Minder kleding hebben & kopen: vijf voordelen

Ik wil minder kleding! Het is een wens die ik vaker om me heen hoor en zeker ook lees. Steeds meer mensen lijken erachter te komen dat ‘meer’ niet per se ‘beter’ is. Ook niet als het kleding betreft. In tegendeel! Nu ik al bijna een jaar geen kleding koop, ontdek ik dat ik echt meer dan genoeg kleding heb om voorlopig mee door te komen. En dat ik na jaren bewust kopen nog altijd kleding heb die ik niet of nauwelijks draag.

De Closet Mass Index maakt je bewust van hoeveel kleding je bezit

De voordelen van minder kleding hebben.

Minder kleding bezitten heeft zoveel voordelen

Als je vaker op mijn blog komt, weet je dat minder kleding kopen (en bezitten) het milieu én de mensen in de kledingindustrie ten goede komt. Dat laatste wordt nog wel eens bestreden (als ik geen kleding meer koop bij de bekende ketens, raken de mensen die dat maken allemaal hun baan kwijt), maar ik ben ervan overtuigd dat het anders zit. Als wij bereid zijn om een redelijk bedrag te besteden aan een kledingstuk en kiezen voor goed in plaats van goedkoop en veel, ontstaat de ruimte om kleding weer onder menswaardige omstandigheden te laten maken, door mensen die daar ook daadwerkelijk van kunnen leven.

Bereken met deze formule eens hoeveel kleding je écht nodig hebt

Maar ook voor jou persoonlijk heeft het hebben van minder kleding grote voordelen. Het is niet saai, maar werkt juist inspirerend en bevrijdend. Zelfs als je niet als minimalist door het leven wilt gaan, is het hartstikke waardevol om eens een kritische blik in je kledingkast te werpen. Maakt die enorme hoeveelheid kleding echt gelukkig? Of is het juist fijner om met minder toe te kunnen. Ik denk het laatste – surprise! – en dit is waarom.

Minder kleding bezitten geeft overzicht in je kast

Is het jou ook wel eens overkomen? Een duik in je kast levert drie vrijwel dezelfde shirtjes op. Waar je eigenlijk alleen de favoriet van draagt. Het is niet alleen zonde om te veel kleding in je kast te hebben die je niet draagt: het heeft ook een zelfversterkend effect: hoe voller de kledingkast, hoe minder overzicht en hoe vaker je een overbodige aankoop of miskoop doet. Ik kan best een rommelkont zijn, maar mijn kast is altijd netjes. Ik weet precies welke kleding ik allemaal heb en een dubbele aankoop zal ik dan ook nooit doen.

Tip: wissel je garderobe mee met de seizoenen voor meer ruimte en overzicht in je kledingkast

Je bent sneller klaar met aankleden als je minder hebt om uit te kiezen

In één oogopslag zien wat er in je kast hangt en binnen een paar minuten klaar met kiezen wat je aantrekt. Het bezitten van minder kleding gaat je in de ochtend echt veel tijd schelen. Lekker, ik houd wel van een kwartiertje langer in bed. #slowliving toch? Het komt eigenlijk nooit meer voor dat ik met mijn volledige kastinhoud op het bed wanhopig voor de spiegel sta, want al voor ik de kastdeur opentrek, weet ik wat ik aan ga doen voor mijn werkdag of dat ene feestje.

Het hebben van weinig kleding hebben maakt creatief

Ik heb niet eens echt ‘weinig’ kleding, maar merk wel dat ik creatiever wordt als er niet steeds iets nieuws bijkomt. Ik vind deze blogpost van Laura heel inspirerend, waarin ze laat zien dat je met 8 kledingstukken al 30 combinaties kunt maken. Afgelopen jaar heb ik mijn kledingkast een beetje uitgedund – met name omdat er dingen versleten terwijl ik niks bijkocht – en heb ik de tijd die ik anders zou besteden in een winkel, gespendeerd aan ‘shoppen in mijn eigen kast’. Combineren dus, voor de spiegel, maar ook op papier. Zelfs na een jaar blijf ik nieuwe combinaties ontdekken met dezelfde kledingstukken.

