Vijf redenen om bij te houden welke kleding je draagt

Weet jij hoe vaak je je kleding draagt? Ik deed wel eens eerder een poging om bij te houden wat ik precies draag qua kleren, maar ik hield het nooit vol. Nu ik een capsule wardrobe heb is het eindelijk te doen. En het is enorm leerzaam! Ik kan iedereen aanraden om een tijdje bij te houden hoe vaak je de kleding in je kast nou echt draagt. Dat zou nog wel eens verrassend kunnen uitpakken.

Om deze vijf redenen moet je het aantal wears van je kleding gaan bijhouden.

Hoe houd je je wears bij?

Dat deed ik eerst door alles wat ik droeg te turven, maar dat was vrij lastig, omdat mijn garderobe uit best veel items bestond. Ik was langer bezig met het doorspitten van die lijst dan met aankleden elke morgen. Niet handig. Ook hield ik een tijdje bij hoe vaak ik nieuw- en ook tweedehands gekochte items aantrok, maar dat vergat ik dan weer vaak te doen.

Nu ik voor het eerst een capsule wardrobe heb, houd ik trouw in een simpele notitie-app (Microsoft To Do) bij welke kleding ik elke dag aanheb. Ik heb nu 50 items in de kast, dus de lijst is te overzien en ik houd het goed vol. Het geeft me veel inzichten in mijn kleedgedrag.

Je kunt checken of je je aan de 30-Wear Rule houdt

De 30-Wear Rule is een veelgebruikt uitgangspunt voor mensen die zich duurzamer willen kleden: je koopt een kledingstuk alleen als je zeker weet dat je het minstens 30 keer gaat dragen. Maar hoe controleer je dat zonder te turven wat je aanhebt? Het is moeilijk inschatten, heb ik gemerkt. Inmiddels ligt mijn lat wel wat hoger dan 30 keer – ik probeer de items waarbij ik dat niet meer ga halen een betere bestemming te bezorgen – maar het blijft leuk om te zien dat ik mijn kleding daadwerkelijk veel draag.

Het geeft inzicht in je kledingvoorkeur

Niets zo eerlijk als een getal. Je kunt wel denken dat je een echt rokjesmeisje bent en er dus echt nog wel één bij kunt kopen, maar misschien blijkt uit de telling wel dat je driekwart van de tijd toch gewoon in je favoriete jeans loopt. Dan is dat nieuwe rokje wellicht toch niet zo nodig.

Het laat zien wat niet (meer) bij je past

Zoals tellen je voorkeuren laat zien, zo geeft het ook inzicht in de kleding die je niet of nauwelijks meer draagt. Veel opruimmethodes voor je kledingkast zijn gebaseerd op de vraag hoe lang je iets al niet hebt aangehad. Ik denk daar volgens mij vaak iets te optimistisch over. Zo lang geleden kan het toch niet zijn? Nu kan ik echt zien wat ik wel en niet draag. Time to say goodbye. 

Het is een stimulans om eens iets anders aan te trekken

Sommige items blijk ik niet te dragen, terwijl ik ze toch superleuk vind. Ik merk dat ik nu extra moeite doe om ze tóch aan te trekken. Ik probeer nieuwe combinaties en doe wat meer mijn best, want afscheid nemen wil ik blijkbaar niet.

Je kunt de cost-per-wear van je kleding uitrekenen

Één van de belangrijkste redenen om niet aan fair fashion te beginnen blijft voor veel mensen de prijs van de kleding. Wat zou het tof zijn als blijkt dat je kleding zo veel draagt – omdat het topkwaliteit is en je het heel zorgvuldig uitkiest – dat het per draagbeurt net zo voordelig is als fast fashion. Of je misschien zelfs wel goedkoper uit bent. De eerlijke spijkerbroek van 115 euro – mijn duurste aankoop ooit – heb ik in de maand dat ik hem nu heb al 17 keer aangehad. Als dat zo doorgaat, blijft er haast niets over van de prijs.

Kwestie van volhouden 

De eerste periode van mijn capsule wardrobe zit er bijna op. Volgende week vertel ik hoe het me bevalt en of ik ermee doorga. Het bijhouden van wat ik draag ga ik hoe dan ook proberen vol te houden, want daar levert me echt concreet iets op.