Zes redenen om trots zijn op je oude kleren

Als we iets nieuws aantrekken, voelen we ons goed: we stralen, krijgen complimentjes en hebben het gevoel dat we onszelf een heel klein beetje opnieuw hebben uitgevonden. Een wat een onzinnige waan, maar wel eentje waar de modewereld ons maar al te graag in laat geloven. Als wij ons – hoe kortstondig ook – even beter voelen door onze nieuwe kledingaankoop, kunnen zij ons verleiden om die rush keer op keer op te zoeken. En dat brengt centen in de la.

Best gek dat we zoveel waarde hechten aan nieuwe kleding. Een echte prestatie zit er immers niet aan vast. Natuurlijk, we hebben het geld verdiend waarmee we het betaald hebben. Maar ja, kleding is tegenwoordig zo goedkoop dat dat niet echt een enorme uitdaging is voor veel mensen. En sure, we zijn he-le-maal de stad in geweest om het aan te schaffen of we hebben braaf thuis zitten wachten op de pakketbezorger. Nou, dat is me toch een heldendaad!

Lang leve oude kleding!

Bij de kleding die we al langer dragen, zit dat anders. Daar lopen we niet mee te koop. Ik hoor bijna nooit iemand zeggen: ‘Kijk, deze broek heb ik al 100 keer gedragen, tof hè?’

We gebruiken ‘oh die, die is al heel oud’ zelfs als een bescheiden reactie omdat we niet zo heel goed met complimenten kunnen omgaan (nog zo’n dingetje waar we vanaf moeten, maar daarover misschien later nog eens meer). Terwijl er eigenlijk zoveel meer reden is om trots te zijn op de kleding die je al heel lang draagt. Ik zeg: ‘leve je oude kleren!’ We mogen trots zijn op onze oude kloffies. En wel hierom:

 1. Je hebt gekozen voor kwaliteit. Prijs en kwaliteit zijn helaas niet hetzelfde in de modewereld. Kwaliteit herkennen is een kunst. Een kunst die jij, als je een kledingstuk al jaren hebt kunnen dragen, dus goed onder de knie hebt. Een mooie maatstaf die ik van Thalita van Ogtrop leerde: koop alleen kleding die je weer door zou kunnen verkopen, dan weet je zeker dat je voor kwalitatief goede stukken gaat.
 2. Je spaart geld uit. Zelfs als je flink hebt geïnvesteerd in een kledingstuk, blijven de kosten relatief beperkt als je het heel vaak draagt. Reken de cost-per-wear maar eens uit, het zal je verrassen! Vast voordeliger dan dat flodderige topje dat je vlak voor een feestje kocht en na die dag nooit meer aanhad.
 3. Je kent jezelf goed. Je weet wat echt bij je past en maakt daardoor slimme keuzes als je koopt.
 4. Jouw smaak is tijdloos. En je weet het: gevoel voor stijl is niet te koop! Koester dat.
 5. Je doet het milieu een groot plezier. De meest duurzame omgang met kleding is simpelweg zorgen dat je het een lang leven geeft. Dat kan door tweedehands te kopen, maar ook door je kleding gewoon heel lang te dragen.
 6. Je bent zuinig op je spullen. Lang met je kleding doen vraagt een goede verzorging: netjes uithangen, gaatjes (laten) repareren, je schoenen poetsen. Dat vraagt discipline en dat heb jij blijkbaar!

Proud to be oud

Zou het niet leuk zijn om allemaal wat trotser te zijn op de zorgvuldig uitgekozen, lang gekoesterde, vaak gedragen, regelmatig herstelde en liefdevol verzorgde toppers die ons al jaren vergezellen, warm houden en ons mooi laten voelen?

Ik ben in elk geval van plan om vaker over mijn oude favorieten te schrijven, hier en op Instagram. Over de groene trui op de foto bijvoorbeeld, die ik zeker al vijf jaar heb en talloze keren droeg, die perfect in elke tas past en me vergezelde op alle juiste momenten.

