Kappen met de capsule?

15 Maart is het vandaag, de dag waarop ik eigenlijk mijn nieuwe garderobe – de lente capsule alweer – aan jullie zou presenteren. Misschien komt deze post daarom een beetje als een verrassing, maar ik neem even een capsule-break. Hoewel ik met de nodige twijfels aan mijn eerste capsule begon (waarom lees je hier), heb ik jullie het afgelopen halfjaar toch met veel enthousiasme en plezier meegenomen in mijn ervaringen met het hele capsulegebeuren. En die waren zeker niet negatief. Toch neem ik voor nu even een pauze van de capsule wardrobe. Natuurlijk wil ik wel even uitleggen waarom.

Er is heel veel wat ik fijn vind aan het hebben van een capsule. Het dwingt met om selectief te zijn en gaf me de kans om nauwkeurig bij te houden welke kledingstukken ik deze herfst en winter echt graag droeg. Ik heb geturfd hoe vaak ik alle kledingstukken aantrok (dat kan ik iedereen aanraden) en dat zorgde dat ik stukken makkelijker weg kon doen. Ik zag in dat hoe ver je ook indikt, je altijd favorieten overhoudt in je kledingkast die je steeds weer aantrekt en andere stukken die nooit aan bod komen.

Maar waarom dan stoppen?

Ondanks de vele voordelen van een capsule en de inzichten die het me bracht, wil ik deze lente toch even wat anders proberen. Daar heb ik verschillende redenen voor.

  • Alles benutten. Het blijft het me een beetje tegenstaan dat ik dingen die ik op zich – al is het maar af en toe – zou willen dragen wegstop in een doos in de berging. Vooral mijn tassen en schoenen wil ik gewoon volop kunnen dragen, merk ik. Sommige minder, sommige meer, maar gebruiken doe ik ze allemaal graag en dan is het gek om dat niet te doen.
  • Stijl ontdekken. Zoals jullie weten, ben ik op dit moment heel actief bezig met het ontdekken en definiëren van mijn eigen kledingstijl. Ik heb aardige voorraad blousejes en tops die ik een kans wil gunnen, zeker in combinatie met een aantal van mijn nieuwe (tweedehands) aankopen: een spijkerjurkje, een oversized blouse/jas en de strakkere mom jeans bijvoorbeeld. Ik wil niet nog drie maanden wachten voor ik daarvoor weer de kans krijg. Dus ga ik nu lekker alles dragen waar ik zin in heb. Daarbij wil ik extra goed letten op de vaste combinaties die ik graag aantrek en wat ik daar zo fijn aan vind. Daar kan ik alleen maar van leren.
  • Creatief in plaats van selectief. Ik heb domweg niet zo’n zin om me op dit moment vast te houden aan een bepaald nummer. Eigenlijk is het een beetje zoals bij mijn eerste herfstcapsule: ik koos een wat groter aantal, zodat ik daarna altijd nog kan schrappen. Ook bij mijn kleinere wintercapsule rolden als vanzelf de stukken die ik toch niet aan bleek te trekken eruit. Ik wil even lekker kunnen experimenteren en wat niet bevalt als nog wegdoen.

Wat ik meeneem van de capsule-methode

Het is niet zo dat ik het idee van de capsule volledig loslaat. Sterker nog: misschien groei ik in de loop van de lente wel weer naar een capsule toe. Doordat ik dingen niet blijk te dragen of simpelweg omdat ik het overzicht begin te missen. Daarom wordt het een kwestie van ‘onderzoek alle dingen en behoud het goede’.

  • De seizoenskast. Ik ga mijn winter-items opbergen. Daar heb ik in mijn huis alle ruimte voor en dat schept lucht in mijn kast, heerlijk. Ook de echte zomeritems mogen nog even in de berging blijven. Mocht het plotseling al zomers warm worden, dan weet ik ze te vinden. Natuurlijk ben ik al even kritisch door mijn kleding heengegaan. Bij de afgelopen kledingruil gingen de nodige items de deur uit (al kwam er ook weer moois voor terug) en ook nu heb ik weer een stapeltje liggen van dingen die ik niet gemist heb en ook niet ga missen. Ik zoek er natuurlijk een mooie bestemming voor.
  • Ook blijf ik bijhouden wat ik draag, maar waarschijnlijk op een meer ongedwongen manier. Dat ik bijvoorbeeld niet meer dagelijks turf wat ik draag, maar de kleding die ik heb gedragen andersom of op een andere plek in mijn kast leg. Zo kom ik er ook achter wat ik wel en niet aantrek op de langere termijn. Over dit punt twijfel ik nog wel, omdat ik het ook heel leuk vind om mijn echte favorieten te ontdekken. Wat denken jullie? Stoppen of mee doorgaan?
  • Daarbij wil ik vooral dagelijks even stilstaan bij de aspecten die ik wel en niet fijn vind aan de kledingstukken die ik draag. Misschien is de kleur top, maar het materiaal minder fijn. Of is de trui heerlijk zacht, maar eigenlijk iets te kort. Dat kan me hopelijk helpen om de echte toppers te selecteren en me vooral behoeden voor het doen van subtop- of totale miskopen in de toekomst.
  • Zorgvuldig kopen, dat blijf ik doen. Ik blijf werken met wensenlijstjes, maar ik sluit een tweedehands impulsaankoop hier en daar ook niet uit. Dat houdt de spontaniteit en het plezier in kleding er voor mij in en heeft zo weinig impact dat ik het wel kan verantwoorden naar mezelf.

Nooit meer terug?

Eigenlijk zal het geheel niet erg verschillen van mijn eerste capsule. Die bestond ook uit maar liefst 50 items, wat voor capsule-begrippen niet gering is. Nu zal het wat meer zijn – geteld heb ik bewust niet –  maar de kans dat ik in de loop van de tijd indik is zeker aanwezig. Wie weet wordt ik gillend gek van alle keuze en ben ik over een paar weken weer terug bij de vertrouwde 37 items.

Ik heb mijn lentekleding er stiekem al bij gehangen in mijn kast en ik voelde me best een beetje overweldigd. Omdat het weer nog onbestendig is, hangt er ook nog wel wat winterspul, maar dat ga ik langzaam uitfaseren. Even hopen dat dat gauw kan!

Tegelijkertijd raakte ik ook echt enthousiast van het ‘weerzien’ met mijn opgeborgen kleding. In mijn hoofd vormden zich meteen allerlei nieuwe combinaties en nu is het natuurlijk de bedoeling dat ik mijn kleedluiheid een beetje aan de kant schuif en inderdaad lekker ga experimenteren. Ik hoop in elk geval lekker veel outfits aan jullie te kunnen laten zien en snel weer een update van mijn stijlzoektocht te kunnen geven.