Een mini-stijladvies: mijn ervaring

Nu ik een krappe twee jaar eerlijke kleding koop, ben ik aardig thuis in de wereld van fair fashion. Ik weet de merken te vinden waar ik achter sta en die bij mijn stijl en budget passen. Daarom richt ik me nu al een tijd meer en meer op het bewuster omgaan met mijn eigen kledingkast. Dat komt tot uiting in het kiezen van tweedehands kleding, maar ook in het nadenken over welke kleding ik echt nodig heb en het onderzoeken van mijn kledingstijl en van wat bij mij, mijn smaak, mijn leven en mijn lichaam past. Voor mij is dat een essentieel onderdeel van een duurzame kledingkast, omdat het voorkomt dat je miskopen doet en daarmee spullen voor niets op deze wereld brengt, terwijl er al zoveel (ongebruikte) spullen bestaan.

Stijladvies
Dit alles was de reden dat ik meedeed aan de Sustainable Fashion Challenge, waar ik laatst al over vertelde. Deze uitdaging werd georganiseerd door Lonneke van fair fashion shop BrandMission in samenwerking met Karin Frenay van Soulstyling. De adviezen en ideeën uit de challenge spraken me behoorlijk aan. Daarom maakte ik graag gebruik van het aanbod om een halfuurtje persoonlijk stijladvies te krijgen van Karin, in de winkel van BrandMission in Haarlem. De 25 euro die ik hiervoor betaalde, kreeg ik weer terug in de vorm van een kortingsbon voor BrandMission, en laat ik nou net behoorlijk toe zijn aan een nieuwe (eerlijke!) spijkerbroek. Mooi meegenomen dus.

Als ik heel eerlijk ben, had ik niet nog niet echt specifieke vragen toen ik het stijladvies boekte. Ik was vooral nieuwsgierig naar de blik en ideeën van een professional. In de trein naar Haarlem kwam ik gelukkig nog wel op wat vragen om mee af te trappen. Ik ben was benieuwd wat nu flatteuze roklengtes zijn voor mijn figuur en wilde mijn neiging tot downdressen voor chique gelegenheden (een net jurkje aftoppen met een gek jack, bijvoorbeeld) ook wel eens aan Karin voorleggen.

Dit jurkje van Miss Green spotte ik al eens online en bleek inderdaad een mooie match, zowel qua figuur als qua kleur. 

Zandloper
Mijn lichaam werd door Karin gedoopt tot zandloperfiguur (goh, dat klinkt best chique hè?), wat neerkomt op relatief veel heup en borst en een smalle taille. Die taille, daar moet gebruik van gemaakt worden. Ik heb die neiging zelf gelukkig ook: er komen bij mij geen rokken in die niet in de taille worden gedragen, ik hul me graag in broeken met een hoge taille en ik draag vaak mijn top of trui in mijn broek of rok of draag een riempje op taillehoogte.

Tegelijk hjs ik mezelf ook nog wel eens in een zakkige jurk of blouse, iets wat eigenlijk minder geschikt is voor mijn figuur. Gelukkig is Karin vooral ook fan van dragen waar je je goed bij voelt, maar ze kan ook goed de nuances aanbrengen. Een zak met een hoge kraag doet minder voor me dan een zak met knoopjes of een v-hals. Dat breekt de boel een beetje. Goed om te weten!

Zo rock je die rok
Voor roklengtes geldt trouwens hetzelfde: draag waar je je goed bij voelt, hoe kort of lang dat dan ook is. Dat klinkt misschien als een open deur waarvoor je niet naar een stijladvies hoeft, maar het zijn wel gewoon wijze woorden. De meerwaarde is juist dat een stylist als Karin heel goed kan aangeven waardoor het komt dat de kleding die voor je gevoel ‘wringt’ inderdaad niet zo bij je past. Als je dat een keer hoort, weet je beter waar je op kunt letten bij een volgende aankoop of nieuwe combinatie.

Zo past bij een zandloperfiguur veel ‘klassiekere’ kleding als kokerrokken, blouses en overslagtops met een v-hals. Als dat niet je stijl is (ja, hier eentje!) kan dat dus lastig zijn. Een kokerrok kan me op zich nog wel bekoren, maar ik voel me er wel vaak wat klein en soms tuttig in,  met name door de knielengte die ze vaak hebben. Dat kun je volgens Karin oplossen door een panty en eventueel schoenen in dezelfde kleur als de rok te dragen. Schoenen zijn trouwens ook de manier om je nette outfit een draai te geven die goed bij je past. Leuke tip, want dat doe ik af en toe ook al. Een mooi zittend, elegant jurkje met mijn kobaltblauwe plateauhakken eronder was laatst nog mijn uniform voor een bruiloft. Die schoenen maakten het geheel net wat meer passend bij mij, zonder dat het niet meer netjes was.

Ook overslagtruitjes ga ik een nieuwe kans geven. In mijn hoofd werden die eigenlijk automatisch in de moederhoek weggezet, maar toen Karin me een wollig olijfgroen (kwijl) exemplaar liet passen, zag ik wel echt wat het voor me doet. Materiaal, kleur en eventuele print blijven natuurlijk heel belangrijk, dus ik beloof hierbij plechtig niet meer elk overslagtruitje over één kam te scheren.

Waar top 1 van People Tree qua kleur goed zou zijn, is het model voor mij te te recht. Top 2 van Armedangels zou ondanks de hoge hals prima kunnen door de knoopjes, die natuurlijk ook nog open kunnen om een v-lijn te creëren. Helaas stond deze kleur me weer niet optimaal, iets te koel. 

Was het het waard?
Het was alleen het geld al waard om een professional te horen dat het best wel meevalt met de omvang van je kuiten en dat je helemaal niet zo klein bent. Nu klinkt het trouwens net of ik een enorme kuit- en lengtecomplex rondloop, maar daar is niks van waar hoor, no worries. 

Het is leuk om uitgelegd te krijgen waarom sommige van mijn natuurlijke kleedneigingen inderdaad goed bij me passen en beter te snappen waarom ik tegen bepaalde zaken aanloop. Helemaal als je meteen een paar oplossingen krijgt aangereikt natuurlijk.

Stijladvies kun je tegenwoordig in het hele land krijgen, in alle vormen en maten. Voor mij werkte dit halfuurtje heel goed. Genoeg tijd om mijn vragen te stellen en ideeën op te doen en het paste ook goed binnen mijn budget. Ik ken ook veel mensen die plezier hebben gehad van een uitgebreider kledingadvies, op het gebied van stijl, imago of kleur of juist een winkelsessie met een personal shopper. Als je met veel vragen zit en er geld voor (over) hebt, kan het volgens mij heel waardevol zijn en een mooie stap naar een garderobe die jaren mee kan. Heb jij wel eens een kledingadvies gehad of overwogen?

Beeld: BrandMission