Is een capsule wardrobe altijd duurzaam? (+ tips)

De capsule garderobe wordt vaak in één adem genoemd met duurzaamheid. Geen gekke gedachte. Het hebben van weinig kleren die goed onderling te combineren zijn, helemaal bij je passen en lang meegaan sluit inderdaad wel aan bij het duurzame plaatje. Toch denk ik niet dat een capsule wardrobe per definitie een duurzame – of misschien wel de duurzaamste – methode is om met je kledingkast om te gaan. 

Een duurzame capsule wardrobe bouwen

Er zijn allerlei redenen te verzinnen waarom je een capsule wardrobe wilt opbouwen en het streven naar een duurzame kledingkast is daar zeker één van. Maar de methode heeft ook aspecten die wat mij betreft niet per se duurzaam zijn, zoals het drastisch uitdunnen van je kast of het driemaandelijks aanvullen van je capsule met nieuwe aankopen. Maar vreest niet, een capsule wardobe kan absoluut duurzaam zijn. Ik geef je een aantal zaken waar je op kunt letten om jouw capsule een toonbeeld van duurzaamheid te maken.

Ga uit van wat je hebt

In sommige instructies voor het opbouwen van een capsule lees ik dat al je kleding moet mixen en matchen. Dat je daarom maar één stijl en slechts een paar kleuren in je kast zou moeten hebben. En vooral heel veel basics. Dat is gekkigheid, wat mij betreft. Natuurlijk is het fijn als je kleding op verschillende manieren kunt combineren, maar juist de uitschieters waar je nu al van houdt maken je garderobe leuk en echt van jou. Kies daarom voor je eerste capsule alleen maar stukken uit je bestaande garderobe en doe de rest nog niet weg. Je merkt vanzelf wat je echt graag draagt en wat eventueel nog mist.

Neem de tijd voor het samenstellen van je capsule wardrobe

Het kan heel verleidelijk zijn om radicaal met wegdoen te beginnen als je een capsule garderobe start. Geeft voldoening, zo’n lege kast. Dat is het doel toch? Nee, niet helemaal. Te snel wegdoen kan leiden tot spijt. En als je vervolgens weer heel veel bij moet kopen, is dat nou juist helemaal niet duurzaam.

Zie een legere kast niet als het doel, maar als een middel om een fijnere garderobe te creëren waar je tevreden mee bent en waarin je niets tekort komt. Neem de tijd om te ontdekken welke stukken je steeds weer uit de kast trekt en waarom je andere na even passen toch weer terug hangt voor je de deur uit gaat. Zo leer je wat je echt graag draagt en daarmee kun je je voordeel doen bij het opbouwen van je garderobe.

Investeer in het leren kennen van je kledingstijl

Het is niet toevallig dat ik me tijdens mijn eerste capsule ook serieus begon te verdiepen in mijn eigen stijl. Ik wist globaal best wat ik mooi en niet mooi vind, maar als ik echt wil investeren in een bij elkaar passende garderobe die ik op lange termijn mooi blijf vinden. Daarom houd ik nu al een maand of 5 wat ik dagelijks draag en heb ik een moodboard gemaakt met outfits en items die me echt aanspreken. Samen geeft dat me veel inzicht en dat leidde er al toe dat ik een aantal items die eerst nog in mijn capsule zaten heb kunnen wegdoen. Ik kon opeens veel beter verwoorden waarom ze niet zo bij me passen – niet mijn kleur, kriebelig, te kort, wat dan ook – en ik heb er andere mensen blij mee gemaakt.

Dun je kast uit op een duurzame manier

Als je uiteindelijk besluit een deel van je kleding weg te doen, denk dan na over de meest duurzame manier. Dat je kleding niet zomaar in de prullenbak moet gooien, zul je waarschijnlijk wel begrijpen. Dan gaat het húp de verbrandingsoven in, eeuwig zonde! De kringloop of kledingcontainer is een meer duurzame optie, maar ook dan weet je niet zeker of je kleding echt verkocht wordt of goed terecht komt.

