Dit kun je doen met kleding die je niet meer draagt

Ik ben een groot voorstander van bewust opruimen. Dat houdt in dat ik niet wil minimaliseren om het minimaliseren. Het is geen doel op zich om zo min mogelijk kleding in mijn kast te hebben. Daarom ben ik nu druk bezig om de kleding die ik minder vaak of zelden meer aantrek een nieuwe kans te geven, door ze proberen te combineren tot leuke outfits die ik graag aantrek. Ik geloof wel in liefde op het tweede gezicht, ook als het om kledingstukken gaat.

Toch komt er een moment dat je bepaalde kleding niet meer aan zult trekken. Omdat je stijl veranderd is, omdat je het niet past of omdat het niet meer lekker zit bijvoorbeeld. Dan is het duurzamer om kleding een kans te geven bij een ander. Er zijn heel veel wegen en manieren waarop je kleding kunt verkopen of weggeven. Allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Ik vind het slim om per stuk te kijken wat de beste methode is, zodat je weet dat je kleding op de best mogelijke manier benut wordt.

Kleding die je niet meer draagt verkopen

Ik ben een groot voorstander van het verkopen van kleding. Niet zo zeer omdat het me bakken met geld oplevert – in tegendeel, soms kost het vooral veel moeite – maar wel omdat je zo heel direct iemand blij maakt met wat jij niet meer draagt. Dat moet je bij een kledingcontainer of kringloop maar afwachten, je hebt er geen zicht op.

Rommelmarkt of vlooienmarkt

Leuk om winkeltje te spelen voor een dag. Er zijn enorme markten als de IJ-hallen, maar misschien kun je ook wel een keer in de buurt terecht voor een kofferbakverkoop of vrijmarkt. Dit soort markten zijn er zeker niet alleen op Koningsdag, in deze agenda vind je een geweldig nationaal overzicht. Let wel op dat de eventuele kraamhuur opweegt tegen je (potentiële) opbrengsten. Vaak zijn bezoekers uit op echte koopjes, dus houd daar vast rekening mee. Verkooptips voor de vrijmarkt nodig? Heb ik voor je!

Vintage winkel

In veel plaatsen zijn winkels te vinden waar je kleding kunt inbrengen om te verkopen. Vaak zijn hier wel eisen aan verbonden. Het moet bijvoorbeeld merkkleding in goede staat zijn of echte vintage. De winkel zal altijd een percentage van de opbrengst vragen, maar daar staat tegenover dat jij er verder geen moeite voor hoeft te doen. In mijn ervaring levert het vaak als nog meer op dan eigen verkooppogingen op Marktplaats.

Online platform

Marktplaats is de bekendste, maar tegelijk ook het minst geschikt voor kleding, omdat het aanbod overweldigend is. Ik heb er leuke dingen vandaan en heb ook wel wat tips als je iets moois wilt zoeken, maar voor de verkoop ga ik liever voor een specifieker platform. The Next Closet voor designerkleding en fair fashion, United Wardrobe voor de andere merken. Ook op facebookgroepen in de buurt kun je vaak wel terecht, wat ideaal is voor goedkopere dingen. Bij kleding voor een klein prijsje zijn de verzendkosten namelijk relatief hoog. Door op je buurt te mikken, kunnen mensen de items makkelijk even bij je ophalen.

Wat doe je met de opbrengst?

Tot slot wil ik je aanraden om goed na te denken wat je de opbrengst van je verkochte kleding doet. Probeer niet te vallen voor gelijksoortige fast fashion koopjes als je die net van de hand hebt gedaan. Wil je wel iets kopen? Investeer dan in één mooi nieuw stuk, eventueel van een eerlijk en duurzaam merk of sla je slag tweedehands. Zo heeft het verkopen van jouw kleding dubbel nut en sta je over een paar maanden niet weer voor een kast vol afdankertjes.

Kleding weggeven als je het niet meer draagt

Het weggeven van kleding die je niet draagt, kan een mooie, maar ook een nobele manier zijn om je kast op te ruimen. Zeker als je goed let op waar je je kleding heen brengt, in plaats van het te droppen in de eerste kledingcontainer die op je pad komt.

