Kleding kopen: mijn balans tussen nieuw en tweedehands

Wat zijn er toch veel spullen op de wereld. In onze kelders, garages, kledingkasten, op onze zolders, in winkels, kringloopwinkels en helaas ook in de vorm van troep, op vuilnisbelten en zelfs op straat. Spullen zijn een grote vervuiler, ze hebben enorme impact en slurpen energie en grondstoffen. Daarom probeer ik wat ik koop eerst tweedehands te vinden, leen ik vaker spullen, probeer ik organisaties te steunen die uitgaan van gebruik in plaats van van bezit, zoals bijvoorbeeld de oude vertrouwde bibliotheek.

Afgelopen zomer kocht ik drie maanden lang bewust geen nieuwe kleding in het kader van de Slow Fashion Summer en gezien het feit dat dat me niet echt moeilijk afging, kun je wel raden dat ik inmiddels een fervent tweedehands koper ben.

Waarom ik ook nieuw koop

Ik weet mijn tweedehands zaakjes te vinden, ga graag op vintage of kringlooptour door eigen of een andere stad, maar koop ook wel eens iets nieuws. Ook kleding. Op dit moment is de verhouding in mijn kledingkast als volgt: zo’n 70 procent van mijn kleding en schoenen zijn tweedehands, twintig procent is van een eerlijk merk en de laatste tien procent stamt uit mijn pre-fair fashion periode, nu zo’n drie jaar terug.

Ik heb meer kledingstukken die ouder dan drie jaar zijn trouwens, want ook toen kocht ik al veel tweedehands. Ook accessoires en tassen heb ik gemiddeld al véél langer. Hoewel ik tweedehands de meest duurzame oplossing vindt, kies ik af en toe toch voor een nieuwe kledingaankoop. Daar heb ik een praktische en een meer idealistische reden voor.

Als tweedehands geen optie is

Geloof me, dit is wat mij betreft niet zo vaak het geval. Ik ben van weinig dingen vies. Goed, een gedragen onderbroek uit de kringloop zou ik overslaan, maar ik heb zeker wel eens een niet meer passende BH van een vriendin overgenomen. Da’s ook tweedehands!

Toch zijn dingen als lingerie, panty’s en pyjama’s (ik slaap meestal in een oud shirt) voorbeelden van zaken die ik over het algemeen nieuw koop. Ook goede basics zijn niet altijd makkelijk te vinden. Ik heb een paar goede shirts van kledingruils, maar wat in de kringloop aan basics hangt is toch vaak gepild of verwassen (want vaak gedragen, hoop ik dan) en vintagewinkels richten zich meestal meer op bijzondere stukken.

Gelukkig zijn er weer zat eerlijke merken die goede basics verkopen (voor lingerie geldt helaas nog niet hetzelfde) dus dat komt mooi uit. Zelf ben ik bijvoorbeeld fan van Goat Organic Apparel, vooral van hun niet gemêleerde stoffen (die pakken wat te dun uit, naar mijn smaak).

Eerlijke merken en winkels steunen

De kledingoverschotten op aarde gaan me aan het hart, maar de schrijnende omstandigheden in de kledingindustrie evengoed. Mijn hele zoektocht naar een andere manier van kleding kopen begon omdat ik het idee niet kon verdragen dat mensen werden uitgebuit voor de kleding die ik draag, duurzaamheid kwam daar later bij. Daarom vind ik het belangrijk om de merken en winkels te steunen die als pioniers – want dat zijn het absoluut nog steeds – aan de slag gaan om kleding op een andere manier te produceren. Eerlijker, veiliger, schoner. Hoe wordt het anders ooit beter?

Natuurlijk doe ik dat niet door te kopen tegen de klippen op. Dat zou nergens op slaan, ik vind een duurzame omgang met de aarde óók superbelangrijk. Ik schrijf over merken, geef ze aandacht op mijn blog en sociale media en werk soms ook samen om jullie te laten zien wat voor moois er allemaal te koop is zonder dat daar een berg ellende aan kleeft.