Daarom pleit ik er altijd voor om je kleding zo direct mogelijk bij een nieuwe eigenaar terecht te laten komen. Probeer het te verkopen – niet voor het geld, maar omdat je dan meer kans hebt dat het nog echt gedragen wordt – doneer het aan iemand via een weggeefgroep op Facebook of regel een kledingruilfeestje. Ik vind dat zelf heel leuk om te doen en heb dan ook een heleboel tips voor de organisatie van een kledingruil voor je.

Doe je nieuwe aankopen verantwoord

Kom je tot de conclusie dat je toch nieuwe kleding nodig hebt om je garderobe compleet te maken? Probeer dan stukken te vinden die bij je duurzame principes passen. Koop bijvoorbeeld tweedehands of let erop dat merken hun kleding op een eerlijke en duurzame manier produceren. Ben je nog niet zo bekend met dat soort merken? Ik heb al over veel fair merken geschreven en je bent altijd welkom om me tips te vragen! Bij verantwoord aankopen komt meer kijken dan letten op merken. Wees in het algemeen kritisch: op de kwaliteit, de trendgevoeligheid en ook op je persoonlijke voorkeuren: is het materiaal fijn? Past het echt goed? Is het je kleur? Kun je het combineren met wat je al hebt? Geef jezelf bedenktijd, dan is de kans op miskopen heel veel kleiner.

Stel kooplimieten voor kleding

Nuttiger dan het beperken van de totale omvang van je kledingkast, is volgens mij het beperken van de doorstroom. Wie elke week iets nieuws koopt en daarvoor iets ouds uit zijn kast wegdoet, is ook niet echt duurzaam bezig, terwijl je je intussen prima aan je capsule-limieten houdt. Je kunt met jezelf afspreken om maar een bepaald aantal nieuwe kledingstukken per seizoen of jaar aan je garderobe toe te voegen. Ik pin mezelf daarbij niet vast op een moment – bij het wisselen van de capsules bijvoorbeeld – omdat je soms gewoon tegen iets aan moet lopen. Wel houd ik lijstjes bij van wat ik nog zoek.

De regel ‘één erin, één eruit’ kan trouwens wel goed werken volgens mij. Dat laat je namelijk heel kritisch nadenken over de vraag of het nieuwe stuk echt zo’n toevoeging is dat je er een ander stuk voor wilt laten gaan. Met tweedehands kleding ben ik hier zelf trouwens iets makkelijker in. Dat is voor mij een fijne manier om te experimenteren met mijn kledingstijl en wat afwisseling aan te brengen. Maar ik probeer wel heel kritisch te zijn op wat ik mee naar huis neem, anders gaat mijn hele capsule sowieso de mist in.

Houd het bij

Hoe goed je je stijl ook doordacht hebt, het is geen constante. Stijl en smaak zijn onderhevig aan trends, aan een veranderende leeftijd, lijf en leefstijl. Naaldhakken kun je nu geweldig vinden, maar over een paar jaar misschien minder als je drie kinderen op tijd op school wilt krijgen (of wel natuurlijk, dat mag ook!). Als je tijd blijft investeren in de vraag waarom je bepaalde kleren op dat moment wel of niet graag blijft dragen, voorkom je dat je op een gegeven moment vertwijfeld je hele kast in vuilniszakken staat te proppen omdat je nergens meer tevreden mee bent. Laat je garderobe rustig mee-evalueren met de ontwikkelingen in je leven door er aandacht aan te blijven besteden. Deze snelle stijlcheck die ik regelmatig doe, kan je daarbij helpen.

Neem geen capsule als het niet bij je past

Duurzaam met kleding omgaan lukt volgens mij alleen als je er plezier aan beleeft (of misschien als het je geen moer kan schelen wat je draagt) en daarom is het belangrijk om de manier te kiezen die bij je past. Niet iedereen is hetzelfde qua kleding. Ik ken mensen met flinke kledingkasten, die alles volop dragen en afwisselen en voornamelijk tweedehands kopen. Dat is helemaal niet per se onduurzamer dan een kleine kast vol stukken van eerlijke en duurzame merken.

