Je hoeft niks te missen als je voor fair fashion kiest

Ik weet dat er veel mensen zijn die zich eerlijk of duurzamer willen kleden, maar dat (nog) niet doen. De drempel ligt hoog, omdat verantwoorde kleding niet voor het grijpen hangt in de doorsnee winkelstraat. Je zult wat meer je best moeten doen om het te vinden. Ook heerst vaak het idee dat je met het opgeven van fast fashion op van alles moet inboeten: keuzevrijheid, lol in je kleding en misschien wel die gezellige dag winkelen met vrienden.

Vergis je niet: dit zijn allemaal dingen waar ik zelf ook mee geworsteld heb. Het is niet voor niks dat het maar liefst twee jaar duurde voor radicaal voor eerlijke en tweedehands kleding koos, sinds ik me bewust raakte van de misstanden in de kledingindustrie. Inmiddels ben ik echter van overtuigd dat je niks hoeft te missen als je de overstap naar eerlijke en duurzame kleding toch waagt. Sterker nog: het levert je iets op.

Vooroordelen ontkracht: waarom ik niks mis nu ik voor eerlijke kleding kies

Foto: Yvonne Renckens // Styling: Confidence by Color // Kleding: Outfit Library LESS

Je mag trends volgen

Een grote aantrekkingskracht van mode is de veranderlijkheid ervan. Nieuwe collecties, nieuwe kleuren, creativiteit, daar gaat menig modehart sneller van kloppen. Dat lijkt niet goed te matchen met je duurzaam en tijdloos kleden en kan dus voelen als plezier dat je moet opgeven.

Ik kan je geruststellen: ik zou hypocriet zijn als ik deed of ik totaal ongevoelig ben voor trends of modeverschijnselen en de veelzijdigheid van mode geen feestje vind. Ik smul nog steeds van de stijlrubriek in kranten en bladen en outfitfoto’s op Instagram. Ik krijg trends nog steeds mee en vind het leuk ermee te experimenteren. Daar maak ik wel mijn eigen, bewuste keuzes in. Ik waai niet met alle winden mee, maar maak me wat bij me past eigen. Wil je weten hoe je dat aanpakt? Lees dan meer over een duurzame omgang met trends.

Je gaat niet failliet

Tenminste, dat hoeft écht niet. Het is waar, aan een kledingstuk dat verantwoord gemaakt wordt, hangt vaak een iets groter prijskaartje dan aan veel fast fashion. Terecht ook, want alleen op die manier kan iedereen in de productieketen een leefbaar loon krijgen en de schade aan de planeet beperkt of gecompenseerd worden.

Gelukkig komt bij de overgang naar eerlijke en duurzame kleding eigenlijk automatisch ook een mindset-verandering kijken. Als je waarde hecht aan waar jouw kleding vandaan komt, is kleding niet langer een wegwerpproduct. Het wordt iets om te koesteren, om lang van te genieten en misschien ooit wel door te geven. Een grotere uitgave is dan opeens een zinvolle investering, omdat je cost-per-wear niet eens hoger is dan als je voor fast fashion blijft gaan.

Ook je totale budget hoeft niet torenhoog te zijn als je voor eerlijk en duurzaam kiest. Ik rekende laatst uit hoeveel het gemiddelde kledingstuk in mijn kast kost, na bijna vier jaar slow fashion. Het resultaat zal je verrassen!

Je hoeft geen minimalist te worden

Een capsule wardrobe kan een heel duurzame manier van omgaan met je kelding zijn. Maar het geeft geen garantie en het is zéker niet de enige oplossing die werkt. Houd jij van meer keuze, veel verschillende stijlen, stukken en de nodige experimenten? Dat kan prima, bijvoorbeeld door tweedehands te kopen, kleding te ruilen of te lenen bij de kledingbibliotheek. No need to hold back.

Je kunt nog altijd winkelen

Voor fair fashion kun je niet elke winkel binnenstappen, maar wat ís het leuk om een duurzame winkelroute uit te stippelen. Boetiekjes met duurzame merken, tweedehands zaakjes; dat winkelt toch een stuk fijner dan diezelfde Zara in elke stad een bezoekje brengen.

Ideaal uitgangspunt voor een duurzame shopping tour is de website Eerlijk Winkelen. Daar is van steeds meer steden een overzicht van de verantwoorde adresjes te vinden. Niet alleen kledingzaken trouwens, ook voor een duurzame lunch of eerlijke cadeaus zijn genoeg mogelijkheden. Kun je de dag volledig in in een groen jasje steken en jezelf misschien ook wel.

Mode is nog steeds leuk

Je plezier in mode, in fraai voor de dag komen, is niet opeens verloren bij het maken van andere keuzes. Het kan even duren voor je je eigen pad vindt, met de merken en winkels die passen bij jouw manier van kleden. Dat vraagt om een tijdsinvestering, maar één die zeker iets oplevert.

Uiteindelijk ben ik zoveel blijer met mijn kast, nu ik met trots kan uitdragen wat ik draag. Ik voel me in charge omdat ik met mijn geld alleen merken steun die bijdragen aan een wereld zoals ik die graag zie.

Achter mijn kleding schuilt een goed verhaal dat me regelmatig mooie gesprekken oplevert. Ik ben extra dankbaar voor en tevreden met wat er in mijn kast hangt. Ik heb zelden aankleedstress, omdat de kleding die ik bezit echt bij me past, op alle fronten. Dat gun ik iedereen.