Geef jij je kledingstukken al een cijfer?

Ik maak graag gebruik van de wijsheid van anderen als het gaat om het bewust kiezen van kleding. De 30 Wear Rule van Livia Firth  is daar een voorbeeld van, maar ook op eigen bodem is inspiratie op dit gebied te vinden. Mode-expert Cécile Narinx (was o.a. hoofdredacteur van de Nederlandse Vogue en Harper’s Bazaar en schrijft nu over mode in de Volkskrant) vindt dat we alleen maar kledingstukken moeten kopen die een negen of tien waard zijn. En dat ben ik wel met haar eens!

Life’s too short to buy bad clothes

Waarom zou je dat doen, een cijfer aan je kleding geven? Over het algemeen hebben we allemaal veel kleding. Meer dan nodig, misschien wel meer dan we in ons leven zouden kunnen verslijten. Maar kwantiteit is niet hetzelfde als kwaliteit. Om de cirkel van weggooimode te doorbreken, moeten we in eerste instantie strenge poortwachters worden: welke kleding is het waard om een plekje in jou kast (en, belangrijker nog: aan jouw lijf) te krijgen.

Op elke kledingruil die ik organiseer, kom ik erachter dat we daar met z’n allen nog niet zo goed in zijn. We hebben allemaal kleding die toch niet zo goed bij ons past als we in de winkel dachten of misschien wel hoopten. Waar ligt dat toch aan? Misschien omdat we vaker zin hebben om iets te kopen dan dat er daadwerkelijk iets zinvols valt te kopen. Misschien omdat we van Paolo Nutini hebben geleerd dat de wereld er in nieuwe schoenen opeens beter uitziet. Misschien omdat we bij het kopen van een kledingstuk eigenlijk iets anders proberen aan te schaffen: een nieuw imago, zelfvertrouwen, complimenten van collega’s of gewoon een portie troost of afleiding.

Wat de reden ook is, het is simpelweg zonde om ons geld te besteden aan subtoppers of erger. Ze maken ons niet blijer met onze kast als geheel. Sterker nog (ik spreek uit ervaring): elke keer dat je ze ontevreden terug hangt aan het rek, brengen ze ons algehele beeld van onze kledingcollectie naar beneden. En hoe minder je je garderobe waardeert, hoe groter dan neiging tot shoppen. Schrap daarom de sukkels en ga alleen voor echte toppers in je kledingkast.

Wanneer is het een negen of tien?

Zelf een cijfer geven aan je kleding blijft natuurlijk redelijk subjectief. Maar er zijn wel degelijk aspecten waar je op kunt letten. Misschien vindt je niet alles even belangrijk of heb je aanvullingen. Die hoor ik natuurlijk graag van je!

 1. Past het goed? Maak de maat niet leidend, maar kijk gewoon naar je lichaam. Kleding moet jou passen en niet andersom.
 2. Komt mijn figuur erin uit zoals ik graag wil? Ga niet af op het perfecte plaatje, maar op je eigen gevoel. Niet elke vrouw wil haar heupen verhullen of boezem groter laten lijken. Laat zien waar jij blij van wordt.
 3. Kan ik er lekker in bewegen? Kleding moet passen bij je leefstijl. Dus schoenen waar je op kunt lopen en rokken waar je in kunt fietsen, als je dat veel doet.
 4. Staat de kleur me goed – nee, fantastisch? Pas het liefst bij daglicht om hier goed over te kunnen oordelen. Je huidskleur kan ook per seizoen verschillen, daarom draag ik in de winter geen wit, maar ’s zomers wel. Zorg in dat geval dat de kleur matcht met het seizoen.
 5. Is het een lekker materiaal dat niet prikt, jeukt, zweet of trekt? Iets kan nog zo mooi zijn, als het niet lekker zit, zal het gegarandeerd in je kast blijven liggen.
 6. Is het van goede kwaliteit? Een topper moet natuurlijk lang meegaan.
 7. Kan ik het veelzijdig combineren? Hoe meer mogelijkheden, hoe vaker een stuk uit de kast zal komen.
 8. Zie ik mezelf dit héél lang dragen? Als dat het geval is, is het waarschijnlijk een topper.

Die trui hierboven bijvoorbeeld, is denk ik een acht. Ik houd heel erg van de kleur, het materiaal, de halslijn, de pasvorm, maar hij kriebelt wel een beetje. Ik draag hem veel – heel veel – maar daar moet ik de volgende keer wel echt op letten.

Wanneer pas je dit toe?

In principe zou ik zeggen: altijd. Om jezelf te trainen, kun je ook eens door je kledingkast gaan om een oordeel te vellen over wat er nu in ligt. Wat zijn de negens en tienen en waar komt dat door? En wat zijn de mindere stukken? Daar kritisch te zijn, kun je jezelf behoeden voor toekomstige miskopen. Ik zou niet alles onder de negen trouwens zomaar uit je kast gooien. Een acht of zelfs een zeventje kan op de juiste manier gecombineerd echt wel een veel- en graag gedragen stuk zijn. Maar daaronder moet je echt strenger worden: zoek een andere bestemming.

Een andere uitzondering die je kunt maken, zou bij het kopen van – niet al te kostbare – tweedehands kleding kunnen zijn. Daar heb je immers wat minder tijd om te beslissen. Er is er maar één stuk van en bovendien is het ideaal experimenteermateriaal. Maar sleep ook tweedehands geen zesjes of erger mee naar huis. Dat het goedkoop is, betekent niet dat het in jouw kast thuishoort. En wees streng: blijkt het op termijn geen topper, doe het dan weer weg. Laten liggen is zonde van de ruimte en een verspilling van materiaal. Bezorg het liever een thuis bij een ander, via een kledingruil of kringloopwinkel.

