Wat is minimalisme voor mij (en wat niet)

Wat is minimalisme voor mij? Wie het huis ziet waarin ik leef, krijgt niet de indruk dat er een doorgewinterd minimalist woont. Ik heb best wel wat bezittingen en spullen, het oogt niet per se strak en zeker niet leeg. Toch beschouw ik mezelf wel – meer en meer – als minimalist, al is het niet altijd in de geijkte zin van het woord.

Minimalisme en duurzaamheid

Minimalisme heeft niet één definitie, maar wel allerlei uitgangspunten waar ik iets mee kan en doe in mijn leven. Ik heb aan minimalisme mijn eigen draai gegeven. Ik ontwikkel me nog steeds – dat zie ik heel duidelijk als ik oudere artikelen over minimalisme op deze blog teruglees.

De principes van minimalisme helpen mij op twee vlakken. Om duurzamer te leven en om met meer rust en aandacht is het leven te staan. Minimalisme is voor mij dus een middel om dat te bereiken en geen doel op zich. Dat maakt dat wat ik als minimalisme zie, soms een beetje afwijkt van wat mensen over het algemeen als minimalistisch beschouwen.

Wat minimalisme is voor mij

 • Goed zorgen voor de spullen die ik heb, van mijn planten tot mijn schoenen
 • Liever repareren dan nieuw kopen
 • Liever spullen opmaken dan zomaar wegdoen
 • Bedenktijd nemen voor ik tot een aankoop overga
 • Maar ook bedenktijd nemen voor ik iets wegdoe
 • Kiezen voor de beste kwaliteit die ik me kan veroorloven
 • Bereid zijn daarvoor te sparen
 • Ervaringen verkiezen boven spullen
 • Kiezen voor spullen die het leven makkelijker maken
 • In het algemeen minder spullen in huis halen
 • Niet alles wat ik mooi vind, hoeven te hebben
 • Niet alles wat ik gebruik, hoeven te bezitten
 • De realisatie dat iets wat nieuw is, niet altijd beter is
 • Dagelijkse routines versimpelen
 • Het beperken van afleiding in het dagelijks leven
 • Zaken uit mijn leven bannen die me op lange termijn energie kosten in plaats van opleveren
 • Streven naar wat ík belangrijk vind in plaats van naar wat de maatschappij belangrijk vindt

Wat minimalisme níet is voor mij

 • Zo min mogelijk spullen bezitten (het is geen wedstrijd)
 • Radicaal alles wegdoen (want weg bij mij, betekent niet dat de wereld er vanaf is)
 • Constant bezig zijn met spullen wegdoen (die tijd en ruimte in mijn hoofd besteed ik liever aan dingen die op zichzelf al waarde hebben, zoals vriendschappen)
 • Streven naar een perfect zinvol en efficiënt leven (dat gaat alleen maar tot teleurstellingen leiden)

Minimalisme is een leerproces

Veel van de dingen op deze lijst zitten inmiddels vanzelfsprekend in mijn denkwijze en routine, maar aan andere kan ik nog wel wat werken. Zo kan ik rustig maanden aanklooien met een gratis programma of tool, terwijl wat geld investeren in een betaalde variant me heel veel frustratie en ook tijd zou kunnen schelen. ‘Kiezen voor kwaliteit’ en ‘kiezen voor spullen die het leven makkelijker maken’ heb ik op dit vlak duidelijk nog niet helemaal onder de knie.

Niet erg, want nogmaals: minimalisme is geen doel op zich en ik streef dus ook niet naar perfectie, wat dat ook moge zijn. Wel lees ik er graag over, omdat dat me prikkelt om na te denken over de keuzes die ik maak. Ook deze lijst helpt daar weer bij. Zo lukt het me beter voor ogen te houden wat minimalisme me kan brengen op mijn weg naar een duurzamer en langzamer leven.

Zelf aan de slag met een duurzame vorm van minimalisme?

Pas jij een vorm van minimalisme toe in je dagelijks leven?

 1. Goed lijstje! Ben het helemaal met je eens. Het is geen wedstrijd en minimalistisch leven is voor mij ook veel breder dan alleen maar te kijken naar alle spullen en spulletjes.

  1. Dat minimalisme over meer gaat dan spullen, is echt een besef dat moest groeien bij mij. Ik verbind dat ook heel erg met ‘langzaam leven’ en dat geeft me veel inzicht over mezelf en over hoe ik met de wereld omga. Leuk om te horen dat jij dat ook zo ziet en herkent!

 2. Hier herken ik mijzelf heel erg in, wat een fijne blogpost! Ik vind het vooral belangrijk om spullen te bezitten waar ik blij van word en waar inderdaad mijn leven beter of makkelijker van word. Ik repareer ook graag of gebruik het weer voor iets anders. Het belangrijkste: inderdaad kwaliteit van leven wat betreft spullen, maar ook diensten, ervaringen en relaties met dierbaren <3

  1. Het gaat inderdaad een stuk verder dan spullen alleen. Nu ik me dat realiseer, kan ik minimalisme op zoveel meer manieren in mijn leven toepassen. Misschien niet op de standaardmanier, maar wel op een die bij mij past. Zo leuk dat jij op veel vlakken vergelijkbare keuzes maakt.

 3. Mooi artikel! Ik sta er hetzelfde in als jij. Ik weet dat ik nog wel een hoop meer kan doen, maar perfect hoeft niet. Ik focus me nu vooral heel erg op bewust aankopen – het opruimen mag best wat langzamer gaan.

