Kleding kopen via Marktplaats – mijn tips

Veel mensen hebben een haat-liefdeverhouding met Marktplaats. Dat bolwerk van handelsgeest, waar je de fijnste koopjes kunt scoren of juist je eigen troep van de hand kunt doen voor een mooie prijs. Mits je niet ontmoedigd raakt door het leger commerciële handelaren, niet-reageerders en onzinbieders dat zichtbaar oprukt. Er zijn Viva forumtopics volgeschreven over absurde Marktplaatservaringen, dus dan weet je het wel (#guiltypleasure).

Toch blijft Marktplaats voor mij een fijn platform. Jullie weten wel dat ik graag tweedehands koop en Marktplaats heeft nu eenmaal een groot aanbod. Ik verkoop er zelf ook graag – al heb ik ook mijn alternatieve plaatsen om van spullen af te komen – omdat ik het belangrijk vind om ook verantwoording te dragen voor de spullen die ik niet meer kan gebruiken.

Naast interieurspullen en meubels koop ik vooral ook veel kleding tweedehands. Het enorme kledingaanbod op Marktplaats is zowel een vloek als een zegen. Ik vind het een tof idee dat ik zoveel tweedehands kan vinden, maar het vraagt wat behendigheid om het leuke aanbod uit de verwassen vodden te filteren. Inmiddels heb ik daar wel wat ervaring mee, dus heb ik een aantal tips voor je om de kans op een mooie Marktplaatsvondst te vergroten.

 1. Weet wat je wilt
  Hoe specifieker de zoekopdracht, hoe meer kans op succes. Marktplaats is ideaal als je op zoek bent naar spullen van een bepaald merk – dat geen H&M is – of een specifiek item. Toen ik een aantal jaar geleden op zoek was naar een specifiek model Clarks, kwam het nog ongedragen paar dat ik uiteindelijk kocht binnen no time bovendrijven. ‘Sneakers’ levert een oneindige hoeveelheid advertenties op, maar ‘Allstars blauw’ met de maat erbij al stukken minder.
 2. Diverse zoektermen
  Niet elke verkoper maakt uitgebreide advertenties met handige titels en logische zoektermen. Gebruik daarom meerdere varianten van zoektermen. Zelfs zoektermen met spelfouten kunnen wat opleveren. Ook is het vaak de moeite waard om gewoon door een categorie te scrollen. Dat kost wat meer tijd, maar zorgt wel dat je minder snel iets misloopt.
 3. Sorteer op laagste prijs 
  Commerciële partijen verdwijnen als sneeuw voor de zon en zo kom je bij de particulieren die gewoon van hun spullen af willen.
 4. Sorteer op afstand
  Bij veel kleding en schoenen is het best fijn als je even kunt passen. En dan is het prettig als je daarvoor niet het halve land door moet. Geen verzendkosten hoeven te betalen kan bovendien net het verschil maken tussen niet de moeite waard en een fijne deal, zeker als het om tweedehands kleding gaat.
 5. Klik door
  Zie je een leuk shirt in jouw maat? Klik altijd even door naar de verkoper. Wie weet heeft hij of zij veel meer spullen in jouw maat en stijl te koop staan. Kan ook weer schelen in de verzendkosten.
 6. Vraag informatie
  Als je serieus geïnteresseerd bent in een item, zorg dan dat je voldoende informatie hebt. Vraag bijvoorbeeld naar het materiaal, het merk en de lengte van een kledingstuk. Ook de vraag waarom iemand iets wegdoet kan veel informatie opleveren. Misschien vallen de schoenen kleiner dan de maat doet vermoeden of is de verkoper erg afgevallen, waardoor die mooie broek weinig gedragen is.
 7. Gebruik alle gegevens
  De meeste mensen zetten iets voor meer geld op Marktplaats dan dat ze er eigenlijk voor hoeven. Onderhandelingsruimte is er dus vrijwel altijd. Hoeveel? Om dat in te schatten, maak ik gebruik van de informatie die de advertentie me geeft. Hoe langer een advertentie al online staat, hoe meer kans dat de verkoper er inmiddels graag vanaf wil. Ook het aantal keer dat de advertentie bekeken en opgeslagen is neem ik mee in mijn bod.
 8. Houd vol
  Net als in de kringloop, is het ook een kwestie van geluk hebben. Soms kom je direct tegen wat je zoekt, soms duurt het langer. Geniet van de luxe dat je de stad niet in hoeft om van winkel naar winkel te sjouwen en neus gewoon regelmatig even rond als je ergens naar op zoek bent. Wist je dat je ook emailalerts kunt instellen? Dan krijg je dagelijks een bericht als een nieuwe advertenties aan jouw zoektermen voldoen. Wees dan wel weer specifiek in wat je zoekt, anders word je gek van de mailtjes.

Natuurlijk ben ik benieuwd of jullie graag kleding op Marktplaats kopen. Heb jij zelf nog tips om de beste koopjes te scoren? En wat is jouw beste Marktplaatsvondst ooit?