Zo zorg je dat ongedragen kleding vaker uit de kast komt

Niks om aan te trekken? Het probleem is zelden dat er niets in onze kast hangt. Eerder dat er te veel ongedragen kleding in hangt en dat we niet weten wat we daar mee moeten. Vandaag deel ik de tips die ik zelf gebruik als ik het gevoel heb dat ik niets leuks heb om aan te trekken. Dat komt stukken minder vaak voor dan vroeger, maar geloof me: ook ik heb die momenten nog wel eens. Voorkom dat je dan aan het shoppen slaat en kijk eerst wat je kunt doen met het moois dat zeker weten ook in jouw kast te vinden is.

Je ongedragen kleding heeft veel potentie. Met deze tips trek je het weer met plezier aan.

Met deze tips trek je ongedragen kleding weer met plezier aan

Mijn eigen uitgangspunt is: alleen kleding kopen (of ruilen) waarvan ik weet dat ik het minstens 30 keer ga dragen. Dat klinkt misschien helemaal niet vaak, maar het vaak duurt langer dan je denkt om aan die dertig draagbeurten te komen.

We hebben allemaal kleding in de kast die er nauwelijks uitkomt. Zonde, want waarschijnlijk is er van alles mee mogelijk. Probeer eens een paar van mijn tips, dan denk ik dat jouw weinig gedragen kleding een stuk vaker uit de kast zal komen.

Creëer overzicht in je kledingkast

Kleding die je niet ziet, zul je ook niet snel aantrekken. Zorg dus dat je kledingkast een oase van rust en overzicht is.

Tips voor een opgeruimde kledingkast zonder veel weg te doen:

 • Zorg dat je al je kleding in één oogopslag kunt zien. Weten wat je hebt is het begin van al die mogelijke combinaties
 • Als je niet per se visueel ingesteld bent, kun je ook een lijst van al je kleding maken. Kun je meteen bijhouden hoe vaak je alles draagt.
 • Hangen of leggen? Net wat jij handig vindt. Als je al je kleding maar kunt zien en makkelijk kunt pakken
 • Toch zijn er wel een paar aanraders. Hang op wat daarom vraagt. Jasjes, blouses, jurken en eventueel ook broeken. Breisels kun je beter niet ophangen, dan rekken ze uit
 • Één kledingstuk per hanger. Dubbel hangen is echt een no-go als je overzicht in kledingkast wilt
 • Maak lage stapels. Zo kun je overal bij en kiept niet de hele boel om als je het onderste shirt aan wilt trekken
 • Of vouw à la Marie Kondo: maak kleine pakketjes van je kleding en berg ze ‘rechtop’ op in een la, zo verdwijnt niets uit zicht
 • Sorteer liever niet op kleur. Ziet er leuk uit, maar zo is het – zeker bij donkere tinten als zwart – veel lastiger om de verschillende stukken te onderscheiden
 • Zorg dat ook je accessoires in het zicht hangen. Zo betrekt je ze sneller bij je outfits
 • Berg kleding op die niet bij het seizoen past. Dat hoeft niet veel te zijn (je weet immers creatief te combineren) maar die paar zomershortjes die je in de winter echt niet draagt, liggen alleen maar in de weg. Hier kun je lezen hoe ik mijn seizoenswissel altijd aanpak

Verzin verschillende outfitcombinaties met je ongedragen kleding

Ik gaf deze tip ook al in mijn snelle stijlcheck: zorg dat je een aantal combinaties in je hoofd – of misschien zelfs op de foto – hebt waar je altijd op terug kunt vallen als je niet weet wat je aan wilt trekken. In dit geval natuurlijk speciaal met de items die je te weinig draagt.

Met deze uitdagingen geef je ongedragen kleding weer een kans:

 • Draag een weinig gedragen kledingstuk 5 dagen achter elkaar, in steeds een andere combinatie. Dat schiet lekker op met de wears en levert vast en zeker nieuwe outfits op
 • Draag een week lang alleen kleding die je minder dan 30 keer gedragen hebt. Vind je dit lastig, dan kun je ook de outfits vast uitdenken op papier
 • Bedenk waarvoor je een kledingstuk ooit kocht – een feestje? – en verzin er een outfit mee voor een heel andere gelegenheid – je werk! Trek je nieuwe outfit aan bij de eerstvolgende gelegenheid in die categorie.

Haal meer uit je outfits

Ook ongedragen kleding heeft vaak meer potentie dan we op het eerste gezicht zien. Door te experimenteren met pasvormen, accessoires, kleur en print ontdek je wat jij bij jouw lijf vindt passen. En, niet onbelangrijk: wat lekker zit. ‘Kleding is ons kleinste huis’ heeft de Zuid-Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh gezegd, dus het is maar al te belangrijk om je er thuis in te voelen. Dat zijn de ultieme outfits die je met liefde aantrekt.

Ontdek de talloze mogelijkheden met de kleding die je al hebt:

 • Kleed je in laagjes en er is opeens veel meer mogelijk. Denk niet alleen aan verschillende vesten over verschillende tops, maar ook aan een rok over een jurk (zodat het een soort trui wordt)
 • Test silhouetten uit die je anders niet zou proberen: lang op lang, wijd op wijd of juist alles heel aangesloten
 • Laat de functie van een kledingstuk los: een lange rok kan ook een jurk zijn en een trui een lekker dikke sjaal
 • Top uit, in of half in je broek of rok. Één punt van je blouse kan ook! Probeer het allemaal en neem het effect in je op. Waar voel jij je goed bij?
 • Rol op, die mouwen en broekspijpen of trek zelfs iets achterstevoren aan. Wat is het effect voor je figuur?
 • Ga los met kleur en print. Trek juist de combinaties aan waarvan je denkt dat ze op het randje of net erover zijn. Kan het?
 • Zo niet, dan is dat ook heel leerzaam! Het is heel fijn om te weten wat niet bij je past. Het gaat erom dat jij je goed voelt in je outfits, dat is de enige voorwaarde
 • Pak je accessoires erbij. Die kunnen ook je saaiste kledingstukken een nieuwe draai geven
 • Helpt het allemaal niks? Zet dan de schaar erin om je kleding aan te passen naar jouw zin. Voor deze snelle aanpassingen heb je niet eens een naaimachine nodig

Jouw kledingkast als schatkamer

Ik ben ervan overtuigd dat ook jouw kledingkast vol potentie zit. Niet dat je nooit meer iets mag kopen, maar neem eerst eens de tijd om te ontdekken wat je kunt met de kleding die je al hebt. Je hoeft absoluut niet al deze tips uit te proberen om daar zelf ook achter te komen, een paar kan al voldoende zijn. Laat je het me weten als je ergens mee geëxperimenteerd hebt?

Zelfde broek, drie heel verschillende outfits! Merijntje Bentzema van Confidence by Color stylde me voor dit artikel en ook ik mocht de foto’s hier gebruiken. // Foto’s: Yvonne Renckens // Kleding: geleend bij Outfit Library Less.