Voldoet mijn kleding aan de 30-Wear Rule?

De 30-Wear Rule is nooit ver weg op mijn blog. Ik blijf dit uitgangspunt tippen aan iedereen die duurzamer met kleding om wil gaan. Het concept is simpel: koop alleen de kleding waarvan je zeker weet dat je het dertig keer gaat dragen. Hoe zit dat op dit moment met de stukken in mijn eigen kledingkast?

Kleding 30 keer dragen

Het klinkt niet veel, dertig keer dragen. Maar toen ik voor het eerst ging bekijken van hoeveel stukken ik zeker wist dat ik ze al dertig keer had gedragen, viel dat me niet mee.

Inmiddels zijn we een drie jaar verder en ben ik me heel bewust van deze regel als ik iets aanschaf. Ik houd al bijna twee jaar bij hoe vaak ik mijn kledingstukken draag, dus nu kan ik jullie makkelijk een update geven.

Deze kleding heb ik 30 keer gedragen

In totaal heb ik nu 101 stuks kleding in mijn kast, schoenen en jassen meegerekend. Daarvan droeg ik er 25 minstens dertig keer sinds ik begon met tellen. Ook deed ik afgelopen jaar zes kledingstukken weg die de (ruim) dertig keer dragen hadden aangetikt en (helaas!) echt versleten waren.

Ik bezit nog 11 stukken waarvan ik zeker weet dat ik ze ook dertig keer droeg, al was het niet allemaal in de afgelopen twee jaar. En dan zijn er nog de stukken waar het bijna zover is: acht stukken die zeer binnenkort de grens van dertig keer dragen gaan bereiken. Ik zou eigenlijk een feestje moeten geven zodra het zover is!

Niet halen?

Op dit moment heb ik een paar kledingstukken in mijn kast waarvan ik betwijfel of ze de dertig keer dragen ooit zullen halen. De meeste heb ik al een nieuw thuis bezorgd, maar voor deze maak ik een uitzondering.

 • Blauwe sleehakken. Ik gok dat ik deze een keer of 8 heb aangehad en in de laatste twee jaar was dat slechts één maal. Toch bewaar ik ze liever voor die ene uitspatting dan ze de deur uit te doen. Het zijn niet de comfortabelste schoenen – maar wel heel cool! – dus ik vraag me af of ze bij een ander vaker uit het rek zouden komen. Een zusterpaar heb ik wel weggedaan afgelopen jaar
 • Vintage suède broek. Niet omdat ik deze niet mooi vind, maar omdat ik er een dikke olievlek op heb gemaakt die ik nog altijd aan het herstellen ben. Een lapje naaien op deze stugge stof is een behoorlijke klus, maar ik hoop het af te ronden
 • Een jurkje waarvan ik twijfel of het nou wel mijn kleur is. Ik denk er nog even over na!

Mijn jongste aankopen

Het is ook leuk om te zien hoe het met mijn nieuwste aankopen gaat. Ben ik een beetje op weg met het aantal keer dragen?

 • Tweedehands roestkleurige jurk: 2 keer, maar ik heb hem pas enkele weken en hij was een beetje warm. Voel me er wel super in!
 • Tweedehands denim kokerrok: 8 keer
 • Tweedehands denim midi-rok: 11 keer
 • Veja sneakers: 5 keer. Ik kreeg een nieuw paar voor mijn verjaardag, nadat ik de vorige Veja’s zeker 200 keer droeg en flink versleet. Dat komt dus wel goed!
 • Muiltjes van Miista: 26 keer. Het is duidelijk dat mijn langgerekte zoektocht naar écht mooie muiltjes zijn vrucht heeft afgeworpen. Ik kom met deze schoenen al aardig bij de dertig keer dragen in de buurt

Ik vind de score niet slecht, al deze stukken komen er wel. Daar heb ik vertrouwen in! Ik heb ze er natuurlijk mede op uitgezocht, maar de praktijk kan soms weerbarstig zijn. Dan doet het me goed om te zien dat ik (voor mij) nieuwe kledingstukken echt met plezier veelvuldig blijk te dragen.

Dertig keer dragen? Wat weinig!

Tot slot nog even dit. Er zullen onder jullie zeker mensen zijn die zeggen: ‘dertig keer dragen, dat is toch niks?’ En daar hebben ze best gelijk in. Als je kijkt naar de impact van het maken van een nieuw kledingstuk, is dertig keer dragen inderdaad nog steeds veel te weinig.

Toch is het een beetje een magische grens, heb ik gemerkt: als je een stuk eenmaal dertig keer aan hebt gehad, weet je zeker dat het een topper is en zul je het waarschijnlijk nog veel vaker blijven dragen. Dat zie ik ook in mijn eigen kast. Er hangen bijvoorbeeld zeven kledingstukken in die ik de afgelopen twee jaar meer dan 100 keer droeg. De grens van dertig keer dragen is dus zeker niet bedoeld om het kledingstuk daarna zonder pardon weg te smijten. Het is een graadmeter om alleen dat in je kast toe te laten wat echt bij je past.

