Review: The Curated Closet als duurzame leidraad
Yes, ik kan het nog: een boek in één ruk uitlezen. Lang geleden dat dat gelukt is, maar vorig weekend zat ik met mijn neus vastgeplakt aan de bladzijden van The Curated Closet van Anuschka Rees. Ik trakteerde mezelf op dit boek om te vieren dat ik mijn eerste capsule wardrobe heb volgehouden en ben er heel actief mee bezig geweest. Het is niet bij lezen gebleven, want dit is een boek om mee aan de slag te gaan.
Zoektocht naar stijl
De keuze voor The Curated Closet was geen willekeurige uit het boekenschap. Het is namelijk helemaal gewijd aan het ontdekken van je hoogstpersoonlijke kledingstijl. Nu ik de capsule wardrobe voorlopig in mijn systeem wil houden, vind ik het leuk en belangrijk om op zoek te gaan naar manieren om van mijn garderobe een goed combineerbaar geheel te maken, dat bovendien lange tijd mee kan. Het ontdekken en definiëren van mijn smaak en stijl kan daarvoor een belangrijk middel zijn.
Ik begon mijn stijlzoektocht zeker niet bij nul. Ik heb me al behoorlijk verdiept in wat ik nu echt mooi vind. Ik heb al jaren een stijlbord op Pinterest, boekte laatst een mini-stijladvies bij een professional en houd nu al een paar maanden precies bij hoe vaak ik mijn kledingstukken draag. Ik weet welke kleuren ik graag draag, ik weet dat ik van comfortabel houd en van rokken in de taille. Met dierenprint en kant (behalve in trouwjurken) heb ik juist weer weinig op, net als met te veel zwart en te weinig stof. Nu is het tijd om al die losse gedachten samen te brengen tot een uitgekristalliseerde stijlvoorkeur. En daar kan The Curated Closet me mee helpen.
Naar een duurzame garderobe
Het boek ik niet geschreven als gids voor een duurzamere garderobe. Maar het duurzame aspect klinkt wel behoorlijk door in de hele methode en dat vind ik natuurlijk prettig. Het draait allemaal om het bewuster en doordachter kiezen van je kleding en daarvoor ook de tijd nemen. Slowing down the process, als het ware.
Een zoektocht naar duurzaamheid en je eigen stijl gaan ook goed samen: wie een eigen stijl heeft en die door en door kent, zal minder miskopen doen, kleding langer dragen, de stukken optimaal kunnen combineren en daardoor minder kleding nodig hebben. Dat is dus automatisch een véél duurzamere omgang met je garderobe, nog los van de vraag of je eerlijke en duurzaam geproduceerde of tweedehands kleding koopt, zoals ik doe. Daardoor is The Curated Closet een heel bruikbaar boek als je duurzamer met je kleding om wilt gaan. Ik zette een aantal van de duurzame uitgangspunten uit het boek op een rij, zodat je een beetje een indruk krijgt.
Uitgebreid oriënteren
De Curated Closet-methode gaat uit van héél uitgebreid oriënteren en experimenteren. Pas in het vierde deel van het boek wordt er gesproken over het aanschaffen van nieuwe kleding. Daarvoor draait allemaal om het leren kennen van je smaak en het toetsen van die voorkeuren aan je lichaam en je leefstijl. Elk aspect waar kleding invloed op heeft wordt hierin meegenomen, van je dagelijkse levenswandel tot je kleurvoorkeuren. Allemaal om te zorgen dat jouw garderobe ook voor de langere termijn bij je past en je niet overhaast je kast omgooit.
Uitgaan van je eigen garderobe
Nadat je vrijelijk heb gebrainstormd en volop inspiratie hebt opgedaan en dingen hebt uitgeprobeerd, stuurt Anuschka je terug naar je eigen kledingkast. Hoe kun je met wat je al hebt aan kleding en accessoires je look al naar je hand zetten? Kopen is echt de allerlaatste stap in het hele proces en misschien is het wel helemaal niet nodig. Of kom je een heel eind met de aanschaf van enkele stukken.
Focus op kwaliteit
Als je eenmaal je stijl gevonden hebt, pleit Anuschka ervoor om stukken te kopen in de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven. Dan gaan ze immers het langste mee, wat heel duurzaam is. Ze benadrukt dat duurder niet altijd gelijk staat aan betere kwaliteit en goedkoper dus ook niet altijd aan minder. Heel fijn vind ik het hoofdstuk dat ze wijdt aan een spoedcursus ‘kwaliteit herkennen’. Daar zal ik echt iets aan hebben.
