbij schrijft wat je zo aanspreekt aan de stukken (ik ging puur uit van stijl/kleur/comfort/pasvorm etc. niet van of iets fair is of niet) krijg je echt al veel inzichten. En het hoeft en kan niet in een keer hè? Zeker als je tweedehands koopt zit er een factor van geluk in. Als je definieert waarvan je tot nu toe blij wordt en in die stijl probeert te kopen voortaan (kan ook door er een moodboard van te maken), kun je langzaam de missers in je kast vervangen door wat je echt mooi vindt. Het moet ook een beetje iets leuks zijn, geen onzekere struggle. Zeker als je veel tweedehands koopt, is er niet echt een man overboord als een ‘nieuw’ stuk toch niet de ware blijkt.

   1. Bedankt voor de tips! Ga ik proberen 🙂
    Ik merk inderdaad dat het tijd kost, dus dat moet ik mezelf dan ook maar gunnen. Die tweedehands missers moet ik me dan misschien maar niet te druk om maken en snel doorgeven. Die regels van de capsule wardrobe zijn voor iedereen anders, maar kunnen denk ik wel heel goed helpen bij het maken van een begin.

 6. He wat een tof artikel! Je beschrijft precies dezelfde struggles als waar ik mee zit. Aan de ene kant lijkt een capsule wardrobe me ideaal omdat je dan alleen kleding hebt die je tof vindt én draagt, maar tegelijkertijd voelt het best wel beklemmend. Daarnaast heb ik inderdaad kleding die ik het hele jaar doordraag, eventueel met panty + dik vest, dus dat maakt het ook lastig. Ik probeer eerder te kopen wat ik wel echt draag en écht zomerse items heb ik nu wel opgeborgen. Zul je zeker net zien dat ik binnenkort mijn jumpsuit met korte mouwen kan dragen 😉 Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en volg je weer op de voet!

  1. Nou, als het plots weer zomer wordt, trek je die jumpsuit gewoon weer uit de doos, toch? Zoveel is me nu wel duidelijk. Ik ga ook beginnen met opbergen van de zomeritems. Eens zien wat er dan overblijft. Misschien blijkt dat over een paar maanden sowieso meer mijn methode te zijn, dat is natuurlijk ook prima. Uiteindelijk gaat het erom wat voor jou werkt om je kledingkast overzichtelijk, bruikbaar en passend bij jou te houden toch? Of dat nu met 33, 80 of 100 items is.

 7. Leuk om te lezen dat je doorgaat met een capsule garderobe!

  Ik deel je idee dat een seizoen-deelgarderobe buiten je kledingkast onhandig is. Zelf wil ik ook al mijn kleding in één kast krijgen. Dat lukt nog niet helemaal, omdat ik nog teveel (ruim 70 items) heb. Die gaan ook niet opeens allemaal weg: uiteraard wel als ze kapot zijn en als ze niet meer lekker zitten (te strak). In het laatste geval gaan ze dan naar de kringloopwinkel.

  Zo’n capsulegarderobe is een meerjarenplan, heb ik gemerkt. Langzaam maar zeker vorm je ‘m.

  Veel succes en groetjes
  Mar10 van de DIY Diva

 8. Wijze woorden! Ik ga nu proberen of het werken met seizoenen voor mij überhaupt bevalt en de gewenste effecten heeft (meer gevoel voor mijn eigen stijl ontwikkelen en (nog) minder missers). Als dat het geval is, zal mijn kast hopelijk ook meer en meer uitdunnen, een proces wat al flink gaande is hier. Ik blijf ook jouw capsule-avonturen met plezier volgen!

 9. Ha, ik had geen idee dat dit ook wel ‘capsule garderobe’ genoemd wordt.. Ik doe het dus ook zo! Ik heb momenteel een hele kleine kledingkast, dus ik moet ook wel. Anders wordt het veel te onoverzichtelijk. Sommige items draag ik nu eenmaal niet buiten het seizoen waarvoor ze bedoeld zijn, dus die berg ik op. Heb recent een artikel geschreven over hoe je je zomeritems goed kunt bewaren.

