Aan deze drie challenges deed ik deze week mee

Je wordt er online mee om de oren geslagen: challenges. Ook op duurzaamheidsgebied zijn er elke maand wel nieuwe te vinden. Ik snap dat wel. Het is leuk om jezelf uit te dagen en nieuwe gewoontes te ontwikkelen, want dat geeft een goed gevoel. Om dat samen te doen met anderen, bekenden of onbekenden, is nog leuker. Je hebt een stok achter de deur om vol te houden, kunt ervaringen uitwisselen en elkaar bovendien helpen. Toevallig was ik vorige week in drie uitdagingen tegelijk verzeild. Ze waren gelukkig goed te combineren en ik vertel je graag wat ze me opleverden.

 1. Sustainable Fashion ChallengeBeeld: Brand Mission

  Bedoeling:
  in vijf dagen de basis leggen voor een meer duurzame omgang met je kleding met behulp van werkbladen, opdrachten en inspirerende filmpjes
  Omdat: rond kleding een enorme wegwerpmentaliteit hangt. Persoonlijk was ik erg benieuwd of ik nog nieuwe ideeën zou opdoen over een onderwerp waar ik al zo druk mee bezig ben.
  Georganiseerd door: fair fashion winkel Brand Mission in Haarlem
  Geslaagd? Heel erg. Niet alleen werd ik meer verrast door de opdrachten dan ik dacht, maar het leverde ook enorm leuke contacten in de bijbehorende, superactieve facebookgroep op.
  Toptip: om binnen je garderobe ‘capsules’ te maken voor verschillende gelegenheden. Voor naar je werk, een feestje, chillen op de bank of een doordeweekse dag. Dat is dus iets anders dan de capsule wardrobe waar ik nu mee bezig ben, maar kan wel helpen om te checken of die capsule klopt met de activiteiten in jouw leven.
  Volhouden? Dit blijft natuurlijk gewoon mijn onderwerp, maar ik ga de werkbladen er zeker nog eens bijpakken ter inspiratie!
 2. Lief Doen! 

  Bedoeling: een week lang elke dag minstens 10 vreemden groeten
  Omdat: we soms best wel op onszelf (of onze telefoons) gericht zijn en anderen niet altijd zien staan
  Georganiseerd door: crowdacting platform Collaction
  Geslaagd? Ik ben altijd wel van het vriendelijk glimlachen als ik door de stad loop, maar op de fiets vind ik het toch ongemakkelijker. Ook ben ik sommige dagen veel binnen, dan kom ik niet eens 10 vreemden tegen. Wanneer ik wel buiten kwam, heb ik zoveel mogelijk mensen gegroet. Dat leverde een mengeling van vriendelijke teruggroeten en verbaasde blikken op. Ter compensatie heb ik geprobeerd in algemeen extra alert te zijn op mensen die ergens hulp mee konden gebruiken. Een zware koffer of zo.
  Topervaring: toen ik door mijn alertheid als enige opmerkte dat een oude meneer in Den Haag hulp nodig had om de trambaan over te steken.
  Volhouden? Ja, zeker die algehele alertheid! En ook een vrolijke groet op z’n tijd wil ik erin houden.

