20 Dingen die ik niet meer koop

Een lijst van dingen dingen die ik niet meer koop. Ik zag zulke artikelen al op allerlei blogs langskomen en lees ze steeds met plezier. Daarom besloot ik zelf ook een lijstje te maken, waar binnen no time twintig dingen op stonden. Want dingen niet kopen, dat is natuurlijk een kolfje naar mijn hand als wannabe-minimalist. Iets laten is negen van de tien keer duurzamer dan iets wel doen en dat is goed nieuws voor iedereen die duurzamer leven maar veel gedoe vindt.

Deze twintig dingen koop ik niet meer

Wegwerpflesjes en -bekertjes

Meestal heb ik gewoon mijn herbruikbare waterfles en koffiebeker bij me, maar echt: ik heb tegenwoordig nog liever flink dorst dan dat ik drinken in een wegwerpverpakking koop. Ook het produceren van een herbruikbare beker of fles heeft de nodige impact, dus ik wil ze gewoon zo vaak mogelijk gebruiken en niet als nog voor de wegwerpexemplaren gaan.

Make-up

Ik gebruik eigenlijk geen make-up meer, dus hoef ik het ook niet te kopen. Héél soms (als in: eens in de paar maanden) waag ik me nog aan een likkie mascara, dus wie weet dat ik daar nog een keer een van aanschaf. Maar verder? Nope.

Wattenschijfjes

Ik heb al een paar jaar wasbare wattenschijfjes, die ik keer op keer op keer kan gebruiken. Ik was ze op 60 graden en ze zijn weer schoon. Voor sporadische nagellak – die ik vermoedelijk ook niet meer bijkoop – gebruik ik de wattenschijfjes die ik zelf maakte van een oud gastendoekje. Die worden met wassen niet volledig schoon meer, maar dat is ook niet nodig als ik ze alleen voor het afhalen van nagellak gebruik.

Menstruatieproducten

Ik heb een hormoonspiraal en heb dit dus allemaal niet nodig. Al heb ik nog een klein voorraadje in huis voor bezoek. Als ik geen spiraal zou hebben, zou ik zeker voor een menstruatiecup kiezen in plaats van voor tampons of maandverband. Scheelt bergen afval.

Haarproducten

Mijn haar kan het zelf! Ik ben trotse bezitter van een shampoo bar, een borstel en een kam, waarvan ik de laatste twee al nauwelijks gebruik. En that’s it! Mijn haardos gedijt prima in natuurlijke staat. Ik verf het niet, het wordt alleen af en toe geknipt door de huiskapper (en nu dus al een flinke tijd niet) en ik was het eens in de week.

Parfum

Mijn laatste luchtje kocht ik denk ik meer dan zeven jaar geleden. En die flacon is nog altijd niet leeg. Ik spuit zo sporadisch een geurtje op, dat ik niet de neiging heb een nieuwe aan te schaffen als dit parfum op is.

Kleding

Goed, dit is natuurlijk niet voor eeuwig, maar ik koop nu al bijna 9 maanden geen kleding meer. Niet nieuw en ook nieuw tweedehands. De enige uitzondering zijn sokken en ondergoed. Ik heb zelfs geen kleding geruild. Als je meer wilt weten over deze koopstop, kun je hier alles lezen over mijn 30-Wear Challenge.

Random notitieboekjes

Ik koop nog wel eens een schrift of notitieboek, maar alleen met een direct doel en als ik geen ander meer heb liggen. Ik maak graag aantekeningen op papier, maar koop geen notitieboekjes meer omdat ze er zo leuk uit zien.

Cadeaupapier

Voor het inpakken van cadeaus gebruik het papier dat ik binnenkrijg rondom ontvangen cadeautjes. Dat is zo’n truc die ik van mijn ouders heb meegekregen. Of ik ik verpak een cadeau in krantenpapier, een oude landkaart uit de kringloop of een kleurrijke afbeelding die ik nog heb liggen. Op zoek naar een duurzaam cadeau? Ik stelde een duurzame cadeaugids samen vol materiële en immateriële cadeaus.

Ballonnen

Eigenlijk heb ik altijd een beetje angst gehad voor ballonnen. Ik houd niet van het geknal en werd op zijn zachtst gezegd níet blij als we vroeger ballonnentrap deden op school. Inmiddels weet ik ook dat ballonnen niet al te best zijn voor het milieu, met name omdat ze zo vaak in de natuur belanden en niet biologisch afbreekbaar zijn. Dus schaf ik ze niet meer aan, ik kies liever voor feestversiering die je keer op keer kunt gebruiken.

