Zo kun je omgaan met trends in een duurzame kledingkast

Vandaag wil ik het over trends hebben. We worden er overal mee om de oren geslagen, met lijstjes in modemagazines, plaatjes op Instagram, op tv en gewoon in de winkels natuurlijk. Het is soms best lastig om onderscheid te maken in je eigen, doorlopende smaak en trends. Wat je veel ziet, ga je vanzelf (meer) waarderen, weet ik uit ervaring. Ik zie mezelf maar al te graag als een van commercie losgezongen, authentieke persoonlijkheid  met mijn eigen stijl, maar ook ik word doodgewoon beïnvloed door wat ik om me heen zie.

Zo heb ik sinds kort dit jeans overgooigeval van The Next Closet in de kast hangen (nou ja, ik heb het vooral heel vaak aan, goed teken!) en het is heus geen toeval dat ik die dingen nu in alle winkels – van modeketen tot vintagezaak – zie tegenkom. 

Trends zijn bij uitstek modeverschijnselen die overwaaien. En daarmee moeilijk te matchen met het streven naar een duurzame kledingkast die lang mee kan en mooi en inspirerend blijft. Ik worstel daar best wel eens mee – en dan ben ik nog niet eens een modemeisje dat bovenop de nieuwste ontwikkelingen zit. Op zoek naar houvast heb ik een aantal stelregels en vragen opgesteld die mij helpen trends te weerstaan en de blijvertjes eruit te pikken.

Omloopsnelheid

Trends komen en gaan, maar niet allemaal in hetzelfde tempo. Zo moest ik een jaar of tien geleden enorm wennen aan de skinny jeans, maar heb ik dat model jeans intussen nog altijd als ultieme basic in mijn kast hangen. Van de mom jeans die ik nu graag draag, denk ik dan weer niet dat ze de tien jaar gaan volmaken. Nu heb ik niet enorm veel jeans en draag ik ze veel, dus waarschijnlijk zullen ze die tien jaar zelf ook niet halen, omdat ze eerder versleten zijn. Tegelijkertijd vind ik broeken met een hoge taille echt heel fijn en zal een heupbroek er bij mij ook niet meer zo snel inkomen.

Hoe dan ook: probeer eens in te schatten wat de omloopsnelheid van een modeverschijnsel zal zijn. Enorm uitgesproken trends als een cactus- of flamingoprint ben je misschien eerder zat dan een (nep)leren rok. Geef een trend wat tijd. Ben je er een paar maanden na je eerste enthousiasme nog fan van? Dan kun je het wellicht een kans geven.

Zoek het grotere patroon

Voor de ene trend zul je gevoeliger zijn dan voor de andere. Simpelweg omdat het meer past in je algehele stijl en daardoor minder ver van je afstaat. Merk je dat je valt voor een trend? Zoek uit waarom. Ik ben op dit moment – net als half Nederland – bijvoorbeeld groot fan van de velvet. Al kon ik dat een paar jaar geleden nog niet los zien van de jaren negentig of een gothic look. Niks voor mij, zou je zeggen.

Toch komt deze huidige voorkeur niet helemaal uit de lucht vallen. Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor rijke materialen. Ook alles wat aaibaar is, kan ik wel waarderen. Ik kocht ooit zelfs een badstof jurk (niet zo ‘rijk’, wel erg aaibaar), kun je het geloven? Wat dat betreft is het niet gek dat de velvet-trend me zo aanstaat. Ik denk dat trends je voor langere tijd kunnen bevallen als ze in een groter patroon vallen. Dat is ook één van de redenen waarom ik inmiddels verschillende velvet stukken in mijn kast heb hangen. Ik denk echt dat ik ze met plezier zal blijven dragen, ook als de hype over is.

Onvrede

Trendgevoeligheid kan ook ontstaan door de ontevredenheid over je huidige kledingkast. Als ik mijn huidige kleding zat ben, ben ik veel eerder geneigd om te vallen voor alles wat anders is. Wat dan ook. Ik geloof meer en meer dat het belangrijk is om je kast regelmatig onder de loep te nemen en waar nodig aan te passen. Zo voorkom je dat je uiteindelijk niets meer leuk vindt en het liefst alles weg zou gooien. Door je kledingsmaak en stijl te zien als een proces dat zich blijft ontwikkelen en dat met je meegroeit, kun je met kleine aanpassingen die tevredenheid bewaren.

Past het echt bij mij?

Probeer de trend altijd te gieten in een vorm die echt past bij jou, je stijl, lichaam en leefstijl. Zorg dat je trendy items alleen aanschaft als ze je overduidelijk geweldig staan. De juiste kleur, de juiste maat, een mooie pasvorm en ga zo maar door. Dan heb je veel meer kans dat je een kledingstuk blijft dragen, ook als de trend over het hoogtepunt heen is. Het past bij jou, dus heb je geen enkele reden om het weg te doen.