 3. Verminder je Impact-week
  Beeld: De Verborgen Impact 

  Bedoeling: een week lang geen nieuwe spullen kopen en vlees eten
  Omdat: spullen & vlees de factoren met de meeste impact zijn volgens het onderzoek van Babette Porcelijn (mijn review van haar boek De Verborgen Impact komt binnenkort online)
  Georganiseerd door: Uitgeverij Q, waar het boek is uitgegeven
  Geslaagd? Ik dacht dat het een eitje zou worden, want vlees eet ik niet en ik ben natuurlijk al  een bewuste koper. Maar kwam in Den Haag tijdens een evenement voor de Dutch Sustainable Fashion Week de panty’s  van Swedish Stockings voor de halve prijs tegen. Oei, daar had ik er nog één van nodig en het scheelt een tientje, dus ik ben gezwicht. Ik troost mezelf met de gedachte dat ik de panty anders de week erna als nog had gekocht, maar het voelt wél een beetje als falen.
  Extra uitdaging: Ik was even vergeten dat ik deze week ook nog mijn pakket voor de online swap Echte Post Is Cool moest samenstellen. Dat heb ik opgelost door mijn nieuwe aankopen tot op de laatste dag uit te stellen (kon ik ze extra goed overdenken, da’s ook bewust!) en het pakket grotendeels met doordachte vintage, tweedehands en zelfgemaakte cadeautjes te vullen. Eind van de week kun je het resultaat hier lezen.
  Volhouden? Jullie weten al dat ik probeer om tweedehands mijn eerste keus te maken als het op spullen aankomt. Natuurlijk zal ik nog wel eens nieuwe producten kopen, maar tweedehands moet vooraan in mijn systeem blijven!

 1. Leuke challenges! Lang geleden, toen ik een krantenwijkje had (zou ik nu vanuit milieu oogpunt niet meer aan mee willen werken, maar is al gebeurd) toen zei ik ook vaak hallo tegen de mensen die ik tegen kwam. Dit maakte het bezorgen van de kranten een stuk leuker. Maar sommige mensen leken er zelfs een beetje van te schrikken, ze zijn het gewoon niet gewend dat iemand gedag zei. Best wel raar toch?
  Leuk dat je door deze challenge nu extra allert bent geworden! 🙂 Heb je ‘het hedendaagse heldenboek’ al gelezen? Daar doet mij dit wel een beetje aan denken. Ik denk dat je het een erg leuk boek gaat vinden 🙂

  1. Groeten is zo leuk! Ik let er sowieso altijd op bij mensen die me een dienst leveren, dat ik ze netjes groet en bedank (oortjes uit) en ook als ik door de stad loop ben ik ervan. Op de fiets vind ik het echt lastiger, mensen schrikken dan nog eerder en je hebt gewoon korter de tijd om elkaar aan te kijken. Het is ook superleuk om mensen eet smakelijk te wensen als ze ergens iets eten trouwens! En het hedendaagse heldenboek is me inderdaad vaak getipt, ik wil het deze week uit de bieb halen!

 2. Wat een toewijding! Ik vond de Sustainable fashion challenge ook erg leuk. Het ging me wel wat te snel in een week waarin ik eigenlijk helemaal geen tijd had, maar ik ga er later zeker nog mee verder. Veel van geleerd en de contacten waren (en zijn) inderdaad erg waardevol.

  Via CollAction doe ik deze maand ook nog mee aan de anti-foodwaste-challenge van Instock, maar eerlijk gezegd vergeet ik dat steeds. Er zijn nogal weinig mailtjes, maar aan de afvalbakken te zien gaat het toch al best wel goed hier.

  Tweedehands voortaan als eerste keuze maken is zeker ook mijn langetermijnchallenge 🙂

  1. Je kunt de fashion challenge makkelijk nog op je eigen tempo doen toch? Ik doe inderdaad ook nog een aan de Instock-challenge, haha, maar die schiet er ook een beetje bij in. Al gaat het wel aardig, elke vorm van voedselverspilling is me te veel natuurlijk.

   1. Ja, precies. Die tips neem ik gewoon mee!
    Doe je nou stiekem vier challenges tegelijk? Haha. En dan natuurlijk ook nog honderd voornemens waar je continu al mee bezig bent :’)

 3. Toen ik nog in mijn dorp woonde, groette ik altijd iedereen. En toen ik in de stad ging wonen, merkte ik dat het én veel werk is (ik woonde natuurlijk in de winkelstraat, haha) én dat iedereen je raar aankijkt. Nu houd ik het bij glimlachen, dat werkt ook. En je groet natuurlijk al vreemden op je werk 😉

  1. Haha ja op werk vond ik ook een mooie compensatie en ook daar heb ik geprobeerd nog weer wat actiever praatjes aan te knopen. Glimlachen vind ik ook een mooie, goed werkende middenweg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.