Kleding kopen via Marktplaats – mijn tips

Veel mensen hebben een haat-liefdeverhouding met Marktplaats. Dat bolwerk van handelsgeest, waar je de fijnste koopjes kunt scoren of juist je eigen troep van de hand kunt doen voor een mooie prijs. Mits je niet ontmoedigd raakt door het leger commerciële handelaren, niet-reageerders en onzinbieders dat zichtbaar oprukt. Er zijn Viva forumtopics volgeschreven over absurde Marktplaatservaringen, dus dan weet je het wel (#guiltypleasure).

Toch blijft Marktplaats voor mij een fijn platform. Jullie weten wel dat ik graag tweedehands koop en Marktplaats heeft nu eenmaal een groot aanbod. Ik verkoop er zelf ook graag – al heb ik ook mijn alternatieve plaatsen om van spullen af te komen – omdat ik het belangrijk vind om ook verantwoording te dragen voor de spullen die ik niet meer kan gebruiken.

Naast interieurspullen en meubels koop ik vooral ook veel kleding tweedehands. Het enorme kledingaanbod op Marktplaats is zowel een vloek als een zegen. Ik vind het een tof idee dat ik zoveel tweedehands kan vinden, maar het vraagt wat behendigheid om het leuke aanbod uit de verwassen vodden te filteren. Inmiddels heb ik daar wel wat ervaring mee, dus heb ik een aantal tips voor je om de kans op een mooie Marktplaatsvondst te vergroten.

 1. Weet wat je wilt
  Hoe specifieker de zoekopdracht, hoe meer kans op succes. Marktplaats is ideaal als je op zoek bent naar spullen van een bepaald merk – dat geen H&M is – of een specifiek item. Toen ik een aantal jaar geleden op zoek was naar een specifiek model Clarks, kwam het nog ongedragen paar dat ik uiteindelijk kocht binnen no time bovendrijven. ‘Sneakers’ levert een oneindige hoeveelheid advertenties op, maar ‘Allstars blauw’ met de maat erbij al stukken minder.
 2. Diverse zoektermen
  Niet elke verkoper maakt uitgebreide advertenties met handige titels en logische zoektermen. Gebruik daarom meerdere varianten van zoektermen. Zelfs zoektermen met spelfouten kunnen wat opleveren. Ook is het vaak de moeite waard om gewoon door een categorie te scrollen. Dat kost wat meer tijd, maar zorgt wel dat je minder snel iets misloopt.
 3. Sorteer op laagste prijs 
  Commerciële partijen verdwijnen als sneeuw voor de zon en zo kom je bij de particulieren die gewoon van hun spullen af willen.
 4. Sorteer op afstand
  Bij veel kleding en schoenen is het best fijn als je even kunt passen. En dan is het prettig als je daarvoor niet het halve land door moet. Geen verzendkosten hoeven te betalen kan bovendien net het verschil maken tussen niet de moeite waard en een fijne deal, zeker als het om tweedehands kleding gaat.
 5. Klik door
  Zie je een leuk shirt in jouw maat? Klik altijd even door naar de verkoper. Wie weet heeft hij of zij veel meer spullen in jouw maat en stijl te koop staan. Kan ook weer schelen in de verzendkosten.
 6. Vraag informatie
  Als je serieus geïnteresseerd bent in een item, zorg dan dat je voldoende informatie hebt. Vraag bijvoorbeeld naar het materiaal, het merk en de lengte van een kledingstuk. Ook de vraag waarom iemand iets wegdoet kan veel informatie opleveren. Misschien vallen de schoenen kleiner dan de maat doet vermoeden of is de verkoper erg afgevallen, waardoor die mooie broek weinig gedragen is.
 7. Gebruik alle gegevens
  De meeste mensen zetten iets voor meer geld op Marktplaats dan dat ze er eigenlijk voor hoeven. Onderhandelingsruimte is er dus vrijwel altijd. Hoeveel? Om dat in te schatten, maak ik gebruik van de informatie die de advertentie me geeft. Hoe langer een advertentie al online staat, hoe meer kans dat de verkoper er inmiddels graag vanaf wil. Ook het aantal keer dat de advertentie bekeken en opgeslagen is neem ik mee in mijn bod.
 8. Houd vol
  Net als in de kringloop, is het ook een kwestie van geluk hebben. Soms kom je direct tegen wat je zoekt, soms duurt het langer. Geniet van de luxe dat je de stad niet in hoeft om van winkel naar winkel te sjouwen en neus gewoon regelmatig even rond als je ergens naar op zoek bent. Wist je dat je ook emailalerts kunt instellen? Dan krijg je dagelijks een bericht als een nieuwe advertenties aan jouw zoektermen voldoen. Wees dan wel weer specifiek in wat je zoekt, anders word je gek van de mailtjes.

