Zes redenen om trots zijn op je oude kleren

Als we iets nieuws aantrekken, voelen we ons goed: we stralen, krijgen complimentjes en hebben het gevoel dat we onszelf een heel klein beetje opnieuw hebben uitgevonden. Een wat een onzinnige waan, maar wel eentje waar de modewereld ons maar al te graag in laat geloven. Als wij ons – hoe kortstondig ook – even beter voelen door onze nieuwe kledingaankoop, kunnen zij ons verleiden om die rush keer op keer op te zoeken. En dat brengt centen in de la.

Best gek dat we zoveel waarde hechten aan nieuwe kleding. Een echte prestatie zit er immers niet aan vast. Natuurlijk, we hebben het geld verdiend waarmee we het betaald hebben. Maar ja, kleding is tegenwoordig zo goedkoop dat dat niet echt een enorme uitdaging is voor veel mensen. En sure, we zijn he-le-maal de stad in geweest om het aan te schaffen of we hebben braaf thuis zitten wachten op de pakketbezorger. Nou, dat is me toch een heldendaad!

Lang leve oude kleding!

Bij de kleding die we al langer dragen, zit dat anders. Daar lopen we niet mee te koop. Ik hoor bijna nooit iemand zeggen: ‘Kijk, deze broek heb ik al 100 keer gedragen, tof hè?’

We gebruiken ‘oh die, die is al heel oud’ zelfs als een bescheiden reactie omdat we niet zo heel goed met complimenten kunnen omgaan (nog zo’n dingetje waar we vanaf moeten, maar daarover misschien later nog eens meer). Terwijl er eigenlijk zoveel meer reden is om trots te zijn op de kleding die je al heel lang draagt. Ik zeg: ‘leve je oude kleren!’ We mogen trots zijn op onze oude kloffies. En wel hierom:

  1. Je hebt gekozen voor kwaliteit. Prijs en kwaliteit zijn helaas niet hetzelfde in de modewereld. Kwaliteit herkennen is een kunst. Een kunst die jij, als je een kledingstuk al jaren hebt kunnen dragen, dus goed onder de knie hebt. Een mooie maatstaf die ik van Thalita van Ogtrop leerde: koop alleen kleding die je weer door zou kunnen verkopen, dan weet je zeker dat je voor kwalitatief goede stukken gaat.
  2. Je spaart geld uit. Zelfs als je flink hebt geïnvesteerd in een kledingstuk, blijven de kosten relatief beperkt als je het heel vaak draagt. Reken de cost-per-wear maar eens uit, het zal je verrassen! Vast voordeliger dan dat flodderige topje dat je vlak voor een feestje kocht en na die dag nooit meer aanhad.
  3. Je kent jezelf goed. Je weet wat echt bij je past en maakt daardoor slimme keuzes als je koopt.
  4. Jouw smaak is tijdloos. En je weet het: gevoel voor stijl is niet te koop! Koester dat.
  5. Je doet het milieu een groot plezier. De meest duurzame omgang met kleding is simpelweg zorgen dat je het een lang leven geeft. Dat kan door tweedehands te kopen, maar ook door je kleding gewoon heel lang te dragen.
  6. Je bent zuinig op je spullen. Lang met je kleding doen vraagt een goede verzorging: netjes uithangen, gaatjes (laten) repareren, je schoenen poetsen. Dat vraagt discipline en dat heb jij blijkbaar!

Proud to be oud

Zou het niet leuk zijn om allemaal wat trotser te zijn op de zorgvuldig uitgekozen, lang gekoesterde, vaak gedragen, regelmatig herstelde en liefdevol verzorgde toppers die ons al jaren vergezellen, warm houden en ons mooi laten voelen?

Ik ben in elk geval van plan om vaker over mijn oude favorieten te schrijven, hier en op Instagram. Over de groene trui op de foto bijvoorbeeld, die ik zeker al vijf jaar heb en talloze keren droeg, die perfect in elke tas past en me vergezelde op alle juiste momenten.

Wat is het oudste kledingstuk in jouw kast?