Wees de wijste

Modemerken zullen je altijd willen wijsmaken dat je iets nieuws nodig hebt om erbij te horen, te stralen of uberhaupt maar enige kans op geluk te hebben. Fashion ‘influencers’ en modebladen idem dito. Verkopen is hun broodwinning. Zelfs de grootste klassiekers – een spijkerjasje, een pantalon, een kokerrok – weten zij te reduceren tot een modegril. Komend seizoen moet het langer, de pijp wijder, de rok korter. Laat je niet gek maken. Zorg dat je weet wat je mooi vindt en wat je goed staat, dan kun je kortstondige liefdes beter weerstaan. Kunnen je kleren voor je gevoel écht niet meer? Overweeg eens ze weg te stoppen tot een trend weer opduikt. De mode mag dan veranderlijk zijn, ze valt ook gráág in herhaling.

Koop trends tweedehands

Mijn meest praktische tip als het gaat om de aanschaf van trendstukken: koop ze tweedehands. Zo draag je niet bij aan de eindeloze stroom tijdelijk hippe afdankertjes die onze mode-industrie maar al te graag helpt produceren en kun je toch meedoen met wat je leuk vindt of wilt proberen. Een beetje experimenteren is nooit weg als je van mode wilt genieten en je stijl wilt ontwikkelen. Gebruik kleding die er al is om dat te doen, dat is nog fijn voor je portemonnee ook.

 

 

 

 1. We zullen helaas nooit van ‘trends’ afkomen, maar het is inderdaad belangrijk uit te vinden of iets echt bij je past. Ook ik raak geïnspireerd door alles wat ik zie op straat en online waarbij je ogen (en brein) wennen aan dingen die je niet snel zelf uit zou kiezen. Om het toch eens uit te proberen is tweedehands shoppen helemaal perfect! Daarnaast gebruik ik tweedehands ook om te experimenteren met het vermaken/verknippen van kleding. Zo kun je op een duurzame (en goedkope) manier helemaal je eigen stijl creëren. Leuk om je stukken en ideeën steeds weer te lezen Hermien!! X Noor – Tiny Temple

  1. Geweldig dat jij ook echt dingen aanpast naar eigen smaak. Dat geeft nog meer mogelijkheden met tweedehands dan er al zijn. Nu ik een beetje met de naaimachine overweg kan, zou ik dat ook eens moeten proberen! Trends maken de modewereld inderdaad veel te vluchtig, maar ze bieden ook inspiratie, levendigheid en creativiteit waar ik wel weer van geniet. Het is een kwestie van balans en het vasthouden van het goede, denk ik.

 2. Super goed punt! Ik vind trends vaak wel leuk, maar houd mijn kast zo basic mogelijk. Van de week heb ik wat dingetjes op United Wardrobe gekocht, ben benieuwd 🙂

 3. Dat is een prachtige oplossing als dat binnen je smaak past. Het geeft vast veel rust en ook de ruimte om eenvoudig veel te combineren. Zelf houd ik wel van een uitspatting op zijn tijd, maar ik probeer die gekkigheden dan juist ook weer zorgvuldig te kiezen op deze manier. Morgen komt er een voorbeeld online van een blouse die een goede basic is, maar ook iets grappigs heeft. Voor mij een fijne middenweg die volgens mij lang mee kan. En het is weer een tweedehandsje. Leuk dat je op United Wardrobe je slag hebt kunnen slaan, ik hoop dat het bevalt!

 4. Super goed artikel, dit! En echt een goede lijst met super herkenbare punten! Het blijft ook voor mij een continue strijd: tijdloos en clean (wat natuurlijk niet bestaat, maar noem het basic, whatever) vs. soms even uit de band springen met een trend. Beide prima, als je jezelf inderdaad maar niet verkijkt en kapot koopt aan spullen die je vooral in de rush van het moment koopt en dan inderdaad voor producten met een lage omloopsnelheid gaat. Vooral de tip om te kijken naar het grotere patroon vind ik een hele goede! Je hoeft trends inderdaad écht niet helemaal over te slaan, als het maar bij je past en je het ook langer leuk blijft vinden. Goed dat je dit deelt!

  1. Dit artikel komt ook echt voort uit een stukje zelfonderzoek. Het is bijna niet te vermijden dat je trends gaat waarderen, als je mode en kleding ook maar een beetje leuk en interessant vindt. Dat erkennen heeft denk ik meer zin dan de grote ontkenning, als je je een beetje wilt wapenen tegen het meegaan in elke willekeurige modegrill. Ik probeer me trends toe te eigenen in plaats van dat ze mij gaan beheersen. Ze maken mode ook leuk, daar geloof ik wel in. Wat tof dat je dit zo herkent en waardeert!

