Voldoet mijn kleding aan de 30-Wear Rule?

De 30-Wear Rule is nooit ver weg op mijn blog. Ik blijf dit uitgangspunt tippen aan iedereen die duurzamer met kleding om wil gaan. Het concept is simpel: koop alleen de kleding waarvan je zeker weet dat je het dertig keer gaat dragen. Hoe zit dat op dit moment met de stukken in mijn eigen kledingkast?

Kleding 30 keer dragen

Het klinkt niet veel, dertig keer dragen. Maar toen ik voor het eerst ging bekijken van hoeveel stukken ik zeker wist dat ik ze al dertig keer had gedragen, viel dat me niet mee.

Inmiddels zijn we een drie jaar verder en ben ik me heel bewust van deze regel als ik iets aanschaf. Ik houd al bijna twee jaar bij hoe vaak ik mijn kledingstukken draag, dus nu kan ik jullie makkelijk een update geven.

Deze kleding heb ik 30 keer gedragen

In totaal heb ik nu 101 stuks kleding in mijn kast, schoenen en jassen meegerekend. Daarvan droeg ik er 25 minstens dertig keer sinds ik begon met tellen. Ook deed ik afgelopen jaar zes kledingstukken weg die de (ruim) dertig keer dragen hadden aangetikt en (helaas!) echt versleten waren.

Ik bezit nog 11 stukken waarvan ik zeker weet dat ik ze ook dertig keer droeg, al was het niet allemaal in de afgelopen twee jaar. En dan zijn er nog de stukken waar het bijna zover is: acht stukken die zeer binnenkort de grens van dertig keer dragen gaan bereiken. Ik zou eigenlijk een feestje moeten geven zodra het zover is!

Niet halen?

Op dit moment heb ik een paar kledingstukken in mijn kast waarvan ik betwijfel of ze de dertig keer dragen ooit zullen halen. De meeste heb ik al een nieuw thuis bezorgd, maar voor deze maak ik een uitzondering.

  • Blauwe sleehakken. Ik gok dat ik deze een keer of 8 heb aangehad en in de laatste twee jaar was dat slechts één maal. Toch bewaar ik ze liever voor die ene uitspatting dan ze de deur uit te doen. Het zijn niet de comfortabelste schoenen – maar wel heel cool! – dus ik vraag me af of ze bij een ander vaker uit het rek zouden komen. Een zusterpaar heb ik wel weggedaan afgelopen jaar
  • Vintage suède broek. Niet omdat ik deze niet mooi vind, maar omdat ik er een dikke olievlek op heb gemaakt die ik nog altijd aan het herstellen ben. Een lapje naaien op deze stugge stof is een behoorlijke klus, maar ik hoop het af te ronden
  • Een jurkje waarvan ik twijfel of het nou wel mijn kleur is. Ik denk er nog even over na!

Mijn jongste aankopen

Het is ook leuk om te zien hoe het met mijn nieuwste aankopen gaat. Ben ik een beetje op weg met het aantal keer dragen?

  • Tweedehands roestkleurige jurk: 2 keer, maar ik heb hem pas enkele weken en hij was een beetje warm. Voel me er wel super in!
  • Tweedehands denim kokerrok: 8 keer
  • Tweedehands denim midi-rok: 11 keer
  • Veja sneakers: 5 keer. Ik kreeg een nieuw paar voor mijn verjaardag, nadat ik de vorige Veja’s zeker 200 keer droeg en flink versleet. Dat komt dus wel goed!
  • Muiltjes van Miista: 26 keer. Het is duidelijk dat mijn langgerekte zoektocht naar écht mooie muiltjes zijn vrucht heeft afgeworpen. Ik kom met deze schoenen al aardig bij de dertig keer dragen in de buurt

Ik vind de score niet slecht, al deze stukken komen er wel. Daar heb ik vertrouwen in! Ik heb ze er natuurlijk mede op uitgezocht, maar de praktijk kan soms weerbarstig zijn. Dan doet het me goed om te zien dat ik (voor mij) nieuwe kledingstukken echt met plezier veelvuldig blijk te dragen.

Dertig keer dragen? Wat weinig!

Tot slot nog even dit. Er zullen onder jullie zeker mensen zijn die zeggen: ‘dertig keer dragen, dat is toch niks?’ En daar hebben ze best gelijk in. Als je kijkt naar de impact van het maken van een nieuw kledingstuk, is dertig keer dragen inderdaad nog steeds veel te weinig.

Toch is het een beetje een magische grens, heb ik gemerkt: als je een stuk eenmaal dertig keer aan hebt gehad, weet je zeker dat het een topper is en zul je het waarschijnlijk nog veel vaker blijven dragen. Dat zie ik ook in mijn eigen kast. Er hangen bijvoorbeeld zeven kledingstukken in die ik de afgelopen twee jaar meer dan 100 keer droeg. De grens van dertig keer dragen is dus zeker niet bedoeld om het kledingstuk daarna zonder pardon weg te smijten. Het is een graadmeter om alleen dat in je kast toe te laten wat echt bij je past.

Tot slot is de 30-Wear Rule een prima kwaliteitsmeter. Er is namelijk veel kleding op de markt die ruim voor de grens van dertig keer dragen verwassen, uit model of compleet versleten is. Wie zich daar tegen wil wapenen, moet zich dus verdiepen in kwaliteitskleding. En er is weinig duurzamer dan dat!

Voldoet jouw kleding aan de 30-Wear Rule?

Foto’s: Yvonne Renckens // styling: Confidence by Color // kleding: Outfit Library LESS (kleding lenen, dat is nog eens een mooie manier om kleding minstens 30 keer te dragen).