Kledingbank

Dit zusje van de bekendere voedselbank leerde ik pas kortgeleden kennen. Hier kunnen mensen die geen geld hebben voor kleding terecht, meestal kunnen ze een bepaald aantal sets per seizoen uitzoeken. Het concept zit in veel woonplaatsen, zoek vooral even op wat ze in jouw buurt kunnen gebruiken.

Dress for Success

Hier kunnen mensen die vanuit de bijstand solliciteren terecht voor een geschikte sollicitatie-outfit. Krijgen ze de baan, dan mogen ze nog een werkoutfit uitkiezen. Bovendien krijgen ze deskundig kledingadvies van een vrijwilliger. Ik vind dit een geweldig initiatief, omdat het mensen echt een stap verder helpt in het leven, door middel van kleding. Heb nog mooie kleding over die geschikt is voor een werkomgeving? Kijk dan zeker even waar je de winkels allemaal kunt vinden. Ook accessoires als tassen, dassen en sieraden zijn welkom.

Reshare Store

Deze winkelketen van het Leger des Heils zamelt kleding in om die in hun mooie, frisse winkels door te verkopen voor fijne prijzen. Voor elke tien kilo aan ingeleverde kleding wordt bovendien iemand die dat nodig heeft blij gemaakt met een cadeaubon, zodat shoppen hier voor iedereen mogelijk wordt. Ze hebben erg veel leuks. Benieuwd? Lees dan even terug over mijn bezoek aan de winkel in Den Haag.

Kledingruil

Een leuke manier om mensen blij te maken met wat jij niet meer draagt. Je maakt ruimte in je kast en vindt vast en zeker ook weer wat mooie ‘nieuwe’ spullen. Ze zijn er in alle soorten en maten en zelf zo’n ruil organiseren is ook heel makkelijk en leuk om te doen. Ik help je op weg met tips.

Weggeefgroepen

Dit soort groepen vind je volop op sociale media, meestal gericht op een bepaalde stad of wijk. Vaak reageren hier ook mensen die wat minder te makken hebben, zo komt je kleding vast goed terecht. Een leuk concept vind ik de doorgeeftas. Als je de tas krijgt, kun je er iets uithalen wat je leuk vindt en er jouw overbodige kleding instoppen. Ze zijn er vaak voor verschillende maten en ook voor kinderen. Heb je veel over in een bepaalde maat? Dan kun je natuurlijk ook zelf zo’n tas starten.

Weggeefdag

Heb je veel om weg te geven, speel dan een keer weggeefwinkel in je eigen huis. Dit is ideaal als je gaat verhuizen en snel van veel dingen afwilt – het werkt ook voor andere spullen dan kleding. Zorg voor wat lekkers te drinken en te eten, stal je spullen uit en nodig vrienden en familie uit voor een gratis ‘shopronde’. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde mensen eerste keus te geven, zoals je nichtje dat net op kamers is.

Kringloop

Er zijn kringloopwinkels die opgezet zijn als sociaal project, andere zijn simpelweg commercieel. Zoek het even uit als je dat onderscheid belangrijk vindt. Meestal vind je informatie op de website, soms hangt in de winkel ook een overzicht met bijvoorbeeld de goede doelen die gesteund worden.

Kledingbak

Ik probeer bakken te vermijden die kleding verkopen voor een goed doel. Niet omdat ik iets tegen die doelen heb, maar omdat deze kleding vaak tegen bodemprijzen gedumpt wordt in ontwikkelingslanden, waarmee de lokale economie om zeep wordt geholpen.

De bakken van het Leger de Heils vind ik een mooi alternatief, omdat die dus naar de Reshare Stores gaan. Er zijn ook gemeentelijk textielcontainers, daar mag ook kapotte kleding en zaken als beddengoed en handdoeken in. Voor mij is dat de laatste oplossing, ik gooi er alleen dingen in die echt niet meer kunnen. Zo kan het textiel in elk geval hergebruikt worden.

Wat doe jij met ongedragen kleding? 

Ben ik een manier vergeten? Vul me gerust aan. Het lijkt me leuk om hier een mooi, compleet overzicht van te maken. Natuurlijk ben ik heel benieuwd hoe jij omgaat met kleding die je niet meer draagt. Ben jij een makkelijkere opruimer of doe jij juist weinig de deur uit? En waar gaat jouw kleding dan uiteindelijk heen?

Dit zijn de de meest duurzame dingen om met je oude kleding te doen.