Dit kun je doen met kleding die je niet meer draagt

Ik ben een groot voorstander van bewust opruimen. Dat houdt in dat ik niet wil minimaliseren om het minimaliseren. Het is geen doel op zich om zo min mogelijk kleding in mijn kast te hebben. Daarom ben ik nu druk bezig om de kleding die ik minder vaak of zelden meer aantrek een nieuwe kans te geven, door ze proberen te combineren tot leuke outfits die ik graag aantrek. Ik geloof wel in liefde op het tweede gezicht, ook als het om kledingstukken gaat.

Toch komt er een moment dat je bepaalde kleding niet meer aan zult trekken. Omdat je stijl veranderd is, omdat je het niet past of omdat het niet meer lekker zit bijvoorbeeld. Dan is het duurzamer om kleding een kans te geven bij een ander. Er zijn heel veel wegen en manieren waarop je kleding kunt verkopen of weggeven. Allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Ik vind het slim om per stuk te kijken wat de beste methode is, zodat je weet dat je kleding op de best mogelijke manier benut wordt.

Kleding die je niet meer draagt verkopen

Ik ben een groot voorstander van het verkopen van kleding. Niet zo zeer omdat het me bakken met geld oplevert – in tegendeel, soms kost het vooral veel moeite – maar wel omdat je zo heel direct iemand blij maakt met wat jij niet meer draagt. Dat moet je bij een kledingcontainer of kringloop maar afwachten, je hebt er geen zicht op.

Rommelmarkt of vlooienmarkt

Leuk om winkeltje te spelen voor een dag. Er zijn enorme markten als de IJ-hallen, maar misschien kun je ook wel een keer in de buurt terecht voor een kofferbakverkoop of vrijmarkt. Dit soort markten zijn er zeker niet alleen op Koningsdag, in deze agenda vind je een geweldig nationaal overzicht. Let wel op dat de eventuele kraamhuur opweegt tegen je (potentiële) opbrengsten. Vaak zijn bezoekers uit op echte koopjes, dus houd daar vast rekening mee. Verkooptips voor de vrijmarkt nodig? Heb ik voor je!

Vintage winkel

In veel plaatsen zijn winkels te vinden waar je kleding kunt inbrengen om te verkopen. Vaak zijn hier wel eisen aan verbonden. Het moet bijvoorbeeld merkkleding in goede staat zijn of echte vintage. De winkel zal altijd een percentage van de opbrengst vragen, maar daar staat tegenover dat jij er verder geen moeite voor hoeft te doen. In mijn ervaring levert het vaak als nog meer op dan eigen verkooppogingen op Marktplaats.

Online platform

Marktplaats is de bekendste, maar tegelijk ook het minst geschikt voor kleding, omdat het aanbod overweldigend is. Ik heb er leuke dingen vandaan en heb ook wel wat tips als je iets moois wilt zoeken, maar voor de verkoop ga ik liever voor een specifieker platform. The Next Closet voor designerkleding en fair fashion, United Wardrobe voor de andere merken. Ook op facebookgroepen in de buurt kun je vaak wel terecht, wat ideaal is voor goedkopere dingen. Bij kleding voor een klein prijsje zijn de verzendkosten namelijk relatief hoog. Door op je buurt te mikken, kunnen mensen de items makkelijk even bij je ophalen.

Wat doe je met de opbrengst?

Tot slot wil ik je aanraden om goed na te denken wat je de opbrengst van je verkochte kleding doet. Probeer niet te vallen voor gelijksoortige fast fashion koopjes als je die net van de hand hebt gedaan. Wil je wel iets kopen? Investeer dan in één mooi nieuw stuk, eventueel van een eerlijk en duurzaam merk of sla je slag tweedehands. Zo heeft het verkopen van jouw kleding dubbel nut en sta je over een paar maanden niet weer voor een kast vol afdankertjes.

Kleding weggeven als je het niet meer draagt

Het weggeven van kleding die je niet draagt, kan een mooie, maar ook een nobele manier zijn om je kast op te ruimen. Zeker als je goed let op waar je je kleding heen brengt, in plaats van het te droppen in de eerste kledingcontainer die op je pad komt.

Kledingbank

Dit zusje van de bekendere voedselbank leerde ik pas kortgeleden kennen. Hier kunnen mensen die geen geld hebben voor kleding terecht, meestal kunnen ze een bepaald aantal sets per seizoen uitzoeken. Het concept zit in veel woonplaatsen, zoek vooral even op wat ze in jouw buurt kunnen gebruiken.

