Het eind van het Slow Fashion Season

Het voelt haast als gisteren dat ik de halverwege update van het Slow Fashion Season gaf. En nu zijn de volle drie maanden alweer voorbij! Dat het omvloog, komt denk ik doordat ook de tweede helft van deze uitdaging om drie maanden geen nieuwe kleding te kopen soepel verliep. Wel stelde ik mezelf halverwege wat extra persoonlijke doelen, dus vertel ik vandaag graag wat die me opleverden.

Aankopen

First things first: heb ik me laten gaan qua winkelen? Ik heb me best wel verlekkerd aan de nieuwe herfstcollecties van mijn favoriete fair fashion merken, maar een onoverkomelijke shoplust had ik niet. Al heb ik wel wat gesnuffeld in de Leidse tweedehands winkels. Daar hing genoeg moois, maar als het niet perfect is (geen negen of tien, in cijfers uitgedrukt) kan ik het tegenwoordig prima laten hangen.

Ik kocht uiteindelijk twee dingen, allebei online en natuurlijk allebei tweedehands:

Ik heb een paar enkellaarsjes dat binnenkort aan vervanging toe is – ik draag ze al jaren en ze zijn helaas niet echt reparabel – dus daar was ik vast naar aan het uitkijken. Als je het liefst tweedehands koopt, moet je soms een beetje voorbereid zijn. Ik wil niet naar fast fashion moeten grijpen omdat ik nú iets nodig heb.

Ik trof het op Marktplaats, want deze mooierds zijn in goede conditie, van leer (draagt toch het fijnst en gaat het langst mee, is mijn ervaring) en ik kon ze ophalen op vijf minuten van mijn huis. Voor een tientje! Dat is nog een reden om lekker tweedehands neuzen, los van alle milieuvoordelen: ik heb een aantal prachtige paren schoenen van eerlijke en duurzame merken, maar die zijn gemiddeld wel iets meer aan de prijs.

Jullie weten misschien dat ik gek ben op zachte stofjes en corduroy is dan ook echt een van mijn liefdes. Ik ben al vaak in de verleiding geweest tot een aanschaf van een blouse in dit materiaal, maar ik ben blij dat ik (toch wel 1,5 jaar – voor mij tegenwoordig niet meer ongewoon) heb gewacht tot ik deze tegen het lijf liep.

Niet de oversized, niet te strak en in een prachtige karamelkleur. Precies de kleur van de jumpsuit van Kings of Indigo waaraan ik me vorig jaar nog verlekkerde. Geduld loont! Voor de blouse, die afhankelijk van het weer ook als jasje kan dienen, betaalde ik inclusief de verzendkosten 11,73 euro.

Doelen

Ik had voor de tweede helft van het Slow Fashion Season twee extra doelen gesteld. Dat was leuk, want hierdoor was ik net wat bewuster bezig met de challenge dan ik anders zou zijn geweest. Tweedehands kopen is nu eenmaal heel normaal voor mij, dus daar zit de uitdaging niet meer echt in.

Doel 1: kledingkast opruimen

Dit heb ik in een paar fases gedaan. Ik heb wat kleding weggeborgen zodra met september ook het echte herfstweer om de hoek kwam kijken. Ik heb dan wel geen capsule wardrobe meer, maar berg wel altijd mijn seizoenskleding op. Dat schept ruimte in mijn kast en in mijn hoofd.

Ik doe dit trouwens niet maar twee keer per jaar. Ik heb bijvoorbeeld al wel extra truien in mijn kast gelegd, maar mijn winterjas mag nog even in de berging blijven. Mijn shorts zijn op één na allemaal weer opgeborgen, want je weet maar nooit of er nog een Indian Summer komt..

Tot slot ben ik bezig mezelf een nieuwe routine aan te leren. Ik probeer mijn kleding zo min mogelijk te wassen – dat heeft namelijk veel milieu-impact en doet je kleding bovendien sneller slijten – dus ben ik op zoek gegaan naar alternatieven.

Mijn streven is om mijn kleding elke avond netjes op hangers aan mijn kledingrek te hangen. Dat gaat best goed! Daarnaast zoek ik naar momenten om kleding buiten te laten luchten. Daarna kunnen veel stukken namelijk fris de kast weer in. Deze gewoonte moet er nog wat beter inslijten, maar ik probeer vol te houden.

Doel 2: Creatiever worden

Mijn grootste creatieve uitdaging was de Color My Closet-challenge op Instagram. Daar raakte ik zo door geïnspireerd! Ik ben zelf buiten mijn comfortzone gegaan en heb erg veel leuke nieuwe en veelal tweedehands dragende mensen ontmoet online.

Sowieso is dit voor mij een creatief seizoen. Met weer ‘ertussenin’ kun je eindeloos variëren met outfits in verschillende laagjes. In de hete zomer- en koude winterdagen kies ik respectievelijk eerder voor simpel & luchtig en simpel & warm. Nu kan ik alle kanten op.

Volgend jaar weer!

Het is nu al bekend dat het Slow Fashion Season volgend jaar weer plaats gaat vinden. En het streven is verdubbeld: in de zomer van 2020 moeten 25.000 mensen de uitdaging om drie maanden geen nieuwe kleding te kopen aangaan. Stoer hè? De inschrijving gaat over een week van start, dus dan heb je nog precies tijd om even te lezen waarom je zeker mee moet doen aan het Slow Fashion Season.

  1. Leuk dat jij ook een oker blouse hebt. Ik houd er ook echt van in mijn kleding. Naast deze blouse heb ik ook een jas en een broek in mooi, warm geel. Mijn shirt is helaas gesneuveld tussen de deur van de wasmachine.

 1. Twee kledingstukken in drie maanden, dat is acht in een jaar. Dat is niet veel, zou je het daarmee kunnen redden?
  Het is niet veel maar ik denk zelf dat het kan als je zo bewust en creatief met kleding bezig bent.Ik ben benieuwd hoe jij daarover denkt.
  Prachtige blouse, zo mooi! Ik ben ook gek op corduroy.

  1. Dit stuk gaat over de tweede helft van de challenge, dus eigenlijk maar 1,5 maand. In principe zou ik denk ik makkelijk een jaar vooruit kunnen zonder iets te kopen, in theorie dan. Wellicht op ondergoed, sokken en een paar sandalen en platte schoenen na, op dit moment. Ik weet niet of ik zo’n uitdaging aan zou willen gaan, omdat ik nu ook niet overdadig koop en ik vooral wil uitdragen dat je ook duurzaam plezier kunt hebben van kleding. Daarom wil ik niet te streng zijn als dat minimale milieuwinst heeft. Dan ben ik liever over de hele lijn meer bewust. Hoe denk jij daar over?

   1. Ja, mee eens. Het gaat om het bewuster met kleding omgaan en dat kan op allerlei manieren. Als je te streng wordt schiet je je doel voorbij.
    Uitdagingen zie ik ook niet als wet, maar als middel om erachter te komen wat werkt.
    Ik heb zelf trouwens wel een persoonlijke uitdaging om een jaar geen kleding te kopen. Ik ben nu 10 maanden op weg. De reden om hieraan te beginnen is omdat ik vorig jaar ben begonnen met tweedehands kopen en toen vrij veel heb gekocht. Ik wilde eens kijken wat ik nu eigenlijk heb, wat ik het liefst draag, wat de miskopen waren en wat ik er nog graag bij zou willen hebben.
    Voor mij werkt het. Voor iemand anders werkt het vast op een andere manier, wat natuurlijk ook prima is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.