Rugtas gekocht – 30-Wears Challenge faal?

Ik heb een tas gekocht! Jep, het is zo ver: officieel is dit mijn eerste faal in de koopstop die ik sinds november vorig jaar houd. Ik had met mezelf afgesproken geen kleding, geen schoenen en geen tassen te kopen. En ik kan het niet ontkennen: dit is een tas. En ik heb hem gekocht. Tweedehands weliswaar, maar ook dat was niet de bedoeling van mijn challenge: eigenlijk zou ik helemaal niets aan kleding en tassen kopen en zelfs niet ruilen. Toch heb ik geen spijt van deze aankoop. Ik vertel je waarom niet.

Waarom ik een rugtas gekocht heb

Afgelopen week ging ik op wandelvakantie in Duitsland. Naar de Ahr, een geweldig glooiend wijngebied waar je prachtige dagtochten kunt maken. Precies waar wij op uit waren. Wandelen doe ik het liefst met een fijne rugzak om. Die besloot ik dus te kopen.

Ik hoor je denken: Maar Hermien, waren er dan geen alternatieven voor het kópen van een die rugzak? Jazeker, die zijn er natuurlijk:

  • een rugzak die je al hebt gebruiken
  • een rugzak lenen
  • een knapzak knopen van een rode zakdoek en als een soort levende tuinkabouter door de wijngaarden huppelen

Goed, optie 3 viel – hoe romantisch het beeld ook is – af. Dat huppelen zou al snel resulteren in een kromgegroeide schouder aan één kant, dus dan kies ik toch liever voor een wat comfortabeler vervoer van mijn wandelproviand. Maar de andere alternatieven voor kopen zijn natuurlijk wel het bespreken waard. Waarom heb ik dat niet gedaan?

Alternatief 1: een rugzak gebruiken die ik al heb

Om het verhaal nog wat erger te maken: ik heb al een rugzak. Twee zelfs (je kunt ze spotten in deze en deze outfitposts). Ik gebruik mijn rugzakken ontzettend vaak, want ik vind ze ontzettend mooi en hartstikke fijn in dagelijks gebruik. Maar wat minder geschikt voor een wandelvakantie. Ze hebben bijvoorbeeld redelijk dunne banden en geen zijvakken voor een flesje water en met name nummer twee is ontzettend onverwoestbaar, maar wel wat zwaarder. Dat is prima voor in de trein, onderweg naar werk of een dagje in de stad, maar minder handig tijdens een wandeltocht waarin geklommen, gedaald en flink doorgestapt wordt.

Lesje geleerd

Drie jaar geleden ging ik voor het laatst op vakantie zonder geschikte rugtas. Dat pakte niet handig uit, waardoor ik op het laatste moment besloot om in het betreffende bergdorp een rugzak aan te schaffen bij de eerste de beste sportzaak. Die was uiteraard niet fair, niet tweedehands en hoewel later nog veelgebruikt, ook niet zo duurzaam. Want hij is inmiddels stuk.

Hoewel ik weiger me schuldig te voelen over die aankoop – ter plekke gewoon de enige keuze – heb ik er wel van geleerd: ik ga niet weer met een onhandige tas op pad. Dit jaar moest er een geschikte wandelrugzak mee van huis, zodat ik ter plekke niet hoefde in te boeten op mijn aankoopprincipes.

Alternatief 2: een rugzak lenen in plaats van kopen

Ik ben groot voorstander van het lenen van vakantiespullen. Helaas zijn we gemiddeld genomen een behoorlijk groot deel van het jaar níet op vakantie. En dat geldt voor de meeste mensen, waardoor heel veel vakantiespullen de rest van de tijd uitgeleend kunnen worden aan wie wel het geluk heeft op reis te mogen.

Vorig jaar wandelde ik in drie dagen de Vlaamse kust af en daarvoor leende ik inderdaad een rugzak van mijn schoonmoeder. Heel fijn, want ik doe niet vaak meerdaagse wandeltochten, dus dan is het zonde om zo’n tas aan te schaffen, tweedehands of niet.

Dat ligt anders voor dagtochten. Die doe ik vaak en graag. Mijn vriend heeft een fijne dagrugzak, maar die gebruikt hij zelf ook veel, dus lenen is niet altijd een optie. En hoewel dit een vakantie met een vriendin was, ga ik er ook graag met hem op uit om te wandelen of te fietsen. Er gaan dus nog zat momenten komen waarop we allebei zo’n fijne tas willen gebruiken. Daarom besloot ik in dit geval dat het geoorloofd was een zoekopdrachtje op Marktplaats uit te zetten. Met succes!

Een doordachte tweedehands aankoop

Ik koos een tas waarvan ik weet dat hij fijn is: namelijk hetzelfde merk en dezelfde maat als de rugtas van mijn vriend. Een iets ouder model, maar dat doet er niet toe. Deze rugzak heeft een handige vakverdeling en vooral de zijvakken voor waterflessen zijn ideaal.

Als ik geen geschikte tas had gevonden, dan had ik waarschijnlijk mijn vriend toch een keer extra lief aangekeken. Maar nu deze perfecte tas in mooie staat voorbij kwam, heb ik niet geaarzeld en hem laten opsturen. Tweedehands moet je het soms echt treffen en ik ben blij dat ik de kans gegrepen heb. Het is dan officieel misschien een ‘misser’ in mijn koopstop, maar zeker geen miskoop.

Hoe nu verder met de challenge?

Natuurlijk ga ik gewoon door met de challenge! Ik ga vrolijk verder met het niet-kopen van kleding, schoenen en tassen tot ik minstens 2/3e van mijn kast 30 keer heb gedragen. Volgende week plaats ik een algemene update van hoe dat me vergaat. En natuurlijk ga ik deze tas met heel veel plezier gebruiken en zal ik vrolijk bijhouden hoe vaak ik heb gebruik. De teller staat nu al op zes keer gebruiken en er zullen zeker nog veel fijne wandelingen met deze rugzak volgen.

Wat vind jij van mijn beslissing om deze tweedehands rugzak toch te kopen?