Wat is het oudste kledingstuk in jouw kast? 

 1. … en zo is het! Het oudste item in mijn kast is een spijkerjasje. Dat draag ik al bijna 12 jaar heel regelmatig.

 2. Sluit me hier helemaal bij aan! Al je punten zijn goed om in mijn achterhoofd te houden dit jaar, nu ik van plan ben niets nieuws te kopen. Dat ik iets al lang in mijn kast heb hangen, betekent voor mij vooral dat het een goede aankoop is geweest.

  1. Daar heb je helemaal gelijk in. Ik ben benieuwd of jij ook met andere ogen naar de kleding die je hebt gaat kijken gedurende dit jaar.

 3. O hemel dat weet ik zo niet, maar er zijn dingen bij van 10+ jaar oud. Ik slinger wel een beetje heen en weer tussen de wens om duurzaam te kopen en de wens de garderobe een beetje op pijl te houden (wegens veel afgevallen was de kast leeg). Dat werd opgelost door veel krijgertjes (dankjewel, lieve vriendin) en nog wat oude kleren die ik had bewaard. En sure, hier en daar wat nieuws. En daar wringt het want ik wil er niet te veel cash aan uitgeven omdat ik nog steeds afval. Maar iets kopen alleen omdat het goedkoop is voelt om talloze andere redenen niet goed. Mijn tussenweg is een paar tijdloze modellen die me goed staan (bv een heel fijn sweaterjurkje) wat ik dan zelf kan namaken met eco stoffen. Niet ideaal maar voor nu de beste tussenweg.

  Nog DANK voor de hele mooie loopalife shawl die ik won in je actie! Ik heb hem een paar keer gedragen, maar helaas is hij voor mij echt te lang (ik ben erg klein). Maar: ik heb hem doorgegeven aan manlief, die toevallig een sjaal nodig had, prachtig staat met die kleur rood, gelukkig ook veel groter is dan ik en de shawl met plezier draagt. Dus ik draag hem niet meer zelf maar hij komt wel heel fijn van pas en ik kijk er met veel plezier naar!

  1. Ik snap je dilemma’s helemaal. Door in elk geval bewust over je ‘tussenkleding’ na te denken, kom je volgens mij al tot veel duurzamere keuzes. En wat leuk dat de sjaal bij je man goed terecht is gekomen. Hij is helemaal uniseks, dus dat komt mooi uit. Kun jij er mooi naar kijken.

  1. Geweldig, zulke stukken. Ik heb helaas afscheid moeten nemen van mijn winterjas van 8 jaar oud. Hij was nu echt te groezelig en te versleten. Gelukkig heb ik een fijne tweedehandse kunnen vinden in een vergelijkbaar model. Ik hoop dat ik daar weer net zo lang lol van heb.

 4. Mijn oudste kledingstuk is een vest wat mijn moeder zo rond 1990 voor me gebreid heeft. Het was het laatste wat ze gebreid heeft. Haken lukte nog wel een beetje en zo heb ik ook nog een vestje wat dateert uit 1991. Het vest heeft jaren in de kast gelegen vanuit emotioneel oogpunt, maar om het weer te kunnen dragen heb ik hem gepimpt met geborduurde bloemen en hem een stuk nauwer gemaakt. De knopen met de kleuren van de geborduurde bloemen erop genaaid. En toen de mouwen echt slijtage gingen vertonen, heb ik er in een bijpassend garen randjes omheen gehaakt, met ook een randje rondom de halsboord en rond de zakken. Ik krijg er veel complimenten over en met dankbare trots vertel ik dan dat mijn moeder hem al zo lang geleden met liefde voor me gebreid heeft.

 5. Aah leuk artikel! Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet zoveel kledingstukken zó lang heb. Ik ben 22, dus mujn kleding van 12 jaar geleden is zowel mijn maat als smaak niet meer, haha. Wèl heb ik nog een tweedehands trui die ik kocht toen ik 15 was, die ik nog altijd met veel plezier draag (gister nog!).