Dress for Success

Hier kunnen mensen die vanuit de bijstand solliciteren terecht voor een geschikte sollicitatie-outfit. Krijgen ze de baan, dan mogen ze nog een werkoutfit uitkiezen. Bovendien krijgen ze deskundig kledingadvies van een vrijwilliger. Ik vind dit een geweldig initiatief, omdat het mensen echt een stap verder helpt in het leven, door middel van kleding. Heb nog mooie kleding over die geschikt is voor een werkomgeving? Kijk dan zeker even waar je de winkels allemaal kunt vinden. Ook accessoires als tassen, dassen en sieraden zijn welkom.

Reshare Store

Deze winkelketen van het Leger des Heils zamelt kleding in om die in hun mooie, frisse winkels door te verkopen voor fijne prijzen. Voor elke tien kilo aan ingeleverde kleding wordt bovendien iemand die dat nodig heeft blij gemaakt met een cadeaubon, zodat shoppen hier voor iedereen mogelijk wordt. Ze hebben erg veel leuks. Benieuwd? Lees dan even terug over mijn bezoek aan de winkel in Den Haag.

Kledingruil

Een leuke manier om mensen blij te maken met wat jij niet meer draagt. Je maakt ruimte in je kast en vindt vast en zeker ook weer wat mooie ‘nieuwe’ spullen. Ze zijn er in alle soorten en maten en zelf zo’n ruil organiseren is ook heel makkelijk en leuk om te doen. Ik help je op weg met tips.

Weggeefgroepen

Dit soort groepen vind je volop op sociale media, meestal gericht op een bepaalde stad of wijk. Vaak reageren hier ook mensen die wat minder te makken hebben, zo komt je kleding vast goed terecht. Een leuk concept vind ik de doorgeeftas. Als je de tas krijgt, kun je er iets uithalen wat je leuk vindt en er jouw overbodige kleding instoppen. Ze zijn er vaak voor verschillende maten en ook voor kinderen. Heb je veel over in een bepaalde maat? Dan kun je natuurlijk ook zelf zo’n tas starten.

Weggeefdag

Heb je veel om weg te geven, speel dan een keer weggeefwinkel in je eigen huis. Dit is ideaal als je gaat verhuizen en snel van veel dingen afwilt – het werkt ook voor andere spullen dan kleding. Zorg voor wat lekkers te drinken en te eten, stal je spullen uit en nodig vrienden en familie uit voor een gratis ‘shopronde’. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde mensen eerste keus te geven, zoals je nichtje dat net op kamers is.

Kringloop

Er zijn kringloopwinkels die opgezet zijn als sociaal project, andere zijn simpelweg commercieel. Zoek het even uit als je dat onderscheid belangrijk vindt. Meestal vind je informatie op de website, soms hangt in de winkel ook een overzicht met bijvoorbeeld de goede doelen die gesteund worden.

Kledingbak

Ik probeer bakken te vermijden die kleding verkopen voor een goed doel. Niet omdat ik iets tegen die doelen heb, maar omdat deze kleding vaak tegen bodemprijzen gedumpt wordt in ontwikkelingslanden, waarmee de lokale economie om zeep wordt geholpen.

De bakken van het Leger de Heils vind ik een mooi alternatief, omdat die dus naar de Reshare Stores gaan. Er zijn ook gemeentelijk textielcontainers, daar mag ook kapotte kleding en zaken als beddengoed en handdoeken in. Voor mij is dat de laatste oplossing, ik gooi er alleen dingen in die echt niet meer kunnen. Zo kan het textiel in elk geval hergebruikt worden.

Wat doe jij met ongedragen kleding? 

Ben ik een manier vergeten? Vul me gerust aan. Het lijkt me leuk om hier een mooi, compleet overzicht van te maken. Natuurlijk ben ik heel benieuwd hoe jij omgaat met kleding die je niet meer draagt. Ben jij een makkelijkere opruimer of doe jij juist weinig de deur uit? En waar gaat jouw kleding dan uiteindelijk heen?

 1. Super goed overzicht! Ik kijk vaak eerst of vriendinnen wat willen of ik probeer het te verkopen via Marktplaats of United Wardrobe en anders gaat het naar Reshare Store of in een container voor een goed doel!

  1. Leuk dat jij gebruik maakt van zoveel verschillende kanalen! Ik bracht altijd veel naar de kringloop, maar nu probeer ik vaak eerst te verkopen, te ruilen of aan een specifieker doel te geven. Voelt toch net wat directer.

 2. Heel leuk artikel weer, Hermien. Ik ben zelf vooral erg fan van weggeven omdat dit de minste moeite is en ik er vaak ook gewoon blij van word als ik zie dat iemand anders mijn kleding wel draagt 🙂 Iets heel anders wat je nog kan doen: de kleding aanpassen. Zo heb ik wel eens een broek afgeknipt, omdat ik ‘m lang niet zo leuk meer vond en wel een paar shorts kon gebruiken. Of de mouwen van een jasje geknipt omdat ‘ie dan weer hip werd.