Als je minder kleding koopt, kun je meer investeren

Het kopen van minder kleding spaart geld uit. Lekker als je duurzaam leeft on a budget. Het geeft je bovendien de kans om iets meer te investeren in kledingstukken die echt mooi zijn. Kleding van goede kwaliteit, waar je lang plezier van hebt en die gemaakt is onder omstandigheden waar je mee voor de dag kunt komen. Omdat ik veel van mijn kleding tweedehands koop, is mijn kleding gemiddeld niet veel duurder geworden. Maar doordat ik minder ‘zomaar’ koop, heb ik de kans om te investeren in zaken als fijn zittend, duurzaam ondergoed. Ik kan het me nu veroorloven- vroeger zou ik het maar niks vinden om meer dan die euro te betalen voor een onderbroek of paar sokken – en haal er zelfs plezier uit.

Extra tevreden met de kleding die je wél hebt

Een bescheiden kledingkast en een kast met alleen kleding die je graag draagt: het is niet hetzelfde, maar het gaat wel goed samen. Zeker als je wat tijd investeert in het ontdekken van je eigen kledingstijl (dit boek kan ik op dat gebied enorm aanraden), zal je ontdekken dat een kast met minder spullen juist meer tevredenheid oplevert. Ik voel een hechtere band met mijn kleding, omdat ik van alles de herkomst ken en de bijzondere momenten koester dat ik het droeg. En dat zijn er veel, want met minder kleding in je kast komen de stukken die je hebt automatisch vaker aan bod!

Een aankoop doen wordt weer bijzonder

Iets kopen is voor mij echt weer bijzonder geworden. En dat hoort het ook te zijn. Shoppen uit verveling of als ‘tussendoortje’ is echt funest voor het milieu en je portemonnee. Als ik nu een aankoop doe, is dat niet de zoveelste van die dag, maar iets unieks, iets wat ik koester. En een kleine aanschaf, zoals de vintage riem die je op de foto ziet, geeft mijn kledingkast echt een nieuwe impuls. Ik dacht zorgvuldig na over de kleuren, want ik wilde dat hij goed zou passen bij de meeste van mijn kledingstukken. Mijn kledingkast een oppepper, mijn favoriete vintagewinkel gesteund, iedereen blij.

Kleding minimaliseren of niet?

Hoe kom je dan aan die legere kast? Het simpele antwoord: minimaliseren van je kledingkast. Toch ben ik er geen voorstander van om alles drastisch uit je kast te gooien. Je weet immers nooit of een ander zit te wachten op jouw spullen. Minimaliseren van je kleding is fijn, maar doe het wel op een bewuste, duurzame manier. Anders zit je volgend jaar weer met een propvole kledingkast zonder iets om aan te trekken.

  • Houd een lijstje bij van de kleding die je wegdoet. Dikke kans dat dit een miskoop was. Sta er even bij stil waarom dit kledingstuk niet voor jou werkt. Daar kun je heel veel van leren!
  • Probeer je oude kleding te verkopen. Hoe directer je kleding een nieuwe bestemming geeft, hoe beter, want dat dat verkleint de kans dat het uiteindelijk als nog bij het vuilnis belandt. Hier breng ik zelf mijn oude kleding heen
  • Berg kleding tijdelijk op buiten je kast. Minimaliseren hoeft niet drastisch in één keer. Misschien doe je weg waar je later spijt van krijgt, waardoor je weer net zo hard bij gaat kopen. Da’s niet duurzaam en erg slecht voor je portemonnee. Berg kledingstukken die je niet meer zo bevallen tijdelijk op buiten je kast. Wie weet word je blij verrast als de doos weer opengaat!
  • Begin met minimaliseren bij de voordeur. Belangrijker dan veel wegdoen, is zorgen dat er niet teveel bijkomt. Minder kopen dus, zo simpel is het!
De voordelen van het hebben van minder kleding.