Mijn verzorgingsroutine met zo min mogelijk afval

Ik had eerlijk gezegd niet gedacht ooit een stuk over verzorgingsproducten en make-up zou plaatsen. Het zijn onderwerpen die me eigenlijk vrij weinig interesseren. Toch hebben ook op dit vlak de laatste jaren wat veranderingen plaatsgevonden en het lijkt me toch leuk daar eens een update van te geven. Mijn conclusie? Met weinig kom je er ook!

Verzorgingsroutine met minder afval 


Haar

Mijn haar was ik met het stuk shampoo dat ik bij mijn blogcollega Linda van Zaailingen kocht. Het is palmolievrij en werkt voor mij supergoed. Ik was mijn haar nu eens in de 7 à 8 dagen en het voelt gewoon schoon. Een stuk van deze zeep weeg zo’n 70 gram en ik doe er nu.. wait for it.. al zo’n 16 maanden mee!

De enige verpakking was een stukje krantenpapier en het doosje waarin ze het me opstuurde en dat heb ik natuurlijk gewoon opnieuw gebruikt om iets te verzenden. Conditioner, mousse, gel, lak, ik gebruik en bezit het allemaal niet. Ik kam mijn haar zelfs zelden, eens in de paar weken is al veel, haha. Is dit gênant?

Lijf

Ook onder de douche gebruik ik een stuk zeep, in dit geval van Werfzeep. Dat zit alleen in een papieren wikkel verpakt. Ik kreeg een flinke voorraad voor Sinterklaas (in 2017) en ben pas net door het eerste stuk heen, dus voorlopig zit ik wel goed. Ik denk er wel over om het volgende blok in wat kleinere, meer handzame stukken te snijden. Dan blijft de rest netjes en droog. Ik laat de zeep altijd uitlekken in een zeepbakje, zodat het geen vieze, glibberige boel wordt.

Ik heb nog één bodylotion, die ik sporadisch opsmeer als ik een droge huid heb bij heel koud weer. Die maak ik wel op, maar ik zal ze waarschijnlijk niet snel vervangen. Waarschijnlijk ga ik daarna eerder over op mijn pot dagcrème. Dat spul doet het vast ook prima op de rest van mijn lijf. Daarna stap ik wellicht over op sheaboter of kokosolie, maar zo ver is het nog lang niet.

Deodorant

Voor mijn deodorant heb ik de meest lieftallige leverancier: mijn moeder! Ze maakt het van kokosolie en baking soda en het werkt top. Ik vind smeerbare deo zoveel fijner en ik heb helemaal geen last van irritaties na het scheren. Het is veel goedkoper dan welke deo ook en ik kan het iedereen aanraden. Helemaal zero waste dit, want de potjes was ik weer af en dan worden ze weer gevuld.

Scheren

Voor ontharing gebruik ik een krabbertje: zo’n ouderwets scheermes waarvan ik alleen de mesjes hoef te vervangen. Ik kocht het bij Visagist op de fiets, die in Den Haag de bestellingen op de fiets rondbrengt. Naar Leiden kwam het wel per post, maar ze biedt aan om het mesje uit elkaar te schroeven, zodat het door de brievenbus past. Ik houd van dat soort doordachte zaken. Bij het scheermes kreeg ik twee kleine stukjes scheerzeep, die vermoedelijk van Werfzeep zijn. Die zijn nog lang niet op, want ik scheer vaak met alleen water.

Scheren met zo’n mesje is even wennen, ik was in het begin best bang om me te snijden. Ik was namelijk zo’n type dat zelfs met een veiligheidsmesje een bloedbad aan wist te richten. Juist omdat ik nu wat voorzichtiger ben, snijd ik me nauwelijks nog. Het scheren ging al gauw even rap als met de andere mesjes, het resultaat is net zo glad en ik heb zelfs minder last van irritaties.