Maar van aandacht alleen kunnen die merken niet leven en daarom koop ik ook af en toe zeer bewust een nieuw kledingstuk. Waar ik bij tweedehands kleding nog wel eens een impulsaankoop doe – je hebt nu eenmaal vaak een nu of nooit effect in zo’n situatie – denk ik bij een nieuwe aankoop altijd langer na voor ik tot aanschaf overga. Ik vraag aan vrienden wat ze van een stuk vinden, bedenk hoe ik een stuk zou combineren en heb een paar leuke facebookgroepen waar ik om advies kan vragen (waaronder Ontdek jouw kledingstijl van kleur- en stijladviseur Merijntje Benzema).

Wist je dat ik zelfs probeer mijn aankopen te spreiden over de verschillende duurzame winkels en webshops die Nederland rijk is? Als een stuk dat ik wil op meerdere plekken en te koop is, probeer ik een beetje af te wisselen in waar ik winkel. Ik gun alle fair fashion shops hun bestaan, want ze zijn zó’n belangrijke factor in het toegankelijk maken van eerlijke kleding voor een groot publiek. En worden bovendien gerund door ontzettend leuke en gepassioneerde mensen die ik graag een steuntje in de rug geef met een aankoop.

Minder kopen: hier kun je op letten

Wat ik hier beschrijf, zijn mijn persoonlijke afwegingen. Ik probeer zeker geen excuus te zoeken om lekker los te gaan op nieuwe aankopen. Voor mij ligt de balans nu goed, maar ik vind het ook geweldig als mensen alleen maar tweedehands kopen. Als je het leuk vindt om meer te lezen over de afwegingen die ik maak voor ik een kledingstuk koop, kun je de vragen die ik mezelf stel bij een aankoop eens doornemen. Voor wie in het algemeen graag minder zou willen kopen, heb ik ook nog wat praktische tips verzameld. Hoe ligt bij jou de balans tussen nieuw (en misschien wel fair) en tweedehands kopen?

  1. Mooi om te lezen Hermien! Zo oprecht en eerlijk, ik geniet ervan. En wat fijn dat de community kan bijdragen aan de inspiratie en beleving. Ga zo door! Je inspireert velen! Liefs merijntje

    1. Wat leuk om te horen Merijntje! Je hebt een fijne groep opgebouwd! Ik beleef er veel plezier aan.

  2. Helemaal eens hoor, Hermien! Ik doe het ook zo. Eerst bedenken wat ik precies wil en of ik het echt ‘nodig’ heb en dan kijken of ik het tweedehands kan vinden. Daar ga ik soms vrij ver in (te veel geduld?!), maar als ik álle online en offline winkels gecheckt heb en ik kan het nog niet vinden, ben ik al blij als het wel lukt bij een fair fashion-merk. Die kunnen onze steun goed gebruiken, dus dan voel ik me ook niet schuldig dat het tweedehands niet gelukt is.

    1. Jij bent we ultiem geduldig volgens mij inderdaad! Ik ben zelf zeker tweedehands best een spontane shopper nog, al ben ik inmiddels ook wel stukken kritischer op die aankopen. Ik weet beter wat bij me past en probeer ook meer te letten op kwaliteit en materiaal.

  3. Mooi artikel! Leuk om te lezen dat je bewust op verschillende plekken shopt om te steunen 🙂 Ik koop eigenlijk zo min mogelijk. Als ik al koop dan is het vaak via United Wardrobe. Ik zoek vaak namelijk toch iets specifieks en dat lukt in een tweedehands winkel vaak niet! Lukt het niet daar, dan kijk ik altijd bij de fair fashion merken. Als dát dan niet lukt, dan ga ik naar een ‘gewone’ winkel.

    1. Ik vind het zo leuk om te lezen dat jij tweedehands helemaal ontdekt hebt. Ik weet nog dat je niet zo lang geleden nog schreef dat dat eigenlijk nooit in je op was gekomen en nu zit je er helemaal in. Echt super! United Wardrobe is inderdaad ideaal als je iets specifieks zoekt, daar heb je helemaal gelijk in. Past dus prachtig bij jouw leefstijl. Ik shop ook zeker niet ‘om het steunen’ hoor, vooral omdat ik nu heel tevreden ben met de omvang van mijn garderobe en niet te veel meer wil uitdijen. Maar als ik iets wil of nodig heb, kies ik wel heel bewust voor de plek waar ik het koop. Meestal tweedehands, maar ook de eerlijke winkels en merken vind ik heel belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.