Je kleding vaker dragen – tips voor extra wears

Meer kleding bezitten dan je in je leven ooit kunt verslijten. Zeg eens eerlijk: is dat herkenbaar? We hebben gemiddeld veel meer outfits in onze kast (talloze) dan lichamen om te kleden (één). Dat maakt dat onze kleding maar bar weinig gedragen wordt. Nogal zonde, als je bedenkt hoeveel energie, materiaal en vaak ook mensenleed in een kledingstuk gestoken wordt voor het in onze kast belandt.

Dat is de reden dat ik vind dat we onze kleding vaker zouden moeten dragen dan we nu doen. Véél vaker. Ik pleit voor meer wears, voor kleding die keer op keer gerepareerd wordt en uiteindelijk tot de draad versleten. Die uit elkaar valt en die we dan met pijn in het hart recyclen, omdat er zoveel goede herinneringen aan kleven.

Kleding vaker dragen, hoe krijg je dat voor elkaar?

Nee, de oplossing is niet om je 18 keer per dag om te kleden. Hartstikke leuk als je er tijd voor hebt, maar met duurzaamheid heeft het natuurlijk weinig te maken. Die wears zijn geen doel op zich. Toch zie ik regelmatig vrij schokkende cijfers langskomen over hoe vaak hoe weinig we onze kleding gemiddeld dragen. Deze vier tips gaan jou helpen je kleren langer en vaker te dragen. Om letterlijk alles uit je kast te halen wat erin zit.

Zo zorg je dat jouw kleding vaker draagt

Minder kleding = meer wears

Eigenlijk is het zo simpel: hoe minder kleding je hebt, hoe vaker je de stukken die je hebt, zult dragen. Een bescheiden kledingkast heeft veel voordelen. Ik ben zelf voorstander van het geleidelijk uitdunnen van je kledingkast. Te radicaal opruimen zorgt vaak weer voor een terugval waarin weer moeiteloos bij wordt gekocht. Bovendien is het altijd de vraag wie er nog op jouw afdankertjes zit te wachten. Misschien is het zelf aan flarden dragen wel een duurzamere optie? Wees dus vooral kritisch op wat je bijkoopt en vraag je af of je alles wat stuk gaat of niet meer past onmiddellijk moet vervangen voor iets nieuws.

Doe samen met je kleding

Je hebt maar één lijf om te kleden. Dus tenzij je het zeer minimalistische, één aan je lijf, één in de was-principe naleeft, hangt het grootste deel van je kleding voornamelijk in de kast. Zonde toch! Door kleding te delen, kunnen die kledingstukken veel intensiever benut worden. Daar zijn veel mogelijkheden voor tegenwoordig:

 • koop samen met vrienden die te gekke vintage trui en wissel om de paar weken door. Steeds als jij ‘m terugkrijgt, voelt het alsof je iets nieuws in je kast hebt hangen
 • deel je kleding via de kledingruilapp COMN met mensen uit je eigen woonplaats
 • geef de kledingstukken die je zelf niet meer draagt een nieuwe kans bij een ander, bijvoorbeeld door een kledingruil of doorgeeftas te regelen

Werk met laagjes

Ha, toch nog een tip in de categorie ‘kleed je zo vaak mogelijk om’. Maar ik bedoel natuurlijk niet dat je Michelin-stijl door het leven moet gaan met zo veel mogelijk kleding tegelijk aan je lijf. Waar ik op doel, is dat het de moeite waard is om alle verschillende mogelijkheden die jouw kleding biedt, te verkennen. Experimenteer erop los en ontdek zo wat je allemaal samen zou kunnen dragen. Zo haal je letterlijk méér mogelijkheden uit minder kleding.

Laagjes maken je outfits ook spannender. Een vrolijk gekleurde boord die onder een mouw uit piept, een contrast van verschillende materialen. Er is meer te ontdekken in jouw look, waardoor je gekleder en extra bijzonder oogt. Geijkte laagjes als vest over een shirt kent iedereen wel, maar denk ook eens aan:

 • een coltrui onder een zomerjurk, zodat je de jurk ook in de winter kunt dragen
 • een rok over een jurk, zodat de jurk een top wordt
 • een blouse onder een jumpsuit aantrekken
 • een losgeknoopte jurk als blouse of jas dragen
 • een trui over een jurk, in dit filmpje laat ik je zien hoe je dat charmant voor elkaar krijgt
https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE3ODkyNDk5NzIwODMwOTQx?igshid=1vfud8krxira8&story_media_id=2434861611833254473_3599596568

Kies voor kledingstukken met meerdere functies

Kleding die voor meerdere gelegenheden geschikt is, kun je simpelweg vaker dragen. Ik pleit hier niet voor een kast vol basics die zogenaamd ‘altijd goed’ zijn. Prima als dat je stijl is, maar voor mezelf zou dat vooral voelen als ‘altijd saai’. Zelfs de ultiem minimalistische kledingkast – de capsule wardrobe – kan nog kleurrijk en spannend zijn. Maar door te kiezen voor slimme, multifunctionele kledingstukken of het inzetten van je kleding voor meerdere doelen, kun je jouw kledingstukken vaker dragen dan je dacht. En dus uiteindelijk met minder kleding toe!

Vraag jezelf bij een aankoop af:

 • heb je per se aparte pyjama’s nodig of kunnen jouw katoenen t-shirts ook als slaapshirt dienen?
 • kun je ook bankhangen in je sportkleding of sporten in je chillbroek?
 • hoeveel maanden van het jaar kan ik dit kledingstuk dragen? Hoe meer, hoe vaker je het aan zult hebben

Wat zijn jouw trucs om kledingstukken vaker aan trekken?

Foto: Iris Zaagman