Zonnebrand

Één van de belangrijkste producten waarvoor ik nog een groener alternatief zoek, is zonnebrandcrème. Met mijn lichte huid kan ik absoluut niet zonder, ik smeer vaak factor 50 of hoger en zou dit eigenlijk nog trouwer moeten doen. Ik heb nog wel een voorraadje, dat maak ik eerst op. Maar daarna wil ik me echt verdiepen in een goed en duurzaam alternatief voor zonnebrand om te voorkomen dat ik met een krokant korstje door het leven ga.

Gezicht

Ik ben de meest luie smeerder ooit. Ik heb wel een dagcrème en nachtcrème staan van respectievelijk Kruitvat en Hema, maar die belanden zelden op mijn gezicht. Nu de dagen weer lengen, ben ik wel van plan een dagcrème met een kleine factor te kopen. Ik ben heel licht van huid en dus lijkt het me goed om mezelf te beschermen. Iemand een tip voor een natuurlijk, palmolievrij en dierproefvrij merk?

Make-up & remover

Ik heb echt een enorm makkelijke huid en weinig last van puistjes. Eigenlijk ben ik er ook van overtuigd dat dat komt omdat ik er niet veel mee doe. Als ik een zeldzame keer meer make-up op mijn hoofd smeer, merk ik dat meteen. Ik weiger daarom ook zeldzame puistjes te verbloemen, dat maakt het echt alleen maar erger. Jammer dan, het is zo weer over.

Ik loop zeker 80% van de tijd zonder make-up rond en als ik wel iets op heb, is het eigenlijk alleen mascara. Mijn huidige mascara is gewoon van de Catrice en is dierproefvrij en vegan. Het is een van de vegan budgetmascara’s die Sophie van Naoki tipte en ik ben er al ruim een jaar blij mee.

Verder bezit ik niet veel make-up: wat oogschaduw, wat nagellak en een oogpotlood en daarmee kan ik voorlopig vooruit. Geen idee of het verantwoord is – waarschijnlijk niet dus – maar ik maak het gewoon op. Mijn make-up haal ik eraf met herbruikbare wattenschijfjes van LanaLuna. Vaak alleen met water, soms gebruik ik een beetje biologische olijfolie als make-up remover. Dat komt gewoon uit een glazen fles die toch al in de keuken staat.

Tanden 

Ik poets elektrisch en op reis gebruik ik een bamboe tandenborstel. Tandpasta komt bij mij nog gewoon uit een tube. Ik wil me wel verdiepen in van die tabletjes, maar heb er de tijd nog niet voor genomen. Wel belangrijk dat het goed spul is natuurlijk, ik heb nog geen zin in een kunstgebit. Kent iemand hier goede informatie over? Ik ga het ook eens aan de tandarts vragen!

Zero waste verzorging

Helemaal zero waste zijn mijn verzorgingsproducten niet en dat wordt het misschien ook wel nooit. Maar ik produceer wel nauwelijks afval met mijn vaste stukken zeep, blok shampoo, glazen potje dagcrème en de olijfolie om de schaarse mascara te verwijderen. Ik streef in elk geval naar een steeds kleinere hoeveelheid rotzooi van mijn verzorgingsroutine. Wat zijn jouw tips voor minder wegwerpspul bij je dagelijkse verzorging?

 1. Leuk zeg! Mijn verzorgingsroutine is, net als de jouwe, ook niet geheel afvalvrij maar wat gemakkelijk (en veilig) te vervangen was, is al een tijdje vervangen. Voor mijn gebit ben ik zelfs over moeten stappen op tandpasta speciaal voor gevoelige tanden. Die is er niet in tabletvorm, alleen in tubes. Dus ik ben van plastic tube naar plastic tube gegaan.

  Op mijn gezicht smeer ik ‘gewoon’ Arganolie. Dat schijnt ‘anti-aging’ te werken. Deze bestel ik bij de webshop van ‘Leven zonder afval’. De olie komt in een glazen flesje met (volgens mij) een aluminium dop. In ieder geval zonder plastic. De glazen flesjes bewaar ik voor stekjes. Die kunnen daar goed in wortel schieten. Hahaha!

