Draag ik alle kleding die ik heb genoeg?

‘Draag de kleding die je al hebt, dat is het meest duurzame wat je kunt doen,’ roep ik als mensen vragen hoe je aan een duurzame garderobe komt. Ik lees regelmatig ergens – zonder noemenswaardige bronvermelding, maar toch – dat ‘wij vrouwen’ 20% van onze kleding 80% van de tijd dragen. In het kader van duurzaamheid is dat niet zo gunstig: vier op de vijf kledingstukken komt dan nauwelijks uit de kast. Dat is zonde! Ondanks dat dit een vrij vaag statistiekje is, besloot ik eens uit te rekenen of deze cijfers ook voor mij opgaan.

Draag ik alle kleding in mijn kast wel vaak genoeg?

De keiharde cijfers van mijn kledingkast

  • Ik heb 88 kledingstukken in mijn kast
  • Daarvan droeg ik er in 2020 tot nu toe 80
  • Dat is 91%
  • Aan 6 kledingstukken moet op dit moment iets gerepareerd worden
  • Daarnaast heb ik 14 paar schoenen
  • Waarvan ik één paar hakken nog niet droeg in 2020

Dit deel van mijn kleding had ík 80% procent van de tijd aan

Wat draag jij 80% van de tijd? Als je daar antwoord op moest geven, werd dat waarschijnlijk een wilde gok. Zelf heb ik de cijfers paraat om uit te rekenen welke hoeveelheid kledingstukken ik 80% van de tijd draag.

Sinds eind 2017 houd ik bij hoe vaak ik mijn kledingstukken draag. In theorie zou ik mij rekenkunsten dus op die hele periode los kunnen laten, maar dat zou een vertekend beeld geven. Mijn kast van 2017 zag er anders uit dan die van 2020. Zodra ik een kledingstuk wegdoe – of dat nu stukgedragen is of juist nooit aangetrokken is – haal ik het van mijn lijst. Daarop staan alleen de kledingstukken die ik nu in de kast heb. Terugrekenen heeft dus geen zin.

Daarom zal ik alleen rekenen met mijn wears over 2020. Dankzij mijn 30-Wears Challenge kwam er sinds november geen kleding meer bij in mijn kast. Er gingen wel enkele stukken weg, maar toch geven deze cijfers een veel beter beeld. Wetenschappelijk is dit sommetje dus niet waterdicht, maar voor eigen gebruik geeft het een prima indruk van hoe vaak ik mijn kleding draag.

Leestip: bereken jouw Closet Mass Index

In 2020 droeg ik

  • 42% van mijn kleding 80% van de tijd
  • 43% van mijn schoenen 80% van de tijd

Wat ik daarvan vind? Op zich klinkt het me nog altijd niet als veel in de oren. Het is een stuk beter dan het gemiddelde-met-onduidelijke-herkomst waar iedereen zich steeds op baseert. Het overgrote deel komt wel af en toe mijn kast uit, maar er zijn nog altijd stukken die ik maar weinig draag. Eerlijk verdeeld is het niet. Ik heb 12 kledingstukken die ik dit jaar maar 1 of 2 keer droeg. Terwijl ik mijn grote favorieten 66 (wintermantel), 46 (vintage chillbroek) en 43 (zwarte spijkerbroek) keer aantrok.

Ik rekende in dit artikel uit dat ik – als ik al mijn kleding even veel zou dragen – elk kledingstuk (schoenen liet ik buiten beschouwing) 13 keer per jaar aan zou moeten hebben. Met ruim 7 maanden onderweg in 2020 lig ik voor 49 kledingstukken ‘op schema’. Dat is dus iets meer dan de helft. Laat ik de kleding die de 30 wears al haalde buiten beschouwing, dan blijft nog altijd dik 1/3 van mijn kleding over. Stukken die eigenlijk te weinig gedragen worden.

Conclusie

Ik ben er best trots op dat ik een groot deel van mijn kleding regelmatig draag. Niet allemaal even vaak, maar dat zal ook nooit precies gebeuren. Zelfs niet als je alleen maar ‘negens en tienen’ in je kast hebt hangen. Elke garderobe bevat nu eenmaal basics die overal bij of onder passen, ultieme lievelingsstukken waar je standaard naar grijpt. En stukken die juist niet bij elke gelegenheid passen, zoals een paar hoge of hakken of een speciale feestjurk.

Kledingkast klein houden

Deze rekenkunsten sterken me wel weer in de gedachte om mijn kledingkast niet verder te laten uitdijen. Het is simpelweg niet nodig, ik heb nog steeds kleding die ik vaker zou kunnen dragen dan nu gebeurt.

Zo houd je de omvang van je van je kledingkast binnen de perken

Ik doe kleding alleen weg als het versleten is of als ik weet dat het bij een ander vaker gedragen wordt. Daarom beperk ik de omvang van mijn kast vooral door niet bij te kopen. Alle reden om dapper door met de 30-Wears Challenge. Binnenkort weer een update daarover!

Beeld: Yvonne Renckens. Styling & tas: Confidence by Color. Kleding: Outfit Library LESS.