Kleding lenen bij Outfit Library LESS in Arnhem

Kleding lenen, dat deed ik in mijn studentenhuis regelmatig. Met zes meiden met behoorlijke kledingkasten kon je altijd wel ergens terecht voor een specifiek item. Op dit moment kom ik – heel cliché – niet veel verder dan het jatten van de zachtste trui van mijn vriend. Terwijl het enorme voordelen heeft, zo’n ‘gedeelde kledingkast’. Kledingbibliotheken spelen daarop in: wel veel keuze, zonder dat je alles zelf in je bezit hoeft te hebben. Dat scheelt ruimte, geld én spaart het milieu.

Ik ging op bezoek bij Maria, eigenares van Outfit Library LESS in Arnhem en sprak met haar en twee van haar trouwe leden over de oplossingen die een kledingbieb biedt voor onze hedendaagse omgang met mode.

Outfit Library LESS

Hoe zit dat eruit, zo’n kledingbibliotheek? In Arnhem stuit je op een ruime, lichte winkel vlakbij het station. Binnenlopen en rondneuzen mag gewoon! De kleding hangt niet op maat of op kleur, zoals in veel tweedehands winkels het geval is, maar is gesorteerd op stijl. Maria heeft vijf kledingstijlen uitgekozen waar ze een breed publiek mee kan bedienen. ‘Mijn leden zijn vrouwen van 11 tot in de tachtig,’ vertelt ze. ‘De jongsten lenen mee op het abonnement van hun moeder, geen probleem.’

Als lid betaal je 25 euro per maand als je voor een half jaar bij de bieb blijft, voor wie maandelijks wil kunnen opzeggen is het 30 euro. Voor studenten zijn de kosten altijd 15 euro. Hiervoor mag je drie kledingstukken tegelijk in huis hebben. Zo lang als je wilt. Je kunt kleding dus maanden houden of juist vaak langskomen om weer te wisselen.

‘Eigenlijk draaien we de volgorde om,’ legt Maria uit. ‘Normaal moet je in een winkel heel snel besluiten of je iets wilt hebben. Dan kom je buiten en is het licht anders en zit het toch niet zo lekker als je dacht. Dat lossen we op door de kleding uit te lenen in plaats van te verkopen. En hoe fijn een kledingstuk ook is, er komt toch vaak een moment dat je het zat bent. Dan breng je het gewoon terug.’

Persoonlijke service

Wekelijks gaat Maria op zoek naar nieuwe stukken voor in de collectie, die volledig tweedehands is. Daarbij neemt ze ook de persoonlijke wensen van haar leden mee. ‘In mijn hoofd heb ik hun maten en voorkeuren zitten en daar selecteer ik op.’

Op die manier is LESS meer dan een plek om een (voor jou) nieuwe blouse op te pikken. Het is een persoonlijke service met daaromheen een hechte community van vrouwen die graag een andere omgang met mode willen.

Het aanbod van LESS beperkt zich niet tot wat op dit moment in de winkel hangt, nog los van de uitgeleende spullen. ‘Achter staat het helemaal vol [iets wat ik met eigen ogen kon zien toen ik naar de wc ging, red.] en ook mijn huis hangt vol kleding. Ik snap niet hoe ik nog een relatie heb,’ lacht Maria.

Ook kledingdonaties zijn altijd welkom, maar Maria is wel selectief in wat bij LESS terecht komt. Merklabels knipt ze standaard uit de kleding. ‘Ik promoot liever geen merken die dat niet verdienen. De kleding zelf staat centraal.’

Foto links: hoe leuk, hier word ik gestyled door Merijntje Betzema, die binnenkort op haar website Confidence by Color een blogpost plaatst met mij als model. De foto is gemaakt door Yvonne Renckens.

De leden van LESS

Yvonne is het tweede lid ooit van LESS: ‘En als ik niet op reis was geweest, was ik de eerste hoor! Dit soort initiatieven zitten altijd in de Amsterdam, nooit in het oosten.’ Ze houdt niet per se van winkelen, maar wel van afwisseling in haar kast. Zo nu en dan trekt Maria haar uit haar comfort zone: ‘Dan duwt ze iets het pashokje in: trek dit ook maar eens aan. En dan blijkt het vaak heel leuk.’

Maria: ‘Ik hoor vaak dat mensen veel complimenten krijgen over hun geleende kleding. Ik denk dat dat komt omdat ik ze vaak net iets verder krijg dan dat ze zelf zouden gaan bij een aankoop.’

Koopverslaving

Merijntje – nu drie maanden lid – was naar eigen zeggen ‘best wel koopverslaafd’ als het op kleding aankwam. ‘Ik dacht van te voren ook dat ik alles zou willen kopen wat ik zou lenen, maar dat is helemaal niet waar. Ik vind het nu juist leuk dat iemand anders er ook van kan genieten.’

Kopen mag wel trouwens. Na het lenen, maar ook iedereen die binnenloopt mag lekker snuffelen en passen. Lid zijn is daarvoor niet nodig. De bieb hangt vol met tweedehands parels, dus ook als je slechts een dagje in Arnhem bent, is een bezoek de moeite waard.

Yvonne: ‘Heel soms koop ik wel iets. Over mijn winterjas kreeg ik zóveel complimenten, toen dacht ik: die is van mij.’ Merijntje: ‘Ik hecht echt emoties aan kleding. ‘Zo van: weet je nog, tijdens die verhuizing, toen droeg ik die ene jurk.’ Nu merk ik dat ik het kledingstuk niet hoef te hebben om het moment te koesteren. Het staat op de foto en de herinnering zit in mijn hoofd, dus dan mag de jurk zelf weer terug.’

Kleden met plezier

In de wereld van duurzame kleding is minderen de standaard. We moeten minder willen, tevredener zijn met wat me hebben en vooral: minder kopen. Een kledingbibliotheek biedt een alternatief voor de minimalistische kledingkast. Duurzaam met je kleding omgaan zonder in te boeten op afwisseling en lol in mode.

Alles draait bij LESS om het plezier in mode, experimenteren en je goed voelen in wat je draagt. Wat veelzijdige kleding voor een mens kan doen, is goed te zien aan de portretten die bij LESS aan de muur hangen. Steeds drie keer dezelfde vrouw – Maria kent hen allemaal persoonlijk – met drie keer een heel andere uitstraling door de kleding van LESS die ze dragen. ‘Al die persoonlijkheden zitten in hen, door de kleding komt dat naar buiten. Dat is toch bijzonder! Ik hoop dat er over vijf jaar in elke stad een outfit library zit.’

Voor wie is kleding lenen geschikt?

  • Als je houdt van afwisseling in je kast zonder de aarde te veel te belasten
  • Als je niet van winkelen houdt maar je wel graag leuk kleedt
  • Als je graag iets nieuws wilt proberen maar niet weet waar te beginnen
  • Als je graag experimenteert met verschillende stukken en kledingstijlen
  • Als je snel verveelt raakt van je garderobe
  • Als je wel eens een frisse blik op je kledingstijl kunt gebruiken
  • Als je thuis geen ruimte hebt voor een inloopkast
  • Als je gek bent om mode, maar ook op de aarde

Het adres van LESS: Nieuwe Plein 13, Arnhem

Kleding lenen bij de kledingbibliotheek