Waarom het goed is om moeite te doen voor je aankopen

We leven in een wereld waar we weinig hoeven te wachten. Oké, we staan wel eens bij een bushalte, in een rij bij de Hema, hangen aan de telefoon voor een helpdesk of kijken ongeduldig uit naar het nieuwe seizoen van onze favoriete serie, maar over het algemeen worden onze behoeftes vrij snel bevredigd.

Webwinkels zijn dag en nacht geopend, pakjes worden bijna dagelijks bezorgd en er is altijd wel een supermarkt, restaurant, nachtwinkel of bezorgtoko open die ons van drank en spijzen wil voorzien. Zeker in de grote steden kunnen we wat dat betreft onze lol op. We zijn gewend dat wat wij willen altijd binnen handbereik is. En ik vraag me wel eens af wat voor gevolgen dat heeft.

Ons geduld wordt zelden beproefd

Door de constante aanwezigheid van (nieuwe) spullen, wordt ons geduld niet bepaald op de proef gesteld. We zijn eraan gewend dat we alles zomaar kunnen krijgen, op elk moment van de dag en vaak voor een prijs waar we niet echt wakker om hoeven te liggen.

En als we iets zat zijn, kunnen we er net zo makkelijk van af, zonder ons zorgen te maken over waar dat door ons afgedankte ding eigenlijk heen moet, als wij er genoeg van hebben. Het verdwijnt en er is plaats voor iets nieuws, beters, spannenders. Ook weer zonder enige moeite.

De impact uit het oog verloren

Het is slechts een theorie, maar ik denk dat de constante aanwezigheid van producten – die ons bovendien van alle kanten worden opgedrongen via reclame-uitingen – ons soms doet vergeten welke impact al die consumptie eigenlijk heeft.

We vinden het behoorlijk gewoon dat van alles en nog veel meer voor ons uitgestald in de schappen ligt, maar staan er maar bar weinig bij stil hoe al die producten daar eigenlijk gekomen zijn. Door wie ze gemaakt worden, van welke grondstoffen, op welke plek en tegen welke prijs voor bijvoorbeeld het milieu.

Zouden we niet met veel meer bewondering naar iets simpels als een theedoek kijken, als we ons zouden realiseren wat er allemaal aan te pas is gekomen voor wij er ons ontbijtbordje mee droog kunnen wrijven?

Meer moeite doen zorgt voor meer waardering

Ik denk wel eens dat het goed zou zijn als we weer eens wat meer moeite zouden moeten doen voor spullen. Dat zou in de eerste plaats ons besef van waarde kunnen doen toenemen. Het besef dat niets er ‘zomaar’ is, dat het gemaakt moet worden en welke impact dat heeft. Bovendien geeft iets waar je je best voor moet doen volgens mij altijd meer voldoening. Of het nou om je droombaan, iets nieuws leren of iets nieuws kopen gaat.

Jezelf dwingen meer moeite te doen voor je spullen

Omdat ik het altijd fijn vind om meteen met dit soort gedachten aan de slag te gaan, bedacht en verzamelde ik zes manieren waarop ik mezelf kan dwingen meer moeite te doen voor de spullen die ik in huis haal. Die zorgen dat ik op de rem te trap voor ik tot aanschaf overga. Volgens mij heeft dat heel veel voordelen. Misschien wil jij het ook wel proberen?

Je verwachtingen omschrijven

Beschrijf voor je iets aanschaft eens heel nauwkeurig wat je verwachtingen zijn. Waarom wil je iets hebben? Waarom denk je dat dit je leven zoveel beter of makkelijker gaat maken? En zijn die verwachtingen wel reëel?

Eerst (be)sparen

Leg bijvoorbeeld elke dag een euro opzij voor je nieuwe aanschaf. Afhankelijk van de prijs van wat je wilt kopen, zul je dus moeten wachten tot je het aan kunt schaffen. Je kunt ook met jezelf afspreken dat je iets anders moet laten om het geld voor je gewenste aankoop bij elkaar te sparen. Een tijd niet uit eten, geen koffies buiten de deur, misschien wel niet roken. Als je nieuwe aanschaf je zoiets waard is, kun je ervan uitgaan dat het geen miskoop wordt.

Wachttijd instellen

Natuurlijk kun je ook gewoon een standaard bedenktijd instellen voor je tot aanschaf overgaat. Een week, een maand, misschien wel afhankelijk van de grootte van de aankoop. Zo zul je nooit overhaast iets mee naar huis nemen, dus des te meer kans dat je alleen datgene koopt waar je echt heel blij mee zult zijn. Iets minder letterlijk, maar als nog een mooi gedachtenexperiment: vraag je af of je iets zou kopen als je er een uur voor in de rij moest staan?

Eerst iets verkopen

We verlangen best vaak naar iets nieuws, maar realiseren ons soms niet wat we allemaal al hebben. Zoek voor je iets wilt kopen eens uit wat je allemaal al hebt in die categorie. Kan daar misschien iets van weg? Verkoop bijvoorbeeld eerst de kookboeken die je niet meer gebruikt en koop van de opbrengst dat exemplaar dat je graag wilt hebben. Zo krijgen ongebruikte spullen direct een nieuwe bestemming. Ik gaf eerder al tips voor de beste kanalen om van je spullen af te komen.

Je aan een budget houden

Nina heeft een afspraak met haar vriend staan om maandelijks maximaal 50 euro aan kleding te besteden. Toen ze een prijzige jas wilde hebben, kon ze vervolgens 3,5 maand niets anders kopen. Dat beperkt niet alleen de hoeveelheid spullen die je kunt kopen, maar zorgt er ook voor dat je heel bewust moet kiezen waar je je geld aan uitgeeft.

Het zelf maken

Wil je iets heel graag hebben? Maak het dan zelf. Dit is een tip die ik inmiddels aan den lijve heb ondervonden. Geen betere les in wat er allemaal komt kijken bij het maken van kleding dan het zelf in elkaar leren zetten van een bomberjack dat uit duizend stukjes blijkt te bestaan. En dan heb ik de stof nog gewoon gekocht.

Ik zeg niet dat je voortaan alle ambachten eerst zelf onder de knie moet hebben, maar het in elkaar leren timmeren van een stevig tafeltje of het breien van een fijne plaid zal je absoluut doen realiseren wat een werk er in zoiets zit. Bovendien kun je het helemaal maken zoals je het zelf wilt, pluspunt!

Ben jij bereid meer moeite te doen voor je bezittingen? 

Zie jij wel iets in het op de rem trappen bij het bevredigen van je aanschafdrang? Misschien vind je mijn tips om minder te kopen dan ook wel interessant. Welke tip wil jij uitproberen? Of heb je nog een betere aanpak voor me?