Review: De Groene Bakplaat – makkelijke vega(n) recepten uit de oven

Mijn bakplaat en ik, da’s dus dikke mik. De oven speelt in mijn kokende leven een grote rol. Ik word erg gelukkig van een goedgevulde bakplaat met groenten en heel veel kruiden. Dat staat hier regelmatig op het menu. Toen ik het kookboek De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer tegenkwam op de blog Lauriekoek (sowieso mijn place-to-be voor kookboekenrecensies), wist ik dan ook niet hoe snel ik dit op mijn sinterklaaslijstje neer moest pennen. En Sint had het goed met me voor, want ik kreeg het boek vorig weekend per jute zak thuisbezorgd. Lief! Natuurlijk schreef ik meteen een review over dit fijne kookboek.

Recensie van De Groene Bakplaat

De ultieme kookboek-match

Ja, ik heb best veeI kookboeken en ik vind een beetje experimenteren in de keuken zeker leuk. Maar ik houd ook van makkelijk. Recepten zie ik zelden als handleiding, maar eerder als een manier om op nieuwe ideeën te komen met de ingrediënten die ik in huis heb. En natuurlijk eet ik sinds twee jaar vegetarisch. Een kookboek vol – niet te ingewikkelde – vega(n) ovenrecepten, dat past precies bij hoe ik graag kook en eet. Daarom was mijn enige angst dat De Groene Bakplaat zo goed matcht met mijn kookstijl, dat het niet meer verrassend zou zijn.

Gelukkig blijkt dat totaal niet het geval. Er staan echt heel veel combinaties in het boek die ik niet zelf bedacht zou hebben, zonder dat al te moeilijke ingrediënten nodig zijn. Ook staan er gerechten in waarvan ik überhaupt niet zou bedenken om ze in de oven te maken, zoals allerlei curry’s. De foto’s laten me echt watertanden en ik heb de zoete aardappels met een tomaten-pindasaus (dat is dus zo’n onverwachte combi) al uitgeprobeerd. Smullen! Ook met Kerst komt er waarschijnlijk een gerecht uit dit boek op tafel. Het moeilijkste onderdeel wordt waarschijnlijk het kiezen van het recept..

Eindeloos variëren

Het boek is er helemaal op ingericht afwisselen en het maken van eigen keuzes en varianten. Superleuk vind ik de inspiratiepagina’s, waarop allerlei opties voor een bepaald gerecht – bijvoorbeeld een quiche – op staan. Je hoeft alleen maar te kiezen in welke ingrediënten en kruiden je zin hebt (of wat je nog hebt liggen!) en er rolt gegarandeerd een lekkere combinatie uit.

Vega & vegan kookboek

De verhouding vegetarische en plantaardige gerechten is ongeveer 50/50. Als je veganistisch eet, heb je dus ook veel keuze. Bovendien is een groot deel van de recepten prima om te bouwen tot een vegan maal. De recepten staan vervolgens ingedeeld op oventijd. Vind ik best handig, omdat ik na een lange dag werk soms geen zin meer heb om een uur op mijn eten te wachten. Ik ga gegarandeerd nog een hoop lol aan De Groene Bakplaat beleven.

Laat me ook even weten of je het leuk vindt om meer recensies van kookboeken te lezen. Ik heb nog een hoop leuke in de kast staan, maar misschien heeft het totaal niet jullie interesse. Als dat wel zo is, komen er gauw meer reviews van vega(n) kookboeken aan.

Trek gekregen? Je mag De Groene Bakplaat gerust eens bij me komen lenen! Of het is te koop voor 17,99 euro.