Natuurlijk ben ik benieuwd of jullie graag kleding op Marktplaats kopen. Heb jij zelf nog tips om de beste koopjes te scoren? En wat is jouw beste Marktplaatsvondst ooit?

 

 1. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit online tweedehandskleding gekocht, wel vérkocht! 🙂 Heel goede tips, dit!

  1. Het is altijd iets meer een gok dan nieuwe kleding online kopen, maar het kan absoluut de moeite waard zijn! Zeker als je even zorgvuldig informatie inwint of het niet zo duur is.

 2. Mijn beste marktplaatsvondst ooit zijn oude boeken van Roald Dahl, haha. Maar ik heb dus serieus nét voor het eerst tweedehands kleding online gescoord. Via United Wardrobe dan wel, maar daar heb ik wel wat van deze tips toegepast. Ben heel benieuwd of het past.
  Die emailalerts kende ik nog niet! Lijkt me superhandig voor als je iets heel specifieks zoekt waar je wel een tijdje op kunt wachten 🙂

  1. Met boeken zit je altijd wel goed! United Wardrobe ben ik (sinds een tip gisteren) ook weer aan het herontdekken. Ook een breed aanbod en erg fijne zoekmogelijkheden.

 3. Ben ook dol op MP! zoek dan vaak jurkjes van een specifiek merk+maat, dat werkt heel goed idd. Voor baby/kinderspullen is het ook superhandig. Topper tot nu toe zijn wel de nog bijna nieuwe turquoise sandalen met roze flamingo’s (voor de dochter;)

 4. Ik ben gek op marktplaats 🙂 En ken de frustratie van mensen die bieden en dan niets meer van zich laten horen, maar daar denk ik maar gewoon niet al te lang over na 😉

  Wist je al dat Marktplaats ook een mail service heeft? Mocht het ding wat je zoekt nu niet op marktplaats staan dan kan je een mailtje krijgen als er wel zoiets op marktplaats komt te staan. Werkt uit mijn hoofd volgens mij via de zoekterm die gebruikt!

  1. Lekker naast je neer leggen is inderdaad het beste! Het hoort er een beetje bij ben ik bang. Die mailalerts noem ik ook bij de laatste tip inderdaad, klopt dat het werkt op zoekterm, superhandig!

   1. Aah, ik was te snel… sorry. Was zo enthousiast dat toen ik er aan dacht meteen ging reageren O:)

 5. Hi Hermien,
  Ik koop al jaren via marktplaats, echter ben ik daar nu nagenoeg mee gestopt. Zelfs door ‘betrouwbare’ profielen/verkopers ben ik goed opgelicht. Jammer, gelukkig heb ik nu andere verkoop sites gevonden.

  1. Dat is rot zeg, als je bedonderd wordt. Ik heb dat gelukkig nooit meegemaakt en heb nooit voor echt grote bedragen iets gekocht, dus dat risico is dan niet zo groot. Gelukkig zijn er inderdaad meer platforms, ik ben United Wardrobe weer opnieuw aan het ontdekken!

 6. Hee een nieuwe foto in je sidebar! Leeuk! Goed, nee, ik heb nog nooit kleding gekocht via MP. Ik ben er dan wel weer bang voor dat het allemaal verdragen dingen zijn. Mijn kleding verkoper via MP verliep ook niet vlekkeloos. Ik kreeg alleen een berichtje van een man die het voor zijn ‘vriendin’ wilde kopen, maar dan moest ik het wel eerst even aandoen om te laten zien hoe het stond. Het ging om een panterprint topje die ik voor Sjonnie en Anita feest had gekocht. Uiteindelijk alles maar naar de kringloop gebracht. Andere dingen koop en verkoop ik wel graag via MP. Vorige week nog mijn oude vouwfiets verkocht! Die stond ook in de weg bij m’n ouders. 😛

  1. Haha ja soms heb je echt creepers! Ik had het laatst ook nog met een galajurk. Er zit veel verwassen spul tussen maar dat zie je er wel vanaf aan de foto’s. Zeker als je voor wat meer kwalitatieve merken gaat, heb je daar weinig last van.

 7. Super leuke blog! Helaas hangt om tweedehands kleding via marktplaats nog een verkeerd imago, zelfs als het gaat om ongedragen items. Des te beter dat je in deze blog laat zien dat dat nergens voor nodig is en dat het juist leuk kan zijn iets te vinden op Marktplaats! Keep up the good work, want met zijn allen kunnen we de mode industrie mooier maken 🙂

  1. Ja jammer hè? Ik ben er helemaal voor om eerst eens te kijken wat er allemaal al is op deze wereld voor we weer talloze items bijmaken en -kopen. Wat hebben jullie een enorm toffe blog trouwens! Ben helemaal fan van de fashion index! Iedereen zou z’n kast moeten tellen wat mij betreft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.