Peerby: lenen van een goede buur

peerby-photo-1.jpgBeeld: Peerby

Hier in het centrum van Leiden heb ik allerlei soorten buren: buren die altijd vrolijk zwaaien, buren die hun voorraad Jillz aan me weggeven omdat hun dochters het niet lusten, buren met wie we spontane barbecues houden (het studentenhuis hiernaast), buren die met waterpomptang in de aanslag de trap op komen om dingen te repareren (de huisbaas die onder ons woont) en buren die dwars door me heen kijken als ik ze groet. Dat laatste zal wel voortkomen uit een algemene studentenhaat, want zo onaardig, luidruchtig en asociaal zijn wij echt niet.

Elastiek
Dan blijft er nog een heel grote categorie over: de buren die ik niet ken. En dat zijn de buren met potentieel. Ik leef in een kamer die beperkt van ruimte, maar zeer efficiënt volgestouwd met spullen is. Regelmatig hoor ik mezelf verzuchten dat er ‘nu écht niks meer bijpast’, waarna ik een week later de boel opzij schuif om plaats te maken voor een extra stoeltje, krukje of koffer. Toch houdt het eens op – wanneer worden muren van elastiek uitgevonden? –  en daarom ben ik groot fan van het lenen van spullen.

In de minisamenleving die mijn studentenhuis heet, wordt druk geleend. Enveloppen, kleren, hamers, slaapmatjes, we lijken soms wel een communistisch experiment. Maar er zijn ook heel veel dingen die niemand van ons heeft. Simpelweg omdat we er geen ruimte en geld voor hebben of omdat we het misschien eens per jaar nodig hebben. En daar komen die onbekende buren van pas. Die hebben namelijk grotere huizen, met heel veel nuttigheden erin. Heb je een schilderij op te hangen? Zonder boormachine is dat lastig, maar wedden dat iemand in de buurt er één heeft liggen?

Burenliefde
Alleen.. hoe kom je daarachter? Als je bij iedereen stuk voor stuk moet aanbellen hangt dat schilderij over drie maanden nog niet. Daarvoor is Peerby bedacht: een platform waarop je oproepjes kan doen om spullen te lenen bij je buren. De buur die jou die boor kan en wil uitlenen stuurt je een berichtje en voilà: met een beetje geluk hangt je kunstwerk nog die avond aan de muur. Ik leen regelmatig iets, maar vind ik het ook erg leuk om te zien wat mensen allemaal nodig hebben. Moet je kijken hoeveel lieve, gulle buren alleen al in hartje Leiden te vinden zijn.

Peerby LeidenBeeld: Prinstscreen Peerby

Ruim begrip
Het woord ‘buur’ wordt trouwens redelijk ruim genomen bij Peerby. Dat gaat tot een kilometer of zeven. Niks mis mee, alleen niet handig voor grotere zaken als je afhankelijk bent van een nogal barrelig fietsje. Daarom zet ik er bij die oproepen vaak even bij dat ik geen auto heb en daarom echt iets in de buurt zoek. Kreeg ik laatst zomaar aangeboden dat die sjoelbak best even langsgebracht kon worden. Dat is toch ontzettend lief!

Gezond verstand
Is het veilig om je spullen uit te lenen? Met een beetje gezond verstand kom je volgens mij heel ver. Als iemand je op één dag om een aanhangwagen, koevoet en je aanstaande vakantiedata vraagt, moet je misschien in overweging nemen of je dat vertrouwt. Maar mijn ervaringen zijn enorm positief. Voor mijn komende verjaardag leende ik vast een koelbox en een statafel en eerder mocht ik de houtbrander en suikerthermometer van mijn buren gebruiken. Zelf maakte ik al iemand blij met een Saint Patrick’s Day outfit (kwam die groene tuinbroek met bierpullenprint toch nog eens van pas), een ander met een reisgids en mijn slaapzak maakt op dit moment een roadtrip door de VS. Je zou er haast jaloers van worden.

Het lijkt me heerlijk om, ook als ik straks groter woon, te leven zonder al te veel eens-per-jaarspullen. En dat degene die ik wel in huis heb lekker vaak gebruikt worden door anderen. Goed voor mijn portemonnee én het milieu. En het spaart ruimte uit voor echt mooie, leuke en fijne dingen. Dikke boeken bijkvoorbeeld. Die mag je trouwens ook altijd van me lenen.

Leen jij graag spullen (uit)? En doe je dat ook aan ‘vreemde’ buren?