  1. Het is ook zeker geen wedstrijdje hoor. En 7 jaar is ook behoorlijk lang. Je moet het maar zo zien: hoe eerder begint met het bewust en zorgvuldig kiezen van je kleding, hoe langer je er plezier van gaat hebben.

 6. Wat een leuk artikel, en wat goed dat jij ons hier weer even bewust van maakt! <3 Ik heb nog een spijker gilet en een grijze broek welke ik al.. 11 of 12 jaar heb.. En hoewel ik weinig kleding van toen nog pas.. Past die broek me nog perfect en het gilet past niet meer dicht maar staat open nog altijd leuk. Ik heb ze ook van mijn soort van Oma gekregen naar wie ik vernoemd ben. Dus die 2 kledingstukken koester ik ook echt. Hoop er nog lang plezier van te kunnen hebben. Ook heb ik nog een geel mooi jasje welke ik van haar gekregen heb.. die zal een jaar of 8 oud zijn:) zelfde verhaal draag ik nog altijd met liefde. Verder is zeker de helft van mijn kledingstukken wel een jaar of 5 oud geloof ik. 🙂

  1. Mooi dat emotionele waarde er ook voor kan zorgen dat je een stuk blijft dragen en je nieuwe manieren blijft zoeken om dat te doen. Des te meer reden om een band aan te gaan met je kleding, al klinkt dat misschien wat zweverig. En een geel jasje maak je me altijd blij mee!

 7. Yes, heerlijk dit! Een tijdje geleden zag ik dat mensen bezig waren met het benoemen met welk deel van hun kleding fair fashion of tweedehands was en dat deel dat ‘nog fast fashion’ was leek daarbij minderwaardig. Als iets dat nog vervangen moet worden. Maar toen dacht ik precies dit, het is juist veel toffer als je die kleding nog steeds hebt en nog steeds draagt!

  Geen idee wat mijn oudste kledingstuk is trouwens. Ik heb wel veel dingen die 5-7 jaar oud zijn en misschien nog wel een paar dingen die iets ouder zijn. Vorig jaar heb ik een jurkje weggedaan dat toen 8-9 jaar oud was, maar veel ouder dan dat heb ik geloof ik niet meer. Veel dingen draag ik wel echt compleet af en als het dan versleten is kan ik daar echt van balen, haha. Wat is jouw oudste kledingstuk dan?

  1. Grappig, dat is zeker iets waar ik me ook bewust van ben geraakt. Liever opdragen dan massaal vervangen, zou ik zeggen. Ik moet zeggen dat er wel wat andere stukken in mijn kast zijn gekomen, wel voornamelijk tweedehands, juist omdat ik me zo in mijn stijl verdiept heb. Helaas heb ik de afgelopen tijd ook van wat echte, versleten toppers afscheid moeten nemen. Ik denk dat mijn oudste stuk nu een paar bruine leren laarsjes is.

 8. Ik mis nog steeds mijn groen gebloemde rok. Helemaal versleten door het vele dragen. Ik kocht hem 10 jaar geleden met jou samen; nieuw. Er zijn beslist nog oudere dingen ook. Soms een tijd niet gedragen, maar goede basics komen wel weer van pas in een andere combinatie. Mijn grote volle kast heeft ook zijn duurzame kanten.

  1. Zo enorm is jouw kast ook niet hoor, dat valt best mee! Jij bent wel echt een kei in het lang dragen van kleding. Heel duurzaam inderdaad.