  Hoeveel SPF Arganolie heeft, is me niet bekend. Natuurlijke oliën hebben wel van zichzelf een SPF. Dat heb ik gelezen op oa https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/budget-week-7-natuurlijke-olien-en-spf/. Arganolie bevalt prima. Als je het net opgesmeerd hebt, ziet het er een beetje vettig uit. Maar Arganolie trekt relatief snel in en je huid voelt hartstikke zacht. Wat mij betreft een aanrader!

  1. Wat cool van die SPF, dat wist ik niet! Ik ga daar eens induiken. Leven zonder afval vind ik ook een fijne shop. Dank voor je inbreng!

   1. Het lijkt erop dat arganolie geen (of nauwelijks) SPF heeft, maar andere soorten weer wel, dus dat ga ik zeker meenemen.

 2. Wat een interessant artikel weer. Ik heb veel meer verzorgingsproducten en make-up en deze zijn ook zeker niet zero waste, maar ik vind het wel interessant om hierover te lezen. Laat je toch nadenken over of je het zelf ook niet anders aan kan pakken. Ik heb zelf wel een vrij lastige huid, maar dan niet op het gebied van puistjes, maar ik heb wel last van allergieën, eczeem en keratosis pilaris. Hiervoor alleen al heb ik verschillende zalfjes, alhoewel dit ongetwijfeld ook versimpeld kan worden. Ik ben momenteel wel bezig met het opmaken van al mijn producten, want ik wil niet langer meerdere producten met hetzelfde doel hebben liggen.
  Vind het wel shocking hoe lang je je haar niet borstelt! Niet op een negatieve manier, maar juist jaloers op dat je er dan nog zo goed bij kan lopen! Als dat bij mij het geval was zou ik het ook niet zo vaak borstelen. Ik ga eens kijken naar zo’n shampoo zeep. Ben (ook vanwege allergieën etc.) namelijk wel erg geinteresseerd in producten zonder slechte toevoegingen!

  1. Ik ben natuurlijk geen expert, maar juist met veel allergieën kunnen producten zonder al te veel gekkigheid wellicht een uitkomst zijn (voor medicijnen geldt natuurlijk weer heel iets anders! Gezondheid gaat sowieso altijd voor. Ik heb ook oogdruppels met veel verpakking eromheen, maar so be it). Hoe dan ook goed om spullen die je hebt op te maken. Dat duurt meestal langer dan je denkt, weet ik uit ervaring, dus dan heb je genoeg tijd om je in een alternatief te verdiepen. Mijn haar is vooral héél erg stijl en dat wordt alleen maar erger met kammen of borstelen. Vandaar dat ik het meestal oversla, al is het eens in de zoveel tijd natuurlijk wel even nodig en ook fijn.

 3. Super leuk om te zien! Ik ben heel blij met mijn safety razor 🙂 Ben nu een shampoo bar aan het testen en gaat tot nu toe goed, mits ik maar écht secuur was. Het deo mixje werkte voor mij helaas niet zoals gehoopt, kreeg er donkere oksels van 🙁

  1. Ik moet vooral opletten dat ik niet teveel gebruik, anders blijft er zeep in mijn haar zitten. Maar daardoor gaat het wel lekker lang mee. Jammer van de deo, maar je vindt vast iets anders wat wel goed werkt!

  2. Even in antwoord op Marielle : die donkere plekken herken ik. En jeuk! Nu gebruik ik al weer een tijdje aluin als deo (van de mannenscheerafdeling van het Kruidvat). Gaat best prima, kost weinig en gaat heul lang mee.

   1. Ja, heel slim! Ik ken meer mensen die fan zijn en ik wil zelf ook een klein stukje gaan uitproberen. Ook extra handig in de zomer als het heet is (mijne zette ik in de koelkast en dat was top, maar op vakantie ging dat niet).

