Een maand lang geen spijkerbroeken dragen

Geen spijkerbroeken dragen, een maand lang. Ooit was het voor mij de normaalste zaak van de wereld. Er zijn tijden geweest dat ik bijna alleen rokjes en jurkjes droeg. Ik hád niet eens een jeans. Inmiddels is dat wel anders, ik ben in het bezit van drie heel fijne spijkerbroeken. Twee vintage exemplaren en een fair trade spijkerbroek van het Zweedse merk Nudie Jeans. Dan heb ik ook nog een strechy skinny die ik voor het gemak onder de jeans schaar. En wis mijn fijne denim tuinbroek niet uit! Ik draag ze stuk voor stuk graag, maar afgelopen maand bleven ze allemaal in de kast.

Waarom geen spijkerbroeken dragen?

Ik vind het heerlijk dat ik fijne jeans in mijn kast heb. Ik houd sowieso van het materiaal denim. Naast spijkerbroeken heb ik ook denim blouses, rokjes – kort en lang – shorts, jacks en een spijkerhesje in mijn kast hangen. Toch vind ik dat ik uit gemak wel heel gauw naar mijn jeans grijp als ik in de ochtend een outfit uitzoek.

Het idee om dat een poosje te doorbreken, kwam in het Paasweekend. Toen gooide ik mijn kledingkast om van een winter- naar een zomergarderobe. Daarbij kreeg ik helemaal zin om combinaties te gaan maken met mijn zomerse kleding, die weer als nieuw voelde.

Het leek me wel een uitdaging om dat eens zonder jeans te proberen en zo mijn andere broeken, rokken en natuurlijk jurken meer kans te geven. Door de spijkerbroeken even aan de kant te leggen, zouden andere stukken meer gedragen moeten worden. #skipthejeans was geboren.

De regels van Skip the Jeans

  • Ik droeg een maand geen spijkerbroeken
  • Mijn denim shorts mocht ik wel aan, maar maximaal één keer per week
  • Al mijn andere denim, spijkerblouses, spijkerrokjes, spijkerjacks – ja, ik ben van alle markten thuis – mocht wel

Een maand lang outfits zonder spijkerbroek

Maar wat droeg je dan wél? Grappig genoeg vooral veel andere broeken! Hier en daar een jurk of een rok, maar de broek heeft duidelijk de overhand. Ik heb dan ook veel fijne – niet denim – exemplaren in de kast liggen, zowel lange als shorts.

Groene culottes van People Tree

Hoewel ik deze van People Tree broek ooit in de winter kocht, beschouw ik deze comfortabele groene culottes nu echt als een broek voor het voorjaar of een warmere herfstdag. Ik vind hem namelijk lastig te combineren zonder blote enkels en dat is op een koude dag geen optie.

Nu ik dit ontdekt heb, zal de broek in dit jaargetijde veel vaker gedragen worden. Het is een fijne, comfortabele basic waarmee ik deze maand zelfs de dertigste keer dragen aantikte. Feestje!

Paarse short van een kledingruil

Deze broek kreeg ik begin vorig jaar op een kledingruil. Ik vond hem best een beetje heftig, dus kwam hij maar een paar keer uit te kast. Nu heb ik de broek echt ontdekt en gelukkig was het weer er ook naar! Soms moet ik echt even moed verzamelen om een kledingstuk te gaan dragen, lijkt het.

Door uitgebreide zelf-analyse van mijn kledingstijl weet ik nu dat ik wel houd van een beetje ‘bewuste lelijkheid’ in een outfit of kledingstijl. Nu ik dat weet, heb ik meer lef gekregen om het ook daadwerkelijk te dragen. En blijkbaar past dat bij me, want over de kledingstukken die ik in die categorie schaar, krijg ik vaak de meeste complimenten.

De leukste combinatie vind ik de laatste van deze drie, met mijn olijfgroene trui van Liberality Fashion. Die kocht ik bij WAAR in Leiden vorige zomer. Groen met paars, ik zou het misschien niet eens verzinnen, maar omdat het allebei gedempte kleuren zijn, werkt het heel goed in dit geval.

Knalgele broek

Deze broek kocht ik ongeveer een jaar geleden bij Dearhunter Vintage in Rotterdam, een winkel met een heel mooie collectie voor redelijke prijzen. Ik ben gek op geel, dus kon deze absoluut niet weerstaan. De broek zit heerlijk, maar is door zijn opvallende kleur wel wat lastiger te combineren. Vaak koos ik voor iets wits, zoals mijn boho top, maar ik ontdekte deze maand dat ik de combinatie met spijkerstof ook heel geslaagd vind.

Geruite pantalon

Ik heb deze vintage broek nog niet heel lang, het was een van mijn laatste aankopen voor ik met mijn 30-Wear Challenge begon. Ik kocht hem bij Modejacht in Leiden. Hij oogt misschien een beetje herfstig, maar ook nu, in de lente, heb ik er veel plezier van. De broek heeft altijd een riem nodig, want is eigenlijk te groot. Maar dat maakt juist dat ik hem zo leuk vind!

Sjaaltjes in mijn haar & andere accessoires

Nu ik wat meer moest nadenken over mijn outfits, had ik als vanzelf ook meer aandacht voor het hele plaatje. Daardoor heb ik afgelopen maand veel meer accessoires gedragen dan ik gewend ben. Met stip op één stonden de sjaaltjes in mijn haar. Die geven me altijd een zomers gevoel.

Ook mijn riempjes kwamen meer uit de la. Ik ben in het bezit van drie smalle riempjes – rood, grijs en blauw – en wil graag op zoek naar een breder exemplaar van leer. Tweedehands natuurlijk! Handig voor afzakbroeken, maar ook om extra taille te creëren in een outfit.

Gemist & geleerd tijdens de challenge

Heb ik mijn spijkerbroeken gemist? Nauwelijks! Er waren maar een paar momenten dat ik ze graag had aangetrokken. Op de dag dat ik me niet zo lekker voelde – koud een rillerig – en soms als ik ’s avonds even ‘iets makkelijks’ wilde aanschieten. Waar dat voor veel mensen ‘spijkerbroek uit, joggingbroek aan’ betekent’, beschouw ik mijn spijkerbroeken juist als echte gemakskleding. Zeker mijn tuinbroek, toch een beetje mijn uniform op de zaterdag. Waar ik me altijd op en top mezelf in voel en die ook een beetje van die ‘bewuste lelijkheid’ bevat, als ik erover nadenk.

De lol die ik heb gehad in het kiezen van mijn outfits, woog in elk geval ruimschoots op tegen het het ‘ongemak’ van geen spijkerbroeken mogen dragen. Ik zal mijn jeans weer met liefde omarmen, maar ik denk wel dat de frisse blik op mijn kledingkast een patroon doorbroken heeft. Af en toe een jeans in prima, maar ik zal me voorlopig wel veelzijdiger blijven kleden.

Draag jij veel spijkerbroeken of zou je ze met gemak een maand kunnen missen?