Tot slot is de 30-Wear Rule een prima kwaliteitsmeter. Er is namelijk veel kleding op de markt die ruim voor de grens van dertig keer dragen verwassen, uit model of compleet versleten is. Wie zich daar tegen wil wapenen, moet zich dus verdiepen in kwaliteitskleding. En er is weinig duurzamer dan dat!

Voldoet jouw kleding aan de 30-Wear Rule?

Foto’s: Yvonne Renckens // styling: Confidence by Color // kleding: Outfit Library LESS (kleding lenen, dat is nog eens een mooie manier om kleding minstens 30 keer te dragen).

 1. Is 30x wassen eigenlijk geen betere parameter dan 30x dragen? Het grote verslijten komt toch vooral van het wassen?

  1. Dat hangt er maar net vanaf wat jouw doel of je struikelblok is. Ik denk dat veel mensen het grootste deel van hun kleding uiteindelijk niet eens verslijten, omdat ze het al eerder zat zijn. Dan is streven naar een bepaald aantal keer dragen een nuttige afweging bij een aankoop. Als jij vooral streeft naar het kopen van goede kwaliteit kleding, kan een bepaald aantal keer wassen nastreven zeker nuttig zijn. Zelf probeer ik mijn kleding minder en minder te wassen, omdat dat inderdaad een grote slijtagefactor is.

  2. Wassen en volgens mij wordt de kleding door ze altijd te strijken ook niet beter.
   Ik probeer mijn kleding bewust te strijken, dus liever opvouwen en niet strijken. Kijk maar eens wat er gebeurd als je het gladstrijkt en opvouwt dan ziet het er vaak al prima uit.

   1. Ik haat strijken, dus ik koop het liefst strijkvrije kleding. Netjes uithangen scheelt al enorm. Als ik eens in de twee maanden iets strijk, is het veel.

 2. Ook ik houd sinds eind juni 2017 bij hoe vaak ik kleding, schoeisel, sjaals, sieraden draag. Bij 30x stop ik met tellen. Ik heb dezelfde ervaring als jij: kleding die ik 30x gedragen heb, draag ik nog veel vaker.
  Als ik kleding koop vraag ik me onder andere af of ik het minstens 30x zal dragen. Zo niet, dan laat ik het kledingstuk hangen.
  Af en toe daag ik mezelf uit door een kledingstuk dat ik niet vaak draag bewust enkele dagen wel te dragen. Dat zorgt ervoor dat ik op zoek ga naar combinaties in mijn kledingkast. En dan kunnen er twee dingen gebeuren. Of het kledingstuk wordt een favoriet, of het wordt me duidelijk waarom ik het kledingstuk niet droeg. In dat laatste geval verkoop ik het kledingstuk en schrijf ik op waarom ik het weggedaan heb. Op die manier voorkom ik miskopen in de toekomst.

  1. Prachtig uitgewerkt, ik doe het ook ongeveer zo! Ook het stilstaan bij wat je wegdoet kan ik iedereen aanraden, dat helpt enorm.

 3. Wat een goede regel! Ik wil het ook graag gaan toepassen.
  Het is erg belangrijk om bewust te van je koopgedrag. Bedankt voor het inspirerende artikel!

  Liefs,
  Evelien

  1. Wat leuk om te horen dat jij het ook wilt proberen. Het kan inderdaad een hoop bewustwording geven!

 4. Die blouse staat je prachtig!

  Zelf houd ik ook bij hoe vaak ik mijn kleding draag en probeer ik, zoals Erna ook aanhaalt, om een kledingstuk dat ik minder gedragen heb, bewust wél een paar dagen te dragen om te achterhalen wat de reden is dat ik het niet vaak aantrek.
  Sommige kledingstukken halen de 30x vlotjes, bij andere duurt het soms een paar jaar jaar vooraleer ze de 30x halen. Feestelijke jurkjes bijvoorbeeld; ik probeer die dan ook eens casual te dragen naar mijn werk, en krijg dan zoveel complimentjes dat ik denk: ‘dit zou ik vaker moeten doen!’ 😉
  Vroeger had ik de gewoonte om nieuwe items te bewaren voor een speciale gelegenheid, tot een vriendin zei: ‘Je zou het net andersom moeten doen: als je je geweldig voelt in dat kledingstuk, draag het dan op een gewone dag, dan krijgt die gewone dag een bijzonder tintje.’

  1. Dankjewel! Goed zeg, dat de 30-Wear Rule bij jou ook extra creativiteit aanwakkert. Als het je lukt om je kleding op verschillende manieren te dragen, kom je zeker wel aan de dertig. En ik ben het helemaal eens met je vriendin. Ik probeer dat ook te doen op dagen dat ik juist niet zo goed in mijn vel zit (al grijp ik ook heus wel eens naar een wegkruiptrui).

