Je seizoenskleding wisselen – een stappenplan

Ik heb mijn zomerkleding afgelopen week uit de berging gehaald en mijn winterspullen opgeborgen. Het wisselen van mijn seizoenskleding vind ik altijd een fijn moment en zelfs een leuke klus. Omdat ik je zeker kan aanraden om je kleding die niet bij het seizoen past op te bergen, maakte ik een stappenplan voor het wisselen van je seizoenskleding.

Waarom zou je je seizoenskleding opbergen?

Lang bewaarde ik al mijn kleding het hele jaar in mijn kledingkast. Ik had simpelweg geen andere plek om dat te doen (dat krijg je met wonen op een kamer) en voelde de noodzaak niet zo. Alles paste in mijn kast en bovendien draag ik een groot deel van mijn kleding het hele jaar door.

Inmiddels ben ik om: ik vind het juist heel fijn om een deel van mijn kleding en schoenen tijdelijk in de berging onder te brengen, al hangt het grootste deel (ik denk zo’n 2/3) als nog het hele jaar in mijn kast.

  • het geeft ruimte in je kledingkast, waardoor je je kleding netter kunt opbergen
  • meer ruimte betekent ook meer overzicht, zo weet je precies wat je hebt
  • je wordt bij het kiezen van je outfit niet afgeleid door stukken waar het geen weer voor is
  • het wisselen van je seizoenskleding is het perfecte moment om te bekijken hoe het ervoor staat met je garderobe, hoe tevreden je bent en wat er gerepareerd of veranderd moet worden
  • het weer te voorschijn halen van je kleding voor dat seizoen voelt als de hereniging met goede vrienden of het uitpakken van een stapel cadeautjes
  • daardoor heb je minder behoefte aan het shoppen van nieuwe dingen

Stappenplan voor het wisselen van seizoenskleding

Stap 1: Verzamel al je kleding

Misschien hangt alles keurig in de kast, maar vergeet je kapstok en de stoel naast je bed niet. Haal alles bij elkaar om een goed overzicht te krijgen van wat je hebt.

Stap 2: Kies wat opgeborgen mag worden

Wees niet te bang om stukken op te bergen. Je doet het niet weg, dus wat je mist, kun je er altijd weer bij pakken. Denk niet alleen aan de warmte van een kledingstuk, maar ook aan kleuren die je alleen in de winter draagt of prints die je juist typisch voor de zomer vindt.

Stap 3: Was & laat luchten

Natuurlijk wil je je kleding fris opbergen, zo blijft het het mooist. Was wat gewassen moet worden en laat je schone kleding voor het opbergen nog even buiten luchten. Maak ook schoenen die je opbergt schoon en poets ze zelfs waar nodig. Hoe beter verzorgd, hoe beter je kleding bewaard blijft.

Stap 4: Check op reparaties

Zijn er stukken die kapot zijn of waar iets aangepast moet worden? Stel dat niet uit tot volgend seizoen – dan wil het immers weer dragen – maar regel het nu! Maak tijd om het zelf te repareren of breng het naar de kleermaker.

Stap 5: Berg de kleding netjes op

  • Kies voor goed afsluitbare bakken, zeker als je het in een vochtige ruimte als de schuur, berging of kelder bewaard
  • Vouw de kleding netjes op, je wilt geen kreukels die er niet meer uitgaan
  • Bewaar je schoenen ook netjes, als je de ruimte hebt zelfs in afzonderlijke dozen

Stap 6: Wees kritisch

Word je nog blij van wat je tevoorschijn haalt? Past het nog? Zijn er stukken die je eigenlijk wel kunt missen? Ik ben niet voor wegdoen-om-het-wegdoen, maar dit is wel het moment om goed te kijken wat echt nog een plaatsje in je kast verdient en welke kleding beter een andere, duurzame bestemming kan krijgen.

Stap 7: Verzorg de stukken die eruit komen

Ook voor kleding die weer verwelkomt in je kast, kan een opfrisbeurt geen kwaad. Laat het luchten en strijk wat gestreken moet worden. Zo heb je meteen weer plezier van je seizoenscollectie.

Stap 8: Herhaal zo vaak als nodig

Er is geen regel die zegt dat je maar twee keer per jaar je kast mag omgooien. Mensen die het capsule wardrobe-systeem aanhouden doen het meestal om de drie maanden, maar het kan ook vaker of iets er tussenin. Zo haal ik zelf altijd na Sinterklaas mijn winterse kersttrui tevoorschijn, die ik in januari weer opberg. En heb ik nu nog wat truien in de kas gelaten die er over een maand wel uit kunnen. Doe het zo vaak als voor jou werkt en wees niet bang om tussendoor iets uit je opslag te plukken als je het mist.

Wissel jij je kleding per seizoen en hoe pak je dat aan?

Je kleding wisselen met de seizoenen.