Het eind van het Slow Fashion Season

Het voelt haast als gisteren dat ik de halverwege update van het Slow Fashion Season gaf. En nu zijn de volle drie maanden alweer voorbij! Dat het omvloog, komt denk ik doordat ook de tweede helft van deze uitdaging om drie maanden geen nieuwe kleding te kopen soepel verliep. Wel stelde ik mezelf halverwege wat extra persoonlijke doelen, dus vertel ik vandaag graag wat die me opleverden.

Aankopen

First things first: heb ik me laten gaan qua winkelen? Ik heb me best wel verlekkerd aan de nieuwe herfstcollecties van mijn favoriete fair fashion merken, maar een onoverkomelijke shoplust had ik niet. Al heb ik wel wat gesnuffeld in de Leidse tweedehands winkels. Daar hing genoeg moois, maar als het niet perfect is (geen negen of tien, in cijfers uitgedrukt) kan ik het tegenwoordig prima laten hangen.

Ik kocht uiteindelijk twee dingen, allebei online en natuurlijk allebei tweedehands:

Ik heb een paar enkellaarsjes dat binnenkort aan vervanging toe is – ik draag ze al jaren en ze zijn helaas niet echt reparabel – dus daar was ik vast naar aan het uitkijken. Als je het liefst tweedehands koopt, moet je soms een beetje voorbereid zijn. Ik wil niet naar fast fashion moeten grijpen omdat ik nú iets nodig heb.

Ik trof het op Marktplaats, want deze mooierds zijn in goede conditie, van leer (draagt toch het fijnst en gaat het langst mee, is mijn ervaring) en ik kon ze ophalen op vijf minuten van mijn huis. Voor een tientje! Dat is nog een reden om lekker tweedehands neuzen, los van alle milieuvoordelen: ik heb een aantal prachtige paren schoenen van eerlijke en duurzame merken, maar die zijn gemiddeld wel iets meer aan de prijs.

Jullie weten misschien dat ik gek ben op zachte stofjes en corduroy is dan ook echt een van mijn liefdes. Ik ben al vaak in de verleiding geweest tot een aanschaf van een blouse in dit materiaal, maar ik ben blij dat ik (toch wel 1,5 jaar – voor mij tegenwoordig niet meer ongewoon) heb gewacht tot ik deze tegen het lijf liep.

Niet de oversized, niet te strak en in een prachtige karamelkleur. Precies de kleur van de jumpsuit van Kings of Indigo waaraan ik me vorig jaar nog verlekkerde. Geduld loont! Voor de blouse, die afhankelijk van het weer ook als jasje kan dienen, betaalde ik inclusief de verzendkosten 11,73 euro.

Doelen

Ik had voor de tweede helft van het Slow Fashion Season twee extra doelen gesteld. Dat was leuk, want hierdoor was ik net wat bewuster bezig met de challenge dan ik anders zou zijn geweest. Tweedehands kopen is nu eenmaal heel normaal voor mij, dus daar zit de uitdaging niet meer echt in.

Doel 1: kledingkast opruimen

Dit heb ik in een paar fases gedaan. Ik heb wat kleding weggeborgen zodra met september ook het echte herfstweer om de hoek kwam kijken. Ik heb dan wel geen capsule wardrobe meer, maar berg wel altijd mijn seizoenskleding op. Dat schept ruimte in mijn kast en in mijn hoofd.

Ik doe dit trouwens niet maar twee keer per jaar. Ik heb bijvoorbeeld al wel extra truien in mijn kast gelegd, maar mijn winterjas mag nog even in de berging blijven. Mijn shorts zijn op één na allemaal weer opgeborgen, want je weet maar nooit of er nog een Indian Summer komt..

Tot slot ben ik bezig mezelf een nieuwe routine aan te leren. Ik probeer mijn kleding zo min mogelijk te wassen – dat heeft namelijk veel milieu-impact en doet je kleding bovendien sneller slijten – dus ben ik op zoek gegaan naar alternatieven.

Mijn streven is om mijn kleding elke avond netjes op hangers aan mijn kledingrek te hangen. Dat gaat best goed! Daarnaast zoek ik naar momenten om kleding buiten te laten luchten. Daarna kunnen veel stukken namelijk fris de kast weer in. Deze gewoonte moet er nog wat beter inslijten, maar ik probeer vol te houden.

Doel 2: Creatiever worden

Mijn grootste creatieve uitdaging was de Color My Closet-challenge op Instagram. Daar raakte ik zo door geïnspireerd! Ik ben zelf buiten mijn comfortzone gegaan en heb erg veel leuke nieuwe en veelal tweedehands dragende mensen ontmoet online.

Sowieso is dit voor mij een creatief seizoen. Met weer ‘ertussenin’ kun je eindeloos variëren met outfits in verschillende laagjes. In de hete zomer- en koude winterdagen kies ik respectievelijk eerder voor simpel & luchtig en simpel & warm. Nu kan ik alle kanten op.

Volgend jaar weer!

Het is nu al bekend dat het Slow Fashion Season volgend jaar weer plaats gaat vinden. En het streven is verdubbeld: in de zomer van 2020 moeten 25.000 mensen de uitdaging om drie maanden geen nieuwe kleding te kopen aangaan. Stoer hè? De inschrijving gaat over een week van start, dus dan heb je nog precies tijd om even te lezen waarom je zeker mee moet doen aan het Slow Fashion Season.