Tips voor het opmaken van producten

Er zijn allerlei redenen om producten op te willen maken. Omdat je gek wordt van de hoeveelheid spullen die je in huis hebt, omdat je het overzicht kwijt bent of omdat je wil overstappen op een duurzamer alternatief. Ook wát je wil opmaken kan nogal verschillen. Make-up, opschrijfboekjes, schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten, ansichtkaarten, je kruidenvoorraad. Dingen die je misschien te makkelijk hebt gekocht of gekregen en die nu langzaam je huis en kasten verstikken.

Mijn tips voor het opmaken van producten 

Allemaal spullen waar je vanaf wilt. Maar die je niet zomaar wilt weggooien, want dat is zonde en onnodig. Tijd om producten op te maken. Gelukkig zijn daar wat trucs voor die je zeker zullen helpen.

Verzamel alle varianten van een product

Zorg dat je alle versies van een product dat je wilt opmaken bij elkaar hebt. Zo houd je overzicht, want je weet hoeveel je nog moet opmaken en raakt niets kwijt. Denk ook aan al je mini-douchegels, halve oogpotloodjes of de verdwaalde tampons in al je tassen en jaszakken.

Laatst kocht ik zwarte markers. In de dagen dat ik met die dingen bezig was, vond ik opeens overal van die dikke stiften. Zonde! Als ze op één plek hadden gelegen – en ik had geweten waar – had ik nu niet met drie extra stiften gezeten. Ik merk dat vriend en ik soms nog in onze ‘vorig huis logica’ zitten. Zo komt het dat bijvoorbeeld kantoorartikelen op twee plekken liggen: op zijn oude plek en op die van mij. Op mijn studentenkamer was het voor mij heel logisch dat de kaarsen in dezelfde la als mijn handschoenen en muts lagen, maar inmiddels zijn daar handiger plekken voor te verzinnen. Door alles te verzamelen, doe ik geen dubbele aankopen meer en maak ik eerst op wat we al in huis hebben.

Maak een stocklijstje

Ook belangrijk voor het overzicht: maak een lijst. Dat kan zijn van de producten die je wilt opmaken (dan kun je lekker afstrepen, heel motiverend!), maar ook van alle spullen in een specifieke ruimte, bijvoorbeeld je voorraadhok of kledingkast. Sinds ik een lijst bijhoud van al mijn kledingstukken, heb ik veel minder gekocht en veel meer weggedaan. Het werkt ook heel goed om dat het derde pak rijst in de supermarkt te laten staan.

Pak het gestructureerd aan

Een beetje systeem kan geen kwaad. Shampoofles voor shampoofles, dagcrème voor dagcrème, deo voor deo. Als je verschillende producten door elkaar blijft gebruiken, duurt het veel langer voor je iets leeg hebt. Terwijl het juist zo motiverend is om eindelijk een verpakking weg te kunnen doen. Extra ruimte maakt de opmaker nogal vrolijk, ik weet het uit ervaring.

Zet wat je opmaakt in het zicht

Dit is een geheugensteuntje voor waar je mee bezig bent. Ik heb veel te veel soorten losse thee. Daarom koos ik drie varianten uit die ik nu eerst opmaak. Die heb ik gezellig uitgestald in het keukenrek, terwijl de rest in de kast blijft. Als een gast iets ander wil, kan dat natuurlijk, geen probleem. Maar zelf drink ik eerst die soorten en dat is prima. Scheelt ook een hoop keuzestress op de vroege morgen.

Herinner je omgeving

Sommige dingen sluipen haast ongemerkt terug je huis in, bijvoorbeeld in de vorm van cadeautjes. Op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas heb daarom gezegd dat ik liever geen sokken en thee wil. Mijn kasten puilen ervan uit. Het leverde me een hilarisch gedicht én een fijn tweedehands boek als cadeau op. Daarvan heb ik er dan weer nooit teveel.

Geef spullen weg

Gaat het opmaken je niet snel genoeg of wil je echt van een product af? Dat komt voor, bijvoorbeeld als het niet meer bij je principes past. Kijk dan of je er een ander blij mee kunt maken. Daar kun je een feestelijke gelegenheid van maken. Speel weggeefwinkeltje in je eigen huis, zet de producten op een weggeefgroep op facebook of verras iemand spontaan met een cadeautje.

Peil misschien wel even of diegene op je goede gave zit te wachten, anders schuif je het probleem af op een ander. Afgelopen feestdagen speelde ik Sinterbingo met vriendinnen, waarbij de prijzen allemaal door onszelf ingebrachte spullen waren. De restanten gingen naar de kringloop, opgeruimd staat netjes.

Beloon jezelf

Dingen opmaken kan soms een een beetje een frustrerende bezigheid zijn, met name omdat het zo lang kan duren. Des te meer reden om jezelf te belonen als je het volhoudt. Probeer dat wel te doen met iets niet-materieels. Trakteer jezelf op een uitje of een zelfgebakken taart. Er is geen enkele reden om géén ‘Mijn shampoo met palmolie is eindelijk op’-feest te geven.