Het opstellen van een stijlpaspoort

Het kennen van je eigen stijl is een heel belangrijke factor in het verduurzamen van je kledingkast. Weten wat je mooi vindt en echt graag draagt kan je helpen miskopen te voorkomen en zorgen dat je alleen kleding in huis haalt waar je lang plezier van hebt. En dat is wel zo duurzaam. Het opstellen van een stijlpaspoort is een goede manier om je kledingstijl te analyseren en samen te vatten.

Omdat ik graag een duurzame kledingkast wil – en natuurlijk omdat het zo leuk is – ben ik actief op zoek gegaan naar mijn persoonlijke kledingstijl. Vandaag wil ik het ‘eindresultaat’ met jullie delen. Dat zet ik bewust tussen aanhalingstekens, want stijl is eigenlijk constant in ontwikkeling, omdat je leven constant aan verandering onderhevig is.

Het stijlpaspoort dat ik vandaag deel, is dus geen eindpunt, maar een uitgangspunt. Een houvast om bewuste kledingkeuzes te maken waar ik lang mee vooruit kan. Neem de elementen in mijn stijlpaspoort gerust over om het voor jezelf in te vullen.

Mijn persoonlijke kledingstijl ontwikkelen

Dat stijlpaspoort kwam er niet één, twee, drie. Zo’n twee jaar terug ben ik begonnen aan mijn zoektocht, waarbij het boek The Curated Closet mijn belangrijkste leidraad was. Dat boek laat je heel structureel kijken naar wat je graag draagt en waarom. Naar materialen, silhouetten, kleuren, combinaties, accessoires, alle aspecten van kleding en stijl komen aan bod.

Natuurlijk biedt het boek ook een portie ‘wegdromen bij een ideaalplaatjes’ – dat wakkert de creativiteit lekker aan – maar het weet dat droombeeld vervolgens heel goed te verbinden aan de dagelijkse praktijk waarin je baan, je bezigheden en je budget ook gewoon een flinke rol spelen. Elke dag een sprookjesjurk aan is in theorie leuk, tot je op je oerhollandse fiets door oerhollands weer aan het trappen bent.

Challenges

In mijn zoektocht ging ik nogal wat uitdagingen aan. Twee keer een 10×10-challenge, de Color my Closet-challenge, twee Slow Fashion Summers, twee capsule wardrobes, drie Sustainable Fashion Challenges en ik boekte ook nog een mini-consult bij een styliste. Allemaal om mezelf te prikkelen actief stil te staan bij wat past bij mijn smaak, mijn lijf en vooral mijn leven. In welke kleding voel ik me goed en waar komt dat dan door?

Dit is mijn stijlpaspoort

Kleuren: herfsttinten, afgezet tegen bruin, grijs en effen denim
Materialen: natuurlijk, aaibaar, denim, verrassend. Ik houd ervan als een materiaal niet helemaal ‘matcht’ met het item. Een gebreide top zonder mouwen, schoenen van corduroy
Prints: als ze er zijn, dan de klassiekers – een ruit, een streep, een stip, een kleine bloem. Juist door die subtiliteit durf ik print-op-print aan
Silhouetten: altijd een (hoge) taille, geen decolleté, soms oversized, maar wel in balans
Veelvoorkomende stukken: taillerokken, blouses en vesten die ook als jas kunnen en andersom
Sieraden: heel soms, meestal slechts één enkel stuk
Make-up: nauwelijks
Eigenaardigheid: immer opgestroopte mouwen, down dressing, met hier en daar een tikkie bewuste lelijkheid
Mijn stijl: comfortabel, eenvoudig en kleurrijk met een eigenwijs en vintage randje

Mijn outfit van afgelopen zondag heeft veel elementen in zich die perfect binnen dit plaatje vallen. Niet gek dus dat ik me er zo lekker in voelde! (Even voor de volledigheid: ik kleedde me niet speciaal zo voor dit artikel, juist doordat ik me zo fijn voelde in mijn kleren kwam het idee voor deze post naar boven drijven)

  • volop herfstkleuren, het gemiddelde leger kan nog een puntje uigen aan mijn camouflagetechnieken
  • lekker oversized en heerlijk comfortabel
  • een ruitje en mijn vaste wegkruipsjaal (waarvoor het veel te warm bleek), maar verder geen prints
  • Schoenen in een verrassend materiaal: ik kwam nog nooit eerder cordoroy schoenen tegen
  • geen sieraden of make-up, mijn roségouden bril was me genoeg. En de maffe kat natuurlijk, die besloot dat mijn blouse een prima tent was
  • die broek die eigenlijk nét te wijd is en daardoor nét een beetje vreemd is

Hoe beter ik mijn stijl leer kennen..

..hoe efficiënter ik winkel – ik zie veel sneller of er iets voor me bij zit
..hoe minder miskopen ik in huis haal
..hoe meer ik varieer met verschillende combinaties – de boel past gewoon beter bij elkaar
..hoe lekkerder mijn kleding zit
..hoe lekkerder ík in mijn vel zit – daar heeft een outfit toch echt invloed op
..hoe minder ik twijfel over een aanschaf – ik weet vrij snel dat of ik iets moet laten hangen
..hoe dapperder ik de schaar in een stuk zet – ik weet wat het kledingstuk beter gaat maken
..hoe korter ik ’s ochtends voor de kast sta
..maar hoe liever ik uitpak voor een feestje
..hoe leuker ik het vind om outfits te delen op Instagram
..hoe beter ik voor mijn kleding zorg – ik wil wat ik mooi vind koesteren
..hoe meer lol ik heb in mijn kleding

Aan de slag met jouw eigen kledingstijl

Het zal je niet verrassen dat ik iedereen kan aanraden je eens in je kledingstijl te verdiepen. Het kan zoveel opleveren: qua duurzaamheid, financieel, maar ook in hoe goed je in je vel zit. Mooie startpunten voor het ontwikkelen van je eigen stijl kunnen zijn:

Wat je ook doet: neem er de tijd voor! Probeer lol te hebben in het ontrafelen van je voorkeuren, afkeuren en patronen. Want het is vooral erg leuk om op deze manier tijd in jezelf te investeren.

Zou jij je kledingstijl in één zin of een paar woorden kunnen vatten?

Ontdek je kledingstijl met een stijlpaspoort.