  Ik vind het zo veel prettiger ’s ochtends wanneer je je out-fit bij elkaar zoekt. 😀

  1. Wat leuk dat jij dit al doet en dat het zo praktisch voor je uitpakt! Op zich heb ik best een overzichtelijke kast, maar wie weet wordt het kiezen zo nog makkelijker.

  1. Superleuke tip! Ik heb hier volgens mij wel iets van gezien, maar ik ga het zeker opnieuw even doorspitten. Hier hebben vast meer mensen iets aan.

 10. Ik ben heel erg benieuwd naar hoe het je bevalt! Ik herken mij in de plus- en minpunten die jij beschrijft. Aan de ene kant lijkt het me ideaal. Maar ik merk ook wel dat ik kleding soms twee jaar niet heb gedragen maar dan toch wel blij ben dat ik het nog niet had weg gedaan omdat het ineens weer mijn favoriete kledingstuk is.
  Toch ben ik wel erg benieuwd naar de capsule wardrobe. Als het jou bevalt ga ik het misschien ook wel proberen 🙂

  1. Een beetje laat, maar ook dat herken ik! Soms duikt een oude als uit het niets op, zo gek (en leuk) is dat. Als ik doorga met een volgende capsule (mijn eerste zit er nu bijna op), wil ik in elk geval niet meteen te radicaal gaan schiften. Het ziu zonde zijn om later weer bij te moeten kopen.

 11. Woo w ik las het woord ‘capsulegarderobe’ ergens in je recentere berichten en wist niet wat het was… terugscrollen dan maar! 😀 maar nu ik het hier lees, herken ik mijn moeder erin! Zelf heb ik te weinig kledij om er nog wat uit te smijten :p

 12. Heel interessant dit onderwerp ik lees er veel over de laatste tijd maar………… hoe zit het met mensen zoals ik ?? Ik ben frequent jurk draagster en daar kan je behalve in de winter een jeans-jasje of vestje toch weinig mee combineren. Mijn vraag is welke regels gelden dan ?? Telt een jurk voor 2 kledingstukken of…. Ik heb 2 volle shoppers inmiddels gedoneerd met kleding die ik niet meer droeg of paste dus ik ben wel op weg maar ik vind het ontzettend moeilijk. Zo heb ik b.v schitterende kerstkleding die ik alleen in de maand december draag maar ik zou er echt geen afstand van kunnen doen (5 stuks) ik voel een zenuwinzinking opkomen bij de gedachte alleen al… Nee ik ben hier geloof ik niet klaar voor.

  1. Een kledingstuk is gewoon een kledingstuk in principe. Maar de aantallen zijn sowieso niet in steen gebeiteld. Zo ben ik zelf begonnen met een capsule van 50 stukken. Mocht je willen experimenteren met een capsule wardrobe, dan zou ik zeker niet beginnen met van alles wegdoen wat je wel graag draagt. Als een duurzame omgang met je kledingkast je doel is, schiet je dat meteen al voorbij. Hier kun je al mijn artikelen over capsule wardrobes vinden: https://kouwekleren.nl/category/stijl-2/capsule-wardrobe/. Daar lees je ook waarom ik er inmiddels niet meer mee werk. De capsule wardrobe kán een houvast zijn voor een duurzame omgang met kleding, maar het past zeker niet iedereen en is al helemaal niet de enige weg naar een duurzame kast.

 13. Ontzettend Bedankt voor het antwoord Hermien !!!
  Hier kan ik mee werken !! Echt heel fijn dat je het zo hebt uitgelegd met de bijbehorende linkjes.

  1. Fijn, het is een ontdekkingstocht die iedereen lekker zelf moet ervaren. Er zijn zoveel manieren, dat is juist het mooie eraan wat mij betreft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.