5x Quick fixes voor kringloopkleding

Als ervaren kringloopbezoeker weet ik dat het niet altijd even makkelijk is om daar leuke kleding te vinden. Ik geloof heel erg in de combinatie van regelmatig binnenstappen, je oog trainen en experimenteren. Dan kom je gegarandeerd steeds meer moois tegen.

Het kan soms best lastig zijn om het volledige potentieel van kringloopkleding te overzien. Er is vaak veel, het hangt niet allemaal netjes in de rekken en zo komen de parels niet altijd meteen tot hun recht. Toch is er vaak meer moois te vinden dan je op het eerste gezicht zult denken. Kledingstukken kunnen echte topvondsten worden als je de mogelijkheden maar voor je ziet.

Makkelijke aanpassingen aan je  kringloopkleding

Ik wil je graag op weg helpen met een paar makkelijke aanpassingen aan kledingstukken, die je kringloopvondsten veel meer potentie geven. Je hebt er geen naailessen voor nodig en ook geen ingewikkelde apparatuur. Alleen wat fantasie en een portie lef. Veel plezier met deze quick fixes voor kringloopkleding!

Schoudervullingen eruit

Dat geeft blouses van weleer meteen een eigentijdser uitstraling. Vaak zitten ze gewoon aan de binnenkant vastgestikt, dus hoef je de voering niet open te maken. Ik raad je aan de naad los te maken met een tornmesje, want met een schaar maak je veel makkelijker een gaatje in de buitenkant (ik spreek uit ervaring) en dat wil je niet in je nieuwe blouse, jurk of jasje.

Riempje erom

Je zult veel oversized kleding tegenkomen en daarbij doet een tailleriempje wonderen. Vooral jurken en jassen kunnen flink opgekalefaterd worden door er wat extra model in te brengen. Meestal heeft een kringloop wel een voorraad (taille)riempjes hangen, dus dan kun je het in de winkel meteen even uitproberen. En anders werkt het met een sjaaltje ook.

Afknippen maar

Momenteel is niets zo hip als een gerafelde broek, dus doe daar vooral je voordeel mee. Je kunt een broek op enkellengte afknippen, maar er natuurlijk ook een short van maken. Niet alleen broeken zijn geschikt om de schaar in te zetten. Ik won laatst het geweldig toffe jack hieronder, waar Noor van Tiny Temple Styling een stuk vanaf heeft gehaald. Ook soepjurken met een mooie print kunnen opknappen van een paar centimeter eraf, of dat nu bij de benen of de mouwen is. In dat geval zou ik ze – afhankelijk van de stof – wel even omzomen, omdat je anders binnen no-time echt in rafels loopt.

Kleding opknopen

Ik houd van omablouses met gekke prints, maar ik hoef er niet altijd als een hobbezak bij te lopen. Daarom geeft een knoop erin – in het midden of aan de zijkant – vaak een fijner silhouet. Ik test dit het liefst in de winkel al even, want de stof moet wel een beetje soepel zijn om dit elegant voor elkaar te krijgen.

Wassen en oppoetsen

Bij schoenen let ik altijd op de poetsbaarheid en de zolen. Als het daarmee goed zit, kunnen ze zeker nog een ronde mee. Een wasbeurt is vooral ideaal om wat muffere stukken goed op te frissen. Verwacht geen wonderen, vlekken zullen er meestal niet meer uitgaan.

Voel de vrijheid om te experimenteren

Met deze ideeën in je achterzak kun je straks hopelijk beter beoordelen of het iets wordt met je potentiële aankoop. Kleding van de kringloop kost meestal erg weinig, dus wees vooral niet te angstig om iets aan te passen naar eigen smaak. Niet gelukt? Dan is er weinig aan de hand.

Persoonlijk zou ik kledingstukken met vlekken, gaten, ontbrekende knopen of andere mankementen lekker laten hangen, hoe tof ze verder ook zijn. De kans dat je ze mooi kunt herstellen – en vooral de kans dat je daar echt de tijd voor gaat nemen – is niet zo groot. Als je het niet kunt laten, zorg dan dat je de kleding echt direct repareert of dat laat doen. Anders komt het er hoogstwaarschijnlijk niet meer van en dat zou zonde zijn. Dan rest nog één optie: snel terugbrengen! Zie het als een donatie aan de tweedehands winkel en hoop dat een ander nog wel iets met het kledingstuk kan.