  1. Wat goed dat jij kleding aanpast naar je smaak! Ik heb nog getwijfeld of ik dat ook onderdeel van dit artikel zou maken en heb het niet gedaan, maar eigenlijk is het een heel mooie aanvulling.

 3. Leuk artikel, zeg! Ik kijk zelf altijd eerst even of ik de kleding misschien kan “verbouwen”, wat inderdaad heel vaak het geval is. Iets te korte jurken worden heel simpel ingekort tot een tuniek, bijvoorbeeld. Of wijder door er aan de zijkant een leuke, uitlopende baan tussen te stikken. Voorbeelden van dit soort “operaties” te vinden op Pinterest. Verder organiseer ik ieder half jaar een kledingbeurs in onze kerk, de opbrengst is voor onze zendelingen. Daar kan ik de “onverbouwbare” kleding mooi kwijt. Wij krijgen alle kleding, dus kan het voor een klein bedrag weg: 1, 2 of 3 euro. Heerlijk om mensen die niet veel te makken hebben, helemaal stralend weg te zien gaan met een vuilniszak met kleding voor bijna niks!

  1. Eerst kijken of je iets nog kun aanpassen is zeker een prachtige stap vóór je besluit iets weg te doen. Ik ben ook blij dat ik nu een beetje met een naaimachine kan omgaan, dat scheelt een hoop. Mooi ook zo’n kledingbeurs in de kerk, zo maak je echt heel direct mensen blij!

 4. Erg goed overzicht! Ik ben bezig aan de Minimalism Challenge en ga ook m’n kledingkast uitmesten. Ik heb een deel duurdere stukken waarin ik gewoon niet meer pas (oeps) en die ga ik proberen verkopen, maar de “prullen” van bv. H&M die nog in goede staat zijn, ga ik hoogstwaarschijnlijk gewoon in een kledingcontainer droppen. 🙂

  1. Alles verkopen is in inderdaad niet mogelijk vrees ik. Al maak ik soms met de gekste dingen nog mensen blij, dat verrast me steeds weer. Je kunt er in elk geval op proberen te letten in welke bak je het ooit. Het is echt waardevol om even uit te zoeken wat ermee gebeurt.

 5. Leuke tips, vooral de verschillende manieren om je kleding weg te geven! Ik kwam laatst een tip tegen voor T-shirts die echt te oud zijn: knip de T-shirts tot slierten en vlecht een speeltouw voor je hond. Als je geen hond hebt, kun je er ook een mooie boodschappentas van maken.

  1. Mooi om van de echt versleten dingen ook zelf nog iets proberen te maken. Ik gebruik oude hemden etc. ook graag als schoonmaaklapje voor vieze klusjes, zoals de kozijnen aan de buitenkant. En als het een erg mooi stofje is, gaat het bij de naailapjes om bijvoorbeeld een haarband van te maken. Sara van Groen met Saar maakt nu ook allemaal tasjes en vlaggenlijnen, dat is ook zo leuk!

 6. Ik heb ook wel een aantal keer een blouse verbouwd tot kussenhoesje! Ook leuk!

  1. Erg leuk, wat een goede ideeën heeft iedereen toch. Zo hoef je geen afscheid te nemen van een mooie stof, zelfs als er wat gaten in vallen of je het niet meer draagt maar de print nog wel leuk vindt. Het lijkt me ook leuk om de knoopjes dan zichtbaar te houden op je kussen. Heb jij dat ook gedaan?

   1. Ik had een blouse zonder knoopjes. Maar een paar keer gedragen maar de naad op de schouders was niet goed gestikt dus liet los en ging scheuren. Helaas niet meer te repareren, maar wel een mooie lap om een hoesje van te maken! Van de winkel geld terug gekregen omdat het zo snel stuk was dus kon ook nog eens een ander kledingstuk er voor terugkopen!

    Heb jij nog goede tips voor het verkopen van kleding op marktplaats of united wardrobe? Ik heb een berg kleding liggen voor de verkoop/kringloop/weggeven. Het liefst verkoop ik het zodat ik van dat geld deels weer nieuwe aankopen kan bekostigen. Echter verkoop ik met tussenposen af en toe iets. Kost ook veel tijd om het online te zetten en bij te houden. Heb jij nog goede tips of een goed adresje in de omgeving van Gouda dat kleding inkoopt tweedehands?

    1. Ik kom niet meer zo heel vaak in Gouda, dus helemaal op de hoogte ben ik niet. Misschien zijn er lokale facebookgroepen waar je dat eens zou kunnen vragen? Voor mij heeft de Letgo-app een tijd goed gewerkt voor het verkopen van wat goedkopere dngen, omdat die app zich heel erg op de buurt richt, zodat mensen het komen halen en er geen verzendkosten bijkomen. Misschien kun je dat eens proberen? Of lekker met Koningsdag de hele boel van de hand doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.