Het bijhouden van een capsule is best een investering qua tijd. Doe het dus alleen als het je wat oplevert: minder keuzestress, een beter gevoel voor stijl, ruimte in je huis, lang blij zijn met je kleding. Ben je juist dol op experimenteren, veranderingen of veel keuze, dan zijn er andere manieren om jouw kast duurzaam te maken. Die houd je dan waarschijnlijk ook veel beter vol. Ik kan me voorstellen dat ik mijn capsuleproject zelf loslaat als ik meer grip heb op wat ik echt graag draag. De capsule methode als middel in plaats van als doel, dat zie ik best zitten.

 1. Ik merk inderdaad ook dat het tijd kost om hem ‘beter’ te maken. Ik tel zelf dan wel geen items, maar heb zeker niet veel kleding meer. Het is wel super leuk om mee bezig te zijn 🙂

  1. Juist door de tijd te nemen, voorkom je dat je overhaast dingen mee naar huis sleept waar je uiteindelijk toch niet zo blij mee bent. Dat geldt inderdaad voor alle kledingkasten, niet alleen als je een capsule hebt of duurzaam of eerlijk koopt. Ik ben zelf toen ik net met fair fashion begon wel eens in de val getrapt om concessies te doen omdat ik al lang blij was dat iets eerlijk gemaakt was. Ik ben de enige niet, ik lees het vaker, maar gelukkig ben ik nu meer op mijn hoede! Ik weet ‘mijn’ merken en stukken nu veel beter te vinden.

 2. Goede tips, Hermien!
  Het is inderdaad zo dat je na een tijdje zo’n goed overzicht van je capsule hebt, dat er minder tijd in gaat zitten. Bij mij kost het (na 5 seizoenen of zo) bijna geen tijd meer. Max. 2 uurtjes om de drie maanden. Driekwart van de kledingstukken draag ik toch het hele jaar door, het zijn enkel de echte seizoensstukken (vb dikke truien) die gewisseld moeten worden.

  1. Dat kan ik me goed voorstellen en is iets wat ik zelf ook zeker zie zitten: een kleinere garderobe waarbij ik alleen de seizoensstukken echt hoef te wisselen. Fijn dat dat jou al gelukt is, ik blijf er zeker naar streven!

 3. Wat weer een goed en overzichtelijk stuk! Ik weet nu ook veel beter wat ik draag en ben de afgelopen tijd ook bezig geweest met kledingstukken toevoegen waar ik echt blij van word en weet dat ik die heel veel zal dragen. Ik weet ook steeds beter wat ik überhaupt tof vind! Ik ben het er ook helemaal mee eens dat een kast niet perse alleen maar uit basic stukken hoeft te bestaan, al zijn een aantal wel enorm handig.

  1. Dankjewel Iris, wat lief! Wat fijn dat je ook steeds beter weet wat je echt graag draagt, ik heb hetzelfde en dat is zo belangrijk om lang te kunnen genieten van je kast.

 4. AMEN! Wat een super fijn artikel is dit zeg. Een capsule wardrobe lijkt me heel fijn, maar ook weer niet. Het past op dit moment gewoon niet bij me. Daarom koop ik nu alleen kleding als ik ergens tegenaan loop en echt die “ja dat is echt iets voor mij” match voel of als ik iets echt mis in mijn kledingkast. Alleen duurzaam natuurlijk. Tweedehands of van een eerlijk merk. Misschien ontstaat daardoor vanzelf ooit een capsule wardrobe, misschien ook niet. Op dit moment heb ik nog teveel twijfelgevallen in mijn kast hangen. En dat is niet erg want ik moet gewoon ontdekken of die twijfelgevallen (in combinatie met andere items) een ja of een nee zijn. En de nee-tjes gaan vervolgens zeker niet de verbrandingsoven in!

  1. Ja dat snap ik helemaal hoor. Voor mij is de capsule ook echt een experiment en een middel om meer grip op mijn kleedgedrag te krijgen, maar ik weet niet of ik het voor altijd zo blijf doen en geef er zelfs nu al mijn eigen draai aan. Het is in elk geval geen einddoel op zich! Gun je twijfelgevallen lekker nog een tijdje een kans, soms komen daar juist de beste favorieten uit voort, weet ik uit ervaring.

