3x Waarom ik blijer ben met mijn kledingkast dan ooit

Als ik naar mijn kledingkast kijk, weet ik regelmatig niet wat ik aan zal trekken. Niet omdat ik niet heb om aan te doen, maar juist omdat er zoveel fijns hangt wat ik graag uit het rek zou trekken. Ik ben echt heel tevreden met de kleding die ik bezit en dat geeft me veel rust. Ik wil graag delen wat me zo blij maakt aan mijn garderobe zoals die nu is. Want ze maakt me vrolijker dan ooit!

Ik ben me bewuster van mijn garderobe dan ooit tevoren

Het klinkt stom, maar ik ben lange tijd niet zo bezig geweest met de algemene tevredenheid over de inhoud van mijn kast. Mijn kleding was mijn kleding, had mijn favorieten, wilde wel eens wat nieuws, kocht iets bij, deed wat weg, gewoon, z’n gangetje.

Toen ik geen oneerlijke kleding meer wilde kopen, kwam al gauw het besef dat bij fair en duurzaam ook minder kopen hoort. Niet alleen omdat het anders niet te betalen is – al weet ik dat aardig te balanceren met mijn soms zelfs (bijna) gratis tweedehands vondsten – maar vooral omdat eindeloos blijven kopen gewoon nooit duurzaam is.

Minder kopen betekent zorgvuldiger kiezen wat je echt wilt hebben. Dus is het belangrijk om te weten wat je echt mooi vindt, wat je echt graag draagt en wat past bij wat je al in je kast hebt hangen. Dat zijn zaken waar ik nu veel mee bezig ben en dat werpt zijn vruchten af.

Soms ben ik wel eens bang dat dit intensief bezig zijn met kleding me oppervlakkig maakt. Het lijkt soms wel of ik mijn dagen vul met het streven naar een perfecte kledingkast. Ten eerste is dit natuurlijk niet waar. Ik heb echt wel wat anders te doen.

Ten tweede streef ik niet naar het perfecte plaatje voor de buitenwereld – al vind ik het heus wel leuk om een compliment te krijgen – maar naar perfectie in de zin dat ik een kast hebt die voor mij werkt, die jaren mee kan en waar ik me goed in voel. Hoewel ik minder koop en veel consistenter ben in mijn kleedgedrag, is nadenken over hoe ik me kleed grappig genoeg veel meer een hobby geworden dan vroeger.

Ik zie veel meer mogelijkheden

Mijn kast is geen voorbeeld van een perfect plaatje waar alles binnen één stijl en één kleurpalet past. Dat zou niet bij me passen, daarvoor houd ik te veel van afwisseling en wat gekkigheid (of zelfs bewuste lelijkheid) op z’n tijd. Ik kan mensen die dat wel hebben enorm bewonderen, maar aan mij is het toch niet besteed. Wel heb ik de afgelopen maanden ontdekt dat dat ook helemaal niet nodig is om tóch een samenhangende kledingkast te hebben waar je heel veel mee kunt.

Ik heb enorm veel lol in het experimenteren met mijn kledingstukken. Ik probeer met nieuwe aankopen meteen verschillende outfits te maken zodat ik weet welke kanten ik op kan en draag een blouse het liefst de ene dag hoog opgeknoopt, dan weer als jurk en dan lekker open, als vest. Dat is voor mij een fijne manier om te zorgen dat kleding niet te snel in de was belandt, zonder dat ik een tekort aan afwisseling heb.

Ik vind het heerlijk om een mensen te volgen die net als ik van een mix van minimalisme, vintage en kleur houden en ook mijn moodboards zijn steeds weer een houvast en bron van inspiratie. Tweedehands styliste Noor van Tiny Temple Styling is wat dat betreft een beetje mijn goeroe geworden. Zij laat zien hoe je met een beetje creativiteit eindeloos veel mogelijkheden hebt met een kledingstuk en laat zich daarbij niet begrenzen door de oorspronkelijke functie van een kledingstuk. Een trui kan ook een sjaal zijn en een jurk een rok. Ik kijk uit naar haar serie gastblogs op Seriously Good, waarin ze haar trucs gaat delen.

Ik kan 100% achter mijn aankopen staan

Het merendeel van mijn kast – zo’n tachtig procent – is nu tweedehands of fair. Zonder dat ik het gevoel heb beperkt te worden door mijn koopprincipes, heb ik mijn weg weten te vinden naar de winkels en merken waar ik graag koop  en die passen bij hoe ik me graag kleed.

De kleding die ik draag leidt regelmatig tot een leuk en inspirerend gesprek met iemand over de doorsnee kledingindustrie, de alternatieven daarvoor en de omgang met onze kleding. Natuurlijk vind ik het leuk om te horen dat iemand mijn outfit leuk vindt, maar ik vind het nog veel toffer als ik hoor dat mijn posts ertoe leiden dat iemand een keer voor tweedehands gaat of rondneust bij een fair fashion shop. Ik draag waar ik voor sta en dat is echt een fijn gevoel.

Ik ben benieuwd of jij wel eens bewust stilstaat bij de vraag hoe tevreden je bent met je kleding als geheel. Ben jij net als ik volop bezig met het ontwikkelen van je stijl, ben jij al lang waar je wilt zijn of maakt het je misschien allemaal niet zoveel uit?