 5. Ik vind het een heel erg mooi en duidelijk artikel. Vooral hoe je jouw eigen kledingstijl onmschijft; als een doorlopend proces. Ik ervaar dat net zo. Wat voor mij heel erg scheelt is dat ik weet wat ik wil dragen en uitstalen. Dat ik weet welke kleuren mij staan en welke pasvormen. Op deze manier loop ik een stuk makkelijker langs trends heen. En blijft iets langer in mijn hoofd hangen, dan weet ik dat het een match is. Dan vind ik het ook niet erg om subtiel met trends mee te gaan, als in 1 of 3 items, als mijn basis items maar centraal blijven.

  1. Mooi gezegd! Dat is precies de reden waarom ik zo met mijn ‘stijlonderzoek’ bezig bent. Ik weet best aardig wat ik mooi vind, wat ik graag draag en wat me goed staat, maar ik wil het nog scherper krijgen om nog zekerder te kunnen kiezen. En ik wil graag wat creatiever zijn in het kiezen van mijn outfits. Fijn dat jij je richting hebt gevonden, dat is een goede basis voor duurzaam kiezen!

 6. Only buy clothes that you plan to keep forever. It’s importantto see trends for what they are: a game. – Carine Roitfeld. } Deze quote heb ik op mijn telefoon staan. En hoor ik eigenlijk elke keer in mijn hoofd als ik een nieuw item wil kopen. Denk ik dat ik het vaak zal dragen (zo een 30 keer?), kan ik het combineren met wat ik al heb? (minimaal met 3 andere stuks.)

  Heerlijke blog weer om te lezen, jij schrijft echt heel fijn.

  ik heb 2 jaar terug een soort paarse velvet blazer gekocht 2e hands voor maar €10,-. En ben er helemaal verliefd op. Alleen het jasje is me te groot en valt dus net wat te mannelijk en oversized. Ik ben er gisteren mee langs een kleermaker geweest om te vragen of dat hij aan te passen is naar mijn lichaam en maat. Dit kost me helaas wel minimaal €40,- euro.. Heb ik dat er voor over? Nergens heb ik nog weer zo soort jasje gezien.. ik heb hem al 100x aan gedaan en weer uit gedaan omdat het model het net niet is nu.. En dit kledingstuk is er al.. En de stof en kleur zijn perfect.. ik denk dat ik maandag opnieuw langs de kleermaker ga.. 😉

  1. Ik vind dat een geweldig verhaal, van je jasje en wat een mooie quote, die kende ik ook nog niet. Het vat precies samen wat ik met dit artikel wil zeggen, dankjewel voor deze prachtige toevoeging. Ik vind het ook mooi om te horen hoe jij dit praktisch toepast in je garderobe. Het is wel even een investering in het jasje – zeker als je kijkt naar wat je er oorspronkelijk voor betaalde – maar een dergelijk jasje precies naar je zin zul je waarschijnlijk ook niet vinden. Het is in elk geval een veilige investering, want het jasje heeft zijn nut wel bewezen. Ik ben helemaal geïnspireerd door je mooie reactie!

 7. Wat een sterke tips! Ik ben het ook echt heel erg met je eens 🙂 Juist die trends die langer blijven zorgen dat je echt blij bent met je garderobe denk ik. Want alleen maar zwarte rechte broeken en witte t-shirts zijn gewoon een beetje saai haha (ik overdrijf, ik weet het…)

  1. Sommige mensen rocken zo’n ‘uniform’ echt, maar zelf wissel ik graag wat meer af. Door je wat meer te verdiepen in je voorkeuren, kun je ook van trends je eigen mix maken denk ik en hoef je niet met alle winden mee te waaien, Uiteindelijk geeft dat denk ik veel meer voldoening, dat ervaar ik zelf tenminste nu ook al.

 8. Wat goed geschreven Hermien! Ik ben het vooral eens met het kopen van tweedehands kleding! Uiteindelijk is dat een van de meest duurzame consumptie patronen die je jezelf kunt aanleren :). Daarnaast is ook het repareren van kleding iets wat veel mensen vergeten.

  1. Wauw, dit is een heel late reactie van mijn kant, maar helemaal waar. Tweedehands kan qua duurzaamheid echt op nummer 1. En repareren is inderdaad een heel belangrijk onderdeel van lang met je kleding doen.

 9. Ik vindt het heel lastig om onderscheid te maken met mijn eigen stijl en de trends. De winkels hangen vol met trend kleding. Waardoor ik soms vergeet wat bij mij als persoon nu echt past.

  1. Lastig hè? Ik hoop dat je misschien iets hebt aan mijn tips. Vooral het goed kennen van je eigen stijl kan enorm helpen om de rest tegen af te wegen. Het is ook een kwestie van oefening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.