Een nieuwe kop voor KouweKleren

Misschien is het je opgevallen, wellicht ook helemaal niet. Sinds deze week staat er een nieuwe ‘ondertitel’ boven aan mijn blog. Een ultra-korte samenvatting van wat ik doe, hier op KouweKleren. Waar ik over nadenk en vooral waar ik over schrijf: slow fashion & slow living.

Weet je nog wat er eerst stond? Waarschijnlijk niet. ‘Over fair fashion en andere duurzaamheden.’ Een omschrijving die ik mijn blog in de begintijd ooit meegaf en in mijn vorige blog-layout alleen helemaal onderaan te vinden was. Niet in het oog springend en dus ook niet zo belangrijk, wat mij betreft.

Met het nieuwe uiterlijk van KouweKleren dook de omschrijving opeens veel prominenter op. En vond ik dat deze wel een stukje beter, duidelijker, scherper kon. Vandaar dat ik een nieuwe bewoording koos. Ik vind het leuk om de verandering even toe te lichten.

Slow Fashion

Mijn blog begon als een zoektocht naar eerlijke merken die me aanspraken. Dit in de tijd dat ik er nog lichtelijk van overtuigd was dat die niet te vinden waren voor mijn smaak of budget. Inmiddels weet ik gelukkig dat die merken er wél zijn, volop en steeds meer.

Inmiddels is mijn benadering van kleding veel holistischer geworden. Ik kies niet alleen voor fair, maar voor een complete, bewuste en duurzame omgang van kleding, met oog voor zowel mens als milieu. Ik ben me er bewuster van dat alles samenhangt en dat je het misschien niet perfect kunt doen, maar wel kunt streven naar goede stappen op alle verschillende onderdelen. En dat het zeker niet alleen kópen is waarmee je je kledingkast duurzamer maakt.

Ik schrijf nog altijd over merken en winkels waar je terecht kunt voor duurzame en eerlijke kleding. Maar ook over hoe je stijl en styling, het zorgen voor en repareren van je kleding en oefeningen in tevredenheid kunt inzetten om te komen tot een blijvend werkende en daarmee duurzame kledingkast.

Dat alles wordt volgens mij samengevat in de term slow fashion, de meest letterlijke tegenhanger van de fast fashion. Slow fashion gaat verder dan eerlijke productie, dus die term past beter bij mijn blog zoals die nu is.

Slow Living

KouweKleren ging nooit over kleding alleen. Ook die ‘andere duurzaamheden’, op alle vlakken van het dagelijks leven, zijn altijd een thema geweest.

Door de jaren heen is duurzaam leven is voor mij meer en meer verbonden geraakt met ‘slow living’. Een leven waarin rust, tevredenheid, bewust genieten en een focus op wat ik écht belangrijk vind, centraal staan.

Dat gaat veel verder dan mijn koopgedrag. Ik probeer me ervan bewust te zijn waar ik mijn tijd, energie en ja, ook mijn geld aan besteed. Keuzes af te wegen, wat niet bij me past te laten gaan. Mijn eigen koers te varen.

De ‘langzame’ levensstijl geeft me houvast in een snelle wereld. Het is een manier van denken die nog altijd in ontwikkeling is. Het is een streven, een leefwijze, geen eindpunt waarvan ik zeg ‘nu ben ik er’. Er valt nog genoeg te leren en te ontwikkelen.

Zo zou ik me minder druk willen maken over zaken waar ik geen invloed op heb. En ja, ook iets minder op sociale media rondhangen staat op mijn lijstje. Tegelijkertijd gaat ‘langzaam leven’ ook over het jezelf gunnen van doelloze momenten. Mild zijn voor jezelf en voor anderen en ook daar werk ik aan.

Slow living is kortom een breed pakket aan gewoonten, die ik ontleen aan de terreinen van duurzaamheid, minimalisme, ethiek, zelfzorg en nog heel veel andere gebieden. Ik groei daarin, mijn fear of missing out is nog nooit zo klein geweest en ik leer op op allerlei vlakken bij. Het geeft me houvast en rust en daar voel ik me goed bij.

Wordt alles nu anders?

Nee hoor. Mijn blog is met mij mee veranderd, met mijn interesses, met mijn ontwikkeling, met wat ik belangrijk vind. Dit is geen afbakening van een grootse ommezwaai, maar een nieuw etiket dat de lading beter dekt.

Toch kan het best dat deze kleine tekst bovenaan mijn website een richting gaat bieden. Nadenken over terminologie en definities geeft mij vaak nieuwe impulsen en een frisse kijk op dingen. Het kan zomaar zijn dat jullie daar wel iets van gaan terugzien in de artikelen.