Kappen met de capsule?

15 Maart is het vandaag, de dag waarop ik eigenlijk mijn nieuwe garderobe – de lente capsule alweer – aan jullie zou presenteren. Misschien komt deze post daarom een beetje als een verrassing, maar ik neem even een capsule-break. Hoewel ik met de nodige twijfels aan mijn eerste capsule begon (waarom lees je hier), heb ik jullie het afgelopen halfjaar toch met veel enthousiasme en plezier meegenomen in mijn ervaringen met het hele capsulegebeuren. En die waren zeker niet negatief. Toch neem ik voor nu even een pauze van de capsule wardrobe. Natuurlijk wil ik wel even uitleggen waarom.

Er is heel veel wat ik fijn vind aan het hebben van een capsule. Het dwingt met om selectief te zijn en gaf me de kans om nauwkeurig bij te houden welke kledingstukken ik deze herfst en winter echt graag droeg. Ik heb geturfd hoe vaak ik alle kledingstukken aantrok (dat kan ik iedereen aanraden) en dat zorgde dat ik stukken makkelijker weg kon doen. Ik zag in dat hoe ver je ook indikt, je altijd favorieten overhoudt in je kledingkast die je steeds weer aantrekt en andere stukken die nooit aan bod komen.

Maar waarom dan stoppen?

Ondanks de vele voordelen van een capsule en de inzichten die het me bracht, wil ik deze lente toch even wat anders proberen. Daar heb ik verschillende redenen voor.

 • Alles benutten. Het blijft het me een beetje tegenstaan dat ik dingen die ik op zich – al is het maar af en toe – zou willen dragen wegstop in een doos in de berging. Vooral mijn tassen en schoenen wil ik gewoon volop kunnen dragen, merk ik. Sommige minder, sommige meer, maar gebruiken doe ik ze allemaal graag en dan is het gek om dat niet te doen.
 • Stijl ontdekken. Zoals jullie weten, ben ik op dit moment heel actief bezig met het ontdekken en definiëren van mijn eigen kledingstijl. Ik heb aardige voorraad blousejes en tops die ik een kans wil gunnen, zeker in combinatie met een aantal van mijn nieuwe (tweedehands) aankopen: een spijkerjurkje, een oversized blouse/jas en de strakkere mom jeans bijvoorbeeld. Ik wil niet nog drie maanden wachten voor ik daarvoor weer de kans krijg. Dus ga ik nu lekker alles dragen waar ik zin in heb. Daarbij wil ik extra goed letten op de vaste combinaties die ik graag aantrek en wat ik daar zo fijn aan vind. Daar kan ik alleen maar van leren.
 • Creatief in plaats van selectief. Ik heb domweg niet zo’n zin om me op dit moment vast te houden aan een bepaald nummer. Eigenlijk is het een beetje zoals bij mijn eerste herfstcapsule: ik koos een wat groter aantal, zodat ik daarna altijd nog kan schrappen. Ook bij mijn kleinere wintercapsule rolden als vanzelf de stukken die ik toch niet aan bleek te trekken eruit. Ik wil even lekker kunnen experimenteren en wat niet bevalt als nog wegdoen.

Wat ik meeneem van de capsule-methode

Het is niet zo dat ik het idee van de capsule volledig loslaat. Sterker nog: misschien groei ik in de loop van de lente wel weer naar een capsule toe. Doordat ik dingen niet blijk te dragen of simpelweg omdat ik het overzicht begin te missen. Daarom wordt het een kwestie van ‘onderzoek alle dingen en behoud het goede’.

