Dit zijn mijn niet zo minimalistische hobby’s

Veel dingen die ik graag doe, zijn prima met minimalisme te verenigen. Een greep uit mijn minimalistische hobby’s: naar musea gaan. Picknicken. Uit ramen staren. Lezen (hoera voor de bieb). Podcasts luisteren. Naar het theater gaan. Koken (het resultaat is lekker snel op, al zou ik wellicht wel met minder kookboeken toekunnen). Maar ik heb óók een paar hobby’s die niet erg minimalistisch uitpakken. Toch koester ik deze bezigheden enorm, ondanks dat er wat meer spullen bij komen kijken dan de doorgewinterde minimalist wellicht zou wensen.

Niet echt minimalistisch, deze hobby’s. Maar wel leuk!

Hobby's en minimalisme, hoe gaat dat samen?

Hobby 1: platen draaien

Er zijn natuurlijk véél minimalistischer manieren van muziek luisteren dan het te draaien van vinyl. Toch vind ik het heerlijk om fysiek een lp op te zetten. Het laat me veel actiever naar de nummers luisteren en het wordt ook veel meer iets gezamenlijks. Een fijne activiteit om met mijn vriend of met vrienden te doen.

Mijn liefde voor lp’s begon in de kringloop: toen ik als tiener met beperkt zakgeld ontdekte dat een plaat voor 1 euro een stuk voordeliger was dan een nieuw gekochte cd (dit was de tijd van de mp3-speler waar 50 liedjes op konden). Nog altijd zijn mijn meeste platen tweedehands en ik ben ook wel kritisch op wat ik bijkoop. Alleen albums die iets bijzonders voor me betekenen en die ik blijf luisteren, hoef ik op plaat te hebben.

Onze platencollectie heeft trouwens ook wel een minimalistisch randje: op Spotify is het aanbod eindeloos, maar in onze platenkast heel overzichtelijk. Ik weet precies wat we hebben en kan daardoor makkelijk bepalen wat ik wil luisteren. Dat is trouwens ook de reden dat ik wel eens een ouderwetse dvd verkies boven Netflix: minder keuzestress. En dat heeft dan weer alles met minimalisme te maken.

Hobby 2: naaien

Twee naaicursussen heb ik gevolgd. Dat leverde me naast de nodige maak- en reparatieskills ook een naaimachine en een verzameling stofjes, fournituren, draad, spelden en andere onontbeerlijke naaigadgets op. Plus een paar UFO’s (Unfinished Objects, zoals de naaijuf dat zo mooi noemt).

Al met al een aardige collectie spullen. Ze staan verdeeld over twee planken in de kast en daar moet het ook bij blijven. Ik bewaar altijd graag stofjes – bijvoorbeeld versleten kleding – om nog een keer te gebruiken. Dit is waar mijn liefde voor minimalisme een beetje botst met mijn drang naar duurzaamheid. En ja: dan laat ik duurzaamheid voorgaan.

Hobby 3: planten

Ik ben gek op planten. Een ruimte gaat leven met groen erin. Ik heb het moeten leren, maar vind het nu heerlijk om met mijn vingers in de aarde te wroeten en mijn groene vrienden een douche of een slokkie te geven, zodat ze er weer patent bijstaan.

Wat daarbij aan spullen allemaal bij komt kijken? Naast de planten zelf voornamelijk veel potten en binnenpotten. Die bewaar ik zorgvuldig als onverhoopt een plant het loodje legt. Zo heb ik altijd een passende pot bij de hand als ik mijn meer succesvolle groene vrienden moet verpotten. Het is misschien niet optimaal minimalistisch om deze spullen te bewaren, maar wel een stuk duurzamer. En als ik echt potten overheb, vinden ze via de kringloop, een weggeefgroep of de lokale plantenwinkel altijd wel een nieuwe eigenaar.

Inmiddels stek ik ook planten, die kun je dan weer leuk cadeau geven. Laatst gaf ik een van de pannenkoekenplanten aan mijn ouders weg en bracht ik twee van de andere planten die het hier zwaar hadden naar het plantenasiel. Planten ruilen en stekken is in elk geval duurzamer dan nieuw kopen.

Zo ga je duurzaam om met je kamerplanten

Hobby 4: kringlopen

Ik ben er zo één die struinen door een kringloop op zichzelf al een feestje vind. Maar je omringen door potentiële aankopen voor een zacht prijsje is natuurlijk wel gevaarlijk voor de minimalist. Daarom heb ik mezelf geleerd om niet alleen kritischer te zijn op wat ik in huis haal, maar ook in de gaten te houden of ik het vervolgens wel echt gebruik. Zo niet, dan gaat het gewoon weer terug en zie ik het betaalde bedrag als donatie aan de kringloop en als minimale bekostiging van mijn fijne kringloophobby.

Minimalisme en hobby’s: gaat dat samen?

Ik sluit af met een troost voor iedereen die ook hobby’s heeft waar veel spullen bij komen kijken. In de basis is minimalisme geen wedstrijdje in het hebben van zo min mogelijk spullen, al krijg je die indruk soms wel als je erover leest. Het draait om genoeg hebben van wat je echt blij maakt en de dingen loslaten die dat niet doen. En laten hobby’s en liefhebberijen nou bij uitstek iets zijn waar je plezier aan beleeft. Helemaal prima dus, om je hobby’s en de spullen die daarbij komen kijken te koesteren.

Vertel eens, wat zijn jouw hobby’s?

Minimalistische hobby's