 4. Leuk om te lezen! Ik ben wel benieuwd naar die shampoo, we hebben toch wel beetje hetzelfde haar. Plus ik ben ook van het zo lang mogelijk niet wassen is alleen maar beter en een kam erin doe ik ook zo goed als niet. In plaats van olijfolie werkt kokosolie ook super goed voor make-up weg te halen. Zelf heb ik van die make-updoeken die geen product nodig hebben en alsnog mijn mascara er volledig af weten te halen en die kan je dus ook weer wassen. Die deomix heb ik ook ooit geprobeerd trouwens, maar mijn zweet ging er linea recta keihard doorheen. Ik gebruik tegenwoordig zelfs mannendeo, die werkt beter dan de vrouwenversies.
  Gezichtscrème met factor is ook heel belangrijk tegen huidveroudering. Ik smeer het hele jaar door met een crème die factor 30 heeft.

  1. Die make-updoeken zijn ook slim, waar heb jij die van ook alweer? Wel netjes hoor, het hele jaar een factor smeren! Op zich maken rimpels etc. me niet zoveel uit, maar mijn gezondheid met mijn semi-gingerhuidje natuurlijk wel. Heb jij nog tips voor goede crèmes misschien?

   1. Mijne is van Nivea! Q10 lijn. Ik vind hem super fijn, niet te vet en ook niet te droog. Maar ik weet niet hoe verantwoord je Nivea vindt. 🙈
    M’n make-up doeken zijn van makeupdoek.nl! Ik heb er onderhand drie haha. Tussendoor handwas ik ze.

 5. Leuk om te lezen! Ik gebruik dagcrème van Weleda of Urtekram, een shampoo bar van Botma & van Bennekom en ook de stukken zeep , tandpasta van Weleda of Lavera en een deoroller van Urtekram of Weleda. That’s it en ik ben er tevreden over. Vooral de genoemde zepen ruiken heerlijk!

  1. De haarzeep van Botma & Van Bennekom verkoop ik ook in de winkel en ruikt zo heerlijk! Ik ben ook blij dat er steeds meer trouwe klanten voor komen, het is echt een succesnummer. Goed om te horen dat hij jou ook bevalt. Lavera zag ik ook langskomen als zonnebrandmerk en ga ik ook eens nader bestuderen.

 6. Ahhh ik ben hier zo jaloers op joh! Ik wil dit zo graag, zou ook een hele hoop schelen qua gewicht/ruimte op reis (ik hou van licht reizen), maar met mijn haar lukt dat gewoon niet. Mijn bos krullen heeft minstens 4 producten nodig per wasbeurt (shampoo, conditioner, crème, gel), en laat ik nog veel achterwegen… als ik dat niet doe, kan ik het binnen de kortste keren allemaal afknippen 🙁 wat betreft de rest ben ik zeker geïnteresseerd om flink te minderen in het aantal producten. De dagcrème die ik nu gebruik is van simple trouwens, gewoon te verkrijgen bij de Kruidvat. Helaas een plastic verpakking, maar wel een kleine SPF (15) en geen onnodige poespas. Ik vind hem heel fijn! Oh, en ik zal me zeker ook eens gaan verdiepen in dit alternatief voor deo, klinkt heel goed! 🙂

  1. Ik ben absoluut geen krullenexpert (zelfs kunstmatig komt mijn haar niet in de krul), maar ik weet wel dat het echt tijd kost om producten waar je haar aan gewend is af te bouwen. Ik heb ook een tijdje af en toe met een net te vette knot ingelopen, maar het resultaat is er wel naar. Het is altijd een kwestie van doorbijten, al weet ik natuurlijk niet hoe het resultaat uiteindelijk is, ik ken jouw haar niet! Een dagcrème met factor 15 lijkt me wel wat, ik ga hem eens opzoeken, dankje!

