Mijn 30-Wear Challenge: update #3

Mijn koopstop duurt nu bijna 10 maanden. Dat is verreweg de langste ‘officiële’ kledingkoopstop die ik ooit gehad heb en dit project is nog niet eens ten einde. Mijn doel voor is namelijk nog niet bereikt en dat vind ik eigenlijk helemaal niet erg, grappig genoeg. Vandaag praat ik je even bij over hoe het gaat met de 30-Wear Challenge.

30-Wear rule challenge: ik koop geen kleding meer

De 30-Wear Challenge in het kort

Voor wie het gemist heeft: ik koop (of ruil) geen kleding, tassen of schoenen meer tot ik 2/3 van mijn kast minstens 30 keer heb gedragen. Die is gebaseerd op de 30-Wear Rule. Ik ben dit experiment aangegaan omdat ik blij ben met mijn kledingkast en ik wil dat mijn kleding vaak gedragen wordt. Dat lukt met het ene kledingstuk beter dan met het andere, maar door niks bij te kopen, maak ik de kans wel groter.

Zelfs als je voornamelijk tweedehands koopt, zoals ik, kun je blijven kopen-kopen-kopen. Er is altijd wel een extra vintage blouse of mooie tweedehands tas te vinden. Maar wat moet je met al die kleding? Je heb immers maar één lijf om te kleden, dus wanneer is het genoeg? Liever gun ik de kledingstukken die ik met liefde verzameld heb dat ze extra vaak gedragen worden. Dat verdienen ze. Deze challenge gaat dus niet om minimaliseren, maar om volop genieten van de mooie kleding die ik heb.

Zo staan de cijfers ervoor

In de kast: 100 stukken (kleding + schoenen)
Minstens 30 keer gedragen: 59 stukken
Dat is: 59% van mijn kast
Te gaan: 8 stukken

Kleding weggedaan

Wie mijn challenge sinds het begin volgt, valt het misschien op dat mijn kledingkast een beetje geslonken is. Dat klopt: ik heb een paar stukken weggedaan, waaronder twee mouwloze tops, een jumpsuit en mijn geliefde veterlaarsjes.

Sommige waren versleten, stukgedragen na meer dan 200 wears. Andere pasten niet (meer) bij me. Na zo’n lange periode van niets bijkopen en veel experimenteren, vond ik dat ik bepaalde stukken wel weg mocht doen. De nog draagbare kleding heb ik allemaal kunnen verkopen. Dat doet me goed, want zo heb ik de grootste kans dat deze kleding als nog met plezier aangetrokken wordt, iets wat ik in het kader van ‘duurzaam opruimen’ heel belangrijk vind.

Kleding gekocht

Oei, dit was misschien niet het kopje dat je in deze update verwachtte tegen te komen. Maar ik heb inderdaad iets gekocht: een rugzak, om precies te zijn. De eerste echte misser van deze challenge, die toch niet echt als een misser voelt. Ik schreef er al een artikel over, dus hoe dat precies zit, kun je daarin allemaal teruglezen.

Hoe zit het met de koopdrang?

In de vorige update voorspelde ik dat de challenge in totaal wel een jaar zou kunnen gaan duren en met dit tempo staat dat nog altijd overeind. De afgelopen tijd hebben vooral heel veel korte broeken en tops er wears bijgekregen, maar of die de dertig draagbeurten aantikken voor het zomerweer verdwijnt, is natuurlijk afwachten. Het aantal 30+-ers stijgt niet zo hard meer, wat logisch is omdat mijn meest favoriete stukken het al ruimschoots gehaald hebben. Het is wat dat betreft wat harder ‘werken’ nu. Toch vind ik dat niet zo erg.

Op dit moment kan ik eerlijk zeggen dat ik geen drang heb om kleding te kopen. De afgelopen maanden waren door de lockdown natuurlijk ook niet het uitgelezen moment om te shoppen of in kringloopwinkels rond te hangen. Dat helpt wel hoor! Daarnaast heb ik het ook gewoon druk zat met andere zaken. Ook op vakantie en in hete periodes doe ik liever wat anders dan in winkels rondhangen.

Experimenteren met mijn kleding

De fases van fanatiek experimenteren met mijn kleding worden afgewisseld met periodes waarin ik heerlijk dagenlang hetzelfde kloffie aantrek. Er waren weken dat ik bewust aan het puzzelen sloeg met kleding die dit jaar nog nauwelijks daglicht had gezien. Maar ook genoeg dagen dat het me weinig kon schelen en ik gewoon lekker aantrok wat droog van het wasrek kwam. En ik vind het allebei prima. Kleding is leuk, maar zeker niet mijn enige of grootste hobby, dus ik slijt mijn dagen niet voltijds voor de passpiegel.

Het meest inspirerende experiment van de afgelopen maanden was de maand waarin ik geen spijkerbroeken droeg. De outfits die daaruit voortkwamen, kun je hier terugzien. Hierdoor heb ik ook toevoegen van accessoires helemaal ontdekt: op de meeste dagen heb ik nu wel een riempje of sjaaltje om of tenminste een vrolijke scrunchie in mijn haar. Ik draag mijn accessoires meer dan ooit en ook dat is duurzaam.

Doelen voor de komende maanden

Tijdens elke update probeer ik weer doelen te stellen. Die heb ik nu eigenlijk niet. De zomer is voor mij sowieso niet de periode dat ik veel met kleding kopen bezig ben. Ik doe net als de afgelopen twee jaar mee aan het Slow Fashion Season, dus veel anders dan andere jaren is het niet nu. Behalve dat ik nu ook niet ruil of tweedehands koop.

Repareren en opruimen

Wel liggen er nog steeds (ja, dit schrijf ik élke keer) een paar reparatieklusjes te wachten. Het goed onderhouden van je kleding is nu eenmaal een doorlopende strijd proces. Al kon ik het repareren van een rok, een trui en een tas afstrepen afgelopen maanden, die meteen weer volop ben gaan dragen. Bij het repareren van twee kledingstukken liep ik vast, omdat het om suède gaat. Zodra de kleermaakster terug is van vakantie, ga ik vragen of zij me kan helpen.

Zoals je al merkte, ben ik ook weer aan het opruimen geslagen. Zeker niet het eerste doel van deze challenge, maar inmiddels weet ik toch echt weer beter wat ik wel en niet wil dragen. Ik verwacht niet dat er nu nog veel weggaat, al zullen nog wel een paar kledingstukken naar de pyjama-afdeling in mijn kast verhuizen, die ietwat uitgelubberd en niet echt mooi meer zijn. Kan ik ze in bed tenminste nog compleet afdragen, de meest duurzame pyjama’s die er zijn.

Meer lezen over de 30-Wear Challenge?