Stappenplan: zo doe je een snelle stijlcheck

Soms heb ik behoefte aan een snelle stijlcheck. Ik ben ruim een jaar, bijna twee, bezig geweest met het ontdekken, ontwikkelen, definiëren en verfijnen van mijn kledingstijl (niet fulltime natuurlijk, dat zou wat zijn). Dat was een enorm leuk proces, wat resulteerde in het stijlpaspoort dat ik voor mezelf opstelde, dat me houvast geeft bij het kopen van kleding of het uitzoeken van een outfit.

Je kledingstijl blijft zich ontwikkelen

Je kledingstijl is nooit ‘af’, want die ontwikkelt zich mee met je leven. Daarom is het belangrijk om regelmatig aandacht aan je stijl en je garderobe te besteden. Zo voorkom je ontevredenheid over je kleding. Wat vaak het moment is om willekeurig aan het shoppen te slaan. Niet zo duurzaam.

Een stijlcheck kan ook lekker snel 

Hoe inspirerend ook, ik heb niet altijd tijd om uitgebreid aandacht aan mijn kledingstijl te besteden. Daarom ontwikkelde ik deze snelle stijlcheck, waarmee je in korte tijd inzicht krijgt in wat je graag draagt en of je kledingkast daar nog aan voldoet. Door dit regelmatig te doen, voorkom je miskopen en houd je je stijldoelen voor ogen.

Korte stijlcheck in 3 stappen

Stap 1: verzamel je dubbels

Dit zijn de kledingstukken waar je meerdere varianten van in je kast hebt liggen. Of het nu vintage bloemenjurkjes, spijkerjacks of gestreepte t-shirts zijn. Het mes snijdt aan twee kanten: van deze stukken word je blijkbaar erg blij, doe daar wat mee! Anderzijds kunnen ze een valkuil zijn: dat stuk waar je steeds van blijft bijkopen. Zoek voor jezelf uit wat je echte favorieten onderscheidt van de anderen. Is het de pasvorm, het materiaal, de kleur? Dat geeft inzicht in wat jij belangrijk vindt in je kleding.

Stap 2: maak een top 10 van favoriete kledingstukken

Of een top zeven, of twaalf. Maakt niet zoveel uit en de volgorde ook niet. Maar wees wel streng. Wat zijn voor jou de ultieme kledingstukken? Schrijf op wat je zo fijn vindt aan deze kleding. Let hierbij op materiaal, kleur, print, pasvorm, silhouet, lengte. Zie je een grote lijn in deze stukken? Stop het lijstje in je portemonnee of hang het boven je bed, want het gaat je miskopen schelen.

Stap 3: maak combinaties met je lievelingskleding

Bij elk van je favoriete stukken minstens drie, gewoon gecombineerd met alle andere items uit je kast. Dit hernieuwt de waardering voor wat je allemaal in de kast hebt liggen en voorkomt dat je ondoordacht allerlei nieuwe kleding aanschaft. Bovendien heb je stras het gemak van een stapel ready-to-go outfit voor allerlei gelegenheden. Scheelt weer tijd en stress!

Wanneer doe je deze snelle stijlcheck? 

Je kunt deze stijlcheck voor van alles gebruiken: als basis voor je nieuwe capsule wardrobe, als kick-off van een grotere stijlanalyse of gewoon, als controle of je nog op de goede weg bent met je stijl of dat er een update nodig is.

Een kledingstijl is niet statisch, maar groeit mee met je lijf, je leefstijl, kortom: met jou. Je hoeft je niet te kleden in iets wat niet bij je past, want je kleding moet jou versterken. Het kennen van je stijl en je voorkeuren kan daar een mooie houvast in zijn.

Meer lezen? 

Foto’s: Yvonne Renckens // Styling: Confidence by Color // Kleding: Outfit Library LESS

Stappenplan kledingstijl ontdekken