 5. Wat een goed artikel! Ik ben nog niet echt toe aan een capsule wardrobe, maar herken wel steeds beter welke items ik veel draag (en dus ook altijd vervang als ze versleten zijn, een zware capuchon-vest bijvoorbeeld, dat is echt onmisbaar!). Dingen die ik te weinig draag leg ik apart, pak ik ze niet meer, dan mogen ze na verloop van tijd weg. Nieuwe dingen probeer ik wel fair trade te kopen (dat remt ook direct de koopdrang, want fair trade heeft natuurlijk wel een prijs). Ik denk dat een capsule wardrobe uiteindelijk wel bij me zal passen, maar zolang ik alleen woon spaar ik mijn was op, en dan is het toch wel heel fijn om wat meer kleding te hebben!

  1. Dat was opsparen herken ik helemaal. Ik woonde jarenlang in een huis zonder wasmachine. Ik merk dat ik nu bijvoorbeeld alleen al veel minder ondergoed nodig heb. Heel slim om dingen tijdelijk weg te leggen, dat probeer ik ook te doen (en gebeurt natuurlijk ook met mijn capsule). Het is mooi om juist een natuurlijke weg richting een capsule garderobe of gewoon een kleinere kast te vinden. Dan weet je veel beter dat niets verspild wordt volgens mij.

 6. Ik denk dat ik in de groep val met meer kleren. Laatst heb ik wel een lading kleren uit mijn kast gehaald waarvan een deel nog een nieuwe eigenaar zoekt! Verder uitdunnen vind ik lastig omdat ik eigenlijk alles dat nu in mijn kast hangt echt draag.
  Ik heb het geluk dat ik al heel snel door had wat voor kleren ik echt leuk vind. Zo heb ik nog meerdere kledingstukken die ik aan het eind van de middelbare school heb gekocht (toch alweer bijna 10 jaar terug :0) die ik nog steeds vaak en met veel plezier draag. Helaas beginnen die kledingstukken nu wel op te raken 🙁 Wat nu mijn kast binnenkomt is vooral uit tweedehandswinkels of laatst geruild op het kledingfeestje! 😉

  1. Als je alles graag draagt, is verder uitdunnen ook helemaal niet nodig toch? Misschien zelfs zonde, want je weet anders niet of het nog door een ander wordt aangetrokken. Ik heb ook van die oude favorieten. Zeker jammer als ze verslijten, maar eigenlijk zouden we als het zover is een feestje moeten geven! Want hoe vaak komt het nou nog voor dat een kledingstuk tot op de naad wordt gedragen? Veel te weinig!

 7. Haha, een kleding is op gedragen feestje 😃
  Ik ga ook zeker geen dingen weg doen als ik ze nog draag. Zou zonde zijn als dan blijkt dat het dan als afval eindigt 😯

 8. Interessante benadering. Sinds ik zo’n capsule wardrobe heb, is mijn aankoop in kleding drastisch verminderd. Zelfs bijna herleid tot nihil nieuwe aankopen. Als ik al eens iets nieuw koop (wat eerder uitzondering is), denk ik er altijd bij ‘Heb ik dit echt nodig?’, ‘Maakt het mij gelukkig?’ en ook ‘Welke andere kledingstukken kan ik hiervoor wegdoen?’ Die laatste breng ik dan naar de kringwinkel. De argumenten die jij aanhaalt, zijn ook de redenen waarom ik er zo opgetogen over ben: minder keuzestress, meer ruimtegevoel en lange tijd blij zijn met de kleding die ik heb.

  1. Mooi dat het zo werkt voor jou. Ik merk dat ik nu nog wel enige doorstroom heb, omdat ik echt actief aan het definiëren ben wat ik mooi vind. Dat zijn wel bijna allemaal tweedehands stukken, daarmee gun ik mezelf de ruimte tot experimenteren. Ik geloof heel erg in het de uitspraak dat als je steeds nieuwe dingen nodig hebt, je blijkbaar de verkeerde dingen koopt, dus uiteindelijk hoop ik een kast te hebben die heel lang mee kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.