Gespreid kopen
Als je eventuele gaten ontdekt hebt in je garderobe, is het de bedoeling dat je zorgvuldig op zoek gaat naar aanvullingen. De kans dat je die perfecte kledingstukken die je nog zoekt allemaal in één keer vindt is volgens Anuschka erg klein. Ze moedigt je aan om superkritisch te zijn. Haar paskamerchecklist lijkt soms bijna eindeloos – ik liet me bijna afschrikken – en ze geeft allerlei tips om aankoopbevliegingen te weerstaan. Alles om je te dwingen je garderobe langzaam en bewust om of uit te bouwen. Dat geeft je bovendien de financiële ruimte om echt te investeren in elke aankoop.
Kast en leven matchen
The Curated Closet-methode is broodnuchter: zorg dat je garderobe bij je leefstijl past, in plaats van bij je gedroomde leven. Als jouw leven voor de helft uit werk en de andere helft uit bankhangen bestaat en je een sporadisch chique feestje hebt, hoef je geen kast vol galajurken te hebben. Goede, comfortabele en mooie werkkleding die bij je past is dan wél weer iets om genoeg van te hebben en in te investeren. Volgens mij is dit een goed uitgangspunt om te zorgen dat je geen overbodige kleding koopt.
Aan de slag
Kortom: het boek past volgens mij erg goed bij mensen die op een duurzame manier aan hun stijl willen werken. Ik vind het fijn dat het vol staat met praktische opdrachten en stappenplannen, dat motiveert me om aan de slag te gaan. Bij de meeste stappen – bijvoorbeeld voor het opstellen van jouw stijlwensenlijstje – worden ook voorbeelden van andere mensen gegeven. Heel leuk en het maakt de meer abstracte uitleg ook veel concreter.
Bovendien zijn de voorbeelden lekker divers. Ze gaan niet uit van één smaak, leefstijl of probleem, maar passen bij allerlei typen. De ene keer gaat het voorbeeld over zakelijke kleding, dan weer over een sportieve of gothic look. De methode is voor iedereen toepasbaar, omdat je niet in een richting wordt gedreven, maar het om jóuw stijl draait, wat die dan ook is.
Voor mij is het boek een fijne combinatie van een werkboek en een naslagwerk. Ik heb het boek van kaft tot kaft gelezen, maar ga niet alle stappen even fanatiek doorlopen. Sommige zijn al bekend terrein, aan andere wil ik extra aandacht besteden. Dat is ook iets wat Anuschka benadrukt: je kunt alles doen, maar er ook uitpikken wat bij je past. Ik zal jullie zeker op de hoogte houden van de stappen die ik aan het zetten ben, want voor mij is The Curated Closet nog lang niet uitgespeeld.
Comments
Linda - Zaailingen
Oh, wat goed! Ik was al benieuwd naar dit boek en zoals je het beschrijft is het precies wat ik goed kan gebruiken. Ben benieuwd wat jij eruit gaat halen de komende tijd.
KouweKleren
Ik moest dus nog aan jou denken toen ik het schreef. Ik denk echt dat je er veel plezier van kunt hebben. Het vraagt wat investering van tijd en aandacht, maar omdat je echt wordt aangemoedigd er de tijd voor te nemen, is dat volgens mij ook goed te doen in een druk leven.
Mariëlle
Oeh dat klinkt goed zeg!! Ik ga hem toevoegen aan mijn to read lijstje 🙂
KouweKleren
Leuk! Op haar de site van Anuschja Rees kun je ook al veel info vinden om te bepalen of het iets voor je is.
Erna Mulder
Dank voor de review! Ik ga The Curated Closet zeker lezen. Naar aanleiding van je review heb ik de website van Anuschka Rees bezocht. Ook zeer de moeite waard!
KouweKleren
Goed idee en zeker waar, ik wilde haar site eigenlijk nog tippen. Daar is ook veel info te vinden. Ik vind het boek daarop wel een aanvulling door de compleetheid en het overzicht maar het is de site die me enthousiast maakte over de ideeën en opdrachten in eerste instantie.
Erna Mulder
Inmiddels heb ik The Curated Closet gelezen. Een inspirerend boek. Het heeft er onder andere toe geleid dat ik een kaartje gemaakt heb met daarop acht vragen die ik mezelf stel voordat ik kleding koop. Dat kaartje bewaar ik in mijn portemonnee.
1 past het bij mijn stijl?
2 flateert het mijn figuur?
3 heeft het een goede pasvorm?
4 is het materiaal van goede kwaliteit?
5 is het een waardevolle aanvulling op mijn gaderobe?
6 past het bij mijn leefstijl?
7 kan ik er minstens 3 combinaties mee maken?
8 ga ik het minstens 30x dragen?
De eerste 3 maanden zal ik het kaartje overigens niet nodig hebben, want ik heb met mezelf afgesproken dat ik tot 1 april geen kleding koop. 😁
KouweKleren
Wat slim om dat kaartje in je portemonnee te stoppen! Een mooie samenvatting van de lessen die je uit The Curated Closet kunt halen, jouw vragenlijst. Veel succes met je koopstop, ik hoop dat het je veel voldoening geeft!