 7. Ik wil graag een safety razor proberen, maar deze zijn in België erg moeilijk te verkrijgen. Het scheerding zelf (mijn woordenschat laat me in de steek) is nog vindbaar, op nederlandse, algemeen Europese (oftewel: ik weet het niet, maar de prijs is in euro) of Britse webshops, maar de mesjes zelf zijn enkel of Britse te vinden en dat wil ik vermijden met de brexit. Ik wil niet aan die ene webshop gewend raken omdat het wel eens een pak duurder en ingewikkelder kan worden binnenkort. Weet er iemand waar je scheermesjes voor zo’n ‘krabbertje’ kan vinden?

  1. Ze zijn te koop bij de Hema, heb je die in de buurt? Niet helemaal verpakkingsvrij, maar bij bestellen is dat natuurlijk ook niet zo. Sowieso minder dan bij wegwerpmessen/koppen. En misschien bij Leven Zonder Afval of Mixua.be?

    1. Ja, kan ook, maar is het vreemd dat ik dat allemaal nogal intimiderend vind? Scheren over het algemeen is altijd zo gericht op mannen (logischerwijs), voornamelijk de meest duurzame wereld van scheren. Op de website van Mühle bijvoorbeeld, een Duits merk dat ik nu juist heb gevonden, lijken vrouwen niet te bestaan en dat voelt enorm vreemd aan om er dan iets van te kopen.

     1. Dat kan, dat is natuurlijk persoonlijk. Zelf heb ik er niet zo’n problemen mee, heb afgelopen week scheermesjes besteld via de website mijnbaard.nl en ik kreeg ze gratis thuisgestuurd (hoe ze daar nog aan verdienen, snap ik niet). Ik ben misschien niet de doelgroep, maar het geeft me wat ik wil. Volgende keer bestel ik er meer tegelijk, dat lijkt me duurzamer. Maar ik wil ze eerst testen.

 8. Jij bent sowieso recordhouder in shampoo bar-gebruik! Ik ben zeer vereerd met terugkerende klanten (beste compliment ooit), maar er zijn er wel bij die kunnen leren van jouw zuinigheid 😉

  PHB ethical beauty is het enige cosmeticamerk dat ik tot nu toe heb kunnen vinden dat volledig palmolievrij is. Hier hebben ze vast ook een dagcreme, maar geen idee of ze iets hebben met SPF, helaas geen zonnebrandcreme in ieder geval. Euhm, jij bent misschien een luie smeerder maar ik snap het eigenlijk überhaupt niet waarom je zou smeren. Krijg je anders een droge huid? Ik heb echt nog nooit iets anders dan zonnebrandcreme (of eczeemcreme vroeger) op mijn gezicht gesmeerd. Maar ja, ik ben dan ook zo iemand die haar haren nooit kamt, haha.

  Leve de safety razor en jouw moeder is echt megahip!

  1. Ik vind het meestal ook allemaal onzin, maar in een familie met lichte huidjes en toch ook wel eens een plekje vind ik het toch wel verstandig worden om me beter te beschermen. Puur om gezondheidsredenen dus, al kan ik inderdaad wel een droge huid hebben, met name in de winter. Ik ga het merk eens opzoeken, dankje!

 9. Misschien veelste te privé dat ik dit vraag maar ik twijfel al een tijd over een krabbertje. Ik scheer namelijk mijn schaam streek tot een streepje en ik zie dat gewoon echt niet veilig gebeuren met een krabbertje. Heb jij daar ervaring mee? Voor mijn benen ben ik niet bang en ik ben bezig mijn okselhaar te laten staan. Dus maar op 1 zone ben ik aan de twijfel geraakt…..

  1. Goede vraag juist! Het is misschien even oefenen – dat geldt ook voor je benen – maar ik merk zelf niet echt verschil met een wegwerpmesje.

 10. Dankjewel voor je reactie! Toch maar op mijn verlanglijstje plaatsen dan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.