Duurzaam sparen: geld opzij zetten is een groene keuze

Ik hoor dit niet zo vaak iemand zeggen, maar ik houd van sparen. Het geeft me een goed gevoel om mijn financiële doelen voor ogen te hebben en daar langzaam maar zeker naar toe te werken. Iets moois bereiken door vooral iets níet te doen (geld uitgeven dus), dat is toch prachtig? Bovendien past sparen voor een aankoop wat mij betreft heel goed bij een duurzame leefwijze. Geld apart zetten kan dan ook heel groen zijn.

Zie hier onze expert in succesvol niks doen.

Sparen geeft bedenktijd

Als je moet sparen voor een aankoop, geeft dat de tijd om extra goed na te denken over of de aankoop de moeite – en het geld – wel waard is. Ergens voor sparen voorkomt impulsaankopen. Je kunt sparen dus ook inzetten als middel om bewustere keuzes te maken in wat je wel en niet koopt.

Sparen voor kwaliteit

Wie altijd op korte termijn zijn wensdromen in vervulling wil zien gaan, zal vaak genoegen moeten nemen met een mindere versie. Constant het beste van het beste kopen is nu eenmaal niet voor elke portemonnee weggelegd. Als het je lukt het behoeftes uit te stellen en ervoor te sparen, kun je voor betere kwaliteit kiezen. Gecombineerd met het vorige punt levert dat waarschijnlijk een aankoop op waar je langer plezier van hebt. Dat is enorm duurzaam.

Een spaardoel geeft focus

Met een spaardoel voor ogen – iets wat je echt heel graag wilt hebben – is het makkelijker om onzinnige aankopen links te laten liggen. Weegt het kopen van het zoveelste gezellige interieurdingetje op tegen het uiteindelijk kunnen kopen van een eigen huis?

Praktische tips om te (beginnen met) sparen

  • Maak een overzicht van je vaste lasten. Van je huur tot je abonnementen en van je belastingen tot je zorgkosten. Wat ben je hier per maand aan kwijt? Als je hier inzicht in hebt, kun je berekenen hoeveel je kunt gaan sparen.
  • Budgetteer. Naast je vaste lasten zijn er ook wisselende terugkerende kosten, zoals je dagelijkse boodschappen. Stel hiervoor een (haalbaar) budget en daag jezelf uit daar binnen te blijven. Houd gedurende de maand bij wat je uitgeeft. Dat kan door vooraf een bedrag te pinnen of een kasboekje bij te houden.
  • Spaar meteen. Zet niet het geld dat je overhebt aan het eind van de maand apart, want eenmaal uitgegeven is voorgoed weg. Spaar direct zodra je salaris of andere inkomsten binnenkomen. Houd op je rekening wat je nodig hebt voor je maandelijkse uitgaven (vast en flexibel) en zet de rest op je spaarrekening.
  • Spaarpotjes. De meeste bankrekeningen hebben de mogelijkheid tot het aanmaken van aparte spaarrekeningen of spaarpotjes. Zo houd je zicht op hoe het staat met je verschillende spaardoelen, van groot tot klein.
  • Leg álles vast in potjes. Geld zonder bestemming geeft het makkelijkst uit. Leg daarom al je geld ‘vast’ in potjes. Vul bijvoorbeeld maandelijks een budget aan voor kleding, je sportkosten en interieur, waar je geld uit ‘ontspaart’ als je aankoop wilt doen. De rest verdeel je over potjes voor langetermijndoelen, zoals het kopen van een huis. Kom je een mooie jas tegen maar is het kledingpotje leeg? Die moet dan wel heel geweldig of nodig zijn om je vakantiepotje ervoor te plunderen.
  • Onvoorzien. Niet het leukste spaardoel, maar denk ook aan een spaarpotje voor onvoorziene kosten. Je zult jezelf dankbaar zijn als je telefoon kapot gaat.
  • Duurzaam sparen. Ben jij al overgestapt naar een eerlijke bank? Dan spaar je pas écht duurzaam. Ik tip ASN Bank en Triodos.

Ben jij een spaarder?

Sparen is duurzaam en dit zijn de 7 beste spaartips