Aan deze drie challenges deed ik deze week mee

Je wordt er online mee om de oren geslagen: challenges. Ook op duurzaamheidsgebied zijn er elke maand wel nieuwe te vinden. Ik snap dat wel. Het is leuk om jezelf uit te dagen en nieuwe gewoontes te ontwikkelen, want dat geeft een goed gevoel. Om dat samen te doen met anderen, bekenden of onbekenden, is nog leuker. Je hebt een stok achter de deur om vol te houden, kunt ervaringen uitwisselen en elkaar bovendien helpen. Toevallig was ik vorige week in drie uitdagingen tegelijk verzeild. Ze waren gelukkig goed te combineren en ik vertel je graag wat ze me opleverden.

 1. Sustainable Fashion ChallengeBeeld: Brand Mission

  Bedoeling:
  in vijf dagen de basis leggen voor een meer duurzame omgang met je kleding met behulp van werkbladen, opdrachten en inspirerende filmpjes
  Omdat: rond kleding een enorme wegwerpmentaliteit hangt. Persoonlijk was ik erg benieuwd of ik nog nieuwe ideeën zou opdoen over een onderwerp waar ik al zo druk mee bezig ben.
  Georganiseerd door: fair fashion winkel Brand Mission in Haarlem
  Geslaagd? Heel erg. Niet alleen werd ik meer verrast door de opdrachten dan ik dacht, maar het leverde ook enorm leuke contacten in de bijbehorende, superactieve facebookgroep op.
  Toptip: om binnen je garderobe ‘capsules’ te maken voor verschillende gelegenheden. Voor naar je werk, een feestje, chillen op de bank of een doordeweekse dag. Dat is dus iets anders dan de capsule wardrobe waar ik nu mee bezig ben, maar kan wel helpen om te checken of die capsule klopt met de activiteiten in jouw leven.
  Volhouden? Dit blijft natuurlijk gewoon mijn onderwerp, maar ik ga de werkbladen er zeker nog eens bijpakken ter inspiratie!
 2. Lief Doen! 

  Bedoeling: een week lang elke dag minstens 10 vreemden groeten
  Omdat: we soms best wel op onszelf (of onze telefoons) gericht zijn en anderen niet altijd zien staan
  Georganiseerd door: crowdacting platform Collaction
  Geslaagd? Ik ben altijd wel van het vriendelijk glimlachen als ik door de stad loop, maar op de fiets vind ik het toch ongemakkelijker. Ook ben ik sommige dagen veel binnen, dan kom ik niet eens 10 vreemden tegen. Wanneer ik wel buiten kwam, heb ik zoveel mogelijk mensen gegroet. Dat leverde een mengeling van vriendelijke teruggroeten en verbaasde blikken op. Ter compensatie heb ik geprobeerd in algemeen extra alert te zijn op mensen die ergens hulp mee konden gebruiken. Een zware koffer of zo.
  Topervaring: toen ik door mijn alertheid als enige opmerkte dat een oude meneer in Den Haag hulp nodig had om de trambaan over te steken.
  Volhouden? Ja, zeker die algehele alertheid! En ook een vrolijke groet op z’n tijd wil ik erin houden.

 3. Verminder je Impact-week
  Beeld: De Verborgen Impact 

  Bedoeling: een week lang geen nieuwe spullen kopen en vlees eten
  Omdat: spullen & vlees de factoren met de meeste impact zijn volgens het onderzoek van Babette Porcelijn (mijn review van haar boek De Verborgen Impact komt binnenkort online)
  Georganiseerd door: Uitgeverij Q, waar het boek is uitgegeven
  Geslaagd? Ik dacht dat het een eitje zou worden, want vlees eet ik niet en ik ben natuurlijk al  een bewuste koper. Maar kwam in Den Haag tijdens een evenement voor de Dutch Sustainable Fashion Week de panty’s  van Swedish Stockings voor de halve prijs tegen. Oei, daar had ik er nog één van nodig en het scheelt een tientje, dus ik ben gezwicht. Ik troost mezelf met de gedachte dat ik de panty anders de week erna als nog had gekocht, maar het voelt wél een beetje als falen.
  Extra uitdaging: Ik was even vergeten dat ik deze week ook nog mijn pakket voor de online swap Echte Post Is Cool moest samenstellen. Dat heb ik opgelost door mijn nieuwe aankopen tot op de laatste dag uit te stellen (kon ik ze extra goed overdenken, da’s ook bewust!) en het pakket grotendeels met doordachte vintage, tweedehands en zelfgemaakte cadeautjes te vullen. Eind van de week kun je het resultaat hier lezen.
  Volhouden? Jullie weten al dat ik probeer om tweedehands mijn eerste keus te maken als het op spullen aankomt. Natuurlijk zal ik nog wel eens nieuwe producten kopen, maar tweedehands moet vooraan in mijn systeem blijven!