Meer lezen over kritisch kleding kiezen? Dit is de lijst van vragen die ik mezelf stel voor ik een kledingstuk aanschaf.

 1. Wat een mooie aanvulling om ieder kledingstuk een cijfer te geven!
  Sinds iets meer dan een jaar – naar aanleiding van de 30-wear rule van Livia Firth – houd ik bij hoe vaak ik een kledingstuk draag. Dat heeft me veel inzicht gegeven. Daar blijf ik mee doorgaan, maar het is ook tijd voor een volgende stap om nog meer inzicht in mijn kleedgedrag te krijgen.
  Ik heb met mezelf afgesproken dat ik de komende drie maanden geen kleding koop; ik weet dat ik meer dan genoeg in mijn kast heb hangen. Om mijn creativiteit te stimuleren kies ik iedere week een kledingstuk-van-de-week. Dat kledingstuk draag ik die week minstens 3x in steeds een andere combinatie. Vooral bij kledingstukken die ik niet zo vaak draag, is dit een uitdaging. Maar ik denk dat het me veel gaat opleveren: of ik vind toffe combinaties waardoor het kledingstuk een lievelings wordt, of het wordt duidelijk waarom ik het kledingstuk niet draag en dan kan het weg zodat wellicht iemand anders er plezier van heeft. En ik ga mijn kledingstukken ook een cijfer geven!

  1. Leuk uitdagingen die ga ik ook proberen. Zowel het cijfer geven als de drie verschillende combinaties maken 😊
   Helaas is twee weken terug mijn trui die ik zekerweten een 10 gaf iets gekrompen in de was. Nu is hij wat strakker waardoor ik denk ik op een 7 a 7,5 uitkom… hopelijk krijg ik hem op een of andere manier nog opgerekt zodat ik hem weer een 10 kan geven! Iemand toevallig tips?

   1. Als de trui van wol is weet ik een manier om hem iets op te rekken. Haarconditioner/cremespoeling aan water toevoegen. Trui onderdompelen en 10-15 minuten in het water laten liggen. De vezels worden dan zacht. Daarna trui uit het water nemen. Niet uitspoelen en niet wringen! Vocht zachtjes uit de trui duwen. Trui op een handoek leggen en de handdoek oprollen en vocht uit de trui duwen. Daarna de trui voorzichtig in het oorspronkelijke formaat ‘trekken’. Liggend laten drogen.
    Ik heb zo een wollen vest ‘gered’. Succes!

 2. Wat een leuke uitdaging heb je verzonnen! Echt een goede manier om je kleding een nieuwe kans te geven. Dat cijfer kun je dan na zo’n week vast heel goed bepalen. Ik vind het leuk om te horen hoe het je bevalt!

 3. Super goed! Ik houd ook met allerlei aspecten rekening, maar heb er nooit aan gedacht om ze een cijfer te geven!

  1. En, zou je het kunnen overwegen? Zonder cijfer kun je natuurlijk ook kritisch naar al deze punten kijken, maar ik houd er ook wel van om te kunnen vergelijken.

 4. Ja, dat artikel van Cécile was echt top! Sowieso fijn dat zij best veel aandacht besteed aan eerlijk en duurzaam 🙂
  Die cijfers laten me precies zien wat mijn grootste uitdaging is. Veel te veel zesjes in mijn kast! Maar weet je, eigenlijk vind ik negens en tienen zó lastig te vinden. Ik ben niet zo snel gek op een kledingstuk als ik het voor het eerst zie. Inmiddels koop ik haast alleen nog tweedehands neem ik juist vaker een twijfelgevalletje mee. Dat pakt nog wel eens goed uit en met tweedehands mag ik het risico nemen van mezelf. Misschien dat ik zo een alternatieve route kan vinden naar een kast vol tienen :’)

  1. Ik ben ook erg fan van haar stukken! Ze laat echt zien dat een andere omgang met kleding heel veel van de problemen waar we tegenaan lopen – te veel in de kast, ontevredenheid, overproductie, fast fashion – kan voorkomen. Door kritisch te zijn en te kiezen voor kwaliteit. Ik ga bij tweedehands ook vaker een experimentje aan hoor en dat is juist de manier om tot meer inzicht te komen. Als je bij wat niet bevalt probeert te verwoorden waar het aan schort, kom je zeker ook verder.

 5. Dat klinkt als een hele goede methode! Ik koop tegenwoordig vrijwel geen kleding meer, maar toen ik dat deed waren het helaas wel veel zesjes of zeventjes. Ik had vaak juist problemen om leuke kleding te vinden (ik ben irritant kritisch en twijfel heel veel), en als dan al mijn truien er verwassen uitzagen, dan moest ik wel iets nieuws kopen wat dan misschien weer niet echt naar m’n zin was.

  Tegenwoordig maak ik mijn eigen kleding, maar ook dan kijk ik of een patroon en een stof wel echt een 9 of een 10 zijn, want anders ga ik al die tijd en energie steken in een kledingstuk wat ik niet of weinig ga dragen. Ik merk dat ik op deze manier bewuster met m’n kledingkeuzes opspring dan wanneer ik pret-a-porter in de winkel koop.

  1. Wat goed dat jij zelf je kleding maakt. Ik kan wel redelijk met de naaimachine overweg, maar ik pas vaker iets aan dan dat ik iets helemaal zelf maak. Juist als je er je eigen tijd in gaat steken, snap ik dat je extra kritisch bent. Het is een extra drempel, maar wel een met een heel mooi effect: nog bewuster kiezen. Heb je ook het gevoel dat je nu nog beter weet wat je mooi vindt en wat echt bij je past?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.