 5. Oef ik houd de cijfers niet bij haha 😛 Maar ik draag mijn kleding het hele jaar door (behalve natuurlijk dikke vesten in de zomer, maar hempjes in de zomer én in de winter met zo’n dik vest zegmaar) dus ik kom er wel aan gok ik 😉

  1. Ik denk ook dat jij er vaak wel aan komt, jij hebt geen overdreven grote kledingcollectie en een duidelijke stijl, dan zijn miskopen ook minder gangbaar.

 6. Ik had nog nooit van deze “regel” gehoord, maar vindt het een interessant idee. Ik probeer sinds een tijdje mijn outfits te tracken in een app, maar vergeet het nog regelmatig. Die app telt ook hoevaak je kledingstukken draagt en ik geloof er wel in dat dat je veel inzicht geeft in je favorieten en dus ook in je kledingstijl.

  1. Het duurde bij mij ook even voor het in mijn systeem zat hoor. Cijfers zijn ook meer een houvast dan dat ze keihard uitsluitsel geven, maar het is best waardevol om ze eens toe te passen op kleding, waar we vaak voornamelijk heel gevoelsmatig naar kijken.

 7. Wat goed! Ik kende de regel niet maar werk er onbewust wel mee. Ik heb lang mijn gedragen kleding bijgehouden met Cladwell en zeker topstukken komen gauw richting de 70, maar ik moet vooral uitgedaagd worden andere combinaties te maken…

  Vraagje, hoe houd jij het bij? Ik vind Cladwell toch ook wat nadelen hebben (geen 2 dingen op 1 dag aan, max 3 kledingstukken tegelijk…), misschien is er wel een betere app

  1. Ik houd het heel simpel bij in Wunderlist, een lijstjes-app dat ik ook voor to-do’s gebruik. Ik heb de lijst onderverdeeld in subcategorieën als ‘jurken’, ‘vesten’ etc. en pas simpelweg het getalletje achter het kledingstuk aan als ik het draag. Cladwell klinkt leuk voor combinaties maken, maar ouderwets turven (al doe ik het dan digitaal) werkt voor mij het best.

   1. Dank voor je reactie! Misschien toch maar terug naar een papieren lijstje of iets dergelijks. De app loopt nu zo vaak vast dat ik niet meer inzie waarom ik ook hier mijn telefoon voor nodig heb.

    1. Ik heb een klein notitieboekje op de ontbijttafel liggen. Daar staan gesorteerd per soort mijn kledingstukken in, ook schoenen, sieraden en sjaals. Elke ochtend turf ik. Het zit nu helemaal in mijn systeem net als tandenpoetsen 😁Kost geen enkele moeite meer.

 8. Ik turf sinds ruim een jaar wat ik draag. Gewoon in een opschrijfboekje van papier. 🙂 30 keer dragen vind ik een goede start en noteren geeft veel inzicht. O.a. dat ik helemaal niet zoveel kleding nodig heb en dat ik synthetische dingen laat liggen/hangen (niet meer kopen!)
  Ik tel na de 30 wel door, voornamelijk omdat ik wil weten hoe lang een kledingstuk mooi blijft. Ik leer zo beter de kwaliteit in te schatten. Tweedehands kleding van betere merken blijft als je er netjes op bent heel lang mooi.
  Je in de winkel afvragen of je een kledingstuk zeker 30 keer wil dragen is een goede rem. Je kunt hem combineren met deze: zou je bereid zijn om voor dit kledingstuk een half uur in de rij te staan bij de kassa?

  1. Ik vind het ook fijn om door te tellen, dat geeft inderdaad een mooie blik op de kwaliteit. Goed zeg, dat jij al zoveel over je eigen voorkeuren weet door je ‘wears’ te tellen. En de wachtrijmethode vind ik ook een mooie!

 9. Dit is echt interessant! Ik kan me direct een aantal kledingstukken voor de geest halen die ik heel vaak en heel graag draag, en dingen die ik eigenlijk bijna nooit uit de kast trek. Qua broeken doe ik het heel goed denk ik (jurken en rokken draag ik sowieso niet), dus die draag ik dagelijks), qua jasjes grijp ik eigenlijk altijd naar dezelfde drie (van de 8) en qua tops heb ik ook overduidelijke favorieten. Ik heb in het verleden iets te veel goedkope dingen gekocht die ik heel weinig heb gedragen, maar shop nu nog maar heel weinig. Ik ben een beetje een hoarder en zou eigenlijk eens flink moeten opruimen. En misschien bepaalde kleding eens laten vermaken. Zo heb ik een prachtig grijs colbertje waarvan de mouwen wat te lang zijn, waardoor ik dat bijna niet draag.

  1. Vermaken is echt een topidee! Het getuigt van zoveel liefde voor je kleding om dat te (laten) doen. Mooi zeg, dat je inmiddels veel kritischer kijkt naar je aankopen, de stijl en de kwaliteit ervan. Dat is echt dé eerste stap als je duurzaam met je kleding om wilt gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.