Wat is minimalisme voor mij (en wat niet)

Wat is minimalisme voor mij? Wie het huis ziet waarin ik leef, krijgt niet de indruk dat er een doorgewinterd minimalist woont. Ik heb best wel wat bezittingen en spullen, het oogt niet per se strak en zeker niet leeg. Toch beschouw ik mezelf wel – meer en meer – als minimalist, al is het niet altijd in de geijkte zin van het woord.

Minimalisme en duurzaamheid

Minimalisme heeft niet één definitie, maar wel allerlei uitgangspunten waar ik iets mee kan en doe in mijn leven. Ik heb aan minimalisme mijn eigen draai gegeven. Ik ontwikkel me nog steeds – dat zie ik heel duidelijk als ik oudere artikelen over minimalisme op deze blog teruglees.

De principes van minimalisme helpen mij op twee vlakken. Om duurzamer te leven en om met meer rust en aandacht is het leven te staan. Minimalisme is voor mij dus een middel om dat te bereiken en geen doel op zich. Dat maakt dat wat ik als minimalisme zie, soms een beetje afwijkt van wat mensen over het algemeen als minimalistisch beschouwen.

Wat minimalisme is voor mij

 • Goed zorgen voor de spullen die ik heb, van mijn planten tot mijn schoenen
 • Liever repareren dan nieuw kopen
 • Liever spullen opmaken dan zomaar wegdoen
 • Bedenktijd nemen voor ik tot een aankoop overga
 • Maar ook bedenktijd nemen voor ik iets wegdoe
 • Kiezen voor de beste kwaliteit die ik me kan veroorloven
 • Bereid zijn daarvoor te sparen
 • Ervaringen verkiezen boven spullen
 • Kiezen voor spullen en zaken die het leven makkelijker maken
 • In het algemeen minder spullen in huis halen
 • Niet alles wat ik mooi vind, hoeven te hebben
 • Niet alles wat ik gebruik, hoeven te bezitten
 • De realisatie dat iets wat nieuw is, niet altijd beter is
 • Dagelijkse routines versimpelen
 • Het beperken van afleiding in het dagelijks leven
 • Leven met aandacht voor de mooie dingen (zoals deze klaprozen, mijn favoriete bloemen)
 • Zaken uit mijn leven bannen die me op lange termijn energie kosten in plaats van opleveren
 • Streven naar wat ík belangrijk vind in plaats van naar wat de maatschappij belangrijk vindt

Wat minimalisme níet is voor mij

 • Zo min mogelijk spullen bezitten (het is geen wedstrijd)
 • Radicaal alles wegdoen (want weg bij mij, betekent niet dat de wereld er vanaf is)
 • Constant bezig zijn met spullen wegdoen (die tijd en ruimte in mijn hoofd besteed ik liever aan dingen die op zichzelf al waarde hebben, zoals vriendschappen)
 • Streven naar een perfect zinvol en efficiënt leven (dat gaat alleen maar tot teleurstellingen leiden)

Minimalisme is een leerproces

Veel van de dingen op deze lijst hebben inmiddels vanzelfsprekend een plek in mijn denkwijze en routine, maar aan andere punten valt nog wel wat te werken. Zo kan ik rustig maanden aanklooien met een gratis programma of tool, terwijl wat geld investeren in een betaalde variant me heel veel frustratie en ook tijd zou kunnen schelen. Of met een laptop waarvan de batterij het niet meer doet, die dus uitvalt zodra de stekker per ongeluk losschiet. Niet handig. ‘Kiezen voor kwaliteit’ en ‘kiezen voor zaken die het leven makkelijker maken’ heb ik duidelijk nog niet helemaal onder de knie.

Dat is niet erg, want nogmaals: minimalisme is geen doel op zich en ik streef dus ook niet naar perfectie, wat dat ook moge zijn. Wel lees ik graag over minimalisme, omdat dat me prikkelt om na te denken over de keuzes die ik maak. Ook deze lijst helpt daar weer bij. Zo lukt het me beter voor ogen te houden wat minimalisme me kan brengen op mijn weg naar een duurzamer en langzamer leven.

Zelf aan de slag met een duurzame vorm van minimalisme?

Hoe pas jij principes van het minimalisme toe in je dagelijks leven?