 • De seizoenskast. Ik ga mijn winter-items opbergen. Daar heb ik in mijn huis alle ruimte voor en dat schept lucht in mijn kast, heerlijk. Ook de echte zomeritems mogen nog even in de berging blijven. Mocht het plotseling al zomers warm worden, dan weet ik ze te vinden. Natuurlijk ben ik al even kritisch door mijn kleding heengegaan. Bij de afgelopen kledingruil gingen de nodige items de deur uit (al kwam er ook weer moois voor terug) en ook nu heb ik weer een stapeltje liggen van dingen die ik niet gemist heb en ook niet ga missen. Ik zoek er natuurlijk een mooie bestemming voor.
 • Ook blijf ik bijhouden wat ik draag, maar waarschijnlijk op een meer ongedwongen manier. Dat ik bijvoorbeeld niet meer dagelijks turf wat ik draag, maar de kleding die ik heb gedragen andersom of op een andere plek in mijn kast leg. Zo kom ik er ook achter wat ik wel en niet aantrek op de langere termijn. Over dit punt twijfel ik nog wel, omdat ik het ook heel leuk vind om mijn echte favorieten te ontdekken. Wat denken jullie? Stoppen of mee doorgaan?
 • Daarbij wil ik vooral dagelijks even stilstaan bij de aspecten die ik wel en niet fijn vind aan de kledingstukken die ik draag. Misschien is de kleur top, maar het materiaal minder fijn. Of is de trui heerlijk zacht, maar eigenlijk iets te kort. Dat kan me hopelijk helpen om de echte toppers te selecteren en me vooral behoeden voor het doen van subtop- of totale miskopen in de toekomst.
 • Zorgvuldig kopen, dat blijf ik doen. Ik blijf werken met wensenlijstjes, maar ik sluit een tweedehands impulsaankoop hier en daar ook niet uit. Dat houdt de spontaniteit en het plezier in kleding er voor mij in en heeft zo weinig impact dat ik het wel kan verantwoorden naar mezelf.

Nooit meer terug?

Eigenlijk zal het geheel niet erg verschillen van mijn eerste capsule. Die bestond ook uit maar liefst 50 items, wat voor capsule-begrippen niet gering is. Nu zal het wat meer zijn – geteld heb ik bewust niet –  maar de kans dat ik in de loop van de tijd indik is zeker aanwezig. Wie weet wordt ik gillend gek van alle keuze en ben ik over een paar weken weer terug bij de vertrouwde 37 items.

Ik heb mijn lentekleding er stiekem al bij gehangen in mijn kast en ik voelde me best een beetje overweldigd. Omdat het weer nog onbestendig is, hangt er ook nog wel wat winterspul, maar dat ga ik langzaam uitfaseren. Even hopen dat dat gauw kan!

Tegelijkertijd raakte ik ook echt enthousiast van het ‘weerzien’ met mijn opgeborgen kleding. In mijn hoofd vormden zich meteen allerlei nieuwe combinaties en nu is het natuurlijk de bedoeling dat ik mijn kleedluiheid een beetje aan de kant schuif en inderdaad lekker ga experimenteren. Ik hoop in elk geval lekker veel outfits aan jullie te kunnen laten zien en snel weer een update van mijn stijlzoektocht te kunnen geven.

 

 1. Het klinkt als een goede, weloverwogen beslissing, Hermien! Het geeft je inderdaad wat meer ruimte om je stijl te ontdekken en weer wat meer verschillende kleding te dragen. Je zal zeker wat geleerd hebben van de capsule en misschien wil je wel heel snel weer terug 😉 Ik ben benieuwd naar hoe je het nu zonder capsule gaat ervaren!

  1. Ja dat zou zomaar kunnen! Op termijn denk ik het zelfs wel. Maar ik wil me nu eerst even op de stijlontwikkeling richten. Misschien komt het wat wisselvallig over voor sommige mensen, maar het gaat erom dat het voor mij werkt natuurlijk.

 2. Je bent er in ieder geval heel bewust mee bezig (geweest) 🙂 Het lijkt me een heel leuk proces! Maar ik weet als geen ander dat het soms best moeilijk is om je stijl te ontdekken!

  1. Ah, het idee dat ik bij je instagrampost kreeg, is precies wat je hier uitgebreid toelicht. Kan me er heel goed in vinden! Het was een leuk experiment, je hebt ervan geleerd en uiteindelijk verandert er misschien niet eens zo heel veel meer dan dat het nu wat meer ongedwongen kan groeien (of krimpen, haha). Stiekem is dat ook een beetje hoe ik op een soort van capsule uit probeer te komen, dus blijf vooral je gedachtenkronkels delen 😉

   1. Oh, verkeerde vakje aangeklikt, sorry 😛
    Maar Mariëlle, jij moeite met stijl ontdekken? Jouw garderobe ziet er echt zo perfect uit. Misschien moet je ook maar eens delen hoe je dat gefixt hebt 🙂

   2. Ja precies, in elk geval voor een tijdje. Ik denk zelf dat dit meer een break dan een afsluiting is, een broodnodige nieuwe insteek om selectiever te kunnen worden in mijn stijl en kledingkeuzes, juist door even flink creatief te zijn. Maar ik zie het wel, want het gaat om wat voor mij werkt om duurzaam te kopen en te dragen, niet om de manier waarop.

