Jouw Closet Mass Index berekenen

De term Closet Mass Index is een dikke knipoog naar de bekende Body Mass Index. Het concept werd bedacht door studenten van het AMFI – Amsterdam Fashion Institute – om mensen bewust te maken van de hoeveelheid kleding die zij bezitten. Een kleine confrontatie die alleen wat telwerk vereist.

Ik denk dat veel mensen zich bewuster zijn van hun lichaamsomvang dan van de omvang van hun kledingkast. Tenminste, als ik zie waar het in ‘de bladen’ over gaat. Zeker, mode is daar een belangrijk onderwerp in, maar ik zie zelden een artikel voorbijkomen waarin gevraagd wordt of we niet eens genoeg hebben. Door jouw CMI te berekenen, kun je eens bewust stilstaan bij wat je allemaal in je kast hebt hangen.

Bereken jouw Closet Mass Index

Van berekenen is eigenlijk niet eens sprake bij de CMI. Je hoeft alleen te tellen. Zelf doe ik dat – hoewel ik de term CMI nog niet kende – al een hele tijd. Ik houd een lijst bij met de kleding die ik bezit en ook hoe vaak ik die draag. Tel je mee?

Closet Mass Index

Tweedehands kleding:
Nieuwe kleding:
Gekregen kleding:

Totaal:
Ongedragen:

Dit is het standaardschema. Ik heb de index een beetje aangepast aan eigen behoefte. Wat ‘gekregen kleding’ was, werd me namelijk niet helemaal duidelijk. Zijn dat cadeaus voor bijvoorbeeld je verjaardag (nieuw dus) of stukken die via een kledingruil of van een vriend of ouder bij jou in de kast terecht komen?

Ik heb die laatste twee categorieën lekker onder tweedehands geschaard – zoals ik normaal ook doe – en een extra categorie toegevoegd die ik veel relevanter vond.

Mijn Closet Mass Index

Wat ik niet heb meegeteld: schoenen, pyjama’s, ondergoed, accessoires.

Tweedehands kleding: 68
Nieuwe kleding: 23
Eerlijke kleding 20

Totaal: 91 stukken
Ongedragen: 0

Goed rapport?

Eigenlijk ben ik best tevreden over deze cijfers. Vooral op dat laatste getalletje ben ik behoorlijk trots! De meeste van mijn kledingstukken worden met behoorlijke regelmaat gedragen. Daarbij helpen de vragen die ik me vóór een aankoop stel enorm.

Ik streef niet een superkleine kast, de capsule wardrobe methode heb ik uitgeprobeerd, maar ook weer losgelaten. Toch hoeft mijn garderobe wat mij betreft ook niet enorm uit te dijen. Liever vervang ik toch niet perfecte stukken langzamerhand door beter bij mij passende exemplaren.

Let wel: het gaat hier bijna altijd om tweedehands stukken die ik ook weer door tweedehands kleding vervang. Steeds nieuw kopen is namelijk absoluut niet duurzaam, al kies is er af en toe ook voor.

Vergeleken met anderen

Natuurlijk is het leuk om jouw Closet Mass Index te vergelijken met anderen. Ik leerde het hele concept – hoewel ik het zelf dus al deed – kennen via Slow Fashion Season: de uitdaging om 3 maanden geen nieuwe kleding te kopen. De organisatie deed een oproep om je CMI te delen. Via deze post en de bijbehorende hashtag doen steeds meer mensen dat.

Tijd om je nieuwsgierigheid de vrije loop te laten en lekker te gluren dus! Niet omdat het een wedstrijd is om zo min mogelijk kleding in je kast te hebben. Wel omdat het fijn is om te weten dat je niet de enige bent die wel eens een miskoop doet, die misschien iets te veel in zijn kast heeft hangen of juist die ook bezig is met het werken aan een kleinere, meer bewuste kledingkast.

Bedenk wel dat dit initiatief uitgaat van het Slow Fashion Season, dus dat de mensen die dit delen hier waarschijnlijk actief mee bezig zijn of er juist graag iets willen veranderen. Laat je dus niet leiden door hun cijfers, maar eerder door hun verhalen en motivatie. Dat is veel waardevoller! Natuurlijk is het ook geweldig om jouw eigen verhaal daar aan toe te voegen, als je durft! Of reageer hieronder met jouw bevindingen na het tellen van je kleding.

Verder met het tellen van je kleding

Vond je dit interessant? Dan kan ik je een volgende stap aanraden: tellen hoe vaak je je kleding draagt. Dat is de ideale manier om echt goed inzicht te krijgen in je stijl, je kleedgedrag je top- en je miskopen.