Wasverzachter

Dit heb ik werkelijk nog nooit aangeschaft in mijn leven, al heb ik wel eens een scheutje uit de voorraad van mijn vriend gebruikt. Het is niet goed voor je machine, niet goed voor het milieu en ook nog eens nergens voor nodig. Als je je handdoeken zachter wilt krijgen, gebruik dan een scheut azijn. Veel goedkoper ook!

Earphones House of Marley draadloos

Slechte oortjes

Tot een paar jaar geleden kocht ik regelmatig flutoortjes om muziek mee te luisteren. Deze in-ear headphones gingen altijd razendsnel stuk. Totaal niet duurzaam en de geluidskwaliteit was ook nog eens slecht.

Afgelopen verjaardag kreeg ik van mijn vriend prachtige draadloze oortjes van House of Marley. Ik ben een paar jaar geleden al overgestapt op headphones van dit merk, dat gebruik maakt van gerecyclede en duurzamere materialen. Mijn oortjes waren aan vervanging toe en ik ben echt dolgelukkig met de goede kwaliteit van deze earphones. En bijna nóg blijer dat ik nooit meer ergens met de draad achter kan blijven hangen.

Nieuwe romans

Boeken koop ik eigenlijk nooit meer nieuw, al maak ik wel eens een zeldzame uitzondering voor poëzie en andere boeken die ik vaak herlees. Daar vallen romans dus eigenlijk nooit onder. Die koop ik dus standaard tweedehands, ik leen ze uit de bieb of mini-bieb of van andere mensen.

Kookboeken

Ik heb echt genoeg kookboeken, meer dan zat zelfs. Ik vind dit best een lastige verleiding om te weerstaan, maar ik moet gewoon leren tevreden zijn met de kookboeken in mijn kast en het assortiment van de bieb.

Papieren kranten

Van elke dag op de mat gingen we naar doordeweeks digitaal + zaterdag in de bus. Maar sinds kort lezen we de krant volledig digitaal. Ik lees nog steeds uitgebreid de artikelen, maar vind het een hele opluchting dat het papier zich niet opstapelt. Alleen het invullen van de weekpuzzel mis ik een beetje.

Tijdschriften

Ooit vond ik tijdschriften leuk, nu vind ik ze weinig interessant meer. Veel reclame en daarnaast veel artikelen waarin je in complex wordt aangepraat over je lijf of leven en je indirect van alles aangesmeerd wordt om de problemen die je zojuist aangepraat zijn op te lossen. Nee bedankt. Ik lees liever inspirerende artikelen online, een goed interview in de krant of luister een fijne podcast.

Koemelk

Ik ben overgestapt op de soja-variant en dat bevalt prima! Ik koop trouwens nog wel eens dierlijke melk in de vorm van kaas. Ik eet dus zeker niet volledig plantaardig, maar wel meer en meer.

Extra servies

Servies is ook zoiets wat je kunt blijven kopen. Zowel nieuw als tweedehands. Het geeft me veel rust om te beslissen dat we dat niet meer doen. Dan hoef je niet bij elk schattige kommetje de afweging opnieuw te maken. Iets vervangen wat daaraan toe is, doen we wel, maar de totale hoeveelheid hoeft niet te groeien. Als we iets te kort komen voor een feestje, leen ik het wel.

Apparaten die je nauwelijks gebruikt

Een boor, een houtbrander, een slijptol. Hoe vaak gebruik je het nou? Dat soort zaken leen ik liever dan dat ik ze koop. Omdat het geld scheelt, maar vooral omdat het produceren van dit soort apparatuur niet opweegt tegen die schamele keer dat je het nodig hebt. Ik leen graag apparatuur van familie of op Peerby. Iets huren bij de bouwmarkt is ook een goede optie. Dit alles geldt trouwens ook voor andere grote spullen die maar eens in de zoveel tijd nodig zijn: van een koffer tot een sta-tafel ik leen het wel ergens!

Plastic tasjes

Ik heb eigenlijk altijd een extra tasje bij me voor boodschappen of dingen die ik onverwacht moet meenemen. En anders pak ik het gewoon aan als deze chimpansee.

Wat zijn dingen die jij niet meer koopt?

20 Dingen die ik niet meer koop.