Slow favorites #4: duurzame styling & de kracht van niet verven

Ik heb heel veel blogposts in mijn concepten staan die om allerlei redenen niet afkomen. Een combinatie van tijdgebrek, nog-wat-langer-willen-nadenken-over-een-onderwerp en een lichtelijk gebrek aan prikkels maken dat het er niet van komt. Dat wil niet zeggen dat ik niets moois of inspirerends tegenkom op het gebied van slow fashion. Daarom deel ik weer een paar van mijn ‘slow favorites’, met onder meer een nieuwe, duurzame podcast voor op je luisterlijst!

Undyed-collectie van ARMEDANGELS

Wist jij dat het verven van kleding nógal een impact heeft op de duurzaamheid ervan? We staan er niet zo vaak bij stil, maar vrijwel al onze kledingstukken zijn geverfd. Katoenplanten zijn nu eenmaal niet knalroze en schapen niet groen, terwijl wel wel graag kleding in een vrolijk kleurtje dragen. ARMEDANGELS – een groot Duits fair fashion merk dat ik graag draag – heeft iets unieks: de Undyed-collectie van kledingstukken die dus níet geverfd zijn. Want verven kan op mega-schadelijke (meestal) en minder schadelijke (soms) manieren, maar niet verven scheelt natuurlijk het meest in energie, chemicaliën en watervervuiling. Een aanrader om eens te bekijken als je graag (crème)wit draagt.

Ontdek de Undyed-collectie van ARMEDANGELS

Luistertip: de eerlijke kleding-pod-kast

Het Fair Fashion Festival maakt een podcast! Er staan nu ik dit schrijf drie afleveringen online, allemaal met gasten die ik al met liefde volg en dus ook graag hoor praten over hun visie op duurzame en eerlijke kleding. Ik ben heel nieuwsgierig wat er verder komt. Verschalk jij jouw luistervoer net zo snel als ik, hobbel dan snel naar je podcastapp om deze inspirerende verhalen te horen.

Duurzame styling opleiding

Afgelopen week mocht ik een Q&A doen met studenten van de Angel Fashion Academy, die daar een duurzame stylingopleiding doen. Echt te gek! Niet alleen dat ik gevraagd werd om mijn visie op duurzame mode te delen, maar vooral ook dat er zoiets bestaat als een stylingopleiding met oog voor duurzaamheid.

Volgens mij legt het verkennen en ontwikkelen van je eigen kledingstijl echt de basis voor een duurzamere kast, omdat je keuzes voor kleding kunt maken voor de lange termijn, om heel lang blij mee te zijn. Dus hoe mooi is het dat er een nieuwe generatie stylisten wordt opgeleid met een berg kennis van duurzame materialen en duurzamere manieren om kleding te kopen op zak? En dat er mensen zijn die het vanzelfsprekend vinden om duurzaamheid in een stylingopleiding te verwerken. Mocht je interesse hebben om een stylingopleiding te doen, kijk dan zeker eens op de website van de Angel Fashion Academy.

De foto’s in dit artikel zijn eigendom van ARMEDANGELS.