 9. Wat een leuk en inspirerend artikel! Je hebt helemaal gelijk! De oude kleding die we al héél lang hebben liggen en vaak hebben gedragen, zijn eigenlijk wel wat meer waardering waard. Ik heb zelf twee jaar geleden een kerstjurkje gekocht dat met een vest of jasje eroverheen ook prima door kan voor casual jurk. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik het jurkje minimaal 1x per week draag. Ik denk dat ik het tot nu toe zeker wel 100x met veel plezier heb gedragen. Echt een topaankoop! 🙂

  1. Vaak dragen is inderdaad ook een superduurzame manier van omgaan met je kleding. Net als feestkleding kopen die je ook bij veel meer gelegenheden kan dragen. Hopelijk kun je nog jaren vooruit met deze topper van een jurkje!

 10. Jaaa ik ben dol op mijn items die al heel lang mee gaan! 🙂 Toevallig vroegen mijn nichtjes (door de 10 jaar challenge) om een foto van mij van 10 jaar geleden, op de foto’s uit 2008 en 2009 zag ik stukken die ik nu nog draag 😛 Ik voel een nieuwe challengers aankomen #10jaarkledingchallenge

  1. Dat is een leuk idee! Soms zie ik oude foto’s en dan denk ik aan al die kleren die ik ooit heb gehad, waarvan maar een klein deel echt een plekje in mijn hart veroverd heeft. Dat sterkt mijn voornemens dan weer om alleen nog kleding in mijn kast toe te laren die dat wel lukt en die ik tot de draad wil verslijten.

 11. Ik denk dat mijn jas wint als het gaat om oud en veel gedragen. Het is een waterdichte jas waar een binnenjas in geritst kan worden zodat je hem het hele jaar door kunt dragen. Mijn broertje kreeg de jas toen hij een jaar of 11 was en heeft hem gedragen tot hij eruit groeide. Dat zal zijn geweest toen hij 14 was en ik bijna 16. Toen heb ik de jas overgenomen en ik draag hem nu, op mijn 22e, nog steeds. Dat betekent dat de jas al 10 jaar meegaat.
  Ik pas de jas alleen zonder de binnenjas, maar dat is bijna het hele jaar rond warm genoeg. Ik heb ook nog een ski-jack voor de echt heel koude dagen, maar ik heb het deze winter nog niet nodig gehad.
  Mijn oma heeft een paar jaar geleden er een nieuwe rits in gezet, en de jas is een paar keer in de was geweest met een speciaal middel om hem weer waterdicht te krijgen. Aan de zijkant bij de heup, waar je arm langs komt als je wandelt, was er een gat in gekomen, en daar heb ik een stukje uit een set waarmee je een luchtbed repareert op geplakt/genaaid. (Toevallig matcht mijn jas met dat luchtbed.)
  En ik vind het nog steeds een mooie jas. Wat een wonder. Hij is nog steeds waterdicht, hij heeft een fijne capuchon, en hij heeft genoeg zakken. Hij is een mooie kleur diepblauw met een witte rits.
  De boodschap van dit verhaal: Didriksons jassen zijn een goede investering.

  Ik heb ook nog een hoop truien die ik al jaren en jaren heb. Op dit moment draag ik een vest dat zijn 8e verjaardag allang gevierd heeft. Ik heb een gebreide trui die mijn oma ooit voor mijn moeder heeft gemaakt, maar die te groot is voor mijn moeder en mij wel past. Die zal al wel over de 30 jaar oud zijn.
  Helaas gaan broeken minder lang mee, terwijl het veel vervelender is om die te moeten kopen, want zie maar eens eentje te vinden die goed past én de goede kleur heeft én een beetje duurzaam is én ook nog betaalbaar.

  1. Wauw, geweldig hoe je jas je al jaren warm en droog houdt en ook hoe jij ermee omgaat. Een prachtig voorbeeld, ik hoop dat je er nig lang plezier van hebt. De struggle met broejen herken ik. Vooral met fietsen slijten ze altijd in mijn liezen en evht houdbaar repareten lukt me dan vaak niet. Bijna mijn broeken zijn tweedehands en ik heb één nudie jeans, ik hoop dat die heel lang meegaat. Ze hebben in elk geval reparatiediensten, dus dat is super.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.