Duurzame kleding duur? Dit is de gemiddelde prijs van kleding in mijn kast

De eerste veronderstelling die ik standaard hoor als het over duurzame kleding gaat: dat is echt te duur voor mij! Ook ik dacht er ooit zo over, maar inmiddels weet ik dat een duurzame kledingkast ook met een klein budget mogelijk is. En cijfers zeggen daarin meer dan woorden, dus rekende ik uit wat de gemiddelde prijs van mijn kleding is. Natuurlijk vertel ik je ook alles over waar je betaalbare duurzame kleding kunt vinden.

De prijs van mijn kleding

Ik heb op dit moment 86 kledingstukken in mijn kast hangen, inclusief jassen. Zo’n 75 procent is tweedehands, nog eens 20 procent fair en de rest is nieuw gekocht toen ik nog niet voor fair fashion koos.

Ik heb hier en daar een prijs moeten schatten, want op de euro nauwkeurig weet ik het niet altijd meer. Als blogger heb ik ook wel eens een kledingstuk gekregen in ruil voor een artikel. Daarvan heb ik de aankoopprijzen ook meegerekend, anders zou dit een scheef beeld geven. Bovendien heb ik daar dus gewoon werk voor geleverd, dus op die manier heb ik er als nog voor ‘betaalt’.

Gemiddelde prijs

Wat is de gemiddelde prijs van al mijn kledingstukken? Tromgeroffel….

17,78 euro

Ik vraag me af of dat heel veel lager zou zijn als ik alles nieuw zou kopen bij de standaard (niet eerlijke of duurzame) winkelketens.

Ik heb ook nog even uitgerekend wat de gemiddelde prijs van mijn schoenencollectie is. Een stuk hoger, omdat een groter deel van mijn schoenen fair is – zo’n 40 procent – en dertig procent tweedehands. Mijn gemiddelde paar schoenen kostte 36,63 euro.

Als ik mijn schoenen en kleding samenneem, kom ik uit op een gemiddelde prijs van 20,29 euro. Klinkt helemaal niet zo extreem, vind ik. Eerder verrassend laag!

Ik denk eerlijk gezegd dat dat gemiddelde in mijn fast fashion tijd niet heel anders lag. Het kan dus wel, betaalbaar én duurzaam winkelen. Voor betaalbare, duurzame kleding zoek ik op allerlei plekken. Zo vind ik niet alleen stukken voor een goede prijs, maar ook echt in mijn eigen smaak en in de kleuren die ik mooi vind en de stoffen die ik fijn vind zitten.

Hier koop ik mijn duurzame kleding

Kledingruil

Een deel van mijn kleding koop ik sowieso niet: ik heb op dit moment 16 kledingstukken in mijn kast die ik gevonden heb op een kledingruil. Die waren dus volledig gratis.

Natuurlijk moet je op een kledingruil ook kleding inbrengen. Maar aangezien ik miskopen vrijwel alleen tweedehands doe – dat is de enige kleding waar ik mee experimenteer, over nieuwe aankopen denk ik heel goed en lang na – zouden deze stukken de gemiddelde prijs niet enorm omhoog brengen. Sterker nog: soms draag ik een stuk van een kledingruil een poos en gaat het dan weer een nieuw leven tegemoet bij een andere drager.

Kringloopwinkels

Ik snuffel graag bij de kringloop. Natuurlijk vind je niet altijd iets, maar als je iets vindt, is het meestal wel echt een koopje. Een aantal van mijn lievelingsstukken heb ik daar op de kop getikt voor een luttele 2 of 3 euro. Vele draag ik al jaren, want de kwaliteit is meestal gewoon top. Daar heb ik inmiddels steeds meer oog voor ontwikkeld.

Vintage boetieks

Naast mijn kringloopstrooptochten kom ik regelmatig in vintage winkels. In Leiden heb ik mijn vaste adressen maar ook daarbuiten ken ik veel fijne winkels vol vintage. Mijn aankopen in dat soort winkels kosten meestal tussen de 10 en de 25 euro. Ook dat is te overzien als je het vergelijkt met fast fashion ketens. Bovendien steun ik er lokale en vaak zeer bevlogen winkeliers mee.

Wist je dat veel tweedehands boetieks ook opruiming houden? Dan kun je moois scoren voor een echt prikkie. Ik ben regelmatig op de uitverkoopdagen geweest van Think Twice in Antwerpen (deze Humana-keten zit ook in andere Vlaamse steden). Dan was het hele assortiment 2 euro. Bijna al mijn blouses komen uit deze solden, ongelofelijk! Het enige waar je dan op moet letten, is om niet te hebberig te worden en je kritische oog te blijven gebruiken.

Online thrifting

Tweedehands online kopen vind ik ook leuk en ideaal als je op zoek bent naar een specifiek kledingstuk. Ik kijk graag op Marktplaats voor kleding (mijn kleding-koop tips voor Marktplaats zette ik al op een rij). Ook op United Wardrobe kan ik je de weg wijzen. Let bij dit soort platforms wel op eventuele verzend- en administratiekosten. Die maken soms dat een tweedehands aankoop duurder uitpakt dan verwacht.

Vintage en tweedehands webshops

Er is een steeds ruimere keus aan vintage webshops en ook zijn er talloze instagramaccounts waar vintage kleding wordt aangeboden. De prijzen zijn vaak vergelijkbaar met hun niet-digitale tegenhangers, maar natuurlijk komen er vaak nog wat verzendkosten bij. Echte koopjes scoor ik altijd bij De Kleretoko. Niet vintage, maar wel prachtige, zorgvuldig geselecteerde tweedehands kleding.

Duurzame merkkleding

Tot slot de meest prijzige categorie: duurzaam geproduceerde kleding. Voor mij moet nieuwe kleding altijd eerlijk geproduceerd zijn – geen fast fashion uitwassen voor mij alsjeblieft – en gelukkig zijn veel van deze merken ook steeds meer bezig met de duurzaamheid van hun collecties.

Zelf schrik ik niet meer van het prijsniveau van eerlijke en duurzame merken en juist door de balans in je kledingkast te zoeken, houd ik het betaalbaar:

  • Koop in eerste instantie tweedehands, wat je daar niet kunt vinden, kun je met nieuwe, eerlijke en duurzame kleding aanvullen
  • Be picky: Let op de kwaliteit en de tijdloosheid van wat je nieuw koopt, zo wordt de cost-per-wear een stuk lager
  • Houd je aan de 30-Wear Rule: koop het alleen als je het zeker minstens 30 keer gaat dragen
  • Laat kleding repareren. Dat is eigenlijk altijd goedkoper en ook hiermee steun je de lokale middenstand. En met een beetje handigheid kun je zelf ook een hoop voor elkaar krijgen. Geef je kleding de liefde die het verdient!

Wat denk jij: is een duurzame kledingkast alleen bereikbaar voor mensen met een dikke portemonnee of zijn er ook genoeg budgetmanieren om aan duurzame kleding te komen?