Tips voor het opmaken van producten

Er zijn allerlei redenen om producten op te willen maken. Omdat je gek wordt van de hoeveelheid spullen die je in huis hebt, omdat je het overzicht kwijt bent of omdat je wil overstappen op een duurzamer alternatief. Ook wát je wil opmaken kan nogal verschillen. Make-up, opschrijfboekjes, schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten, ansichtkaarten, je kruidenvoorraad. Dingen die je misschien te makkelijk hebt gekocht of gekregen en die nu langzaam je huis en kasten verstikken.

Mijn tips voor het opmaken van producten 

Allemaal spullen waar je vanaf wilt. Maar die je niet zomaar wilt weggooien, want dat is zonde en onnodig. Tijd om producten op te maken. Gelukkig zijn daar wat trucs voor die je zeker zullen helpen.

 

Verzamel alle varianten van een product

Zorg dat je alle versies van een product dat je wilt opmaken bij elkaar hebt. Zo houd je overzicht, want je weet hoeveel je nog moet opmaken en raakt niets kwijt. Denk ook aan al je mini-douchegels, halve oogpotloodjes of de verdwaalde tampons in al je tassen en jaszakken.

Laatst kocht ik zwarte markers. In de dagen dat ik met die dingen bezig was, vond ik opeens overal van die dikke stiften. Zonde! Als ze op één plek hadden gelegen – en ik had geweten waar – had ik nu niet met drie extra stiften gezeten. Ik merk dat vriend en ik soms nog in onze ‘vorig huis logica’ zitten. Zo komt het dat bijvoorbeeld kantoorartikelen op twee plekken liggen: op zijn oude plek en op die van mij. Op mijn studentenkamer was het voor mij heel logisch dat de kaarsen in dezelfde la als mijn handschoenen en muts lagen, maar inmiddels zijn daar handiger plekken voor te verzinnen. Door alles te verzamelen, doe ik geen dubbele aankopen meer en maak ik eerst op wat we al in huis hebben.

Maak een stocklijstje

Ook belangrijk voor het overzicht: maak een lijst. Dat kan zijn van de producten die je wilt opmaken (dan kun je lekker afstrepen, heel motiverend!), maar ook van alle spullen in een specifieke ruimte, bijvoorbeeld je voorraadhok of kledingkast. Sinds ik een lijst bijhoud van al mijn kledingstukken, heb ik veel minder gekocht en veel meer weggedaan. Het werkt ook heel goed om dat het derde pak rijst in de supermarkt te laten staan.

Pak het gestructureerd aan

Een beetje systeem kan geen kwaad. Shampoofles voor shampoofles, dagcrème voor dagcrème, deo voor deo. Als je verschillende producten door elkaar blijft gebruiken, duurt het veel langer voor je iets leeg hebt. Terwijl het juist zo motiverend is om eindelijk een verpakking weg te kunnen doen. Extra ruimte maakt de opmaker nogal vrolijk, ik weet het uit ervaring.

Zet wat je opmaakt in het zicht

Dit is een geheugensteuntje voor waar je mee bezig bent. Ik heb veel te veel soorten losse thee. Daarom koos ik drie varianten uit die ik nu eerst opmaak. Die heb ik gezellig uitgestald in het keukenrek, terwijl de rest in de kast blijft. Als een gast iets ander wil, kan dat natuurlijk, geen probleem. Maar zelf drink ik eerst die soorten en dat is prima. Scheelt ook een hoop keuzestress op de vroege morgen.

Herinner je omgeving

Sommige dingen sluipen haast ongemerkt terug je huis in, bijvoorbeeld in de vorm van cadeautjes. Op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas heb daarom gezegd dat ik liever geen sokken en thee wil. Mijn kasten puilen ervan uit. Het leverde me een hilarisch gedicht én een fijn tweedehands boek als cadeau op. Daarvan heb ik er dan weer nooit teveel.

Geef weg

Gaat het opmaken je niet snel genoeg of wil je echt van een product af? Dat komt voor, bijvoorbeeld als het niet meer bij je principes past. Kijk dan of je er een ander blij mee kunt maken. Daar kun je een feestelijke gelegenheid van maken. Speel weggeefwinkeltje in je eigen huis, zet de producten op een weggeefgroep op facebook of verras iemand spontaan met een cadeautje.

Peil misschien wel even of diegene op je goede gave zit te wachten, anders schuif je het probleem af op een ander. Afgelopen feestdagen speelde ik Sinterbingo met vriendinnen, waarbij de prijzen allemaal door onszelf ingebrachte spullen waren. De restanten gingen naar de kringloop, opgeruimd staat netjes.

Beloon jezelf

Dingen opmaken kan soms een een beetje een frustrerende bezigheid zijn, met name omdat het zo lang kan duren. Des te meer reden om jezelf te belonen als je het volhoudt. Probeer dat wel te doen met iets niet-materieels. Trakteer jezelf op een uitje of een zelfgebakken taart. Er is geen enkele reden om géén ‘Mijn shampoo met palmolie is eindelijk op’-feest te geven.

 1. Fijne tips! Die ‘herinner je omgeving’ richt ik vooral aan mijn vriend, haha. Hij mag voor onbepaalde tijd geen lasagnebladen, deo of zakdoekjes mee meenemen 😉

  Ik kan er nog eentje toevoegen: verzin alternatieve doeleinden. Zo heb ik het restje shampoo dat ik echt niet meer wilde gebruiken en vakantieflesjes douchegel leeggegoten in het handzeeppompje, gebruik ik dat stukje Aleppozeep wat niet voor mn haar werkt als in het wasmiddel, van conditioner schijn je anti-kreukspray te kunnen maken en met die stiekem-al-wel-even-over-datum-koffiemelk kun je volgens google lasagne en fudge maken.

