Ik kocht een nieuw boek (en dat is uitzonderlijk)

Deze week haalde ik een nieuw boek in huis. En dat gebeurt niet zo vaak. Meestal leen ik boeken uit de bibliotheek of de kast van mijn ouders. Ik vind ze in de minibieb of de kringloop, lees ze en geef ze weer door. Maar héél soms maak ik een uitzondering.

Overal boeken

Ik houd van lezen, mijn leven lang al. Ik groeide op in een huis vol boeken.
In dat huis wordt – nu de kinderen en hun spullen zijn uitgevlogen – elke kamer langzaam maar zeker volgebouwd tot inloopboekenkast. Elke drie weken gingen we naar de bibliotheek en daar had ik – afgezien van mijn kudde oppaskinderen – ook mijn eerste bijbaantje. Er werd gevochten om de krant aan de ontbijttafel en zelfs de melkpakken werden bij ons nog gespeld.

Niet gek dat ik dus erg houd van boeken. Ik sta regelmatig in een boekwinkel en alleen de geur van vers papier en drukinkt maakt me al erg gelukkig. Meestal houd ik me in, soms koop ik nog een boek. Als cadeau bijvoorbeeld, al worden tweedehands boeken bij ons thuis gelukkig met evenveel liefde ontvangen.

Mooie dingen steunen

Héél soms besluit ik voor mezelf een nieuw boek te kopen. Alleen de boeken die ik wil herlezen, die ik erbij wil pakken, waar ik in terug wil bladeren, die ik wil koesteren. Vaak is dat poëzie, soms een handboek over een onderwerp dat me aan het hart gaat.

Soms koop soms een boek nieuw, omdat ik wil dat de schrijver kan blijven schrijven. Net zoals ik wel eens een nieuw kledingstuk koop, omdat de fair fashion pioniers die de modewereld op zijn kop zetten niet van lucht kunnen leven. Ook boeken kunnen iets in gang zetten, op eindeloos veel manieren.

Tegelijkertijd hebben we ook een leefbare planeet nodig, om al die mooie dingen op te blijven maken. Dus moeten we het ook niet overdrijven met die nieuwe aankopen. Maar als ik dan voor een nieuw boek kies, geniet ik er ten volle van. Eerst even mijn neus erin steken en drie keer heel diep inademen. Heerlijk.

Tip: als je voor een nieuw boek kiest, koop het dan bij die fijne boekhandel of rechtstreeks bij de schrijver. Zo komt het geld terecht bij wie je het het meeste gunt.

 1. Eigenlijk wel heel mooi dat je af en toe toch een nieuw boek koopt. Ik koop de meeste van mijn boeken toch wel tweedehands, en heel af en toe inderdaad een nieuw boek.

 2. Ben wel erg benieuwd naar dit speciale boek. Misschien kan je ouderlijk thuisfront dit eens terug lenen.
  In mijn beleving gingen we wel vaker naar de bieb. Leentermijn van 3 weken kon je nog niet online verlengen.
  En ja ik ben net zo blij met een goed tweedehands boek

  1. Je hebt gelijk, het was alleen zes weken lenen in de schoolvakantie! En ik neem het boek mee als ik het zelf (voor de eerste keer) verslonden heb.

 3. Erg mooi verwoord. Ik kom ook uit een lezersfamilie. 🙂 Ik koop eigenlijk enkel e-books, ga naar de bib of leen boeken van vrienden. Nieuwe boeken koop ik uitsluitend als cadeau. Nu ga ik er toevallig weer eentje aanschaffen voor m’n beste vriendins verjaardag.

  1. Wat leuk, nog zo’n leesfamilie! Jij snapt vast waar ik het over heb met die geur van nieuwe boeken. Toch mooi om zelf niet steeds voor nieuw te kiezen, maar bewust bij uitzondering. Heb jij wel eens een tweedehands boek cadeau gegeven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.