  2. Ja ik heb er echt veel van geleerd! En ik denk dat ik wel weer terugkom, maar nu wil ik even op een andere manier aan mijn garderobe werken. Het gaat om het resultaat, toch? Ik vind jouw kast ook bijzonder goed en helder op elkaar afgestemt, maar ik weet dat je daar ook veel voor gedaan (en weggedaan) hebt. Mooi hoe het jou gelukt is en het lijkt mij ook geweldig daar nog meer over te lezen.

 3. Was zeker verrast dat je gaat kappen met de capsule! En ik moest ook best lachen. Gisteravond had ik net vol passie mijn lentecapsule al in de kledingkast gehangen. Die ik met grote zorg samengesteld had. 😉 Ik vond je bericht eigenlijk wel een grappige samenloop van omstandigheden.

  Alles benutten, een argument van je om te stoppen, vind ik eigenlijk wel een hele goede! Laatst borg ik een nieuwe sweater op omdat het nog geen tijd was voor de nieuwe capsule. Terwijl de weersomstandigheden er wel naar waren om ‘m volop te dragen. Was erg raar! (Voordeel is nu wel dat ik ontzettend veel zin heb ‘m volop te gaan dragen.)

  En wat betreft bijhouden wat je draagt: vooral doorgaan zou ik zeggen! Je schreef eerder over de 30-Wear Rule. Dat blijf ik een regel vinden om te omarmen hoor. En hoe weet je nou of je items aan de 30-Wear Rule voldoen als je niet bijhoudt hoe vaak je ze draagt?

  1. Ach ik vind het super om te lezen dat jij begonnen bent! Echt, een capsule heeft me veel gebracht, ik denk echt dat ik het weer oppak. Mijn prioriteit ligt nu even bij het stijlonderzoek, daar beleef ik veel plezier aan. Ik ben ook bereid in te krimpen zodra iets me toch niet bevalt of ik het niet draag. Zo had ik een top aan waarin het zweet me uitbrak. Niks meer voor mij, maar dat had ik niet geweten als ik hem niet had aangedaan. Er bleek ook een gat in te zitten achteraf, dus toen was de keuze snel gemaakt. Van de stof ga ik een haarband naaien!

 4. Ben benieuwd hoe je dit gaat ervaren! 🙂 Door jouw blogs te lezen, gaan er nu toch langzaam wat kleren mijn kast uit. Dacht ik eerst echt alles te dragen, kom ik er nu achter dat er toch wel wat ongedragen stukken tussen zitten. Het geeft een fijn gevoel om ze uit de kast te halen. Deze kleren bewaar ik nu voor de kledingruil die ik nog wil gaan organiseren 😉 en met Pasen gaat er ook nog een tasje mee naar familie

  1. Mooi als je ze een nieuwe bestemming kunt geven. Ik heb ook ingezien dat sommige kleren niet (meer) uit de kast komen en andersom heb ik nu weer plezier gehaald uit stukken die ik in mijn hoofd al had afgeschreven. Hierover nadenken alleen al doet me goed, merk ik.

 5. Ik denk dat een periode als deze een hele leerzame periode is. Kan mij goed voorstellen dat je items die nu liggen te wachten weer meer gaat waarderen en dragen. En daar gaat het toch om? Dat je draagt wat bij je past en wat je blij maakt, en dat je ruimte maakt voor eventuele nieuwe items die stiekem nóg beter bij je passen.

  Zelf hou ik ook teveel van afwisselen om een capsule wardrobe te starten, maar geniet wel van de artikelen die erover geschreven worden. Maar met deze gedachte ga ik nu wel vaker selectief mijn kledingkast door om hem nog meer mij te maken, en andere items te verkopen.

  1. Dat zeg je mooi, ik denk ook echt dat het draait om het resultaat. De capsule is voor mij een methode om dat te bereiken, meer niet. Maar wel een fijne, dus ik keer nog wel terug, vermoedelijk. Mooi dat jij ook dingen die voor jou werken uit de capsulemethode gebruikt. Ik herken dat. Ik zal bijvoorbeeld ook nooit een minimalist worden, maar gebruik wel sommige factoren uit het minimalisme om keuzes te maken en dat werkt goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.