  1. Dat vind ik echt heel wijs! Blindelings wegdoen zonder na te denken over wat erbij komt is vaak dweilen met de kraan open. Andersom is veel logischer en sowieso ook duurzamer.

 4. Mooi! Mooie foto’s ook bij dit artikel. Maar gaat het dan niet meer om duurzaamheid, dan om minimalisme? Ik heb me er zelf nooit echt in verdiept, maar bijna alle punten die je noemt bij “wat het wel is voor mij” klinken meer als “duurzaam(heid)” en “zuinig(heid)”. Hoe dan ook super natuurlijk 🙂

  1. Interessant punt! In de eerste plaats: ja. Het gaat mij inderdaad juist om duurzaamheid. Toch heeft minimalisme me – zeker op de materiële kant – absoluut gevormd hierin. Door te lezen over minimalisme ging ik me afvragen wat de impact is van spullen die ongebruikt in de kast liggen. Maar vervolgens ook waar de spullen heengaan die ik wegdoe. Wat moet de wereld daarmee? Wat is duurzamer? Dankzij minimalisme ging ik mijn kleding tellen. En weet ik nu dat ik uiteindelijk minder nodig heb (en werk ik daar ook langzaam naar toe). Maar ook dat ik niet zomaar goede kleding wil wegdoen waarvan ik niet weer of een ander er op zit te wachten. Daarnaast speelt minimalisme een steeds grotere rol in mijn selectiviteit in waar ik mijn tijd en aandacht aan besteed. Dat heeft minder met duurzaamheid te maken maar meer met ‘slow living’. Hoewel kritisch zijn op je tijdsbesteding ook weer kan betekenen dat je minder spullen wilt om te hoeven poetsen, da’s waar. Kortom: alles is verbonden en zal ook steeds meer gaan overlappen naar mate ik me er meer thuis in voel.

   Wat ik wel belangrijk vind: minimalisme en duurzaamheid worden vaak als één en hetzelfde gepresenteerd. Een minimalist leeft automatisch ook duurzaam. En juist omdat ik denk dat daar nog wel wat haken en ogen aan zitten, vind ik het belangrijk om te schrijven over hoe je minimalistische uitgangspunten kunt inzetten voor een duurzame leefstijl. Als je dat wilt natuurlijk. Er zijn ook talloze andere redenen te bedenken om als minimalist te leven, die niets met duurzaamheid te maken hebben en dat is uiteraard ook prima.

   1. Dank je voor je uitgebreide reactie! Ik begrijp nu een stuk beter dat het bij jou via minimalisme tot stand kwam. Toch vraag ik me af of je stelling “een minimalist leeft automatisch ook duurzaam” klopt. Vaak wordt minimalisme gepresenteerd als alleen die dingen behouden, die voor jou de moeite waard zijn, en dus automatisch jezelf van de gróte hoeveelheid spullen ontdoen. Maar een auto/motorfanaat en minimalist (om maar even een gek voorbeeld te bedenken) zal dan 3 motoren/auto’s in zijn schuurtje hebben staan. Is diegene dan automatisch duurzaam? Misschien wel als hij die auto’s eindeloos onderhoudt, bijna nooit een onderdeel weggooit of nieuw koopt en steeds opknapt. Maar misschien ook niet als het minimalistische aspect simpelweg alleen maar omvat dat diegene 3 auto’s wil (en verder geen boeken/spullen voor andere hobby’s koopt), en gewoon elke 3 jaar een auto inruilt voor een nieuwe…
    Misschien gaat er iets mis in mijn voorbeeld hoor, het is maar een idee dat zomaar bij me opkwam in een verder nogal semantische discussie 😉
    Ik ben zeker met je eens dat het verbonden is en overlapt, maar niet hetzelfde (slow living is vast niet automatisch weggelegd voor elke minimalist of duurzaamheidsgoeroe, maar ook dat lijkt me helemaal prima).

    1. Oeps, dan heb ik het niet duidelijk verwoord! Ik bedoel juist dat minimalisme vaak automatisch als duurzame leefstijl gepresenteerd wordt, met daaruit volgend ‘een minimalist is automatisch duurzaam’. Maar daar ben ik het dus juist NIET mee eens. Een van de belangrijkste haken en ogen die ik eraan zie is zomaar klakkeloos alles wegdoen. Dan ben jij er misschien vanaf, maar de wereld niet. Niet per se duurzaam dus. Maar ook jouw punt van de drie auto’s klopt helemaal. En al je geld uitgeven aan vliegvakanties in plaats van aan spullen is misschien heel minimalistisch, maar ook niet per se duurzaam. We zijn het dus juist helemaal eens.

     En precies daarom schrijf ik stukken waarin ik wat meer nuance probeer te brengen over in het idee dat minimalisme dé duurzame oplossing zou zijn. Dat kan wel, maar het gaat niet automatisch samen. Ik ben meer een minimalist ‘aan de voordeur’ (zorgvuldig kiezen wat je in huis haalt) dan aan de achterdeur (veel wegdoen) omdat ik denk dat dat uiteindelijk duurzamer is. Daarbij heb ik wel het geluk dat ik me hier in mijn twenties, op mijn studentenkamer, al over begon na te denken. Want als dat op je vijftigste is, heb je waarschijnlijk al stukken meer spullen verzameld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.