  Alleen voor die eindeloze schoonmaakmiddelen moet ik nog wat verzinnen hoor. Straks moet ik nog gaan poetsen!

 2. Goede tips! Ik heb twee weken geleden mijn voorraadkast geordend zodat ik weer weet wat ik allemaal in voorraad heb. Tegelijkertijd heb ik met mezelf afgesproken om iedere dag bij het koken iets uit mijn voorraadkast gebruik, zodat ook die potjes en zakken die achterin de kast stonden en waarvan ik niet eens meer wist dat ik ze had, eindelijk gebruikt worden.
  Het zorgt voor creativiteit in de keuken, lekker eten en een goed gevoel.

  1. Slim! Onze voorraadkast is nu ook weer helemaal opgeruimd en er kwamen toch weer gekke dingen noven, haha. Ik ga dit ook proberen!

  1. En alsof het lot me wilde foppen: net was ik aan het koken en had ik geen rijst meer opeens. Gelukkig waren er nog noedels, haha.

 3. Wat een handig artikel en zeker een onderwerp waarvoor ik nog wel wat tips kan gebruiken. Ik vergeet regelmatig producten (vooral beautyproducten) op te maken. Meestal geef ik dingen dan maar weg en maak ik er anderen blij mee, maar het handigst is natuurlijk als ik zelf precies genoeg koop en de producten zelf opmaak. Zo’n lijstje en de producten in het zicht plaatsen is een goed idee. Als ik bijvoorbeeld een handcrème dagelijks in mijn tas meeneem, ga ik hem al meteen een stuk vaker gebruiken 🙂

  1. Slim om ‘m in je tas te stoppen! Beautyspullen heb ik niet zo veel, dat scheelt. Heb wel een verzameling nagellakjes weggegeven via facebook vorig jaar, dat was ook fijn.

 4. Goed stuk! Ik was er al mee bezig maar ik had er nog niet zo bij stil gestaan.

  Ik ben al een tijdje bezig om mijn shampoo palmolie en plastic vrij te krijgen, laatst bij het opruimen kwam ik allemaal half volle miniflesjes tegen. Ooit bewaard met het idee ‘handig voor vakantie/weekendje weg/sporten’ maar ik vind een blok zeep om je haar te wassen net zo handig, misschien zelfs handiger. Gelukkig zijn ze nu bijna op en ik heb er nog een vriendin blij mee kunnen maken.

  Een tijdje terug heb ik ook gekeken naar onze pennen, daar hadden we er zoveel van dat mijn vriend een hele lading mee had genomen naar zijn werk 🙂

  1. Je hebt echt zo vaak meer dan je je realiseert hè? Weggeven is ook fijn, dat schiet lekker op.

 5. Wat een fijne tips! Vooral die ‘herinner je omgeving’ is nog wel een dingetje. Had ik eindelijk mijn tubes en bussen douchegel op, kreeg ik spontaan een nieuwe cadeau van schoonmoederlief. Superattent natuurlijk, maar ik moest wel m’n best doen om dat paard niet in z’n bek te kijken 😉. Enne… ik kom graag op je ‘Mijn shampoo met palmolie is eindelijk op’-feest, haha, dat klinkt nu al als een dolle bende 😉!

  1. Zoo ik moet echt zo’n feest geven inderdaad! En ook één als mijn schoonmaakmiddelen op zijn (dat duurt nog wel even ben ik bang). Ik was ook nét leeg toen ik een Rituals kerstpakket van werk kreeg. Superlief, maar gelukkig maak je daar altijd wel iemand blij mee.

 6. Wat een leuk opruimartikel! Ik ben soms ook echt zo drollig in de winkel: “hadden we nou nog wel pasta? Mwah, voor de zekerheid maar meenemen.” Wij zijn nu qua spulletjes indelen ook nog steeds een beetje in de overgangsfase van onze verhuizing naar ons nieuwe huis. Als we een kabeltje zoeken, kan deze momenteel op vier potentiële plekken liggen. Super onhandig! Tijd om eens even lekker systeem aan te brengen, daar krijg ik door dit artikel helemaal zin in!

  1. De nieuwe logica moet ook een beetje groeien, maar het is wel heel fijn om ermee aan de slag te zijn. Wij hebben begin van de maand extra planken in de berging bijgemaakt en ik ben als een kind (of misschien meer als een omaatje) zo blij met de mooie vaste plek die alles nu heeft. Hopelijk heb jij dat gevoel ook snel!

 7. Ik moet dit ook echt gaan doen.. heb wel 100 oogmakeupremovers ofzo oeps! En notitieblokken Hahahaha heerlijk!

  Liefs

 8. Het is echt heel zen om die stuk voor stuk te lijf te gaan. Succes, haha!

 9. Zo’n tof idee, die Sinterbingo! Dat stocklijstje moet ik misschien maar eens in het leven roepen, want het zou de eerste keer niet zijn dat ik, nadat ik pas een nieuwe gekocht heb, een verdwaalde deo in de schuif vind…

  1. Ja heel herkenbaar, ik probeer dat nu echt te voorkomen. Ik heb nu dus 3 nagelschaartjes omdat ik er dit jaar al twee keer een kwijt geweest ben. Oor weken en dan moet je toch iets! Ik leg ze nu keurig terug na gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.